Як позбутися від пігментації на шкірі - причини виникнення, симптоми, лікування народними засобами і кремами

Колір шкіри людини визначає меланін. Ця речовина утворюється для захисту організму від впливу ультрафіолету в глибокому шарі епідермісу. Поява плям, нерівномірної пігментації шкіри, різного виду веснянок обумовлюються збоєм у функціонуванні пігментних клітин. Не завжди ці шкірні зміни несуть тільки косметичний ефект.

Що таке пігментація шкіри

Пігментація шкіри – це результат роботи меланоцитів або пігментних клітин. Основні расові та територіальні особливості формують той відтінок шкірних покривів, який ми можемо бачити. Але в рідкісних випадках дисфункція спеціалізованих клітин може спровокувати знижений або високий рівень кольору на окремих ділянках. Епідерміс містить чотири основних пігменту:

  • жовтий пігмент каротин;
  • коричневий – меланін;
  • синій – дезоксигемоглобин;
  • червоний – оксигемоглобін.

Їх комбінація характеризує колір пігментації, яка проявиться по тим або іншим причинам. Природна зміна пігменту – це засмага. Чим світліше шкірний покрив, тим яскравіше буде виражена пигментирующая реакція. Якщо з'являються пігментні плями на шкірі, родимки, інші зміни утворюються без очевидних причин, то варто задуматися про відвідування лікаря.

Причини пігментації шкіри

Частина пігментних плям являє собою виключно косметичну проблему, якщо це турбує людину. Деякі з пигментационных утворень існують з народження і не несуть ніякої небезпеки для здоров'я. Але є зміни колірного фону, які вказують на серйозні захворювання, які можуть загрожувати життю пацієнта. Тому потрібно визначити справжню причину пігментації шкіри:

  • вплив ультрафіолету;
  • зміна балансу гормонів;
  • гепатит А (хвороби печінки і жовчного міхура);
  • невідповідна косметика і неправильний догляд;
  • травми шкірних покривів;
  • вікове старіння;
  • меланома;
  • генетична схильність або дефект геному (наприклад, альбінізм);
  • порушення функціонування ендокринної системи.

Причини пігментації на обличчі

Локальні скупчення меланіну можуть проявлятися в різних формах на будь-яких ділянках тіла. Поява їх на обличчі особливо засмучує жінок. Деякі з них вдається приховати косметикою, але іноді вони настільки явні, що замаскувати їх не вдається. Більшість випадків піддаються лікарської або косметологічному усунення, а з наявністю постійних плям на обличчі доведеться змиритися. Причини пігментації на обличчі можуть бути самими різними:

  • зміна гормонального фону (хлоазми) – відбувається при клімаксі, вагітності, вживання гормонів;
  • травмування шкірних покривів пілінгом, косметикою або ультрафіолетом;
  • нервові розлади і стрес;
  • старіння і в'янення.

Пігментні плями на животі

Локалізація пігментних плям на животі може говорити не тільки про перераховані вище проблеми. Часто пігментація змінюється в період вагітності. Після пологів і стабілізації гормонального фону освіти самостійно зникають. Крім цього, варто відзначити ще деякі причини появи пігментних плям на животі:

  • жовтуваті плями вказують на проблеми печінки, підшлункової залози і надлишку холестерину в організмі;
  • характерні зміни у вигляді чітких монетообразных утворень – це симптом лишаю;
  • загальновідома кропив'янка – алергічна реакція на прийом препаратів, продуктів, укуси тварин або контакт з тканинами.

Види пігментації шкіри

Шкірні порушення існують у декількох різновидах. Вони безпосередньо залежать від етіології захворювання або зовнішніх причин. Види пігментації шкіри:

  1. Веснянки (эфелиды). Характерні для світлошкірих і рудоволосих людей. У більшості випадків такі пігментні плями з'являються на відкритих ділянках шкіри, коли меланін перетворюється в тирозин. Ніякої небезпеки для володаря вони не несуть.
  2. Хлоазми. Виглядають як потемніння шкіри, темно-коричневі або жовто-бурі локації. Крупніше, ніж веснянки, з нерівними межами. Поява їх на обличчі в області чола, століття, скронь і рота є наслідком сильних порушень функціонування внутрішніх органів, аж до цирозу печінки та онкології.
  3. Лентиго. Плями темно-коричневого кольору округлої форми. Доброякісна пігментація, яка може проявитися в будь-якому віці залишається до кінця життя.
  4. Старечі (печінкові) плями. З'являються після 45 років, але іноді і у молодих людей. Вони вказують на вікові гормональні зміни в організмі.
  5. Родимі плями і родимки. Освіти різного забарвлення, які присутні з народження або проявляються протягом життя. У більшості випадків вони не завдають ніякого дискомфорту і не заважають життя. Увагу потрібно звертати на великі родимки, які змінюються у формі та кольорі. Такі новоутворення з часом можуть перероджуватися в злоякісну пухлину.
  6. Вітіліго. Зміна пігментації неясної етіології. Колір утворень може варіюватися від практично непомітні на загальному тлі до молочно-білих або рожевих. При цьому захворюванні меланін перестає вироблятися повністю.
  7. Альбінізм. Важке вроджене захворювання з катастрофічним порушеннями. Шкіра і волосся при ньому мають повністю білий колір, а райдужка очі – червоний. Частота появи такої зміни – 50 випадків на мільйон осіб.

Лікування пігментних плям

Усунення проявів меланіну і його неправильного утворення на шкірі, безпосередньо залежить від етіології хвороби. Деякі освіти не має сенсу видаляти, так як вони не несуть загрози життю і здоров'ю людини. Такі дефекти можуть вважатися виключно косметичними. З іншого боку, дуже важливо починати лікування пігментних плям, які є симптомами серйозних захворювань. Згідно причини хвороби і того, як проявляється пігментація, підбирається спосіб терапії. Виходячи з цього, можна визначити наступні способи лікування:

  1. Косметичні дефекти видаляються з допомогою косметологічних операцій: лазерна коригування, відбілювання, пілінг. Такі способи дозволяють впливати на незлокачественные освіти без небезпеки завдати шкоди внутрішнім органам. Природно, якщо всі процедури проводяться в професійних салонах сертифікованими засобами.
  2. Кріотерапія використовується на невеликих ділянках, тому що може призвести до появи опіків, шрамів і рубців після використання.
  3. Пігментні плями, надлишок меланіну які є ознаками захворювань можна прибрати, тільки усунувши вихідну хвороба. Косметичний вплив на них абсолютно марно. До того ж, ігнорування пігментації як симптому тільки погіршить стан здоров'я, аж до летального результату у випадку з онкологічними проблемами.

Лікування пігментних плям на обличчі

Прибрати небажану пігментацію, веснянки можна, якщо вона не є проявом важких внутрішніх захворювань, спадковою вадою або природним віковим зміною. Після лікування хвороби плями будуть зникати самостійно, навіть не потрібно додаткових косметичних засобів. А косметологічні дефекти вимагають роботи з косметологом. Головне пам'ятати, що лікування пігментних плям на обличчі і їх виведенням потрібно проводити тільки після різнобічної консультації у лікарів, щоб виключити можливі внутрішні проблеми.

Лікування кремом

Спеціальні відбілюючі креми від пігментації шкіри слід купувати в аптеці. Вони можуть відрізнятися за складом і володіти різною інтенсивністю впливу, але більшість фахівців сходиться на думці, що чекати яскравого результату не варто. Такі креми мінімізують деякі невеликі дефекти, але не більше. До того ж, неправильне застосування може додати нових плям.

Народні засоби від пігментації шкіри

Деякими народними засобами від пігментації шкіри можна домогтися краще ефекту, ніж при відвідуванні косметичних салонів. Вмиватися молоком, лимонна кислота, природні компреси з смородини та інших плодів - все це можна застосовувати з сучасною медициною. Ось деякі з них рецептів:

  1. 5 суцвіть чорної бузини або ягід калини залити склянкою гарячої води і настояти 15 хвилин. Змочені у відварі серветки або маску покласти на проблемну ділянку не довше, ніж на 10 хвилин. Повторювати щодня до одержання результату.
  2. Суміш 5 ложок порошку бодяги і перекису водню, довести до пастоподібної консистенції. Наноситься в невеликій кількості на пігментовані області рукавичками злегка втираючи. Після повного висихання змити теплою водою, протерти насухо, а шкіру припудрити тальком. Курс -1 процедура в 5 днів. Не використовувати на чутливою, сухою і тонкою шкірі.
  3. М'якоть кавуна допоможе зменшити веснянки. Для початку слід протерти шкіру рослинним маслом, а потім на 10-15 хвилин накласти компрес з фруктовою кашки. Після видалити і протирати чистими серветками

Профілактика пігментації шкіри

За умови, що у людини немає в наявності специфічних захворювань, які проявляються на епідермісі, профілактика пігментації шкіри передбачає дотримання декількох простих правил:

  • дотримання режиму тимчасового перебування під сонцем і використання ультрафіолету, наприклад, в солярії;
  • користуватися перевіреною косметикою, лікарськими засобами, щоб запобігти алергічної реакції;
  • наносити на пляжі спеціальні креми.

Фото пігментних плям

Відео: гіперпігментація на обличчі

Гіперпігментація - або пігментні плями

Відгуки

Ольга, 35 роківвкрите Веснянками обличчя і руки по лікоть. Пробувала всі доступні засоби - креми, пілінги, абразивну чистку, кислоти. У підсумку допомогли тільки лазерною корекцією. Повністю від цяток не позбулася, але стали ледве помітними. Виходить замаскувати зовсім легким шаром косметики,залежно від потреби.
Ірина, 27 роківНа обличчі на скронях почали виникати невеликі плями жовто-коричневого відтінку. Спочатку маскувала косметикою і не звертала особливої уваги, думала, що наслідки відпустки під сонцем. Але вони почали виявлятися яскравіше. Дерматолог відправила обстежитися повністю. У підсумку виявилося, що починалися проблеми з підшлунковою.
Ірина, 34 рокиДавно переконалася, що відбілюючі креми не запобігають пігментацію, за назвою адже все зрозуміло. Вони тільки освітлять шкіру, разом з плямами. Якщо питання чисто косметичний – пряма дорога до косметолога, і вибирайте собі процедуру по кишені. Головне не експериментувати самостійно з бабусиними рецептами, а то ще гірше стане.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!