Ускладнення і наслідки псоріазу - чим небезпечне захворювання, методи лікування та профілактики

Хронічне захворювання лускатий лишай, псоріаз має неінфекційну природу. Характеризується патологія зовнішнім, а іноді і внутрішнім ураженням клітин шкіри. Багатьох хворих, які зіткнулися з даними недугою, цікавлять питання, чим небезпечний псоріаз, що трапиться, якщо не робити ніяких дій для лікування захворювання, які форми приймає хвороба з часом. За статистикою шкірна патологія з кожним роком вражає все більше людей на планеті, тому бажано знати про неї все.

Що таке псоріаз

Найпоширенішим видом хронічного дерматозу вважається хвороба псоріаз. За статистичними даними на планеті їм хворіє 3-7% населення. Захворювання не заразне і не інфекційно, але надзвичайно небезпечно. До того ж прояви псоріазу доставляють багато дискомфорту хворому. Це утворення на тілі дрібної висипки і сухих червоних плям, що піднімаються над поверхнею епідермісу, які медики називають псоріатичних бляшках. За своєю природою ділянки запалення характеризуються надмірною проліферацією макрофагів, ангиогенезов, кератиноцитів і лімфоцитів шкіри.

Щоб зрозуміти це, потрібно порівняти життєвий цикл шкірних клітин. У здорової людини він становить близько 30 днів, а у хворого на псоріаз – близько 4 діб. В результаті стрімко товщають шкірні покриви, особливо в місцях згинів (сідниці, лікті, коліна), з'являються «парафінові озерця» – плями, схожі на застиглий віск. Розташовуватися вони можуть на будь-якому місці: підошви стоп, особі, зовнішніх статевих органах, долонях, кистях, пахової області, голові.

Небезпечний псоріаз

Запалення шкіри неінфекційної природи потрібно лікувати відразу ж після діагностики, так як важка форма будь-якого виду псоріазу призведе до серйозних наслідків, аж до летального результату. Причиною виникнення патології стають порушення в імунній системі, а прискорити її розвиток можуть такі чинники, як:

  • збої в роботі ендокринної системи;
  • порушення обміну речовин;
  • шкідливі звички (алкоголізм, куріння, наркотики);
  • спадкова схильність;
  • неправильне харчування;
  • регулярні стреси.

В легкій формі псоріаз проявляється свербінням або періодичними больовими синдромами, якщо бляшки тріскаються. Без лікування недуги починаються ускладнення більш серйозні. Фахівці стверджують, що псоріаз – захворювання системне, яка зачіпає не тільки епідерміс, але і всі інші системи організму людини. Нерідко у чоловіків і жінок, хворих лускатим лишаєм, розвивається небезпечна форма артриту – псоріатична, яка характеризується вже не локальним ураженням шкіри, а постійним.

Чим небезпечний

На тлі псоріазу нерідко розвиваються такі патології:

  • збільшення стегнових або пахових лімфовузлів;
  • серцеві поразки у формі міокардіодистрофії, коронариита, перикардиту, пороку або міокардиту;
  • атрофія м'язів, м'язова слабкість, болі;
  • порушення ЦНС у вигляді марення, епілепсії, поліневриту, ураження підкіркових утворень;
  • збільшення розмірів печінки, що іноді супроводжується гепатоцелюлярною недостатністю або спленомегалією;
  • ураження слизових оболонок ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сечового міхура, уретри, ротової порожнини;
  • хвороби очей у вигляді иритов, кон'юнктивітів, склерозу кришталиків, эписклеритов;
  • дистрофія нігтьових пластин.

При вагітності

Чим небезпечна недуга псоріаз для вагітної жінки та плоду? Медичні дослідження показали, що лускатий лишай не порушує репродуктивну систему і не перешкоджає виношування дитини. Ризик передачі гена цього захворювання складає від 8 до 15%. Якщо поставлений діагноз псоріаз обом батькам, у малюка є високий шанс його спадкоємства – до 60%. Перебіг хвороби під час вагітності відбувається по-різному. Вчені відзначають, що частіше патологія протікає безсимптомно.

Лише в 20% випадках захворювання загострюється під час виношування дитини, але проходить відразу після пологів. Найбільш частим проявом лускатого лишаю під час вагітності є псоріатичний артрит. Його симптоми: біль в колінах і тазостегнових суглобах. Це пов'язано з збільшенням ваги жінки і сильними навантаженнями на ноги. Для плода головну небезпеку становить не сама хвороба матері, а лікарські препарати, які вона буде приймати для лікування.

Чи можна померти від псоріазу

Встановлено, що лускатий лишай провокує захворювання серця, які можуть стати причиною летального результату. Коли пацієнт затягує лікування псоріазу, то бляшки покривають всі зони і ділянки епідермісу, що тягне за собою еритродермію. Шкіра не може дихати в нормальному режимі, починаються проблеми з роботою потових і жирових залоз. Такі симптоми згодом призводять до зараження крові, після чого неминуча смерть.

При загостренні псоріаз робить негативний вплив на здоров'я суглобів. Першими під удар потрапляють фаланги пальців, а потім страждають і тазостегнові, колінні, ліктьові. Без комплексної терапії псоріазу процес розвивається швидко. Суглоби деформуються, починається гангрена. Якщо ампутацію не проводять вчасно – людина вмирає. Скільки живуть з псоріаз? Це залежить і від фізичного, і від психоемоційного стану. Людина може померти від самогубства, адже не кожен витримає постійну біль, низьку самооцінку з-за зовнішнього вигляду.

Суїциду передує затяжна депресія, причини якої криються в ізоляції від суспільства. Такі пацієнти потребують лікування транквілізаторами або антидепресантами. Позитивний настрій і підвищення самооцінки підсилює дію лікарських засобів, призначених дерматологом. Відомо, що емоційний стан може перейти і на фізичний, тому пацієнти з затяжною депресією сильніше страждають від рецидивів.

Чим небезпечний псоріаз для оточуючих

Заразитися неприємним і небезпечним лускатим лишаєм неможливо. Небезпечна патологія для самого хворого, і то у випадку, якщо він не хоче лікуватися, правильно харчуватися, стежити за своїми емоціями. Оскільки повністю вилікувати псоріаз не можна, а самостійно недуга пройти не може, то оточуючим людям слід звикнути і поводитися з хворим природно, щоб не підштовхувати до депресії, адже громадська думка і хороше ставлення важливо для нормалізації її психічного стану.

Ускладнення

Як правило, виникають ускладнення псоріазу при активному (тяжкий) перебіг хвороби. Деякі стани призводять до інвалідності і смерті. До важких форм відносять псоріатичний артрит, генералізований пустульозний псоріаз, псоріатичну еритродермію. Остання провокується некоректним лікуванням вогнищ ураження лускатого лишаю. Коли порушується повноцінний теплообмін в організмі, страждає бар'єрна функція епідермісу, що швидко призводить до гнійного ураження шкіри і сепсису.

Відсутність адекватного лікування призводить до генерализованному пустулезному псоріазу. Це найбільш важка форма хвороби, протягом якої відбувається хвилеподібно. Вогнища висипань збільшуються, зливаються, відбувається відшарування епітелію, супроводжуючись високою температурою та інтоксикацією. Що стосується псоріатичного артриту, то це ускладнення розвивається у кожного десятого пацієнта з діагнозом псоріаз. При ньому уражаються суглоби кінцівок, попереково-крижового відділу хребта і шийні.

Наслідки

Якщо не використовувати комплексне лікування, то наслідки псоріазу можуть бути найрізноманітнішими. Крім перерахованих вище ускладнень, хворий може зіткнутися з псоріатичною ониходистрофией – патологією нігтів, при якій до потворності деформуються нігтьові пластини. Ще одна особливість хронічного псоріазу – облисіння. При ерітродерміческом формі уражаються волосяні цибулини, і процес стає незворотнім. З цієї причини лікарі рекомендують лікувати псоріаз на ранній стадії, коли перші симптоми можна вилікувати лише за кілька тижнів.

Відео: Чим небезпечний псоріаз, якщо його не лікувати

Чим небезпечний псоріаз. Як бути і як його лікувати ефективно

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!