Як виглядає кропив'янка на тілі та обличчі з фото. Симптоми і прояви видів кропив'янки у дорослих і дітей

Комплекс захворювань з одним загальним симптомом – шкірними висипаннями і свербінням називають уртикарией, але недугу в народі більше відомий як кропив'янка. Хвороба ця дуже поширена. Кожній людині корисно буде дізнатися про те, як виглядає уртикария і як відрізнити її від інших шкірних проблем.

Як проявляється кропив'янка

Хвороба називається так тому, що при ній на шкірі з'являється висип, в точності нагадує опік від кропиви або численні укуси комах. Виникають пухирі, припухлості. Виділяють безліч видів і форм уртикарії. У кожному разі висипання виглядають по-різному. Пухирі можуть покрити руки, ноги, живіт, спину, долоні, ступні. Іноді зустрічається кропив'янка на обличчі. Висип супроводжується набряком слизових оболонок носа і гортані. Хвороба може бути викликана контактами з алергеном, укусами комах, сонячними променями, впливом холоду.

Гостра кропив'янка

З'являється практично миттєво. Частіше вражає молодих людей, трапляється у жінок під час вагітності. Тіло або певні його ділянки покривається висипом, починає сильно свербіти. Вражає кінцівки, тулуб і сідниці, іноді оболонку губ, гортань, носоглотку, мову. Як правило, це алергічна кропив'янка, яка проходить через пару годин після контакту з подразником. При ній здатна піднятися температура, початися озноб.

Кожен повинен знати, як виглядає кропив'янка в гострій формі. Пухирі, що з'явилися на шкірі, будуть блідо-рожевими, різного розміру і форми. В середині вони матові, а по краях дуже яскраві. Іноді вони зливаються, при цьому стан хворого сильно погіршується. Найбільш важкою формою гострої уртикарії є набряк Квінке. Цей стан дуже небезпечно задухою, сильним набряком слизових оболонок дихальних шляхів.

Хронічна кропив'янка

Цю форму дерматозу називають рецидивуючій та діагностують при тривалості перебігу більше півтора місяців. Вона починається раптово. При нападі у хворого теж з'являється висип, але вона менш виражена, ніж при гострій уртикарії. Крім того, піднімається висока температура, починають боліти суглоби, може відкритися блювання, статися розлад шлунка. Зустрічається у людей у віці від 20 до 40 років.

Симптоми кропив'янки у дорослих

Крім одного загальної ознаки хвороби – висипу, у неї багато інших проявів. Їх перелік залежить від форми уртикарії, ступеня її тяжкості. Як правило, висип виникає відразу або через кілька хвилин після контакту з алергеном і сильно свербить. З'являються рожеві пухирі, злегка піднімаються над шкірою. Якщо починається набряк, то вони стають білястими. Алергія у вигляді кропив'янки проходить безслідно після припинення нападу, не залишаючи на шкірі жодних шрамів, ознак ураження.

Холинергическая кропив'янка

Хвороба цього типу зустрічається вкрай рідко. Це алергічна реакція організму на підвищену кількість ацетилхоліну. У більшості випадків холинергическая уртикария починається у людини, якщо він переживає нервовий стрес, знаходиться під впливом високої температури або навіть з'їдає щось гостре. Висип з'являється максимум за годину. Захворювання є аутоімунним. З цієї причини схема його лікування кардинально відрізняється від тих, які підходять для інших форм.

Як виглядає холинергическая кропив'янка:

  • на шиї, передпліччях і грудях з'являється свербляча висип;
  • пухирі не більше 3 мм в розмірі, світло-рожевого кольору з червоною облямівкою;
  • на ураженій ділянці шкіри з'являється набряк;
  • можливі підвищення температури, нудота, блювота.

Демографічна кропив'янка

Алергія від механічного впливу на шкіру. Висип при кропив'янці такого виду проявляється миттєво. Хвороба має кілька форм: червону, білу, фолікулярну, холодозависимую. Уртикарию здатні викликати тертя або тиск предметами, дія тепла або холоду. Люди з такою алергією практично ніколи не скаржаться на інші симптоми хвороби: головний біль, харчові розлади, нудоту. Як виглядає кропив'янка:

  • вражає тільки ті ділянки шкіри, які піддалися подразнення, за їх межі не виходить ніколи;
  • моментально з'являється почервоніння, подовжені пухирі;
  • свербіж.

Сонячна кропив'янка

Симптоми проявляються у людей в результаті перебування на сонці. Спочатку пухирі і висипання виникають на відкритих ділянках шкіри, а після поширюються по іншим ділянкам тіла. Чим довше людина буде перебувати на сонці, тим сильніше буде поразка. Пухирі можуть бути рожевими або червоними, краї їх рівні і чіткі. Вони викликають нестерпний свербіж. При великому ураженні зливаються в плями. При легкому ступені захворювання симптоми зникають самостійно через декілька годин.

Папульозний кропив'янка

Ця хвороба частіше вражає жінок, ніж чоловіків. Як і багато інші види уртикарії, папульозний теж вважається алергічної. Її основні симптоми такі:

  1. На різних ділянках шкіри, найчастіше на згинах кінцівок, з'являються пухирі – папули з інфільтрацією. Їх колір бурий.
  2. Відбувається гіперпігментація шкіри, вона стає товщі і грубіше. Її відтінок поступово темніє. Іноді папульозний уртикария проявляється не пухирями, а виключно пігментними плямами з дрібної, ледь помітною висипом.
  3. Уражені ділянки сильно сверблять. Можливо печіння, але цей симптом виникає рідко.

Ознаки кропив'янки у дітей

Захворювання здатне вражати дітей, в тому числі і немовлят. У них воно протікає з деякими відмінностями. Кропив'янка у дитини може бути:

  1. Гострою. Триває до півтора місяців. Починається майже відразу після взаємодії з алергеном, добре лікується.
  2. Хронічною. Симптоми не зникають більше шести місяців. Вилікувати таку уртикарию складно. У малюків трапляється дуже рідко, більше характерна для дорослих.

Як виглядає дитина на різних стадіях уртикарії:

  1. Легка. Симптоми практично непомітні, малюк почуває себе добре і виглядає здоровим. Температури і набряків немає.
  2. Середня. Крім висипу з'являється набряклість. Підвищується температура, дитину нудить.
  3. Важка. Симптоми виражені дуже яскраво. У хворого малюка сильний набряк Квінке, йому потрібна термінова медична допомога.

Дитяча уртикария в легкій формі виглядає так:

  1. З'являється рожева або червона висип, що нагадує горбки або вузлики. Форма їх може бути будь-якою.
  2. Поступово пухирі з'єднаються у великі плями.
  3. Дитина дуже сильно свербить. Якщо не контролювати його, то він може расцарапывать себе до крові.
  4. Висип може зникнути так само різко, як і з'явилася.

Як виглядає дитина при важкій формі:

  • набрякає обличчя, область губ, повік, язика, кінцівок – пальці рук і ніг;
  • уражена шкіра блідне;
  • починається гавкаючий кашель, голос хрипне;
  • спостерігаються нудота, блювання, розлад травлення;
  • піднімається температура.

Відео: що таке кропив'янка і як вона виглядає

Кропив'янка симптоми лікування.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!