Як лікувати пику - методи терапії мазями, антибіотиками і народними засобами в домашніх умовах

Поширене захворювання слизових оболонок і шкіри інфекційного характеру називається бешиховим запаленням (пикою). І здорові носії інфекції, та хронічно хворі особи – це джерела патології, тому хвороба є для сучасного охорони здоров'я однією з найбільш нагальних проблем. Як лікувати пику, лікар вирішує в кожному індивідуальному випадку, адже це захворювання шкіри має безліч симптомів і форм, тому розвивається по-різному.

Що таке рожа

Бешихове запалення відомі людям з давніх часів. Опис шкірної патології знайшли ще у творах давньогрецьких авторів. Збудник патології бета-гемолітичний стрептокок групи А був виділений в 1882 році. Рожа – це шкірна інфекція, що характеризується симптомами інтоксикації, лихоманкою, появою на епідермісі і слизових вогнищ запалення червоного кольору. Ускладнення захворювання характеризується важкими інфекційними ураженнями м'яких тканин, які стрімко прогресують, супроводжуючись важкою інтоксикацією організму.

Стрептококи групи А є не тільки причиною рожистой інфекції, але і інших шкірних хвороб (остеомієліт, фурункули, флегмони, абсцеси). Бактерії проникають В шкіру ззовні. Рани, садна, потертості, тріщини або дрібні травми – це ворота для стрептококової інфекції. Два основних шляхи зараження пикою – повітряно-краплинний і контактний. Запальним процесом зачіпається дерма – каркас шкірних покривів. Локалізується хвороба на слизових оболонках, тулубі, руках, ногах, обличчі, в промежині або мошонці.

Як виглядає пика

Жінки хворіють рожистыми запаленнями частіше чоловіків. У 60 % випадків захворювання розвивається у людей, що досягли 40 років. Як виглядає пика? Спочатку з'являється на слизовій оболонці чи шкірі маленька червона пляма. За кілька годин воно перетворюється в чітко обмежене запалення із краями у вигляді зубців. Епідерміс в області поразки гарячий на дотик, при пальпації помірно болючий. Разом з почервонінням розвивається лімфатичний набряк, що поширюється за межі плями.

Далі у вогнищі запалення розвиваються бульбашки, які після певного часу мимовільно лопаються. З них відбувається витікання рідини, після чого виникають поверхневі рани. Якщо бульбашки зберігають свою цілісність, то вони поступово засихають, утворюючи коричневі або жовті кірки. Залишкові явища пики, які спостерігаються протягом тижнів і навіть місяців – це пігментація, набряклість шкіри, сухі щільні кірки на місці пухирів.

Лікування бешихи ноги медикаментозно

Захворювання рожа лікується, як правило, медикаментозно. Одночасно з антибіотиками проводиться імуномодулююча та/або десенсибілізуюча терапія. Оскільки під час своєї життєдіяльності шкідливі мікроорганізми виділяють токсини, то вони можуть викликати у хворого на алергію. Для запобігання розвитку алергічних реакцій під час лікування пики, хворим призначають антигістамінні препарати.

Часто патологія розвивається на нижніх кінцівках. Чим лікувати пику на нозі? Якщо захворювання вразило кінцівку, то гострий початок хвороби може настати лише через тиждень. У людини раптово можуть проявлятися такі симптоми хвороби, як ломота в м'язах, мігрень, висока температура (до 40°С), загальна слабкість. Найчастіше діагноз ставлять без аналізів за сукупністю візуальних ознак. Лікування бешихи ноги медикаментозно проводять, як стаціонарно, так і амбулаторно.

Антибіотики при бешиховому запаленні

За статистикою, рожа займає четверте місце за поширеністю інфекційних хвороб. Як лікувати бешихове запалення? Пріоритетом у боротьбі з інфекцією були і залишаються антибіотики. Курс розраховується доктором, в залежності від форми хвороби і антибактеріального препарату. Відразу після початку прийому антибіотиків при бешиховому запаленні розвиток інфекції зменшується, температура тіла нормалізується. Для лікування пики застосують антибактеріальні засоби 1 або 2 покоління – цефалоспорини (Цедекс, Супракс, Верцеф) і пеніциліни (Ретарпен, Бензилпеніцилін, Оспен).

Мазь від бешихи ноги

При лікуванні на нозі пики, яка знаходиться на ранній стадії, пасти для зовнішнього застосування не використовують. Коли форма захворювання переходить у пузирну, тоді призначають Ихтиоловую мазь або Вишневського. Відмінні результати на етапі одужання дає засіб Нафталан. Іхтіолова мазь від бешихи ноги швидко допомагає позбутися від сверблячки, пом'якшує ороговіння, дає ефективне загоєння ран, провокуючи швидку регенерацію шкіри.

Ліки володіє протизапальною і антисептичною дією. Наносити засіб при бешисі необхідно на уражену ділянку, але не в чистому вигляді, а в рівних пропорціях з гліцерином. Суміш розтирається тонким шаром, потім накривається марлею, складеною в 3-4 шари. Пов'язка фіксується пластиром. За добу її поміняти треба не менше трьох разів. Процедура проводиться до загоєння відкритих ран.

Мазь Вишневського

Як лікувати пику маззю Вишневського? Препарат місцевого призначення ще називають лінімент бальзамічний. У складі засоби знаходяться три компоненти: ксероформ, березовий дьоготь і касторове масло. Зараз остання речовина нерідко замінюють риб'ячим жиром. Мазь Вишневського має виражену протизапальну і антисептичну дію. При лікуванні шкірних патологій вона допомагає відновлюватися эпидермису, прискорює процес загоєння, має підсушують, протисвербіжну, анестезуючою властивістю.

При відсутності рецидивів мазь Вишневського призначають для лікування бешихового запалення. Ліки сприяє ексудації та прориву бульбашок. Наносять мазь на марлеву пов'язку тонким шаром, після чого її слід накласти на уражену ділянку шкіри. Один раз в 12 годин пов'язка змінюється. Оскільки засіб здатний розширювати судини, при важких формах бешихи лікарі застосовувати його не рекомендують.

Лікування пики народними засобами

При первинному періоді пики, як тільки починають утворюватися бульбашки, можна спробувати прибрати інфекцію народними рецептами, але після консультації зі спеціалістом. Лікування бешихи ноги в домашніх умовах проводиться прополісом або свинячим жиром. Цими речовинами треба змащувати уражені ділянки і ще 2-5 см шкіри навколо, що зупинити поширення захворювання. Також лікування пики народними засобами включає в себе застосування таких засобів, як:

  1. Жаб'яча ікра. Володіє яскраво вираженими ранозагоювальні, протимікробними властивостями. У період розмноження жаб навесні слід зібрати свіжу ікру і висушити в тіні на чистій тканині. Для лікування пики суху речовину треба розмочити, покласти на тканину, робити компреси на ніч. Вважається, що за 3 ночі рожа пройде.
  2. Сік каланхое. При лікуванні бешихи застосовують стебла і листя рослини. Їх необхідно подрібнювати, поки не утвориться однорідна рідка маса, потім віджати сік. Його відстоюють на холоді, фільтрують, консервують спиртом до фортеці 20%. Для лікування пики серветку змочують соком каланхое, розведеним навпіл з розчином новокаїну (0,5%), потім накладають на запалення. Через тиждень симптоми підуть.
  3. Подорожник. Листя рослини слід подрібнити, розім'яти, потім в пропорції 1:1 змішати з медом. Потім пару годин потрібно кип'ятити суміш на малому вогні. Прикладати під час лікування пики з допомогою пов'язки до запаленого місця, змінюючи її раз на 3-4 години. Засіб застосовувати до одужання.
  4. Лопух. Потрібно нарвати свіже листя рослини, промити у воді кімнатної температури, змастити свіжою домашньою сметаною, прикласти до рани, забинтувати. Компрес, незалежно від ступеня інтоксикації, міняти 2-3 рази/добу.

Профілактика бешихи

Лікування пики не може, якщо у пацієнта є в наявності таке захворювання, як цукровий діабет, при якому відбувається відмирання дрібних кровоносних судин, порушення циркуляції лімфи і крові. Уникнути отримання і прояви інфекції можна, якщо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо при лікуванні шкірних патологій. Профілактика бешихи включає в себе:

  1. Своєчасне лікування вогнищ запалення. При розповсюдженні по кровотоку бактерії здатні послабити імунітет і викликати пику.
  2. Часто приймати душ. Рекомендується контрастне обливання, як мінімум, 1 раз в день з великою різницею температур.
  3. Використовувати гель для душу або мило з рН не менше 7. Бажано, щоб до складу продукту ще входила молочна кислота. Вона створить захисний шар на шкірі, згубний для патогенних бактерій і грибків.
  4. Уникати попрілостей. Якщо шкіра в складках постійно волога, потрібно використовувати дитячу присипку.

Фото пики на нозі

Відео: Бешихове запалення на нозі

Пика на ногах → nezdorov.com

Відгуки

Лідія, 53 рокиУ внучки 5 років діагностували бешихове запалення на руці, що супроводжується тяжким імунним порушенням. У дитини підвищилася температура до 39, на кінцівки з'явилася сильна гіперемія, набряк. Під час лікування кололи пеніцилін в призначеній дозі 5 днів, прописали комплекс вітамінів B. Через тиждень рецидив пройшов.
Анастасія, 25 роківПісля того, як чоловік отримав травму ноги, на її місці розвинулося бешихове запалення. Спочатку пролікували антибіотиками, рожа пройшла. Через кілька місяців це місце знову запалився, поставили діагноз – рецидивуюча інфекція. Було показано хірургічне лікування. Абсцеси видаляли шляхом розсічення шкіри і висічення гнійника.
Денис, 37 роківУ моєї бабусі була рожа на нозі. Вона щоранку до сходу сонця рани посипала дрібно просіяним крейдою. До лікарів не зверталася, тому що лікування, хоча і не відповідало вимогами офіційної медицини, було дуже ефективним. Бабуся перед сном щедро посипала виразки крейдою, обмотувала червоною ганчіркою це місце і зверху накладала рушник.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!