Червоні плями на шкірі у дітей

Хороші батьки завжди переживають за здоров'я своїх дітей, особливо, коли є вагомий привід. Діти дуже схильні до всіляких захворювань, тому, коли у дитини по тілу червоні плями або дрібні почервоніння, варто звернути увагу на дивний симптом. Як убезпечити свою дитину, чому з'явилася висипка, ніж вилікувати питань безліч. Червоні плями на тілі дитини сигналізують про те, що слід з'ясувати причини і скоріше усунути неприємні симптоми. До походу до лікаря розберемося, що ж відбувається.

Симптоми та можливі причини появи червоних плям у дітей

Перш за все, потрібно звернути увагу на те, яке з'явилося висипання: червоні точки на тілі, величезні плями, дрібна червона висипка, а потім – які розміри уражених ділянок. З'ясуйте, чи є ще якісь ознаки захворювання. Це можуть бути: лущення, свербіж, температура, виділення гною, набряки, хворобливі відчуття. Вищеперелічена симптоматика в основному супроводжує алергії, інфекційних захворювань, потничке, укусів комах або опіків.

Алергічна реакція

Перша думка, коли дитина покрився червоним висипом – це підозра на алергію. Алергічна реакція часто з'являється у самих маленьких дітей як свого роду сигнал про те, що продукт не підійшов: це червоні плями у новонародженого по всьому тілу або поразка ділянками. Дрібна червона висипка на тілі дитини вогнищами або покриває велику ділянку так само іноді сигналізує про алергії на продукти або побутову хімію.

До основних харчових алергенів належать: яйця, мед, сир, гриби, шоколад, цитрусові, морепродукти. Уникайте тривалого контакту шкіри дитини з синтетикою, хімічними засобами (порошки, мило). Але алергія – поняття індивідуальне, так що слід спостерігати за реакцією організму на нові продукти харчування, побутову хімію, іграшки.

До алергічних проявів відносять ще екзему та кропив'янку. Екзема – це покриття шорсткими цятками особи дитини, шкіри голови, шиї, рук, колін. Осередки розширюються згодом тріскання утворилися бульбашок. Такі ділянки печуть і сильно сверблять. Кропив'янка, поява пухирів, які дуже сильно сверблять і при натисканні на них під шкірою проявляються маленькі білі крапки. Обидві хвороби піддаються лікуванню.

Інфекційні захворювання

Інфекційні ураження дуже специфічні і вимагають різного лікування та догляду. До захворювань відносяться:

  1. Вітряна віспа. Більш звична назва «вітрянка» приховує за собою великі червоні плями, які згодом перетворюються в лопающиеся пухирі. Потім з'являються червоні точки на тілі, сильний свербіж, іноді температура, слабкість. Частими зонами появи є щоки, пахви і проміжки між пальцями. Вітрянка переноситься легше маленькою дитиною, головне вчасно почати лікування.
  2. Скарлатина. Розвиток стрептококової інфекції в дитячому організмі провокується недотриманням правил гігієни або зараженням повітряно-крапельним шляхом. Не даремно нам постійно в дитинстві повторювали: добре мийте руки, ретельно промивайте фрукти, овочі і ягоди. Переносником інфекції можуть стати брудні іграшки, одяг, предмети домашнього вжитку Червоні точки на тілі у дитини з'являються в зонах пахв, особи (не враховуючи носогубної області), паху. Характеризується скарлатина болем у горлі і сильним лущенням шкіри на уражених ділянках через дві доби після первинних ознак захворювання. Лікування проводять за допомогою антибіотиків. Якщо в сім'ї є ще дитина, його потрібно ізолювати від контактів із зараженим.
  3. Кір. Передається тактильним шляхом (через торкання). Великі червоні плями з'являються після проявів нежитю, кашлю, високої температури, боязнь світла і яскравих сонячних променів. Шкірні реакції проявляються на 3-4 день. З червоного кольору висип перетворюється в коричневу, потім лущиться і відпадає. Ділянки ураження неправильної форми можуть з'являтися на будь-якій частині тіла: руках, голові, спині, ступнях, колінах, животі. Лікування в середньому проводять протягом двох тижнів.
  4. Краснуха. Передається повітряно-крапельним шляхом, але триває хвороба при правильному лікуванні недовго. Симптоми: головний біль, кон'юнктивіт, біль в горлі. Не підходящий час для фото, ділянки поразок: обличчя, груди, спина. Характерна краснуха рожевими плямами, які з'являються через тиждень після зараження.

Пітниця і у новонародженого попрілості

Якщо вагомих причин на появу червоних плям в шкірних складках не було виявлено, то ймовірно це пітниця. При інтенсивному потінні (особливо в жаркий сезон) в складках шкіри іноді з'являється дрібна червона висипка пітниці. Щоб уникнути неприємного симптому купання дитини потрібно проводити частіше. Купуйте одяг з натуральних матеріалів, не використовуйте жирні засоби по догляду за шкірою, давайте шкірі «дихати» частіше.

Попрілості можуть проявлятися у формі червоних ділянок, трохи схожих на водянки. З'являються попрілості згодом високої температури і виділень поту. Малюки страждають опрелостями в зоні паху, сідниць, шкірних складок, шиї і підборіддя. При пітнику і попрілостях потрібна підтримка постійної чистоти і свіжості шкірного покриву, правильна гігієна і повітряні ванни.

Укуси комах

Комарі, оси, бджоли та інші комахи можуть своїми укусами спровокувати поява почервоніння на дитячій шкірі. Укуси схожі на алергію, вони сильно сверблять, дратують малюка, можуть бути гарячими, як опік. Зняти сильний свербіж вийде за допомогою спеціальних гелів, мазей і кремів для шкіри дитини. Якщо дитина розчесав укус, то обробіть ділянку зеленкою. Щоб знизити ймовірність набряку, слід дати дитині антигістамінний засіб.

Шкірні захворювання

До дитячих шкірних захворювань, які супроводжуються почервонінням на шкірному покриві належать:

  1. Вірусний дерматоз. Найчастіше зустрічається у дітей віком 5-8 років. Провокується дерматоз внутрішньоклітинними вірусами, які проявляються на шкірі у вигляді: герпесу, бородавок, кондилом, контагіозного молюска. Характеризується слабкістю організму, підвищеною температурою, лущенням і червоними судинними висипаннями. При дерматозах для малюків важливо правильне харчування і дотримання суворої гігієни. Обстеження та аналізи показують зміни організму, які призвели до захворювання.
  2. Гнійничкові ураження шкіри. Коли почервоніння перетворюються в гнійні пухирці, то це явні прояви дитячої піодермії. Розрізняють стрептококову пиодермию, пелюшковий дерматит і сухий лишай. Лікування гнійних уражень має бути за рекомендаціями лікаря. Відповідне своєчасне лікування допоможе позбутися без наслідків, адже такі поразки впливають на організм в цілому.

Дізнайтеся, що таке рожевий лишай - лікування і наслідки захворювання.

Що робити, якщо плями сверблять і лущаться

Неприємний свербіж позначається на красі шкірного покриву, настрої дитини, адже постійне розчісування дратує дитину. Є ризик занести додаткові інфекції, тому щоб прибрати відчуття свербежу, потрібно спробувати заспокійливі компреси. Основою компресів може стати відвар ромашки, чистотілу, календули, в якому змочують ватний тампон. Після заварювання віджату траву ще прикладають до уражених ділянок. Засоби для компресів не повинні включати спирт і підсушують кошти – це посилить лущення. Пам'ятайте: терти червоні ділянки не можна!

До якого лікаря звернутися

Червоні плями на тілі у вашої дитини обов'язково повинні бути обстежені у лікарні. Зверніться до дерматолога, він призначить необхідні аналізи, проведе обстеження уражених ділянок тіла. Призначати лікарські засоби повинен тільки професіонал, щоб ситуації не погіршилася, а вирішилася. Неприємний симптом не тільки погіршує шкіру, але і впливає на організм, тому лікуєте дитини під наглядом грамотних дерматологів.

Відео: червоний висип на шкірі у дитини – доктор Комаровський

Маленькі діти часто переносять різні захворювання і змушують тим самим нервувати своїх батьків. З'явилися почервоніння, сухість шкіри і лущення є закликом до ретельного обстеження та виявлення додаткових ознак хвороб. Температура, біль у горлі, нежить, слабкість, різновид плям призводять до певного захворювання, яке слід лікувати.

Якщо з'явилися червоні плями на тілі дитини, будь-яка мама починає бити на сполох. Переживання не марні, адже будь-які почервоніння, родимі плями народжують питання: чому з'явилося, як вилікувати, що означає? Дізнайтеся класифікацію червоних плям, попередьте поява, підберіть відповідне лікування. Досвідчений дитячий педіатр відповість на питання, які хвилюють переживає батьків.

Висип - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!