Засоби для лікування лишаю у людини

Під загальною назвою «лишай» об'єднано значну кількість інфекційних захворювань, більшість з яких мають грибкове або вірусне походження. Вибираючи, чим лікувати лишай у людини, важливо враховувати тип інфекції. Оскільки кожен різновид цієї хвороби викликає певний збудник, універсального підходу до її лікування не існує.

Лікування лишаю у людини в домашніх умовах

При виявленні на тілі висипань, які зовні нагадують лишай, необхідно відразу звернутися до дерматолога. З'ясовуючи, як вилікувати лишай у людини, спочатку потрібно встановити його конкретний вид. Кожна різновид цієї недуги характеризується різними висипаннями. Вони можуть вражати будь-які частини тіла (обличчя, шию, руки, ноги) і мати розмір з шпилькову голівку або трохи більше, володіти білим, рожевим або червоним кольором, лускатої або гладкою поверхнею.

Визначити тип позбавляючи по фото з інтернету складно, адже навіть самий досвідчений дерматолог не завжди здатний розпізнати його по одному зовнішньому вигляду шкірних поразок. Для цього можуть знадобитися лабораторні аналізи, які дозволять ідентифікувати збудника хвороби. Тільки після того, як різновид інфекції буде точно визначена, можна підбирати відповідний засіб від лишаю.

Рожевого

Цей вид захворювання – один з найпростіших і добре піддаються лікуванню. Нерідко він проходить самостійно протягом 6-8 тижнів після утворення перших висипань. Як лікувати рожевий лишай? Хворому рекомендується дотримуватися гіпоалергенну дієту, виключити контакт з синтетичної і вовняний одягом, уникати сонячних променів. Пацієнтам зі схильністю до алергічних реакцій призначають антигістамінні препарати.

Оперізувального

Для позбавлення від оперізуючого лишаю необхідно придушити активність його збудника. Це вимагає застосування противірусних препаратів, таких як «Ацикловір» і «Фамцикловір». Для зменшення болю в місцях висипань показано гангліоблокатори: «Ганглерон»,« Пирилен». Для якнайшвидшого усунення плям використовують мазь від лишаю для людини, таку як «Зовиракс» або «Эпиген».

Різнобарвного

Лишай цього типу (білий, кольоровий, квітучий або висівкоподібний) відноситься до грибкових захворювань. Його лікують місцевими протигрибковими препаратами та пероральними: «Низоралом», «Флуконазолом», «Кетоконазолом», «Фунготербином», «Ламизилом», «Итразолом», «Ирунином». Крім медикаментозної терапії можуть застосовуватися сеанси ультрафіолетового опромінення.

Червоного плоского

Ця різновид позбавляючи розвивається через імунних, обмінних і невротичних патологій. Вибирати, чим лікувати такий лишай у людини може тільки лікар, оскільки методи терапії встановлюються строго індивідуально. Пацієнту можуть призначатися антибіотики, антигістамінні, імуномодулюючі та заспокійливі засоби, вітамінні комплекси.

Стригучого

Цей вид інфекції в медицині зветься мікроспорія. Чим лікувати стригучий лишай у людини? Для прийому всередину призначають протигрибкові засоби («Гризеофульвін», «Тербінафін»), а для змащування плям – мазі з аналогічним ефектом («Клотримазол», «Бифоназол»). При лікуванні запущеної форми позбавляючи мікроспорії можуть призначатися місцеві гормональні препарати.

Чим лікувати лишай у дітей

Для лікування застосовуються відповідні віком дитини протигрибкові, антигістамінні і противірусні засоби. Підбирати ці препарати, як і спеціальну мазь від лишаю для дітей, може тільки лікар. Неправильно обрані засоби здатні спровокувати залишкову пігментації на шкірі, невралгію і інші ускладнення, тому не слід займатися самолікуванням.

Види мазей від лишаю

При різних типах хвороби застосовуються різні ліки від лишай у людини у вигляді мазей. Умовно їх можна розділити на противірусні, протигрибкові, антибактеріальні (застосовуються при розвитку шкірної бактеріальної інфекції), антигістамінні і гормональні. Самостійно вибирати місцевий засіб вкрай небезпечно. Про те, чим мазати лишай, треба неодмінно проконсультуватися з лікарем. Дізнайтесь ще більше коштів, якими лікують лишай у людини.

Відео про види лишаю і як їх лікувати народними засобами

У представленому відеоматеріалі розглядається лікування позбавляючи народними засобами і розповідається, як можуть виглядати симптоми різних видів лишаю. Вибір основних методів лікування повинен бути заснований на приписах лікаря, однак для усунення свербежу і болю цілком допускається застосовувати ефективні народні рецепти, що не володіють побічними явищами.

Лікування лишаю, профілактика, народні засоби

Відгуки про лікування

Ганна, 28 роківЛікувала лишай у сина йоддицерином: змащувати початку, як тільки з'явилися маленькі цятки, тому вони не встигли розростися. За призначенням лікаря пили кілька днів протигрибкові таблетки, хвороба швидко відступила. Додатково просила нашого педіатра підібрати курс вітамінів, щоб поліпшити роботу імунітету і не схопити таку заразу ще раз.
Вікторія, 23 рокиПісля застуди несподівано з'явився рожевий лишай. Дерматолог сказав нічим не мазати плями і чекати, поки все пройде само. Висипання не чіпала, намагалася частіше міняти одяг, але рідше митися і без мочалки, бо прочитала, що легко рознести їх по всьому тілу. Приблизно через 3 тижні дійсно плями стали менше, а ще через пару тижнів пройшли зовсім.
Ольга, 30 роківЛікувала стригучий лишай йодом, цинковою маззю і водяним розчином саліцилової кислоти. Особливого ефекту не було, і мені порадили лікувати лишай на голові маззю Ям. Втирала її по 2 рази в день, через тиждень помітила поліпшення, хоча спочатку сумнівалася в результаті, оскільки ця мазь для тварин. Користувалася ще тиждень і позбулася всіх кірочок.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!