Зараження сифілісом побутовим шляхом - збудник, інкубаційний період, стадії, лікування та профілактика

Небезпечне захворювання побутовий сифіліс характеризується тривалим інкубаційним періодом і специфічними симптомами. Зараження нею відбувається через недотримання особистої гігієни, коли люди користуються чужими зубними щітками, п'ють не зі своїх кухлів, палять одну цигарку з друзями. Варто дізнатися характерні ознаки хвороби та можливі варіанти діагностики, лікування.

Що таке побутовий сифіліс

Статевий сифіліс та побутової – це одна і та ж хвороба, що відрізняється методом передачі. У медичній термінології під цим захворюванням розуміють хронічне інфекційне венеричне, яке вражає всі органи і тканини людини, що дуже швидко прогресує. При тісному побутовому контакті можна заразитися сифілісом, який має схожі ознаки з статевим.

Чи передається сифіліс побутовим шляхом

Люди помилково вважають, що заразитися сифілісом побутового типу важко, але це не так. При переливанні крові, взятої від хворого, звичайних контактах начебто рукостискання або поцілунку легко можна отримати цю хворобу, навіть не підозрюючи про ризик. Лікарі, виявивши у хворого симптоми, перевіряють не тільки його сексуальних партнерів, але і членів сім'ї. Часто захворювання виявляється у близьких родичів одночасно.

Як передається

Шляхи передачі сифілісу – побутової та статевий. Швидке зараження можливе через предмети, забруднені сифілітичними елементами шкіри і слизових, тому що збудник захворювання довго зберігає свою активність у вологому середовищі. Заразитися можна через укуси, поцілунки, посуд, сигарети, рушники, білизна. Найбільш небезпечними є перші дві стадії недуги, коли у хворого спостерігаються виразки і ерозії в порожнині рота, які будуть джерелом інфекції.

Заразність сечі і поту хворого сифілісом поки не доведена, але існує варіант зараження дитини через молоко матері-годувальниці. Лікарі, якщо вони не використовують рукавички, ризикують при проведенні лікувальних процедур, зіткненні з внутрішніми органами пацієнта при операції. Ще існує трансфузійний метод передачі – через переливання крові.

Що собою являє збудник захворювання

Викликає сифіліс бліда трепонема – грамнегативна спірохета, яка виглядає як спіраль. Вона не надто стійка до зовнішніх впливів – зникає після висихання предметів домашнього ужитку, але довго зберігається у вологому середовищі. Активізується бліда трепонема при температурі 40-42 градуси, потім помирає, при 55 градусах гине за 15 хвилин. Низька температура не впливає на мікроорганізм згубної дії – за 9 років експериментального зберігання при мінус 70 градусах активність її не зникла. Трепонема чутлива до хімічних речовин.

Як розпізнати

Зараження сифілісом побутового типу схоже на генітальне – хворий відчуває втому, ломоту суглобів, у нього підвищується температура. Хвороба послаблює імунітет, тому паралельно виникають інші захворювання. Звертатися до лікаря, якщо ви виявили тільки цим ознаки, не варто, але потрібно регулярно проходити обстеження, медогляди і здавати кров.

Симптоми

У відповідності зі стадіями розвитку розрізняються і симптоми побутового сифілісу. Інкубаційний період триває 3-4 тижні, під час яких хвороба протікає безсимптомно. Тільки на первинній та вторинній стадії починаються руйнівні ознаки, які до третьої стадії стають дуже помітними, і ігнорувати їх не виходить. На перших двох стадіях хвороба реально вилікувати, але запущені випадки – ні.

Первинний етап побутового сифілісу

Ознаки побутового сифілісу на первинній стадії починаються з появи невеликої плями червонуватою забарвлення на місці впровадження в тіло блідої трепонеми. Через кілька днів на цьому місці з'являється твердий округлий шанкр – виразка з твердими краями діаметром кілька міліметрів, яка не болить. Поступово збільшуються всі лімфатичні вузли. Шанкр з'являється на губах, мовою, мигдаликах, яснах, тоді як при статевому сифілісі місце його локалізації – геніталії.

Рідко шанкр може з'явитися на підборідді, слизової століття, очному яблуці, на сосках молочних залоз, пальцях рук. Трапляються безсимптомні початкові випадки. Тривалість періоду 6-7 тижнів. Додатковими ознаками захворювання є загальне нездужання, головні болі, болі в кістках, безсоння, недокрів'я. Перехід до другої стадії характеризується слабкістю, стомлюваністю, періодичними болями у м'язах, суглобах, безсонням, порушеннями апетиту.

Вторинний період

По мірі поширення інфекції та вірусу з організму починається вторинний сифіліс, який без лікування може тривати до чотирьох років, супроводжуватися кількома рецидивами. На цій стадії з'являються висипання різноманітної форми, величини, кольору на шкірі або слизових оболонках. Часто їх можна зустріти в місцях, що піддаються тертю.

Без лікування висипання потужно розростаються, утворюють вогнища і садна з сочащейся тканинною рідиною. При вторинному періоді на шиї з'являються білуваті плями – свідоцтво ураження нервової системи. Крім того, заражаються кровоносні судини, серце, очі, вуха, суглоби, кістки, внутрішні органи, кістки, випадає волосся. Плями і папули схильні до мимовільного зникнення або появи знову.

Третинний сифіліс

Після вторинного періоду настає третинний, що характеризується висипом на шкірі та слизових. З'являються горбки, а в підшкірній клітковині, кістках і внутрішніх органах – гуми, що містять збудник хвороби. Вони являють собою щільні утворення у формі кулі, по вигляду нагадують вузли розміром до ядра фундука. Освіти переростають у рубці і виразки, порушення тканин є незворотними. Період триває десятиліттями. Якщо гуми вражають обличчя, руйнується скелет – у хворого провалюється ніс, як на фото, з'являються обезображивающие потворності.

Побутовий сифіліс у дітей

Зараження сифілісом побутового типу схильні маленькі діти у віці від півроку до півтора років. На тілі дитини з'являється твердий шанкр, який локалізується в областях на голові, лобі, губах, у роті і на мигдалинах. Заразити малюка може годуюча мати, інший родич через поцілунки, посуд, постільна білизна.

Чим може вплинути на вагітність побутовий сифіліс

Жінка, інфікована сифілісом, при вагітності отримує гормональний дисбаланс. Це веде до ризику викидня або передчасних пологів, виникає анемія. У більшості випадків дитина народжується інфікованим – зараження відбувається через кров, плаценту. Небезпечним для дітей є вторинний сифіліс майбутньої матері. На цій стадії найбільша ймовірність викидня або народження мертвого немовляти. Третинний період дозволяє виносити і народити здорову дитину навіть при відсутності терапії.

Якщо до 16-го тижня вагітності було проведено лікування, шанси на народження здорової дитини сильно підвищуються. Вроджений сифіліс також вважається побутовим – зараження відбувається в утробі протягом 28-32 тижнів вагітності. Якщо дитина вижила і народився, то він страждає від ознак хвороби. У дітей знаходять великі висипання і рани на шкірі, ураження серця, очей, печінки, водянку. Малюки страждають від хвороб кісток, суглобів, мозку, деформації зубів, черепа, носа, а пізніше відстає в розвитку, розумових особливості, погано набирає вагу.

Під час вагітності діагностувати сифіліс можна, якщо здати аналіз крові на реакцію Вассермана. Пізніше застосовують трепонемные методи для перевірки позитивного результату. Проводять КТ, беруть мазки, призначають лікування антибіотиками. Плід можна убезпечити від вродженої хвороби, якщо почати приймати препарати на 20 тижні вагітності.

Діагностика

Для виявлення сифілісу потрібно звернутися до венеролога або дерматовенеролога. Після огляду проводять аналіз крові на RW. Якщо виявлена позитивна реакція, проводять додаткові дослідження. Використовують реакцію імунофлюоресценції (РІФ), іммобілізації блідих трепонем (РІБТ) і трепонемный антиген (ТРНА). В особливих випадках проводять комп'ютерну томографію для виявлення ураження центральної нервової системи. Беруть мазки з висипу на шкірі для перевірки на наявність блідих трепонем. На перших двох стадіях проводять ПЛР-діагностику.

Лікування

При сифілісі побутового типу призначають амбулаторне лікування і домашній карантин. Для кожного пацієнта призначається індивідуальне лікування, що поєднує специфічну і неспецифічну терапію. Це допоможе тільки на перших двох стадіях хвороби, на третинної порушення тканин і органів незворотні. Ось деякі популярні препарати для позбавлення від недуги:

  1. Антибіотики – пенициллиновые групи (Оксацилін, Ампіцилін, Бензилпеніцилін, Карбеніцилін) швидко проникають в кров і виводяться. Призначають використання кожні три години у вигляді таблеток або ін'єкцій. Можуть призначати Біцилін, Еритроміцин, Олететрин або Тетрациклін у комплексі з антигістамінними медикаментами. Курс триває два тижні при первинному періоді і місяць при вторинному.
  2. Препарати з вісмутом – містять важкий метал, який бореться зі спіральним мікроорганізмом і володіє протизапальним ефектом. Бийохинол – суспензія солей вісмуту в персиковому маслі знищує бактерії, але має багато протипоказань. Його не можна використовувати немовлятам, людям із захворюваннями серця і судин, туберкульоз, стоматитом. Ін'єкції призначаються раз в три дні по одній ампулі, можуть застосовуватися при пізньому і рецидивному сифілісі. При індивідуальній непереносимості хініну, захворюваннях печінки і нирок використовують Бисмоверол.
  3. Імуностимулятори – зміцнюють захисні функції тіла, знімають запальні процеси. До них відносяться Пірогенал, Торфот, препарати з алое.
  4. Вітаміни – для підтримки імунітету рекомендовано пити вітаміни групи В, С, А, Е.

Профілактика

Для попередження виникнення сифілісу побутового характеру варто пам'ятати про таких моментах, які будуть хорошою профілактикою:

  • дотримання правил особистої гігієни;
  • користування індивідуальними білизною, рушником, зубною щіткою, бритвою;
  • миття посуду гарячою водою.

Відео

Побутовий сифіліс

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!