Як вилікувати псоріаз волосистої частини голови шампунями, мазями і народними засобами

Багато людей стикаються з такою напастю, як псоріаз. Ця хвороба носить неінфекційний характер і не лікується повністю, ремісії постійно чергуються з рецидивами. У більшості випадків з'являється псоріаз на голові. Всім корисно буде знати, чому це захворювання починається, як воно проявляється. Є маса способів позбутися від цієї недуги, який заподіює масу незручностей.

Що таке псоріаз

Хвороба запальної природи, але не заразна. Часто запалення на голові – лише початкова стадія розвитку більш серйозних форм псоріазу. Запалення вражає шкіру по контуру росту волосся. При псоріазі нові клітини наростають на відмерлі. В результаті на голові з'являються кірки, горбки. Ці явища не заважають росту волосся, але турбують дорослих і дітей з естетичної точки зору. Себорейний псоріаз уражає:

  • потилиця;
  • мочки вух і шкіру навколо;
  • верхню частину лоба;
  • проділ.

Ознаки і перші симптоми

Ви обов'язково повинні знати, як починається псоріаз, щоб своєчасно звернутися до лікаря, якщо будете підозрювати, що хворі. Спочатку на голові з'являються дрібні плями, червоні або рожеві. Іноді вони схожі на просту висип. На них є ороговіла плівка, яку краще не чіпати, щоб нарости не огрубевали. Є легка та важка форми перебігу хвороби.

Спочатку прояви псоріазу непомітні людині. До фахівця люди звертаються, як правило, коли на голові вже з'являються плями, лусочки, шкіра починає свербіти. Поступово свербіж і запалення при псоріазі будуть посилюватися. Незабаром на шкірі з'являються щільні кірки, нагадують пластівці. Якщо не вилікувати псоріаз, то ороговілі пластини покриють всю голову і хвороба пошириться на інші частини тіла.

Причини

Перш за все треба зрозуміти, із-за чого з'являється псоріаз. Толчковим механізмом завжди стає порушення обмінних процесів. Клітини шкіри починають рости і ділитися при псоріазі в п'ять разів швидше, ніж при нормальному стані організму. Відмерлі не встигають видалятися, нові наростають прямо на них. Це і веде до появи лущення, бляшок, срастающихся в плями. Псоріаз може розвинутися через:

  • частих інтенсивних механічних впливів на шкіру голови (грубе використання гребінця, наприклад);
  • дратівної дії косметики по догляду за волоссям при її неправильному підборі;
  • алергічних реакцій;
  • дуже сухої шкіри голови, лупи;
  • стресів, депресій;
  • інфекцій;
  • гормональних збоїв;
  • неправильного раціону;
  • генетичної схильності.

Як виглядає псоріаз на голові

Для кожної стадії характерне своє ураження шкіри. Спочатку вона трошки лущиться, свербить. Поступово раніше нагадує лупа зміна перетворюється у великі товсті бляшки. Пізніше вони стають схожі на пластівці білого кольору. Їх змінюють великі лускаті бляшки червоного кольору, шкіра стає вразливою для травм. Краще всього подивитися, як виглядає псоріаз на шкірі голови на фото.

Як лікувати псоріаз в домашніх умовах

Це захворювання не можна ігнорувати, бо самостійно вона не пройде. Позбутися від псоріазу на голові вдасться з допомогою традиційної або альтернативної медицини. Перед тим як застосовувати той чи інший спосіб лікування, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Як правило, використовується комплексна терапія. Варто розповісти про основних варіантах лікування псоріазу.

Народними засобами

Спробуйте приготувати наступні рецепти від псоріазу в домашніх умовах:

  1. Масляні компреси. Змішайте в однакових кількостях оливкова олія з арахісовим. Його треба підігріти і поширювати масажними рухами по шкірі. Зверху накрийте поліетиленом, замотайте рушником і залиште на ніч. Змити склад вдасться яблучним оцтом.
  2. Цибулевий компрес. Кілька цибулин пропустіть через м'ясорубку, намочіть волосся, кашку втріть в шкіру. Накрийте целофаном. Через чверть години змийте дігтярним милом.
  3. Золотий вус. Приготуйте відвар з листків рослини і літра води, полоскати голову після кожного миття.
  4. Кістковий мозок. 0,25 кг проваріть у воді. Процідіть відвар, додайте 1 ч. л. спирту. Занурте рушник у відвар кісткового мозку, намотайте на мокру голову і тримаєте, поки повністю не охолоне. Повторіть кілька разів перед сном. Вранці вимийте волосся.
  5. Мазь з яєць. Яйце залийте оцтовою есенцією в скляній ємності, щільно закрийте кришкою. Залиште на добу. Потім розімніть яйце разом зі шкаралупою, додайте столову ложку свинячого жиру. Нанесіть отриману мазь на уражені псоріазом ділянки шкіри на годину. Потім видаліть складу м'якою ганчіркою і змажте дитячим кремом кірки.

Шампунями

Лікувальні засоби з активними компонентами для усунення симптомів псоріазу на шкірі:

  1. «Скін-Кап». Містить цинк. Прибирає запалення, свербіж із шкіри
  2. «Либридерм цинк». Шампунь на основі пиритиона і алантоїну. Загоює, зволожує шкіру.
  3. «Фридерм Цинк». Знімає симптоми псоріазу, покращує стан волосся. Сприяє регенерації шкіри.
  4. «Псорилом». Шампунь з саліцилової кислотою, пиритионом цинку, вітамінами, рослинними екстрактами.

Дігтярні шампуні, ефективні в боротьбі з псоріазом:

  1. «Фридерм дьоготь». Чинить протигрибкову дію, нормалізує процес вироблення шкірного сала.
  2. Шампунь бабусі Гафії «Дегтярный». В основі березовий дьоготь. Усуває подразнення шкіри.
  3. «Альгопикс». Складається з дьогтю ялівцевого. Загоює рани, лікує запалення.
  4. «Тана». Гомеопатичний шампунь з березовим дьогтем. Вбиває бактерії, нормалізує водно-сольовий баланс шкіри, покращує кровопостачання.

Протигрибкові шампуні, що застосовуються для лікування псоріазу:

  1. «Нізорал». Лікує свербіж, лущення шкіри.
  2. «Кето плюс». Допоможе зволожити шкіру, зняти роздратування, прибрати кірки. Курс лікування становить один місяць.
  3. «Сульсена». Регулює процес регенерації клітин шкіри, в результаті чого відмерлі швидше злущуються. Нормалізує обмінні процеси тканин.

Ліками

Виробники пропонують безліч препаратів для лікування псоріазу. Серед них є засоби для внутрішнього і зовнішнього застосування. Найкращий результат від псоріазу на голові дасть поєднання тих і інших ліків. Препарати для прийому всередину призначаються виключно дерматологом після визначення ступеня тяжкості хвороби. Вилікувати псоріаз допоможуть і склади для зовнішньої обробки шкіри.

Гормональними мазями

В залежності від основної діючої речовини виділяють наступні засоби для шкіри:

  1. З триамцинолоном. «Фторокорт», «Назакорт», «Кенакорт». Знімають запалення, свербіж шкіри.
  2. З флудкортонолом і флуметазоном. «Лоринден», «Сіналар», «Сінафлан». Не дають утворюватися новим кіркам.
  3. З гідрокортизоном. «Гидрокортизоновая», «Кортеид», «Фуцидин». Ефективно бореться із запаленням шкіри, знімає больові відчуття. Не рекомендується використовувати мазі довгий час.
  4. З мометазоном. «Элоком», «Силкарен». Усувають свербіж, виділення ексудату.
  5. З клобетазолом. «Скін-Кап», «Дермовейт». Характеризуються самим швидким ефектом. Курс лікування триває не більше п'яти днів.

Негормональними мазями

В даній категорії є такі препарати для шкіри:

  1. Саліцилова мазь. Знімає запалення, свербіж.
  2. «Цинокап». Прибирає запалення, лущення. Наноситься двічі на добу тонким шаром на шкіру протягом півтора місяців.
  3. «Лостерин». Містить нафталан, сечовину, саліцилову кислоту, Д-пантенол, рослинні компоненти. Використовується тричі на добу два тижні.
  4. «Псориатен». Гомеопатичний препарат. Знімає всі симптоми псоріазу.
  5. «Магниспор». Мазь на підставі жирового солідолу, екстрактів лікарських трав, мінералів, масел. Застосовується щодня 1,5-2 місяці.

Ультрафіолетом

Сучасні методи лікування псоріазу дуже ефективні. Вплив УФ-променями дає відмінний результат, але іноді волосся ускладнюють доступ до шкіри. Тому фахівцями розроблені спеціальні ультрафіолетові гребінця. Промені, впливаючи на шкіру, знімають симптоми хвороби. Як правило, поліпшення помітно вже після 20 процедур. Рекомендується застосовувати методику в комплексі із засобами, які сприяють видалення кірок. Тривалість першого впливу на шкіру – не більше півхвилини з подальшим збільшенням.

Дізнайтеся більше інформації пропсоріазі - лікування в домашніх умовах і причини виникнення захворювання.

Дієта при псоріазі волосистої частини голови

Принципи складання раціону при захворюванні:

  • виключіть алергени, прянощі, приправи;
  • відмовтеся від гострого, копченого, консервів;
  • не готуйте страви з майонезом, гірчицею;
  • алкоголь і газовані напої з цукром категорично заборонені;
  • їжте страви з рослинними оліями, морську рибу (варену, тушковану);
  • включіть в раціон кабачки, висівки, каші та інші продукти з високим вмістом клітковини;
  • їжте овочі, фрукти.

Дізнайтеся більше способів, як вилікувати псоріаз.

Відео про лікування псоріазу шкіри голови

Жити здорово! Небезпечна копія лупи — псоріаз. (29.02.2016)

Відгуки

Олег, 35 роківНедавно по лінії лоба з'явилися якісь висипання, але не надавав значення, поки шкіра не стала свербіти. Потім з'явилися скоринки. Я звернувся до лікаря, і він сказав, що це псоріаз, але ще не запущений. Доктор призначив кілька препаратів і шампунь «Скін-Кап». Результат був помітний не відразу, а приблизно через два місяці шкіра стала нормальною.
Ірина, 28 роківУ нас псоріаз – сімейне захворювання, тому, коли він з'явився на шкірі, я навіть не здивувалася. Спочатку вирішила спробувати народні кошти, але ні цибулеві компреси, ні чистотіл не допомогли. Звернулася до лікаря, і він призначив негормональні мазі. Вони дійсно допомогли. Якщо починається загострення псоріазу, відразу використовую дегтярный шампунь.
Вадим, 48 роківУ мене дуже нервова робота та, напевно, псоріаз на шкірі з'явився з-за постійних стресів. Я регулярно користуюся шампунями: лікарськими, протигрибковими, з дьогтем. Повністю позбавитися від симптомів не вдається. Періодично все починається заново. Напевно, треба б харчуватися правильно, кинути палити, може, тоді лікування дасть більш стійкий результат.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!