Симптоми і лікування дермографізм білого

Будь-яка реакція людського організму на ті або інші подразники має своє медичне назва, навіть якщо вона не є небезпечною і не є захворюванням. Так, вигляд нашої шкіри після слабкого механічного тиску на неї тупим предметом нагадує малюнок, що повторює зону впливу, і ця рефлекторна реакція тіла називається білий дермографізм. По іншому її називають «шкірі-пісь» і спостерігати її може кожен, просто провівши пальцем по тілу.

Що таке білий дермографізм

Кожна дитина в дитинстві хоч раз водив різними предметами по шкірі, немов створюючи малюнки. Після нанесення штрихового слідів тіло реагує відповідною реакцією: на ньому утворюються сліди білого кольору, на пару міліметрів рожеві по краях. Їх розмір точно повторює розмір предмета. Якщо дермографізм в нормі, то тримається це явище зовсім недовго: від декількох секунд до декількох хвилин без подальшого посилення і за характером нагадує кропив'янку.

Білий дермографізм – це теж реакція рефлексів шкіри на «малювання», тільки гіпертрофована. Назва, дане на грецькій мові, точно повторює цей процес і перекладається, як шкіра (derma) та писати або зображати (grapho). Колірне позначення (білий) – позначає одну з реакцій судин, саму просту і безпечну. Вона є показником того, що в організмі переважає симпатична іннервація.

Якщо поверхня довго тримається червоної, значить тиск було більш сильним і замість спазму на ньому відбулося розширення капілярів. Результатом став червоний дермографізм. Існують ще рефлекторний, змішаний, набряковий та інші види реакцій. Захворювання вивчають в цілях діагностичного значення загального стану організму. При відсутності в місцях, які іннервуються ураженими ділянками спинного мозку, можна визначити вогнище хвороби та межі поширення.

Підвищена реакція на подразники виникає не у всіх. У верхньому шарі шкіри у кожного з нас знаходяться жирові клітини, які необхідні для захисту тіла від шкідливих мікроорганізмів. Якщо мембрани цих клітин слабкі, то тертя викликає нариви і набухання. Одночасно з цим місця «малюнків» сверблять, червоніють і турбують людину протягом декількох годин або довше. Все це нагадує алергію, але по факту не є такою.

Симптоми дермографізм білого

Занадто сильна реакція шкіри на подразнення відноситься до захворювань, але сприймається більше як косметичний дефект, ніж злоякісне стан, що вимагає лікування. Виявити симптоми білого дермографізм не дуже складно. Про нього говорить тривала реакція на місцевий тиск. Якщо в нормальному стані випадкове «малювання» на тілі, вироблене одягом, предметами швидко проходить і не викликає дискомфорт, то при патологічному стані ці відчуття посилюються і зникають дуже повільно.

Діагностувати дермографізм у себе дуже просто. Спробуйте інтенсивно помалювати на шкірі і поспостерігати за рівнем реакції. Такі симптоми свідчать про те, що тіло реагує болісно:

  • смуги довго тримаються опухлими;
  • у місці тиску довгий час триває свербіж і печіння;
  • температура тіла на роздратованому ділянці підвищується;
  • у людини з'являється загальне нездужання, швидка стомлюваність, є проблеми зі сном, головні болі.

Причини дермографізм білого

Найпростіше роздратування, таке як дотик одягу, натиски може викликати рефлекторне поява білих слідів. У різних формах страждають такою недугою до 5% людей у світі. Лікарі виносять всілякі гіпотези. Наприклад, вважається, що посилення шкірного дермографізм може виникати з-за знаходження в умовах сильного холоду або аномальної спеки. До нього може призвести постійне носіння вузького одягу, незручних ременів, прикрас. Причини дермографізм білого точно не встановлені. У коло факторів, що викликають це явище, включені:

  • підвищена збудливість судинозвужувальних нервів;
  • часті стреси;
  • схильність до набряканню;
  • регулярний контакт з алергенами;
  • гормональні збої;
  • спадковість;
  • внутрішня інфекція;
  • проблеми з серцем;
  • паразити;
  • порушення обміну речовин;
  • проблеми з залозами внутрішньої секреції.

Лікування дермографізм

Хоча дермографізм шкіри не є небезпечним для здоров'я захворюванням, враховуйте, що займатися самолікуванням не можна, як і ігнорувати, особливо якщо він спостерігається у дитини. Під час хвороби відбувається утворення гістаміну-речовини, яка викликає алергічні реакції, тому для лікування дермографізм лікарі прописують антигістамінні препарати. Крім цього, хворому може бути призначено цілий комплекс заходів для загального поліпшення стану організму:

  • використання спеціальних мазей для полегшення свербіння і роздратування;
  • прийом судинорозширювальних або судинозвужувальних (відповідає типу захворювання) препаратів;
  • дієта, яка передбачає виключення канцерогенних продуктів;
  • проведення гормональної терапії;
  • фізіопроцедури проти напруги тіла;
  • голковколювання;
  • антистресові препарати.

Всім, хто не бажає посилення неприємного стану, рекомендується уникати тривалого перебування на сонці, так і на сильному морозі. У моменти появи роздратування потрібно намагатися не розчісувати шкіру і застосовувати заспокійливі креми, щоб не призвести до утворення шрамів. Деяким людям допомагають ванни зі спеціальними відварами. Рекомендується користуватися гіпоалергенними косметичними засобами.

Вважається, що шкірний дермографізм повністю вилікувати неможливо, якщо тільки це не наслідок якоїсь іншої хвороби. Наприклад, це може бути порушена діяльність щитовидної залози, вегетативний невроз, спинномозкові ураження та інші захворювання нервової системи. У цьому разі усунення першопричини допоможе повністю позбутися проблем зі шкірою.

Відео: Дермографізм білий

Дермографическая кропив'янка: причини, симптоми, діагностика, наслідки та лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!