Педикульоз - що це таке, ефективні засоби для лікування

Вошивість, або педикульоз – паразитарне захворювання шкіри і волосся. Корисно знати, як вона може з'явитися, тому що передається від людини до людини моментально. Симптоми педикульозу, способи лікування і профілактики виникнення – важлива інформація для батьків та дитини, тому що діти знаходяться в зоні ризику.

Що таке педикульоз

Багато хто задається питанням: педикульоз – що це таке? На нього лікарі і медичні фахівці відповідають, що це захворювання, яке викликають паразити – воші. Вони оселяються на волосистій частині голови, харчуючись кров'ю людини. За зовнішнім виглядом воші являють собою дрібних комах без крил різної форми. У них є лапки і невеликий рухливий хоботок. Переносниками педикульозу і джерелами зараження вважаються бездомні люди з недостатньою гігієною.

Види вошей

За розміром воші у людини дрібні, приблизно з насіннячко кунжуту. Забарвлені вони в сіро-коричневий колір, мають 6 лапок, завдяки яким швидко пересуваються по волоссю. Якщо воша напилася крові, вона стає червоного або чорного кольору. Воші живляться постійно, щоб не загинути. Комахи відкладають овальні яйця жовтуватого кольору розміром не більше міліметра, з яких через тиждень виходить нова особина.

Інакше яйця називаються гнидами, їх легко сплутати з лупою, але на відміну від неї вони міцно приклеюються до основи волосини спеціальною речовиною. Їх не можна скинути з волосся, тому гниди ретельно вичісують після проведеної обробки. На людині можуть жити головний, лобкова і платтяна воші, кожна з яких відрізняється за розмірами і місцях скупчення.

Головна воша

Темним кольором, довгим черевцем відрізняються воші в голові людини. Їх називають головними, тому що вони зосереджені на волоссі, самки більші за самців. Цього типу характерно швидке розмноження. Після відкладання яйця до дозрівання самки з репродуктивною здатністю проходить всього 16 діб, а при несприятливих умовах – місяць. Головна воша надзвичайно продуктивна – за своє життя, яка триває до місяця, вона відкладає 80-100 яєць. Виходить, що в день вона відкладає по 3 яйця, які швидко перетворюються на дорослих особин і дошкуляють хворого.

Стадії життєвого циклу людської головний воші, викликає педикульоз:

  • яйце розміром 1 мм розвивається тиждень;
  • 3 стадії німфи, на яких майбутнє комаха зростає, линяє, за 3 дні перетворюється на німфу першого віку, за 5 –другого, за 8 – третього;
  • стадія дорослої комахи – німфа линяє і готова до розмноження, спаровуватися з самцями вона починає відразу після виходу з мавки.

Лобкова воша

Темнуватого кольору; з широким сильно укороченим черевцем воші належать до лобкових площицам. Їх область проживання – пах, крижі, пахви, брови і вії. Відрізняються лобкові комахи від головних будовою лапок, а от цикл їх розвитку схожий зважаючи однакових умов розмноження. Самки відкладають до 50 гнид, ті посилено харчуються кров'ю, утворюють німфи першого, другого та третього порядку, потім вилуплюється доросла особина – імаго.

Платтяна воша

На одязі і волоссі на грудях мешкають платтяні воші. Вони виглядають, як головні, але відрізняються жовтуватою забарвленням без чорних крапок на черевці. Ці воші відкладають понад 300 яєць за своє життя, відрізняються підвищеною стійкістю до холодів і голодування. Знищити гнид, німф і дорослих особин можна тільки кип'ятінням. Укуси платтяних комах схожі на коросту, кров'яні точки перетворюються в фолікули і запалюються.

Звідки беруться воші на голові

Захворіти на педикульоз просто: воші в волоссі заводяться через тісного контакту один з одним або при розчісуванні чужими гребінцями, користуванні аксесуарами для зачіски. В дитячому садочку дитина може заразитися від інших дітей через ігри, бійки – воші стрибають з людини на іншого. Заразитися педикульозом дорослому можна навіть у громадському транспорті або на масових заходах. Платтяна воша переноситься через одяг або постільна білизна, лобкова – активно розмножується у тих, хто рідко змінює білизну, педикульоз може передаватися через статевий акт, загальні басейни.

Симптоми педикульозу

Якщо вивчати педикульоз – що це таке – то можна зіткнутися з проблемою його симптомів. Ознаками хвороби бувають:

  • свербіж шкіри голови – виникає із-за попадання в ранку слини паразита, що викликає роздратування;
  • дитина або дорослий постійно сверблять, тому що кількість вошей збільшується;
  • при денному освітленні і близькому розгляді шкіри голови видно гниди;
  • лобкові і платтяні комахи залишають кров'яні точки на шкірі, яка при відсутності лікування стає сухою і схожою на посипану борошном.

Діагностика педикульозу

У разі постановки питання: педикульоз дітей – що це таке, батьки можуть запідозрити хворобу за специфічними симптомами. Діагностику захворювання робить дерматолог, він же призначає ліки. Підставою для проведення діагностики служать скарги на свербіж, розчісування шкіри голови, тіла або лобка. На прийомі лікар проведе огляд волосся, при виявленні гнид і розчісування призначить лікування від педикульозу.

Лікування педикульозу в домашніх умовах

Першим правилом позбавлення від педикульозу служить ретельна гігієна із застосуванням спеціалізованих шампунів, кондиціонерів і лосьйонів. Використовувати їх потрібно відповідно до інструкції, для дітей застосовувати спеціально призначені для них кошти. Найкращим способом лікування від педикульозу для дітей і чоловіків стане гоління наголо тих місць, де були виявлені воші – при гладкості шкіри комахам не буде за що чіплятися, тому при відсутності можливості паразитувати вони загинуть.

Дівчатам з довгим волоссям допоможе ретельне вичісування і обробка лосьйонами, а жінкам – фарбування хімічної фарбою. Від платтяних вошей допоможе тільки кип'ятіння і спеціальна обробка одягу і постільної білизни. При виявленні педикульозу у одного члена сім'ї варто пройти лікування всім іншим, тому що ризик передачі паразитів великий. Також потрібно обробити всі постільні речі, білизну і одяг. Після обробки слід ретельно пропрасувати всі шви праскою.

Медичні препарати

Сучасна медицина пропонує безліч ефективних засобів від педикульозу:

  • при педикульозі як у дорослих, так і у дітей добре себе зарекомендував лосьйон Педикулен Ультра, який позбавляє від вошей і гнид за ОДНЕ застосування! Ретельно підібраний комплекс активних речовин препарату ефективно знищує не тільки дорослих паразитів, але і їх личинки, забезпечуючи 100% загибель комах. Педикулен не містить отруйних речовин та інсектицидів, тому не токсичний, не порушує структуру і зростання волосся, повністю безпечний для дітей. Кондиціонер, яким завершується обробка, забезпечує легке вичісування загиблих комах навіть з дуже довгого волосся. Клінічно доведена ефективність. Засіб сертифікована і продається в аптеках.
  • від лобкових комах допоможуть емульсія Медифокс або Бензилбензоата з концентрацією 20%, розчин Лонцида або аерозоль Пара-плюс, Спрей-Пакс;
  • засобами Перметрин, Фенотрин протирають шкіру голови, після цього не миють 2,5 тижні для отримання ефекту;
  • шампуні Рід, Анти-Біт наносять згідно з алгоритмом на 10 хвилин, змивають, курс лікування – 10 днів;
  • препарати проти педикульозу можна використовувати при вагітності, на віях і бровах – для цього застосовують простий пінцет або в міру змазування вазеліном;
  • кірки після педикульозу видаляють саліцилової, борної або сірчано-дегтярній маззю.

Лікування педикульозу народними засобами

Люди завжди використовували народну медицину, щоб вилікувати педикульоз. Ось кілька рецептів боротьби з паразитами:

  • змазування шкіри голови гасом або маслом, закутування поліетиленом – це ефективно, але загрожує появою дерматитів, небезпечних опіків;
  • використання відварів буряків, полину, багна, оцту – ними передбачалося промивати волосся, але підхід малоефективний і витратний за часом;
  • намазати шкіру голови дустом або обробити дихлофосом – сміливці в боротьбі з педикульозом ризикують отримати серйозне отруєння.

Профілактика педикульозу

Популярний питання: педикульоз дорослого – що це таке, не може залишитися без уваги щодо профілактики хвороби. Краще запобігти захворюванню, ніж позбутися від паразитів і лікувати наслідки. Основним правилом вважається дотримання гігієни – носити тільки чиста білизна, регулярно міняти постіль, приймати душ. Не варто давати свої гребінці, шпильки іншим людям, не приміряти чужі головні убори. Для запобігання рецидиву педикульозу варто включати в ужиток використання масел чайного дерева, лаванди, ретельно прасувати одяг.

Відео

Олена Малишева: Воші в голові. Як позбутися непрошених гостей?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!