Симптоми корости: прояв свербежу у людини

Якщо на шкірі з'явилися білі тонкі смуги, що нагадують лабіринт, не виключено, що це робота коростяного кліща. Ознаки корости позбавляють пацієнта спокою, оскільки це паразитуюче захворювання супроводжується сильним свербінням дерми, особливо в нічний час доби. Важливо звернути увагу на симптоми, своєчасно лікувати характерний недугу.

Перші симптоми корости

Сама назва діагнозу передбачає дію «свербіти», тому шкірний свербіж є вічним супутником такого патологічного процесу. Якщо говорити про перші симптоми корости, це висип, яка рівномірно поширена по всьому тілу. Вона сильно свербить, причому таке бажання особливо гостро відчувається у вечірній час доби. Ні дорослий пацієнт, ні дитина не можуть контролювати цей безумовний рефлекс.

Висипання на шкірі набувають насичено червоний колір, при цьому провокують підвищену набряк дерми. Деякі пацієнти засилають такі зміни в загальному самопочутті на алергічну реакцію, прогресуючий дерматит. Однак більш наглядовою людям стає очевидно, що це короста – специфічні симптоми є. Мова йде про коростяних ходах, які представлені на тілі у вигляді малюнка. Якщо хвороба переважає на початковій стадії, важливо якомога швидше почати лікування.

Симптоми корости у дорослих

Частіше хвороба загострюється в дитячому віці, проте і дорослі не застраховані від зараження коростяним кліщем. Визначити присутність паразитів доступно всім постраждалим особам. Перші симптоми корости дорослих починаються з нічного свербежу, який пронизує практично все тіло. Спочатку пацієнт не може зрозуміти, в чому причина таких радикальних змін у загальному самопочутті, але потім звертає увагу на інші ознаки захворювання. Це:

Короста у дітей симптоми

У дитячому віці хвороба прогресує при контакті з зараженими людьми. Інкубаційний період триває до 2 тижнів, після чого дитина скаржиться на висип і свербіж шкірних покривів. Перші симптоми корости дітей роблять дитину нервовим, плаксивою і дуже дратівливим. Початковими вогнищами патології стають руки, ноги, області паху, обличчя та голови.

Якщо батьки не звернули уваги на прояв симптомів у дитини, висип продовжує розповсюджуватися по всьому тілу. На цей раз вона торкається стопи, лікті, зони пахв, шийного відділу хребта. Дитина сильно свербить, при цьому самостійно помічає тонкий малюнок на тілі від коростяних кліщів. Хвороба сама не пройде, необхідно терміново лікуватися.

Стадії корости

Хвороба проявляється поетапно, має кілька форм і стадій. Якщо подивитися фото інфікованих людей, можна зробити висновок, як розпізнати шкірне захворювання. Важливо розуміти, що воно небезпечно на будь-якій стадії, оскільки висока ймовірність інфікування здорової людини. Навіть якщо у того не проявляються перші симптоми, це не говорить про те, що через 2 тижні їх теж не буде.

Частіше заражають великі самки дітородного віку. Якщо прогресує такого роду короста - початкова стадія може продемонструвати тривожну симптоматику тільки через 4 тижні з моменту зараження. Це гостра алергічна реакція на продукти життєдіяльності коростяних кліщів. Обов'язково консервативне лікування, дотримання елементарних знань профілактики.

Короста на тілі

Для наочності симптомів захворювання можна вивчити численні фото на тематичних порталах. Кожна дитина і дорослий повинні знати, на які зміни шкіри звернути увагу. На тілі можна помітити тонкі лінії білого кольору 5-15 мм в довжину. Вони сильно сверблять, за відсутності ефективної терапії їх кількість стрімко збільшується. Короста на тілі – очевидне явище, тому не варто наполегливо ігнорувати яскраво виражені ознаки цієї паразитарної хвороби. Інакше чисельність ходів кліща на шкірних покривах збільшиться в кілька разів.

Вушна короста

У кабінеті дерматолога на фото можна побачити пацієнтів з різними видами цього захворювання. Особливо поширена у дітей вушна короста. Переносниками паразитів є тварини, від яких людина заражається. Статися це може у будь-якому віці, але частіше неспецифічні симптоми властиві дітям. Це сильний свербіж при відсутності коростяних ходів. Лікування не потрібно, необхідно припинити контакт з хворою твариною. У будь-якому разі для людини діагноз безпечний. Його ознаки такі:

  • набряклість шкіри;
  • видиме запалення верхнього шару епідермісу;
  • сильний свербіж, особливо в стадії спокою;
  • безсоння;
  • надмірна дратівливість.

Норвезька короста

В даний час навіть дитина знає, як визначити коросту, однак для повноти клінічної картини потрібно звернутися до фахівця. Особливо небезпечна норвезька короста, яка частіше розвивається у осіб зі зниженим імунітетом. У групу ризику потрапили діти з вродженими вадами, наркозалежні особи, носії Сніду та хворі на туберкульоз. Виглядати патологія може подібно класичній формі, однак викликає серйозні ускладнення в організмі. Якщо цікаво, як починається захворювання, як виглядають його симптоми, особливості клінічної картини, представлені нижче:

  • набряклість шкірних покривів;
  • поява блідою висипки з подальшим почервонінням і розповсюдженням по всьому тілу;
  • порушення фази сну, схильність до хронічного безсоння;
  • заповнення давніх коростяних ходів гнійним вмістом, формування кірок;
  • ефект «сенсорної анестезії», т. е. повна відсутність свербіння, печіння;
  • вторинні ускладнення у вигляді ревматичної лихоманки;
  • нестабільність нервової системи.

Відео: симптоми корости у людини

Короста. Чому не спиться вночі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!