Лікування себорейного дерматиту шкіри голови народними і медикаментозними засобами

До основних методів лікування себорейного дерматиту шкіри голови відносять і традиційні народні кошти. При себореї шкірні покриви втрачають свої протимікробні властивості, тому створюються умови для розвитку інфекції. Застосування протигрибкових препаратів та деяких процедур допомагають надовго позбутися від себорейного дерматиту.

Як лікувати себорею на голові

Коли на голові виникає запальний процес в результаті збільшення шкірного сала, то це називають себореєю або себорейним дерматитом. Частіше захворювання починається у підлітків у пубертатному періоді, а його прояви можуть спостерігатися протягом усього життя. Медики не знайшли відповідь, яка причина розвитку себорейного дерматиту, але достеменно відомо, що викликають патологію палички, стафілокока, гормональні порушення, збої в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту або генетичні фактори.

Лікування себореї шкіри голови – це процес тривалий і комплексний. Надзвичайно важливо проходження лікувального курсу під наглядом досвідченого лікаря. Не менш важливо в період терапії здійснювати правильний догляд за волосистою частиною голови з застосуванням аптечних засобів. Нормалізувати процес і зняти симптоми себорейного дерматиту доктора рекомендують за наступною схемою:

  • регулярно тренувати тіло фізичними навантаженнями: загартовуванням, прогулянками, плаванням у відкритих водоймах;
  • пройти курс фізіотерапії;
  • пропити ліки, що містять вітаміни А, В, Е, D і мінерали: сірку, цинк;
  • дотримуватися спеціальної дієти;
  • при важкій формі пройти гормональну терапію;
  • пролікувати усі хронічні хвороби в організмі.

Дієта при себорейному дерматиті на голові

При дотриманні лікувального раціону очищається від шкідливих речовин кишечник, організм насичується необхідними мікроелементами, підвищується загальний імунітет, який не дозволяє розмножуватися бактеріям. Дієта при себореї шкіри голови включає в себе дробове харчування через кожні 2-3 години малими порціями. Основою раціону при лікуванні себорейного дерматиту є:

  • молокопродукти;
  • овочі, ягоди, фрукти;
  • нежирне м'ясо (курка, індичка, кролик);
  • чиста вода, свіжовичавлений сік, ягідно-фруктовий морс, фіточай;
  • риба нежирних сортів;
  • крупи, злаки.

Заборонені продукти:

  • алкоголь;
  • газовані напої;
  • безалкогольне пиво;
  • консерви, маринади, напівфабрикати;
  • жирна, смажена їжа, фастфуд;
  • манна крупа;
  • картопля;
  • хлібобулочні вироби.

Медикаментозне лікування себореї шкіри голови

Себорейний дерматит є не тільки самостійним захворюванням, але і ознакою інших недуг. Щоб встановити точний діагноз, при появі себореї шкіри голови треба звертатися до ендокринолога, невропатолога, гінеколога, дерматолога. Для усунення основних симптомів використовують наступне медикаментозне лікування себорейного дерматиту:

  • медикаменти, які відновлюють роботу вегетативної нервової системи (Пантокрин, Діазепам);
  • пробіотики (Лінекс, Ріабал);
  • ліки, коригувальні функції імунної системи (Имунофан, Гевиран);
  • гормональні препарати (Сінафлан, Целестодерм);
  • мінерально-вітамінні комплекси (Ундевіт, Тріовіт).

Шампунь від себорейного дерматиту на голові

При комплексному лікуванні себорейного дерматиту показано застосування шампуню, здатного вбивати хвороботворні грибки, усувати лущення на шкірі голови. Дія протигрибкового препарату – місцеве, що допомагає уникнути побічних ефектів. Тримати на голові лікувальний шампунь від себорейного дерматиту потрібно 3-5 хвилин, щоб його компоненти встигли надати терапевтичну дію. Ефективні засоби проти себореї зроблені на основі таких діючих речовин:

  • кетоконазол (Себазон, Нізорал);
  • медичний дьоготь (Себутон, Псорилом);
  • піритіон цинку (Данекс, Фридерм Цинк);
  • сульфід селену (Сульсен-Форте, Сульсена).

Дарсонваль при себореї голови

Дарсонвалізація – це електролікування імпульсним струмом з високою напругою 20-40 кВ при частоті 110-140 кГц і маленькою сили 0,015-0,2 А. Лікування себорейного дерматиту шкіри голови методом Дарсонваля в поєднанні з іншими методиками дає відмінні і тривалі результати. Суть терапії – вплив на волосисту частину електрострумом, який дратує сальні залози, судини і рецептори, викликаючи прилив крові. Апарат Дарсонваль від себореї хороший тим, що на клітинному рівні поліпшується обмін речовин, нормалізується кислотно-лужний баланс.

Чим лікувати себорейний дерматит на голові

Починається захворювання з появи свербежу, почервоніння шкіри. Лікування себореї волосистої частини голови залежить від виду патології. Якщо спостерігається суха себорея, коли з'являються дрібні лусочки, січеться і випадає волосся, то лікар призначає певні препарати. При жирному себорейному дерматиті з'являються мокнучі ділянки, тріщини, утворюється гній, що теж веде до випадання. В цьому разі призначаються лікарські засоби іншої спрямованості дії.

Мазь від себореї на голові

Призначаються препарати місцевого впливу після діагностики і виявлення причини захворювання. Мазь від себорейного дерматиту на голові покликана позбавити пацієнта від зовнішніх ознак недуги і пом'якшити перебіг хвороби. Тип медикаменту визначається, виходячи з симптоматики:

  1. Сірчано-саліцилова. Надає при себорейному дерматиті протизапальну місцевоподразнювальну дію. Наносити за 3 години до миття голови на уражені ділянки шкіри не менше місяця.
  2. Клотримазол. При лікуванні себореї допомагає боротися з негативною мікрофлорою, справляється з усіма видами грибка. Наносити 2 рази/добу протягом 2 тижнів.
  3. Фуцидин Р. Чинить протисвербіжну, антибактеріальну дію. Наносити 2 рази/суті на уражену ділянку. Тривалість лікування себорейного дерматиту – 2 тижні.

Протигрибкові при себореї

Антімікотікі (протигрибкові препарати) – це клас хімічних сполук, що володіють активністю щодо збудників грибкової інфекції. Ефективні протигрибкові препарати для волосистої частини голови з групи азолів. Щодо грибка Pityrosporum ovale, що викликає себорею, добрі результати дають лікарські засоби на основі кетоконазолу. Крем Нізорал і протигрибковий шампунь з цим компонентом, нормалізують роботу сальних залоз, допомагають знизити при себорейному дерматиті лущення, сприяють усунення свербіння, викликаного дріжджами.

Антигістамінні препарати при себореї

Ця група ліків призначається при утворенні почервоніння, свербежу, набряків. Антигістамінні препарати при себорейному дерматиті приймають у таблетках протягом 7-10 днів. Вони надають протизапальну та протисвербіжну дію, мають місцево анестезуючою ефектом. Антигістамінні препарати – це Лоратадин, Хлоропірамін, Клемастин. Тривалість прийому і дозування встановлює лікар залежно від тяжкості та виду себорейного дерматиту.

Вітаміни від себореї

Вилікувати себорейний дерматит вітамінними комплексами не можна, але в якості комплексної терапії вони незамінні. При себорейному дерматиті лікар може призначити їх у вигляді ін'єкцій або таблеток. Часто призначаються полівітаміни з комплексом необхідних мінеральних сполук. Необхідні мікроелементи можна отримати з натуральних продуктів. Які потрібні вітаміни при себорейному дерматиті на голові:

  1. Вітамін А Міститься в печінці морських риб, томатах, зеленій цибулі, моркви.
  2. Вітаміни Ст. Перебувають в цитрусових, курячих яйцях, молокопродуктах, дріжджах, картоплі.
  3. Вітамін С. Є в цитрусових, яблуках, обліписі, петрушці, червоному перці, шипшині, капусті.
  4. Вітаміни РР. Містяться в вешенках, селері, зернистому сирі, базиліці.

Антибіотики при себорейному дерматиті

У деяких випадках лікування себорейного дерматиту шкіри голови проводиться антибіотиками. Це відбувається, коли вогнища вдруге інфікуються бактеріями. Пацієнтам призначається системна або місцева антибактеріальна терапія разом зі звичайним лікуванням. За результатами бакпосіву, залежно від чутливості та виду збудника, прописують такі антибіотики при себореї, як Супракс, Левофлоксацин, Цефазолін.

Народні засоби від себорейного дерматиту на голові

При виникненні себореї потрібно віддавати перевагу масел і лікарських трав. Лікування себорейного дерматиту на голові народними засобами проводиться за допомогою лосьйонів, масок, настоїв і розчинів, створених на основі масла чайного дерева, відвару ромашки і березового дьогтю. Ці компоненти знімають запалення, набряки, підсушують шкіру. Ефективною є морська вода. Влітку краще купатися в морі, а взимку – приймати ванни з морською сіллю.

Відео: Як позбутися від себорейного дерматиту на голові

Яке лікування потрібно якщо є себорея: що робити при сальності волосся і лупи

Себорея шкіри голови – фото

Відгуки

Оксана, 22 рокиЗа 2 тижні вилікувала харчовою содою себорейний дерматит на голові у свого 5 річної дитини. Мазала розведеної 1:1 содою з водою на уражені ділянки. Тримала 10 хвилин, потім обполіскувати волосся яблучним оцтом з водою 1:2. Додатково допомогло використання протягом тижня 10% сірчаної мазі. За півроку симптомів себореї не повторилося.
Микола, 34 рокиКоли мене вразила себорея, перепробував безліч засобів для лікування, але через час вона поверталася знову. Позбутися від напасті допомогли кератолітичні засоби, які випускаються у вигляді мазей та порошків. Відлущують роговий шар саліцилова, молочна, бензойна кислоти і сечовина. Використовував разом або окремо по інструкції.
Аліна, 19 роківВже кілька років вболіваю себорейним дерматитом. Шкіра на голові запалюється після стресів або гулянок. Щоб виглядати гідно, болячку не запускаю. При перших ознаках себореї роблю маску з яєчним жовтком з додаванням касторки. Збиваю в піну, потім втираю в прикореневу зону на півгодини. Мою голову з шампунем. 2-3 процедури і хвороба відступає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!