Сонна хвороба у людини - збудник і лікування

Дане патологічний стан щорічно забирає життя багатьох мільйонів людей, що населяють територію північної та центральної Африки. Дізнайтеся про етіологію виникнення, симптоматийной картині цієї недуги, а також сучасних методах його лікування і профілактики.

Що таке сонна хвороба

Патологія належить до групи трансмісивних протозоозов. Африканський трипаносомоз, або сонна хвороба – це, по суті, інфекційне ураження організму людини, обумовлене проникненням паразитичних найпростіших. Зараження супроводжується гарячковим станом, збільшенням лімфатичних вузлів, негативним впливом на центральну нервову систему. Захворювання вважається ендемічним для 35 країн тропічної Африки.

В основному територія розповсюдження африканської трипаносомоза обмежується ареалом проживання мух цеце. Фахівці виділяють родезийскую і гамбийскую форми патології, кожна з яких розвивається на тлі інвазії різних штамів паразитів. Крім африканського трипаносомоза, серйозну небезпеку представляє американська форма інфекції, переносником якої виступають триатомовые клопи.

Збудник сонної хвороби

У науковому середовищі виділяють два морфологічно тотожних види патогенних мікроорганізмів, що викликають африканський трипаносомоз. Так, збудники сонної хвороби є Trypanosoma brucei gambiense (гамбийская форма патології) і Trypanosoma brucei rhodesiense (родезійський варіант ураження). Обидва види проникають в організм через слину під час укусу мухи цеце.

Симптоми сонної хвороби

Рання стадія африканського трипаносомоза характеризується як гемолимфатическая і триває близько року з моменту зараження. Приблизно по закінченні тижня після укусу мухи на шкірі хворого утворюється первинне вузликове освіта – шанкр. Такого роду еритематозний елемент локалізується в більшості випадків на голові або кінцівках інфікованого. Як правило, шанкр мимовільно гоїться через кілька тижнів.

Одночасно з утворенням вузла на тілі і кінцівках хворого з'являються рожеві та фіолетові плями – трипаниды. Подальший перебіг захворювання зумовлюється попаданням паразитів з підшкірного простору в кров і лімфу. На пізніх стадіях африканська тріпаносома проникає крізь гематоенцефалічний бар'єр, що призводить до стійких порушень мозкової діяльності. Крім цього, симптоми сонної хвороби по мірі прогресування патології можуть виражатися в наступних типових станах:

  • лихоманці;
  • хворобливих підшкірних набряках;
  • лімфаденіті;
  • сильних головних болях;
  • денної сонливості;
  • атаксической ході;
  • тремор язика, кінцівок;
  • загальмованості;
  • порушення сприйняття;
  • судомах;
  • епілептичних припадках.

Важливо відзначити, що родезийская форма хвороби відрізняється швидкоплинним розвитком. Інтоксикація і гарячковий стан виражені сильніше. Набагато швидше розвивається виснаження. Нерідко у пацієнтів з даною формою африканського трипаносомоза виникають серцево-судинні патології (міокардит, аритмія). Загибель інфікованої особи настає задовго до переходу хвороби в менингоэнцефалитическую стадію. У більшості випадків летальний результат наступає через інтеркурентних інфекцій (пневмонія, малярія).

Причини сонної хвороби

Разом зі слиною мухи в тіло людини потрапляє близько 420 тис. паразитів. Варто зазначити, що для зараження вистачає всього однієї мінімальної инвазирующей дози (300-400 особин). Відповідаючи на питання, що викликає сонну хворобу, фахівці приділяють пильну увагу стадій розвитку паразита. Так, під час кровоссання заражених тварин або людей в організм мухи проникають трипомастиготы. По закінченні декількох днів паразит досягає слинних залоз комахи, де шляхом багатьох морфологічних змін відбувається його перетворення в інвазійну форму.

Безпосередньою причиною сонної хвороби є укус мухи цеце, в біологічній рідині якої знаходиться тріпаносома в активній стадії розвитку. У результаті боротьби за існування паразит зазнає безліч мутацій, кінцевим результатом яких є виникнення антигенного виду. На пізніх стадіях африканського трипаносомоза в зараженому організмі виявляються сотні нових штамів найпростіших, що часто призводить до летального результату через відсутність ефективних медикаментів.

Лікування сонної хвороби

Початок терапії неможливо без проведення попередньої діагностики. Як правило, виявлення трипаносом під час лабораторних досліджень біологічного матеріалу пацієнта служить незаперечним доказом зараження. Аналізу піддається кров, цереброспінальна рідина або пунктат шанкра. Основними імунологічними дослідженнями африканського трипаносомоза виступають ІФА, РІФ.

Гамбийскую форму хвороби слід відрізняти від менінгіту, енцефаліту, туберкульозу, токсоплазмозу, лімфогранулематозу. Родезійський трипаносомоз, крім зазначених патологій, може нагадувати симптоматику черевного тифу або септимиции. У ряді випадків для виявлення хвороби проводиться біологічна проба, яка передбачає внутрішньоочеревинне введення морським свинкам спинномозкової рідини або крові пацієнта.

Специфічна медикаментозна терапія ефективна тільки в гострий період розвитку африканського трипаносомоза. По мірі прогресування хвороби наростають загальні негативні прояви. У разі виявлення церебральної симптоматики лікарі часто залишаються безсилі перед інфекцією. Прогноз запущеної менингоэнцефалитической стадії африканського трипаносомоза здебільшого несприятливий. Між тим лікування сонної хвороби проводиться наступними препаратами:

  • Сурамином;
  • органічними сполуками Пентамидина і миш'яку;
  • Эфлорнитином.

Дані лікарські засоби відрізняються високою токсичністю, з цієї причини їх застосування для терапії африканського трипаносомоза повинно здійснюватися під наглядом фахівця. Призначення конкретного способу лікування залежить від стадії захворювання і ступеня ураження головного мозку. Важливо враховувати, що постійно використовувати одне і те ж ліки вкрай небезпечно. Паразит легко пристосовується до фармакологічній дії препаратів, що проявляється у збільшенні кількості антигенних особин.

Профілактика сонної хвороби

Основні заходи щодо попередження африканського трипаносомоза зводяться до знищення мух цеце і використання репелентів проти комах. Фахівці для профілактики сонної хвороби рекомендують раз на півроку вводити ін'єкцію Пентамидина. Крім того, паразитологи радять відмовитися від відвідування ендемічних зон без вагомих на те причин. Важливо відзначити, що імунопрофілактика африканського трипаносомоза не розроблена і потребує подальших наукових досліджень.

Відео: Як перемогти сонну хворобу

Нарколепсія. Як перемогти «сонну» хворобу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!