Що таке хронічна екзема

Щоб перемогти шкірні хвороби, які викликають страх і доставляють психічний дискомфорт, потрібно підійти до процесу відповідально. Хронічна екзема – виразкові утворення на шкірі, лікування яких проводиться таблетками, мазями чи народними засобами в домашніх умовах. В чому суть і причина захворювання, яким буває і що робити, щоб одужати як можна швидше?

Що таке хронічна екзема

Це дуже поширений хронічний дерматит, який характеризується запаленням верхніх шарів шкіри, постійним перебігом з періодичними рецидивами і тривалими ремісіями. Хвороба приймає хронічну форму з різних причин: при неправильному лікуванні гострої форми алергії на медикаменти, недотриманні дієти і правил гігієни, супутнім лікування сильних стресів, нервових зривів.

Від чого з'являється

Хвороба має ендогенне походження, виникає на шкірі з-за внутрішніх порушень організму: імунних, психічних, фізіологічних. Будь-яка з причин провокує рефлекторну реакцію шкіри, в результаті якої поверхневий шар стає дуже чутливим, вразливим, що викликає появу екземи. Важливий фактор для початку захворювання – генетична схильність, люди з такою схильністю можуть захворіти при будь-якому несприятливому випадку. Крім цього, виділяють такі основні причини недуги:

  • недостатнє або тривале лікування гострої форми;
  • хвороби, стани, пов'язані зі зниженням імунітету;
  • мікотичні ураження, грибкові інфекції;
  • порушений обмін речовин;
  • стреси, психічні розлади.

Як виглядає екзема

Захворювання проявляється у вигляді запалених висипань, переважно червоного, багряного кольору, які можуть лущитися, покриватися кірками. На важких стадіях можливе утворення гнійних западин, омертвіння ділянок шкіри. Клінічна картина екземи: епідерміс потовщується, складки набувають синюшний відтінок через гіперемії, на поверхні вогнищ з'являються тріщини. При загостренні екземи виникають дрібні бульбашки, які лопаються та утворюють невеликі болючі виразки.

Кистей рук

На кистях рук недуга має яскраво виражений прояв у вигляді бляшкової наростів, грубих ділянок лущення, глибоких тріщин. Ознаки видно на долонях і зовнішній стороні кисті, вони сверблять. Повсякденні процедури на зразок миття рук, контакту з побутовою хімією можуть приносити біль, іноді викликати кровотечу. Причиною місцевого ураження може бути тривалий вплив алергену або загальні проблеми організму.

На тілі

Ідіопатична екзема на тілі характеризується великими ділянками висипки на грудях, спині, ногах. Захворювання може вражати статевий орган чоловіка, мошонку. Шкіра в уражених місцях лущиться, свербить, покривається тонкими кірками бляшечного типу, бульбашками. Розчісувати хворі місця не можна, при занесенні до ранку інфекції можливі серйозні ускладнення. Впоратися з сверблячкою допоможуть місцеві зовнішні ліки (мазі, охолоджуючі бальзами, масла).

Дитяча екзема

Будь-яка алергічна реакція у дитини може протікати з ускладненнями у вигляді дерматиту. Захворювання у дитини, найімовірніше, може розвинутися у віці від 2 місяців до 5 років, важливу роль при цьому відіграє генетична схильність. Локалізується переважно на обличчі, шиї, згинах рук. Хвороба може виглядати як червоні бляшковидные плями, мокнучі вогнища ерозій, які через час покриваються щільною кіркою.

Види

Класифікація екземи широка. Враховуючи, що хвороба вважається ідіопатичної, тобто, до кінця не з'ясовано її походження, розрізняють основні типи уражень. Допомагає цьому локалізація висипань екземи, їх характер і встановлені причини появи, які можна відстежити в організмі. Відомі такі різновиди:

  1. Справжня екзема. З'являється на руках і ногах (ступнях ніг та кистях) у вигляді розсипу бульбашок, при розтині яких утворюється мокнуча поверхня, що покривається кірками.
  2. Професійна екзема. Виникає на відкритих ділянках тіла, якщо людина зайнята специфічною роботою, пов'язаною з алергенами (заводи, виробництво, хімічні лабораторії, тощо).
  3. Мікробна (паратравматіческая) екзема. Збудник хвороби – дріжджовий грибок, часто утворюється на місці наявних великих ран, опіків при попаданні інфекції в них. Характеризується зеленуватими висипаннями з гнійними вогнищами.
  4. Атопічна екзема. Бульбашка при лопании мокне і утворює вогнище запалення.
  5. Микотическая екзема. Розвивається на стопах, хворих мікозом. Характерний набряк і розвиток додаткових інфекцій.
  6. Себорейна екзема. Вражає місця з порушеним виділенням шкірного сала, переважно волосяну частину голови.
  7. Пруригинозная екзема. Дрібні папули, пухирці, які лопаються, а утворюють щільну поверхню. Шкіра стає сухою, лущиться. Основні місця локалізації - на руках, животі, спині.
  8. Герпетична або хвороба Капоші. Хвороба з'являється навколо губ, на підборідді у дітей і дорослих після зараження герпесом, поширюється по всьому обличчю.
  9. Тилотическая або рогова хвороба. Глибокі тріщини на ступнях і руках, свербіж, нерівномірна площа ураження.

Симптоми

До характерних особливостей хвороби відносяться висип, подразнення, бляшковидные нарости, пухирці, ерозії на поверхні шкіри, які викликають свербіж, або протікають безболісно. Шкіра при цьому стає сухою, потовщеною, втрачає еластичність і м'якість. У підгострі періоди, які супроводжуються гарячкою, у пацієнта можливий головний біль, нудота, температура. Ознаки екземи не завжди можна чітко відокремити від інших дерматитів, тому при виникненні підозрілої висипки краще відразу звернутися до лікаря.

Діагностика

Діагностикою захворювання займаються такі лікарі, як дерматолог, алерголог, алерголог. Вони можуть застосовувати для цього методи аналізів, лабораторних алергічних досліджень, вивчають сімейну історію хвороб і визначають тип дерматиту. Щоб діагноз екзема не придбав хронічну форму, потрібно як можна швидше його встановити його і почати терапію.

Як позбутися від хронічної екземи

Екзема, якщо вона стає постійною, характеризується тривалими ремісіями з рідкісними, але яскравими періодами загострення. Повністю позбавитися від неї практично неможливо, але домогтися максимальної тривалості спадів хвороби цілком реально. Для цього необхідний ретельний комплексний підхід, регулярні процедури та обов'язкове дотримання правил гігієни і особливої дієти.

Дієта

Деякі продукти під час хвороби можуть викликати свербіж, загострення запалень і навіть біль, тому свій раціон потрібно строго регулювати. Дієта при терапії дуже важлива, оскільки харчування відіграє ключову роль у процесі видужання. Найкраще підходить їжа, приготовлена на пару, відварена, а дуже зажарена, жирна, гостра їжа заборонена. Які продукти можуть погіршити симптоми:

  • овочі і фрукти: помідори, полуниця, цитрусові, ківі, ананас; картоплю можна, але небагато;
  • солодощі: тістечка, булочки, шоколад, мед, варення;
  • копченості, надто гострі страви, маринади, майонез, жирні соуси.

Що робити при загостренні

Спровокувати погіршення стану можуть такі чинники, як побутова хімія, паразити (кліщі, воші), неякісний одяг, неправильний раціон. Дієта при загостренні: рекомендується вживати легкі овочеві супи, каші на воді, молочні продукти в будь-яких кількостях (сир, кефір, простокваша, ряжанка), м'ясо є тільки відварне, рибу – тільки річкову, варену.

Існує несприятливий період – холодні пори року: осінь і зима. Застуди, кашель, нежить, всілякі інфекційні захворювання можуть призвести до ускладнень цієї хвороби, особливо це актуально для дітей і дорослих з ослабленим імунітетом. При правильному харчуванні і розумному підході справжня екзема швидко повернеться в стадію ремісії.

Як вилікувати захворювання

Для початку, потрібно обмежити контакти з алергенами, які можуть погіршити перебіг хвороби, по можливості скоротити кількість стресових ситуацій у житті: практикувати розслаблюючі техніки начебто йоги, плавання, медитації. Приймайте душ не частіше 2 разів у день. Потрібно визначити тип дерматиту і використовувати в системі всі способи, призначені лікарем.

Медикаментозне лікування екземи включає в себе зовнішні засоби, вітамінотерапію, прийом ліків всередину: це гормональні, антигістамінні, протигрибкові препарати, иммунорегуляторы і кортикостероїди. При порушенні функцій ШЛУНКОВО-кишкового тракту і печінки – пребіотики, ферменти. Якщо методи не мають потрібного дії на хворобу, може призначатися фізіотерапія.

Зовнішні засоби

Ефективні місцеві мазі і креми від хвороби: гормональні, протигрибкові, з антибактеріальним ефектом (Сінафлан, Адвантан, Тридерм, Флуцинар). Зовнішнє лікування екземи на етапі мокрих ерозій може включати в себе примочки з тіосульфатом натрію, нітратом срібла, димексидом; коли рідина перестає виділятися – масляні компреси, спиртові бовтанки.

Якщо уражена волосяна частина голови, то призначають противосеборейные ліки, спеціальні шампуні і маски. До видів фізіотерапії відносяться електрофорез, магнітотерапію, кріотерапія, також часто рекомендують прийняття лікувальних грязьових ванн. Для зовнішнього лікування дітей використовують примочки з відварів лікарських трав, антигістамінні мазі, у важких випадках – аутогемотерапію або плазмоферез.

Таблетки

Таблетки – важлива частина курсу лікування екземи. Один з видів ефективних медикаментів – антибіотики, вони допомагають коригувати внутрішні зміни при приєднання бактеріальних інфекцій, попередити нагноєння виразок. Поширені антигістамінні препарати для лікування екземи: вони зменшують запалення, знижують інтенсивність симптомів, допомагають позбутися свербіння і роздратування. Деякі поширені назви засобів для лікування хронічної форми хвороби:

  • седативні, протиалергічні (антигістамінні): Супрастин, Дімедрол, Тавегіл, Діазолін, Гліцисед, Персен, Еріус, Зіртек, Кларитин, Семпрекс,Фенистил, Едем, Цетрилев;
  • вітаміни: В1, В2, тіамін, аскорбінова кислота, Нейровит, Декамевіт, Супрадин;
  • гормональні: Дексаметазон, Каризон.

Як лікувати народними засобами

Нетрадиційна медицина може запропонувати чимало способів, як лікувати ідіопатичну екзему. Різні настоянки з трав, натуральні компоненти, масла активно використовуються для запобігання хвороби. Якщо ви прихильник природного лікування, народні засоби від екземи точно вам підійдуть, вони ефективно сприяють медикаментозної терапії, можуть охолоджувати шкіру, знижувати свербіж, заліковувати тріщинки і рани. Кілька рецептів народної медициныдля лікування:

  1. Лопух. Заварити 15 г кореня лопуха склянкою окропу, варити на водяній бані 10 хвилин, настоювати 2 години, пити по столовій ложці 4 рази на день.
  2. Жовткова маса. Зварити яйця, вийняти жовтки. Тримати жовтки над вогнем, поки вони не почнуть виділяти рідину. Зібрати її в окрему ємність, остудити, протирати уражені ділянки шкіри на ногах.
  3. Сіль. Зручно використовувати при пораженях на руках. У великий таз налити гарячу воду, насипати сіль, опустити руки з екземою у воду і тримати, поки вода не охолоне повністю.
  4. Кропива. Залити столову ложку свіжого листя склянкою води, настояти в термосі 3 години, пити за півгодини до їди по склянці 3 рази в день.
  5. Масло звіробою. Змащувати уражені хворобою місця готовим маслом або приготувати його самостійно: подрібнені рослини залити соняшниковою олією, настоювати 2 тижні.
  6. Гірчиця. Розвести гірчичний порошок окропом до консистенції густої, перелити цю масу в миску, помістити в неї руки, тримати, поки маса не охолоне.
  7. Сметана та мідний купорос. Змішати склянку сметани і половину чайної ложки купоросу, нанести на шкіру, змити через 20 хвилин.

Профілактика

Потрібно уникати перегріву, переохолодження, занадто частого миття, купання. Екзематозні подразнення з'являються, якщо носити одяг і білизна з синтетичних тканин, вовни, фланелі. Хронічна хвороба може бути викликана використанням надмірної кількості косметики, парфумів, дезодорированных коштів. Основна профілактика екземи полягає у дотриманні правил особистої гігієни, регулярне миття рук після контакту з хімічними речовинами, тваринними, пилом.

Фото

Відео

Лікування екземи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!