Що таке малярія і які у неї симптоми

Щорічно по всьому світу болотяною лихоманкою хворіють мільйони людей. Перш ніж відправитися в ендемічний регіон слід розібратися, що таке малярія, яким чином їй можна заразитися і які заходи вжити для профілактики захворювання. Існують різні форми цієї небезпечної хвороби, гострий рецидив може статися через кілька місяців або років після потрапляння збудника в організм людини.

Збудник

Малярія - це загальна назва для декількох типів захворювання, збудником якої є одноклітинний паразит плазмодій (Plasmodiu), що вражає еритроцити крові і тканинні макрофаги (клітини, здатні до захоплення і перетравлювання бактерій, інших токсичних для організму мікроорганізмів і частинок). Переносниками хвороби є самки комарів роду Anopheles. Усі види малярії супроводжуються лихоманкою, гепатомегалією і спленомегалією (збільшенням розмірів печінки та селезінки), анемією (зниженням рівня гемоглобіну крові, загального числа еритроцитів).

Малярію називають ще болотяною лихоманкою, оскільки теплий вологий клімат є основним умовою для активного розмноження переносників захворювання та його збудників. Хвороба поширена в країнах Африки, Океанії та Південно-Східної Азії, в районах, де не буває низьких температур, є болота і випадає багато опадів. Щороку реєструється від 350 до 500 млн заражень, що пов'язано з високою резистентністю (стійкістю, пристосовністю) плазмодія до специфічної медикаментозної терапії з-за його постійних генетичних мутацій.

Інфекційний агент хвороби – найпростіше роду Плазмодії, типу Споровик загону Кокцидії. Рід налічує кілька тисяч видів паразита, малярію у людини викликають такі його типи:

  1. Plasmodium falciparum (збудник тропічної малярії);
  2. Plasmodium vivax (викликає триденну малярію);
  3. Plasmodium malariae (провокує розвиток чотириденної малярії);
  4. Plasmodium ovale (збудник малярії Овалі);
  5. Plasmodium knowlesi.

Всі види викликають захворювання плазмодіїв володіють подібним будовою, проходять свій життєвий цикл, в тілі основного господаря-переносника (комара) і проміжного хазяїна (людини). Розвиток паразита відбувається в дві основні фази спорогонии (у тілі комара) шізогоніі (в людському тілі). Шизогонія проходить через дві стадії:

  • Тканинну – протікає в гепатоцитах (клітинах паренхіми печінки), триває впродовж 10-14 днів, відповідає инкубационному періоду і завершується виходом плазмодія в кровоносне русло.
  • Еритроцитарну – супроводжується розвитком патогенних збудників в еритроцитах крові і попаданням в плазму відходів їх життєдіяльності. Ці процеси провокують основну симптоматику захворювання.

Як передається

Основним шляхом зараження є трансмісивний шлях – збудник потрапляє в організм людини під час укусу зараженої самки комара. Менш поширені, але можливі наступні типи передачі малярії:

  • гемотрансфузионный – при переливанні зараженої донорської крові;
  • трансплацентарний – від матері дитині під час вагітності;
  • через необроблені медичні інструменти.

Інкубаційний період

Тривалість інкубаційного періоду збігається з тривалістю періоду життєвого циклу плазмодія, званого тканинної шизогонией. Протікає він у клітинах печінки, не супроводжується клінічною симптоматикою. У кожного типу паразита шизогонія протікає з різною швидкістю, тому довжина інкубаційного періоду для різних видів малярії може становити:

  • тропічна малярія 10-20 днів;
  • чотириденна малярія – 25-40 днів;
  • триденна малярія – 2-3 тижні (при зараженні розвивається повільно формою плазмодія може збільшуватися до 6-12 місяців);
  • малярія Овалі 10-16 днів (при зараженні розвивається повільно формою плазмодія – 6-18 місяців).

Симптоми

Клінічні ознаки малярії відрізняються на різних стадіях розвитку захворювання. Під час інкубаційного періоду виражена симптоматика відсутня. Продромальний період передує гострим повторюваних нападів гарячки триває 3-4 дні, супроводжується погіршенням загального стану, артралгією (суглобовий біль), відчуттям слабкості, ознобу, поколювання шкіри, головним болем, іноді – ішемією головного мозку.

Гострі напади (пароксизми), якими супроводжується еритроцитарна шизогонія плазмодія, повторюються з різною періодичністю і протікають з наступною симптоматикою:

  • підвищення температурних показників до 39-40 °C, супроводжується ознобом (триває від 15-20 хвилин до 2-4 годин);
  • жар температура тіла підвищена до 39-40 °C, хворий перебуває в эйфорическом напівнепритомному стані (тривалість стадії становить від 2-3 до 10-12 годин);
  • підвищене потовиділення знижує температуру до показників нижче 36 °C (стадія триває 2-4 години, завершується як правило засипанням хворого).

У період між гарячковими нападами стан хворого стабілізується, температурні показники вирівнюються до нормальних значень. Напади можуть супроводжуватись почастішанням серцебиття, гемоглобинурией (формою гемолітичної анемії, при якій через пошкодження телець еритроцитів гемоглобін у великих кількостях потрапляє в сечу), ущільненням і збільшенням в розмірах печінки (гепатомегалією) і селезінки (спленомегалією).

У дитячому віці (до 5 років) клінічний перебіг своєрідне через недорозвиненість імунної системи. Атипові напади лихоманки протікають без ознобу і пітливості. На початкових стадіях розвитку захворювання температура тіла може підвищуватися до 40 °C і вище, потім стабілізується до субфебрильних значень (37-38,5 °C). Шкіра хворого бліда, можлива поява геморагічної або плямистої висипки. Загальна інтоксикація супроводжується нудотою і блювотою, судомами, болем у животі і рідким стільцем. Розвивається анемія і гепатоспленомегалія.

Види

Різні форми болотній лихоманки викликаються різними видами плазмодіїв відрізняються характером перебігу і симптоматикою, мають свій клінічний прогноз. Самим небезпечним типом захворювання з високою ймовірністю летального результату є тропічна малярія, для якої характерний стрімкий розвиток з блискавичним ураженням внутрішніх органів. Хвороба викликається штамом Plasmodium falciparum, володіє високою стійкістю до протималярійною медичних препаратів. Характерними ознаками захворювання є:

  • ремитирующая лихоманка з коливаннями температурних показників як до критично високих, так і до критично низьких значень;
  • повторення гострих нападів лихоманки через кожні 3-5 годин;
  • розвиток на тлі захворювання церебральних, септичних, ниркових патологій;
  • висока ймовірність настання малярійної коми.

Зараження триденної формою малярії відбувається при попаданні в організм плазмодія виду Plasmodium vivax. За течією, прояву симптоматики та ускладнень цей тип захворювання схожий з овал-малярією, викликається штамом Plasmodium ovale і зустрічається набагато рідше. Симптоми хвороби можуть проявитися через два тижні після проникнення патогенного мікроорганізму в клітини печінки, або фаза тканинної шізогоніі може тривати до 12-14 місяців (при зараженні штамом повільно розвивається форми). Дані види малярії добре піддаються лікуванню.

Форма малярії, викликаної типом плазмодія Plasmodium malariae, називається чотириденної. Для неї характерно доброякісний перебіг, не супроводжується збільшенням печінки і селезінки. Симптоматика лихоманки легко знімається медикаментозно, але повне лікування утруднене, зафіксовані випадки рецидивів через 15-20 років з моменту зараження. При зараженнях в результаті переливання донорської крові так само переважають штами Plasmodium malariae.

Ускладнення

Крім важкого перебігу, захворювання небезпечно розвиваються на його тлі ускладненнями, в ряді випадків, які можуть призвести до летального результату. Для різних форм малярії характерно розвиток наступних станів:

  • Тропічна: малярійна кома на тлі порушення мікроциркуляції судин головного мозку (смерть пацієнта настає у 96-98% випадків); психічні розлади (психомоторне збудження, галюцинації, марення); малярійний алгид (стан, що супроводжується глибокою колапсом, сильним зневоднюються проносом, зниженням температури шкірних покривів з одночасним підвищенням ректальної температури).
  • Триденна: розрив селезінки (супроводжується гострим болем у животі, що віддає у ліве плече і лопатку, тахікардією та ниткоподібним пульсом, гіповолемічного шоком); набряк мозку (виникає в гострій стадії на тлі максимальних температурних показників, супроводжується судомами, головним болем, втратою свідомості).
  • Інші можливі ускладнення: гостра ниркова недостатність на тлі внутрішньосудинного гемолізу еритроцитів, порушення ниркового кровообігу, гемоглобінурії; ДВЗ-синдром (розлад гемостазу).

Діагностика

Постановка діагнозу грунтується на клінічних (прояв характерної симптоматики та нетиповою лихоманки), епідемічних (перебування пацієнта в ендемічних регіонах у період попередніх трьох років), анамнестичних (історія життя і хвороб хворого, факти переливання крові) ознак. Лабораторна діагностика малярії здійснюється для уточнення типу збудника, коректного призначення курсу лікування, включає наступні методи:

  • дослідження товстої краплі крові;
  • тонкий мазок крові;
  • імунологічне дослідження на визначення специфічних білків Plasmodium falciparum (експрес-метод для виявлення тропічної форми);
  • серологічне дослідження ІФА (імуноферментний аналіз) з використанням розчинних антигенів плазмодіїв для визначення наявності антитіл до малярії в венозної крові;
  • ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція крові) до малярії – використовується при видах захворювання з низькою кількістю паразитів у крові.

Лікування малярії

Пацієнт з діагнозом малярія підлягає госпіталізації, незалежно від форми і стадії розвитку захворювання. Лікування проводять в умовах інфекційного стаціонару, спрямована на знищення збудника за допомогою специфічних медикаментозних препаратів. Паралельно проводиться симптоматична, патогенетична терапія для запобігання розвитку ускладнень, загальнозміцнююча, інфузійна терапія, яка полягає у внутрішньовенному введенні розчинів або препаратів для нормалізації водно-електролітного та кислотно-лужного балансів.

Важливу роль для благополучного лікування відіграє догляд за хворим під час гострих нападів і в періоди між ними. Пацієнтам показаний постільний режим, спеціальна дієта і рясне пиття, регулярна зміна постільної білизни після профузної потовиділення. В період одужання важливо зміцнення загального імунітету. При наявності показань хворим з тяжкими ускладненими формами призначається гемосорбція (введення пацієнту його крові, очищеної від плазмодія на сорбенті) і гемодіаліз (позаниркового очищення крові за допомогою апарата «штучна нирка»).

Ліки від малярії

Для медикаментозного специфічного лікування захворювання використовують препарати хініну та його синтетичних похідних. Всі протималярійні засоби поділяють на тканинні шизонтоциды, що впливають на збудник тканинної форми розвитку – примахіном, хіноцід, і гематоциды, що впливають на еритроцитарну форму плазмодія – мелакрин, хінін, хлорохін. Препарати призначаються за певним змішаними схемами спільно. Наприклад, при триденній формі спочатку застосовують триденний курс хлорхинина, а потім 7-10 днів приймають хіноцід.

Фармакологічна група

Назви препаратів

Застосування

Хинолин метаноловая група

Хініну сульфат, Хлорохін, Гідроксихлорохін, Примахіном

Препарати першого ряду, ефективні при всіх формах малярії. Надають виражене протипаразитарний дію відносно плазмодіїв, знижують їх здатність до проникнення в еритроцити і до розмноження.

Бігуаніди

Прогуанил

Призначаються при виявленні резистентності плазмодіїв до засобів першого ряду

Диаминопиримидины

Піриметамін

Використовуються при комплексному лікуванні і профілактиці тропічної малярії

Сульфаніламіди

Сульфадоксин

Призначають у поєднанні з бигуадинами в період лікування еритроцитарної стадії захворювання

Сульфоніл

Дапсон

Препарати резервної групи, використовуються при комплексній терапії тропічної форми хвороби, резистентної до препаратів інших груп, у поєднанні з піріметаміном

Тетрацеклины

Тетрациклін

Володіє слабкою дією проти плазмодіїв, використовується як додатковий засіб, вимагає тривалого прийому

Линкосамиды

Кліндаміцин

Володіє слабкою дією проти плазмодіїв, використовується як додатковий засіб, вимагає тривалого прийому

Гідрохлорид і сульфат хініну є одними з найбільш ефективних протималярійних засобів. Виробляються на основі алколоїдов кори хининного дерева, розтертої в порошок, які володіють здатністю пригнічувати розмноження еритроцитарних форм плазмодія. Призначаються при важкому і злоякісному перебігу хвороби всіх форм, по 1-1,5 г за добу для дорослих протягом 5-7 днів. Протипоказані при геморагічній лихоманці.

Профілактика

При постійному проживанні або поїздках в ендемічні райони необхідна профілактика малярії. Вакцина від захворювання на сьогоднішній день знаходиться в розробці, так само виробляються спроби виведення трансгенного комара, стійкого до плазмидиям. До основних заходів запобігання зараження відносять захист від укусів комарів і профілактичний прийом протималярійних препаратів. При знаходженні в регіонах епідемії приміщення захищають протимоскітних сіток та інсектицидів, а на шкіру і одяг наносять синтетичні репеленти.

Курс прийому медикаментозних препаратів починають за тиждень до поїздки і продовжують протягом 1-2 місяців після повернення в наступних дозуваннях:

  • Примахіном: 30 мг для дорослих і 0,3 мг/кг дітям один раз за 2 доби;
  • Хлорохін: 50 мг дорослим і 5 мг/кг/добу. дітям раз за 7 днів;
  • Мефлохін: 25 мг дорослим 0,05-0,25 мг дітям раз в 7 днів.

Відео

Жити Здорово! Малярія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!