Грибкове ураження носа

Практично кожна людина звик асоціювати затяжний нежить з тривалою застудою. Тим не менш, далеко не завжди його причиною є віруси. Часто так проявляється грибок в носі. Ця інфекційна хвороба вражає багатьох. Головна причина розвитку там грибка полягає в тому, що ніс – це орган, постійно взаємодіє з навколишнім середовищем. Кожній людині слід знати, які симптоми подібних хвороб, що робити при їх виявленні, і як від них позбавитися.

Грибкові захворювання носа і приносових пазух

Викликані потраплянням на слизові оболонки грибів або їх родин. Основні види:

  1. Кандидоз. Грибок проникає через повітря, їжу, переноситься руками. Найпоширеніший тип.
  2. Аспергільоз. Викликається трьома видами цвілевих грибів, які проникають в організм з повітрям. Аспергільоз неінвазивного типу вражає одну навколоносову пазуху. Грибок викликає біль. Інвазивний тип дуже небезпечний, руйнує кістку, швидко поширюється.
  3. Мукоромикоз. Збудник – сімейство цвілевих грибів. Мукоромикоз найчастіше вражає тих людей, у яких є хвороби, що викликаються непрацездатність.
  4. Стафілококова інфекція. Хвороба, яка може вражати багато тканини і органи, в тому числі і ніс. При відсутності лікування грибка веде до серйозних ускладнень.
  5. Риноспоридиоз. Хронічне захворювання, що викликається маловивченим грибом. Проникає в організм з водою, пилом. У пацієнта з грибком з'являються кровоточиві поліпи в носі, глотці.
  6. Гістоплазмоз. Проникає з пилом. При цьому грибку слизова носа покривається виразками, які доставляють біль.

Причини мікозних хвороб слизової носа

Інфекція відбувається за допомогою самозаражения в результаті збільшення кількості бактерій на слизовій оболонці. Грибок може з'явитися з-за будь-якого чинника, сприяючого зниженню імунітету:

  • загострення захворювань носоглотки;
  • переохолодження;
  • ГРВІ, грип;
  • неконтрольований прийом антибіотиків, гормональних препаратів;
  • травми носа;
  • стреси.

Передача грибка від хворої людини до здорової здійснюється при:

  1. Лікуванні в лікарні. У групу ризику потрапляють люди, яким ставлять внутрішньовенні катетери, апарати ШВЛ, призначають харчування через відень, гемодіаліз. Причина інфікування – погана стерилізація інструментів і пристосувань, недотримання санітарних норм.
  2. Побутових контактах. Грибок передається повітряно-крапельним шляхом, при рукостисканні, через предмети особистої гігієни.
  3. Вживанні невірно оброблених продуктів харчування. Важливо братися за приготування тільки після ретельної термічної та іншої обробки.
  4. Вагітності. Іноді мати заражає малюка внутрішньоутробно.

Симптоми грибкового ураження носа

Для кожного типу інфекції бувають свої характерні ознаки. Є лише невеликий перелік симптомів, які є загальними для всіх видів грибка в носі:

  • постійний свербіж, неприємний і посилюється з розчісуванням;
  • часте чхання;
  • закладеність носа;
  • виділення, різні по кольору, консистенції, щільності, іноді з неприємним запахом.

Золотистий стафілокок

Ознаки грибка:

  1. У людини з самого початку з'являється нежить (риніт).
  2. Наявність виділень з носа. Спочатку при грибку в носі вони слизові, але потім стають жовто-зеленими через домішки гною.
  3. В області носа з'являються почервоніння, гнійники.
  4. Нюх порушується. Хворий починає відчувати запахи не так явно або плутати їх, якщо у нього стафілокок в носі.
  5. Голос при грибку стає гугнявим, осиплым.
  6. Частіше людина дихає ротом, ніж носом через закупорки ходів. Це веде до ускладнень від грибка: бронхіту, запаленні гортані, трахеї.
  7. З-за гострого риніту температура тіла сильно підвищується.

Кандидоз носоглотки

Ознаки такого грибка дуже схожі на звичайну простуду. Це становить велику проблему, тому що хворий починає лікуватися самотужки, використовуючи краплі для носа. Іноді це сприяє прогресуванню грибка. Основні симптоми кандидозу носоглотки:

  • наліт і тонкі плівки на слизових оболонок носа, ротової порожнини;
  • рясні виділення білого, жовтуватого відтінку з сирнистими частинками;
  • труднощі з диханням, з-за яких людина, уражена грибком, часто ходить з відкритим ротом;
  • закладеність носа;
  • слиз на задній стінці горла, яка виділяється при чханні, кашлі.

Аспергільоз слизових

При гострому типі такого грибка починаються некротичні процеси, поступово поширюються на лицеві кістки черепа. Хвороба неінвазивного типу виникає пазусі. Там утворюється грибковий кулька, який може не турбувати довгий час. Симптоми:

  • закладеність однієї пазухи носа, з якої практично неможливо боротися;
  • алергічний риніт, не знімається антигістамінними препаратами;
  • напади задухи;
  • головні болі;
  • розростання поліпів у носі;
  • висока температура;
  • носові кровотечі.

Діагностика грибкових уражень

Як правило, людина з тривожними симптомами відправляється до отоларинголога. Той проводить візуальний огляд і при підозрі на грибок в носі дає направлення до інфекціоніста. Інфекціоніст теж за допомогою спеціальних пристосувань виявляє захворювання. Якщо він згоден з думкою попереднього колеги і схиляється до того, що це грибок, дає напрям на такі лабораторні аналізи і дослідження:

  1. Мікроскопія. Може бути світловою або люмінесцентної. Проводиться на фрагменті слизової оболонки, взятої у пацієнта.
  2. Гістологічні дослідження.
  3. Мікологічний аналіз. Служить для виділення грибів, їх повної ідентифікації.
  4. Імунологічний метод. Якщо мікологічний аналіз не показав наявності грибів, застосовують його.
  5. У ряді випадків застосовують хірургічне втручання для забору та аналізу уражених тканин.

Як лікувати стафілокок та інші мікози носових пазух

Якщо діагноз буде підтверджений фахівцем, то він призначить курс терапії. Перелік відповідних препаратів від грибка розширюється з кожним днем, але самостійно використовувати їх не можна, інакше можна тільки нашкодити організму. Якщо тактика лікування обрана правильно, то симптоми перестануть турбувати хворого вже через півмісяця. Періодично слід здавати аналізи для того, щоб уникнути рецидиву. Є також дуже ефективні методи лікування народними методами.

Лікарські засоби

Грибок усувають антімікотіческімі препаратами для зовнішнього і системного впливу. Ефективними будуть для того щоб вилікувати стафілокок «Ністатин», «Амфотерицин В», «Леворин». Ще призначають ліки групи азолів: «Ітраконазол», «Флуконазол», «Бифоназол», «Тербінафін». Не можна порушувати додається до рецептом інструкції чи приписів лікаря. Наприклад, «Флуконазол» п'ють десять днів по 50-100 мг за добу. Бажано разом з фахівцем знайти причину грибка в носі і приймати медикаменти, спрямовані на її усунення.

Народні засоби

Є кілька домашніх рецептів:

  1. Полоскання розчином соди. Візьміть пів-літра теплої, попередньо прокип'яченої води, розчиніть півтори чайної ложки соди. Отриманим розчином промивайте ніс. Якщо процес доставляє дискомфорт, то випускати рідину ви можете і через ніс, це допоможе очистити його від інфекції.
  2. Заваріть у склянці окропу столову ложку будь-якої трави з перерахованих. Підійдуть календула, ромашка, череда, кора дуба, шипшина. Настоюйте протягом години, потім процідіть. Ватною паличкою, змоченою в розчині, обробляйте ніздрі періодично.
  3. Уражені грибком ділянки слизової оболонки можете змащувати морквяним або буряковим соком. Гарний у даній ситуації буде і сік алое, розведений в рівних частках вітаміном А.

Як відрізнити грибкові хвороби носа від інфекційних захворювань

Найважче у діагностиці – не сплутати грибок з патологією зовсім іншого характеру. Для цього слід звернутися до фахівця. Діагноз встановлюється з урахуванням характеру виділень з носа, зіставлення спостережуваних симптомів. Грибок в більшості випадків відрізняється від іншої хвороби тим, що стан не поліпшується при призначенні і прийомі протизастудних засобів. Точний результат буде зрозумілим тільки після лабораторних аналізів.

Відео: Способи лікування золотистого стафілокока в носі у дитини

Як легше вбити золотистий стафілокок? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!