Холодова алергія - як проявляється у дорослих і дітей, симптоми і лікування

Це маловивчене явище, яке спостерігають у людей з непереносимістю холоду. Холодова алергія – своєрідна реакція людського організму на мінусову температуру, при цьому на шкірі з'являється кропивниця. Зовні патологія проявляється при потраплянні людини під дощ або холодний вітер, контакті шкірних покривів зі снігом, холодною водою, льодом, вживанні охолоджених напоїв і їжі.

Що таке холодова алергія

Навіть лікарі не приходять до єдиної думки щодо відповіді на питання «чи буває алергія на холод?», тому багато з них відкидають такий діагноз, аргументуючи це тим, що алергену, що викликає специфічну реакцію організму немає, а холод – це фізичний вплив. Тим не менш, при впливі низьких температур у деяких людей відбувається викид гістаміну, що провокує алергічні реакції – розширення судин, свербіж і почервоніння шкіри або слизових оболонок, розвиток набряку. Холодова алергія – це негативний відповідь тіла на подразник у вигляді низької температури.

Симптоми алергії на холод

Дана проблема може проявлятися будь-яким чином, причому симптоми алергічної реакції можуть слідувати один за одним або розвиватися ізольовано, формуючи один патологічний процес. При цьому симптоми алергії на холод, як правило, носять комплексний характер і виникають у певному порядку. Відстежуючи терміни їх прояву, можна відрізнити холодове кропив'янку від іншого схожого за симптоматикою захворювання. Найбільш часті ознаки патології:

  • набряк Квінке;
  • бронхоспазм;
  • червоні шкірні висипання;
  • анафілаксія.

На руках

Прояви холодової кропив'янки є поки що не до кінця вивченим патологічним процесом. Медики можуть лише сказати, що роздратування на руках від холоду з'являється з-за підвищеної чутливості організму до криоглобулину (білку), який починає трансформуватися при впливі на людину низьких температур. Внаслідок цього процесу виникає алергічна реакція.

Поширена сьогодні холодова алергія на руках має складний механізм розвитку і прояви, що сучасна медицина поки не може пояснити. Часто хвороба маскується під дерматит, тому незнаючій людині часом важко розрізнити ці патології. Алергія на холод починає проявлятися свербінням і лущенням шкіри, після на шкірних покривах рук починають з'являтися висипання схожі з кропив'янкою і кінцівки набрякають.

Крім кропивниці на шкірі рук можуть з'являтися пухирі, утворення яких супроводжується неприємними відчуттями – посиленням свербіння і печіння. Як правило, холодова алергія нагадує опіки. В деяких випадках організм більш серйозно реагує на подразник – сніг, мороз, холодний дощ чи вітер – при цьому руки відразу покриваються червоними набряклими бульбашками, заповнені прозорою субстанцією. Ці симптоми набувають яскраву вираженість після прогрівання (контакту людини з теплою водою або одягом). Через півгодини-годину шкіра знову стає чистим.

На обличчі

За поява шкірних алергічних реакцій відповідають мастоциты – клітини, які знаходяться у верхніх шарах шкіри. Холод для них виступає сильним подразником, тому клітини реагують на нього негативно, стимулюючи виникнення набряків, лущення шкіри, головні болі, озноб. Холодова алергія на обличчі з'являється при зниженому імунітеті, але також її можуть спровокувати різні хронічні (риніт, гайморит, синусит, тощо) та гострі вірусні захворювання.

Здоровий організм справляється з впливом холоду, в той час, як ослаблений не може запобігти розвитку неприємних симптомів. При цьому в нормі після прогулянки по вулиці взимку в мороз відбувається почервоніння відкритих ділянок шкіри, внаслідок припливу крові в судини, які спочатку звужуються під дією низької температури, а після розширяться в теплі. Така реакція у здорової людини триває не більше 40 хвилин.

Як проявляється алергія на холод? У людей з цим типом алергічних реакцій низька температура провокує:

  • рясне сльозовиділення;
  • чхання/кашель;
  • набряк язика, гортані, губ, пазух носа;
  • поява ущільнень і пухирів;
  • посиніння шкіри;
  • головні болі;
  • шум у вухах;
  • озноб;
  • запаморочення;
  • легкі судоми;
  • поява рожевих або яскраво-червоних плям.

На ногах

Холодова кропив'янка виникає в області нижніх кінцівках і має вигляд висипань (частіше алергія вражає стегна і литковий частина). При цьому частіше хворобу діагностують у жінок, що пов'язано з носінням коротких спідниць в холодні періоди року. Алергія на холод на ногах може виявлятися тільки після безпосереднього контакту кінцівок з алергеном, причому спровокувати реакцію температура від +4 і нижче. Як правило, симптомами алергічної реакції на ногах є:

  • біль, дискомфорт в суглобах колін;
  • дерматит, який супроводжується дрібною висипкою і лущенням;
  • невеликі пухирці на шкірі рожево-червоного кольору;
  • озноб, субфебрильное підвищення температури (рідко).

Причини холодової алергії

Фахівці стверджують, що алергія на сніг і мороз не є самостійним захворюванням, а лише симптомом якої-небудь патології соматичного типу. Ймовірність розвитку холодової кропив'янки зростає, коли інша хвороба, що відрізняється великою тривалістю, зможе сильно послабити організм людини. При цьому стимулятором алергічної реакції служить криоглобулин, а пусковим механізмом – низька температура.

Причини холодової алергії численні – від простудних і інфекційних хвороб, до хронічних форм патологій, паразитарної інвазії й авітамінозу, що спричинило ослаблення імунітету. Лікарі називають такі чинники, здатні викликати патологічну шкірну реакцію на холод:

  • вживання сильно охолоджених напоїв або їжі;
  • безпосередній контакт з холодною водою (при купанні у водоймах взимку, під час збирання, тощо);
  • вихід людини з теплого приміщення у вітряну/холодне середовище.

Види холодової алергії

Реакція шкіри на холод не до кінця вивчена, тим не менш, фахівці, що вивчають це явище, ділять його на кілька різних типів. Які є види холодової алергії? Відособлюють два основних різновиди патологічної реакції:

  • спадкова/сімейна (переходить аутосомно-домінантним способом від батьків до дитини і проявляється в ранньому віці);
  • придбана.

Існують і інші класифікації холодової кропив'янки. Так, фахівці вироблять:

  • локальну алергію на холод (з'являється в певній обмеженій області тіла);
  • з відстроченою і негайною реакцією на подразник;
  • системну кропив'янку (важка патологічна реакція генералізованого типу).

Лікування алергії на холод

Не варто самостійно вибирати терапевтичні заходи для боротьби з алергією. При виникнення характерної симптоматики, зверніться до фахівця, який, враховуючи результати аналізів, встановить першоджерело хвороби і порадить адекватну терапію. Лікування алергії на холод ускладнене специфікою алергену – завжди уникати його неможливо. Пацієнтам з холодової кропив'янкою проводять симптоматичну терапію з використанням антигістамінних препаратів.

Мазь від холодової алергії

При слабкій симптоматиці захворювання застосовують зовнішні засоби – креми і мазі. Придбати їх можна в будь-якій аптеці, головне – перевіряти склад препаратів, віддаючи перевагу тим, які зроблені з гіпоалергенного сировини. Мазь від холодової алергії дає ефект вже через добу використання, при цьому поступово зникає неприємна симптоматика патології (проходить відчуття печіння. лущення, свербіж, почервоніння, тощо). Лікарі рекомендують при холодової кропивниці звернути увагу на такі кошти:

  • Скін кап;
  • Гистан Н;
  • Пантенол крем або спрей;
  • Д-Пантенол;
  • Ла-крі (можна використовувати після зникнення висипань, для профілактики повторного появи).

Препарати від холодової алергії

Щоб мати можливість вільно дихати і не страждати від таких проявів холодової алергії, як червоні висипання на шкірі, свербіж і лущення, дорослим в періоди загострень слід приймати антигістамінні засоби. Завдяки їх дії, можна швидко усунути неприємні прояви алергічної реакції. Затребувані, ефективні препарати від холодової алергії, які можна випити при виникненні перших ознак хвороби – це:

  • Супрастин;
  • Тавегіл;
  • Кларитин;
  • Фенистил;
  • Левоцетиризин;
  • Парлазин;
  • Зіртек.

Лікування алергії на холод народними засобами

Ліки нетрадиційної медицини можуть застосовуватися разом з антигістамінними медикаментами, щоб знизити інтенсивність прояву алергічної реакції. Лікування холодової алергії може включати використання овочевих, трав'яних соків, настоїв, відварів, розтирань, компресів, мазі. Для терапії холодової кропив'янки часто застосовується борсуковий жир, який ефективно усуває неприємну симптоматиці захворювання. Лікування алергії на холод народними засобами можна проводити, використовуючи такі рецепти:

  1. Рослинний збір проти холодової кропив'янки. Необхідно з'єднати в рівних пропорціях квіти фіалки, коріння лопуха і листя горіха. Залити 2 ст. л. суміші окропом (1 склянка), настоювати годину, після процідити. Добову доза засоби від алергії потрібно випивати за 3 рази.
  2. Сік із селери. Приготуйте свіжий напій з кореня рослини і приймайте тричі на добу по ½ ч. л. перед їжею.
  3. Настоянка на олії з соснових бруньок проти холодової алергії. Молоді соснові пагони (50 г) залийте такою ж кількістю рослинного масла і настоюйте суміш 5 місяців. Отриманий засіб легко втирати в місця висипань 1-2 рази в день.
  4. Хвойні ванни. Соснові гілки потрібно прокип'ятити у воді, а після влити в наповнену ванну. Засіб допоможе усунути симптоматику холодової кропив'янки, якщо робити його щодня.
  5. Олійна настоянка з трав проти алергії. Змішайте однакову кількість коренів лопуха, квіток календули, трави чистотілу, листя м'яти. Залийте 10 г засобу маслом в пропорції 1:2 і настоюйте добу. Потримайте настоянку на водяній бані 10 хвилин, помішуючи вміст ємності. З моменту готовності кошти використовуйте його 3-4 рази на добу. Приблизно через 5-7 днів шкіра буде виглядати краще.

Профілактика холодової алергії

Люди, хоча б раз зіткнулися з даною патологічною реакцією, повинні постійно дотримуватися профілактичні заходи, оскільки алергічні захворювання носять хронічний характер і схильні рецидивувати. Профілактика холодової алергії передбачає дотримання наступних правил:

  • перед виходом на холод потрібно намагатися закрити одягом максимально більше незахищених ділянок шкіри (обов'язково одягайте рукавиці або рукавички, шарф, шапку);
  • використовуйте жирний крем для обличчя, рук, бальзам для губ;
  • ретельне увагу приділяйте вибору теплого одягу – віддавайте перевагу моделі з натуральних матеріалів;
  • під час прибирання користуйтеся гумовими рукавичками;
  • носіть верхній одяг з капюшоном – вона захистить від вітрів.

Фото алергії на холод

Відео: Алергія на мороз

Алергія на мороз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!