Вугриця кишкова - життєвий цикл паразита та шляхи зараження, Симптоми, діагностика і лікування стронгілоїдозі

Небезпечний паразит – вугриця кишкова, населяє тонкий кишечник організму, провокує неприємне захворювання під назвою стронгілоїдоз. Цей ниткоподібний гельмінт належить до нематод, а не паразитує тільки в дванадцятипалої кишці, але і жовчних, панкреатичних протоках. Щоб виявити інфекцію, потрібно здати аналіз калових мас, а при позитивному результаті вчасно братися за лікування.

Що таке стронгілоїдоз

Вугриця кишкова (Strongyloides stercoralis) мешкає в тропіках, але останнім часом поширена і в помірному кліматичному поясі. Основний шлях інфікування – контактно-побутовий, але важливу роль відіграє соціальний, екологічний фактор. Людина може заразитися личинками паразита з навколишнього середовища або від хворої людини (предмета), при цьому симптоматика в організмі не завжди виникає. Безсимптомний перебіг хвороби може тривати не один рік, приступу передує ослаблення імунітету, хронічні хвороби переважно органів ШКТ.

Шляхи зараження

Гельмінт проникає в організм навіть через цілі шкірні покриви або під час ходіння по зараженій землі. Ця аутоинфекция підвищує свою активність в ослабленому стані пацієнта, становить вагому загрозу його життю і здоров'ю. Хворий може бути собака або інше домашнє тварина, в рідкісних випадках – предмети вжитку. Шляхи зараження угрицей кишкової складно спрогнозувати, ще складніше визначити безсимптомний перебіг захворювання стронгілоїдоз без додаткової діагностики, проведення ряду лабораторних досліджень.

Життєвий цикл

Особливою продуктивністю в організмі зараженої людини відрізняються самки, які по довжині ледь досягають 2 мм. Самець коротше – не більше 0,7 м, але теж небезпечний для здоров'я в будь-якому віці. Життєвий цикл розвитку вугриці кишкової починається з появи рабдитовидных личинок, які статевозрілі самки відкладають у ґрунт. У ґрунті вони харчуються добривами, але при створенні несприятливих умов модифікуються гельмінти паразитують і проникають в організм, випускаючи свої токсини в органи травлення і не тільки.

Після міграції процес запліднення вугриці кишкової відбувається в бронхах і трахеї. Після паразити досягають кишечника по дихальним шляхам разом зі слиною. В його порожнині стрімко відкладають яйця, заповнюють мікрофлору, але великою концентрацією виводяться разом з каловими масами природним шляхом. Якщо у пацієнта виникає запор, личинкам кишкової гострики немає виходу, вони перетворюються в филяриевидную форму, проникають в кров. Через стінки кишечника знову досягають органів ШКТ і відкладають яйця – на цьому життєвий цикл знову повторюється.

Кишкові симптоми вугриці

Про хвороби пацієнт довгий час може не здогадуватися, а дізнається випадково – на плановому обстеженні або при рецидиві при ослабленому імунітеті. Симптоми стронгілоїдозі можуть зачіпати багато внутрішні органи і системи, а це пояснюється рухом паразита з системного кровотоку. Тому слід вивчити класифікацію ознак, які повинні наштовхнути хворого на тривожні думки про інфікування:

  • легеневі відхилення: лихоманка, задишка, плеврит, хрипи, сухий кашель, дихальна недостатність;
  • травні порушення: ознаки диспепсії, обструктивна жовтяниця, перитоніт, свербіж анального отвору, рідкий кал, кишкова коліка, зниження маси тіла, відраза до їжі;
  • шкірні ушкодження: місцеві алергічні реакції у вигляді кропив'янки, геморагічної висипки, набряклості, почервоніння шкіри, сильне свербіння. Не виключено анафілактичний синдром.

Діагностика стронгілоїдозі

Щоб виявити небезпечного хробака, потрібно додатково досліджувати калові маси пацієнта під мікроскопом. Наприклад, аутоинвазия виявляється по мазкам, узятим з прямої кишки, або лікар рекомендує імуноферментний аналіз на стронгілоїдоз для виявлення специфічних антитіл до шкідливим речовинам. Додаткові лабораторні дослідження при підозрі на кишкову угрицу представлені нижче:

  • посів калу при сприятливій для гельмінта середовищі;
  • полімеразна ланцюгова реакція;
  • аспіраційна біопсія;
  • реакція імунофлуоресценції;
  • УЗД органів ШКТ для ускладнених клінічних картин.

Вугриця кишкова – лікування

Вивчивши, що може викликати паразитуючу інфекцію, важливо забезпечити профілактичні заходи гельмінтозу на кожен день. Якщо захворювання вже розвивається в організмі дорослого або дитини, ефективне лікування стронгілоїдозі передбачає комплексний підхід до проблеми. Це обов'язково прийом медикаментів, дотримання правил особистої гігієни, правильне харчування і додаткове вживання полівітамінних комплексів.

Важливо розуміти, що зараженою може бути вода, тому важливо своєчасно подбати про її якісної чистки. Давати випити рідину з-під крана дитині взагалі протипоказане, оскільки її хімічний склад може стати серйозною загрозою для здоров'я, спровокувати виникнення в органах ШКТ вугриці кишкової. Позбутися від патогенної флори допоможе повний курс медикаментів по рекомендації лікаря.

Медикаментозне лікування

Які б не були причини появи глистів, нелегкий шлях лікування. Ефективні таблетки від паразитів в організмі людини представлені величезним асортиментом, а їх кількість і спосіб застосування важливо обговорювати з лікарем індивідуально. Від грамотно підібраних доз вугриця кишкова гине, організм позбавляється від колись паразитують особин, тривожної симптоматики. Ось ефективні засоби від паразитарної флори:

  1. Івермектин. Приймати вранці і ввечері по 100 мг на протязі трьох діб.
  2. Албендазол. При прояві симптомів вугриці кишкової протягом трьох днів приймати по 200 мг препарату. В якості аналогів задіяти Гелмодол-ВМ, Немозол, Саноксал.
  3. Мебендазол. Тривалість курсу – 3 доби, протягом яких двічі за добу приймати ліки по 100 мг вранці і ввечері. Препарат можна замінити Вормином, Вермоксом, Телмоксом, Тиабендазолом.
  4. Декарис. Таблетку приймати одноразово, хоча більш затребувані медикаменти нового покоління.
  5. Генціанвіолет. Використовується в якості місцевого антисептика, володіє бактерицидними властивостями.

Лікування народними засобами

При наявності такого паразита, як вугриця кишкова, можна скористатися методами альтернативної медицини. Головне – підібрати надійний рецепт. Так, використовуючи народні засоби від вугриці, симптоми швидко проходити, а колись життєздатні особини перетворюватися в метаболіти і виходити з каловими масами. Ось ефективні рецепти, які швидко приходять на допомогу:

  1. Столову ложку полину гіркого залити 2 склянками окропу, накрити кришкою і настояти до повного охолодження. Прийняти дозу після проціджування за три прийоми. Замінити сировину можна пижмою, м'ятою перцевої, корою дуба, кривавником або календулою.
  2. Взяти по 20 грам часнику і хрону, подрібнити на тертці. Важливо, щоб концентрат не потрапляв на шкіру і слизову. Залити кашку 500 мл горілки, настояти 10 діб. Приймати всередину по столовій ложці тричі за добу.
  3. Проварити 1 кг щавлю в 1 л води протягом 1 години, потім додати 50 г цукру. На виході виходить склянку відвару, який не розбавляти, а приймати всередину по два ковтки перед кожною трапезою.

Профілактика

Часті відрядження, недотримання правил особистої гігієни, неякісна обробка продуктів харчування, екологічний і соціальний фактор призводять до зараження пацієнта вугриці кишкової. Щоб уникнути ускладнень, хвороба потрібно своєчасно попередити. Важливо знати, як проводиться профілактика стронгілоїдозі, що може зробити кожна людина. Профілактичні заходи від вугриці кишкової наступні:

  1. Забезпечити благоустрій території.
  2. Приймати медичні препарати з метою профілактики.
  3. Уникати місць підвищеного скупчення людей під час епідемії.
  4. Зміцнювати імунітет під час сезонного авітамінозу.
  5. Термічно обробляти сирі овочі, фрукти.

Відео

Вугриця кишкова – фото

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!