Лікування тріщин на п'ятах в домашніх умовах

Понад 60% дорослого населення нашої країни стикається з цією проблемою. Спочатку під впливом тих чи інших факторів шкіра на п'ятах грубіє, а потім на ній з'являються хворобливі дефекти, які можуть запалюватися і наривати. Знаючи, як лікувати тріщини на п'ятах в домашніх умовах, ви зможете швидко привести свої ноги в порядок, не доводячи до крайнощів. Щоб цього домогтися, потрібно знати, які фармацевтичні препарати застосовувати і вміти користуватися народними засобами. У продовженні статті повністю розкриваються всі аспекти теми тріщин на ступнях.

Чому тріскаються п'яти

Перш, ніж ви почнете лікуватися, треба усунути фактори, які стали причинами появи проблеми і сприяють її розвитку. Нижче описано, від чого з'являються тріщини на п'ятах:

  • носіння низькоякісних синтетичних шкарпеток;
  • тісний/незручне взуття;
  • порушення ендокринних функцій;
  • дефіцит мінеральних речовин в організмі;
  • недотримання гігієни ніг;
  • сухість шкіри ніг;
  • грибок стоп;
  • авітаміноз A і E;
  • нерівномірний натяг шкіри, пов'язане зі зміною сезонів.

Рекомендації з лікування тріщин в домашніх умовах

Якщо ви точно знаєте, що проблема потрісканих п'ят не пов'язана з порушеннями функцій внутрішніх органів або ендокринної системи, ніщо не заважає впоратися з нею самостійно. Спосіб лікування кожен буде вибирати на свій розсуд, проте можна виділити ряд правил, які будуть актуальними абсолютно для всіх:

  1. Систематичне лікування. Якщо почали боротися з проблемою тріщин на п'ятах, виконуйте передбачені процедури строго за графіком. Повсякденні турботи – не привід для зволікання.
  2. Помірне застосування лікарських засобів від тріщин. Не варто керуватися сліпим принципом «чим більше, тим краще». Застосовуйте вибране ліки в рекомендованих обсягах
  3. Дотримуйтесь гігієну ніг, уникайте чинників, з-за яких з'явилися тріщини на п'ятах. Щоб лікування давало очікуваний результат, слідкуйте за станом ніг.

Лікування аптечними засобами

Будь-яка аптечна лавка запропонує вам широкий вибір медичних препаратів, за допомогою яких вдається ефективно вилікувати тріщини на п'ятах. У наведеному списку описані найбільш дієві з них:

  1. Крем «Цілющий проти тріщин на ногах». Цей засіб містить ефірні масла чорного дерева і ялиці, тому володіє приголомшливими лікувальними властивостями. Крем має м'яку протизапальну дію, знищує бактерії, зволожує шкіру.
  2. Сосновий крем від тріщин на п'ятах «Allga San». До складу цього препарату включено олія гірської сосни, алантоїн (речовина, що сприяє оновленню клітин епідермісу), екстракт ромашки, скипидар (сприяє поліпшенню кровопостачання і кровотоку в капілярах). За допомогою представленого кошти ви зможете прибрати тріщини на п'ятах в домашніх умовах і повністю відновити структуру шкіри. З Allga San стопи стануть м'якими і пружними за лічені дні.
  3. Мазь «Радевит». Серйозний препарат з високим вмістом вітамінів A, E, 2. Засіб чинить потужний лікувальний і косметичний ефект при будь-яких ушкодженнях шкіри, пов'язаних з дефіцитом корисних компонентів в організмі.
  4. Гель «911 Заживин». Високоефективний лікарський препарат, що чинить дезінфікуючу та ранозагоювальну дію. Гель дбайливо доглядає за шкірою п'ят, сприяючи регенерації клітин і загоєнню тріщин. До його складу включено олія розторопші і чайного дерева, шавлії, екстракт і вітамін F.
  5. Крем для ніг «Загоює тріщини». Унікальне засіб, виготовлений на основі екстракту ягід обліпихи, широко застосовується для догляду за сухою і огрубілою шкірою. Делікатне вплив крему запобігає виникненню натоптишів, тріщин, мозолів на п'ятах. Відразу після нанесення на пошкоджені ділянки відчувається болезаспокійливий ефект.

Як позбутися від тріщин на п'ятах народними засобами

Головна перевага бабусиних засобів – в їх складі не міститься нічого, крім натуральних компонентів, від яких алергії і побічних ефектів ніколи не буде. Додатково до всього, народні препарати не б'ють по кишені. Всі необхідні компоненти для загоєння тріщин на п'ятах знайдуться в господарстві. Також їх можна придбати за доступною ціною на ринку. Якщо вас це зацікавило, запишіть для себе декілька простих корисних рецептів.

Мазі

  1. Тетрациклінова мазь плюс яблучний оцет. Унікальне засіб народної медицини, за допомогою якого ви зможете лікувати п'яти від мозолів і тріщин в домашніх умовах. Перед нічним сном распарьте шкіру ніг в гарячій ванні, протріть рушником, нанесіть тетрациклінову мазь, обмотайте гомілки харчовою плівкою. Прокинувшись вранці, зніміть целофан і накладіть на ноги бинтовые пов'язки, просочені яблучним оцтом. Через 12 годин отверділа і потріскана шкіра легко зніметься пемзою.
  2. Жовткова мазь. Відмінний засіб для самостійного усунення тріщин і мозолів на шкірі п'ят у побутових умовах. Щоб його приготувати, вам потрібно жовток одного курячого яйця, 20 г соняшникової олії і 10 г оцту. Ретельно перемішайте інгредієнти і нанесіть отриману мазь на попередньо розпарені ноги в гарячій ванні. Обмотайте ступні целофаном. Щоб шкіра встигла вбирати корисні речовини, робіть це перед сном.
  3. Мазь з лука. Розігрійте на сковороді 200 грам нерафінованої соняшникової олії. До нього додайте дві дрібно нарізаних цибулини і смажте до золотистого кольору. Процідіть вміст сковороди через марлю, додайте трохи бджолиного воску, поставте в холодильник. Після кожного прийому ванни використовуйте цю мазь для усунення хворобливих тріщин на п'ятах.

Компреси

  1. Медовий компрес. Перед нічним сном нанесіть на потріскану ступню мед, щільно замотайте целофановою плівкою (оптимально підійде харчова), надіньте зверху теплі бавовняні шкарпетки. З ранку видаліть залишки меду за допомогою губки і гарненько вимийте ногу. Повторюйте цю процедуру щовечора, і через 5 днів забудете про проблему хворобливих тріщин на п'ятах.
  2. Компрес проти тріщин з рослинним маслом. Просте народний засіб, що забезпечує швидке одужання тріщин на підошвах. Згідно з численними відгуками, ефект посилюється вдвічі, якщо замість рослинного масла використовувати оливкову олію. Просочіть вовняні шкарпетки маслом, надіньте їх, обмотайте ноги харчовою плівкою. Знімати компрес не раніше ніж через 4 години. Весь цей час ви будете відчувати незручність, проте заради порятунку шкіри п'ят варто потерпіти.
  3. Компрес з капустяним листом. Тонким шаром нанесіть на п'яти мед, зверху прикладіть по листу капусти. Зафіксуйте бинтом. Натуральне ліки буде допомагати від тріщин і мозолів. Через 2-3 тижні всі дефекти зникнуть.

Маски для ніг

  1. Маска з кабачка. Тільки натуральні природні засоби здатні забезпечити делікатний догляд за п'ятами в домашніх умовах. Застосовуючи маску з кабачка, особисто ви в цьому переконаєтеся. Щоб її приготувати, вам буде потрібно 15 грам подрібненого на тертці кабачки і 8 грам оливкової/кукурудзяної олії. З'єднайте ці компоненти, розкладіть густу суміш на марлеві тампони. Прикладіть до шкіри п'ят, обмотайте харчовою плівкою, надіньте шкарпетки. Через чверть години зніміть маску і вимийте ноги прохолодною водою. З метою закріплення ефекту нанесіть на пошкоджені ділянки поживне косметичний засіб. Для цих цілей оптимально підходить крем Лекарь.
  2. Маска з абрикосів. За допомогою вилки розімніть кілька стиглих ягід, додайте третину десертної ложки оливкової олії, помістіть на водяну баню суміш. Через 5 хвилин додайте засіб до тріщин, що знаходяться на шкірі п'ят. Через 20 хвилин зніміть маску, вимийте ноги і обробіть їх живильним кремом.
  3. Маска з апельсинів. Чудовий засіб, що дозволяє ефективно лікувати п'яти від хворобливих тріщин у домашніх умовах. Дрібно наріжте м'якоть одного невеликого апельсина, додайте пару крапель оливкової/кукурудзяної олії, рівномірно розподіліть по тріщинах на п'ятах. Накладіть на гомілки поліетилен і засічіть чверть години. Через 15 хвилин маску потрібно зняти.

Ефірні олії

  1. Масло чайного дерева. Пара-трійка крапель, доданих в підігріту воду, приготовлену для ванночки, допоможе прискорити процес загоєння тріщин на п'ятах.
  2. Масло майорану. Додайте невелику кількість цієї речовини до мазі, виготовленої в домашніх умовах, і зможете швидко видалити отверділу шкіру на п'ятах.
  3. Масло евкаліпта. Секретний компонент, з яким ефективність лікування п'ят від хворобливих тріщин помітно підвищується. Додайте кілька крапель олії евкаліпта в теплу воду, підготовлену для ванночки, і відразу відчуєте полегшення.

Ножні ванночки

  1. Ванночка з крохмалем. Простий дієвий засіб для усунення тріщин на шкірі п'ят у побутових умовах. Розігрійте до температури 70° літр води, додайте до нього 30 грам сухого картопляного крохмалю. Опустіть ноги у воду, засічіть півгодини. Періодично додавайте гарячу воду, щоб температура не знижувалася. По завершенні процедури насухо витріть ноги рушником з м'якої тканини, обробити живильним кремом, надягніть шкарпетки з будь-якого натурального матеріалу (головне – не синтетичні). Фахівці рекомендують робити це перед сном. Продовжуйте доглядати за п'ятами, як мінімум, два тижні і зможете впоратися з самими глибокими тріщинами.
  2. Ванночка з кропиви. Залийте дві ложки сушеної кропиви літром окропу. Дайте їй настоятися 4 години. Коли вода знайде мутнуватий відтінок, опустіть ступні у ванночку і засічіть чверть години. Після цього протріть ноги рушником і обробіть ступні зволожуючим засобом. Для таких цілей оптимально підходить крем «Геволь». Проводите такі процедури систематично. Через 2 тижні у вас будуть м'які гладкі п'яти без натяку на тріщини.
  3. Ванночка з содою. Універсальний засіб для лікування шкіри ніг, застосовний практично в будь-якій ситуації. У півтора лірах теплої води розведіть 25 г харчової соди. Опустіть ноги в таз на чверть години. По завершенні протріть ступні і обробіть їх зволожуючим засобом.

Видеорецепты: чим лікувати тріщини на п'ятах ніг

Ознайомившись із цією статтею, ви дізналися, чого з'являються шкірні дефекти і зрозуміли, як лікують тріщини на п'ятах в домашніх умовах за допомогою традиційних і народних засобів. Закріпіть отримані відомості наочними прикладами. Відеозапис, наведена нижче, містить цінні рекомендації про те, як лікувати п'яти від тріщин з наочними фотознімками.

як позбутися від тріщин на п'ятах народні засоби

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!