ВІЛ-інфекція - як передається. Симптоми вірусу імунодефіциту людини та лікування, діагностика і профілактика

Деякі інфекції, одного разу потрапивши в організм, назавжди залишаються, при цьому не піддаються знищення навіть потужними антибіотиками. Серед таких смертельний вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), який постійно пригнічує імунну функцію, створює сприятливі умови для розвитку ракових клітин, вторинних інфекцій.

Що таке ВІЛ

Хвороба, викликана підвищеною активністю вірусу імунодефіциту людини, називається ВІЛ – це смертельне ураження організму. Чисельність хворих зростає з кожним роком, причому захворювання притаманний територіальний фактор. Сам по собі вірус є нестійкою структурою, оскільки гине поза організмом. Зате в системному кровотоці ВІЛ відчуває себе чудово, масштабно продукує, руйнує клітини імунітету. Крім того, зараження підлягають усі біологічні рідини організму, як варіант – лімфа, секрет вагінальних залоз, сперма.

Чим відрізняється ВІЛ від Сніду

Загадкову абревіатуру цього страшного захворювання можуть розшифрувати навіть школярі. Небезпечний діагноз ВІЛ має багаторічну історію виникнення вірусу імунодефіциту, який відображає зміни в організмі зараженої жінки або чоловіка. Проте не завадить внести ясність і пояснити всім зацікавленим особам, у чому відмінність ВІЛ від Сніду.

Абревіатура ВІЛ – це сам збудник – вірус імунодефіциту людини, який поступово руйнує колись здорові клітини імунітету. Друга характеризує синдром, зумовлене підвищеною активністю ВІЛ. Простіше кажучи, СНІД є наслідком ВІЛ, вірніше стає його останньою, але найнебезпечнішою стадією. Якщо з вірусом в безсимптомній формі можна жити довго і щасливо, то з прогресуючим Снідом так не вийде. Етіологія аномального процесу очевидна, обумовлена в елементарних правил профілактики.

Як можна заразитися ВІЛ

Не всім відомо, як проявляється ВІЛ, проте кожна свідома людина повинна чітко розуміти, які основні способи інфікування. Це вкрай важливо, щоб виключити зараження інфекцією власного організму. Шляхи передачі ВІЛ-інфекції очевидні – переважно при незахищених статевих контактах із зараженим партнером. У групу ризику потрапили пацієнти в наступних клінічних картинах:

  • бактеріальний вагіноз;
  • прийом контрацептивів орально;
  • травматичні статеві акти;
  • статеві інфекції;
  • секс під час менструації.

Інші способи зараження характерним недугою – при переливанні крові у разі використання медпрацівниками нестерильного інструменту і зараженого інфекцією біологічного матеріалу. Заразити ВІЛ можна при вагітності, коли мати і плід мають спільний системний кровотік. Дитина з'являється на світ вже ВІЛ-інфікованим.

Інкубаційний період ВІЛ

З моменту зараження до моменту закінчення латентної форми хвороби часу проходить у кожного пацієнта по-різному. Інкубаційний період ВІЛ-інфекції залежить від стану імунної системи: чим міцніший імунітет, тим швидше виявиться перша симптоматика. В середньому цей період охоплює часовий інтервал від 2 тижнів до 10 років життя. Ймовірність прояву перших симптомів інфекції збільшується при наявності однієї з умов:

  • присутність інфекцій хронічної форми;
  • висока продуктивність Т-лімфоцитів – клітин,
  • присутність незадіяних в імунних процесах Т-хелперів.

ВІЛ – симптоми

Перший час хвороба ніяк не виявляється, вірусний процес протікає безсимптомно. Так може тривати до року, поки хвороботворна інфекція ВІЛ стрімко розмножується, вражає здорові клітини імунітету. Симптоми ВІЛ-інфекції виявляються значно пізніше, а представлені приєднанням вторинної інфекції. Наприклад, у хворого прогресує ангіна, фарингіт, грибкова інфекція, синусит, пневмонія, діарея, герпес. Однак на цьому, ВІЛ-інфекція не зупиняється, надалі симптоматика тільки лякає своєю інтенсивністю.

Перші симптоми ВІЛ

Пацієнт може просто не звернути уваги на перші ознаки ВІЛ, посилаючись на загострення вірусного або простудного захворювання. Симптоми інфекції виглядають, як класична ангіна: починає боліти горло, є лихоманка, а стабілізувати температуру тіла складно навіть сильнодіючими засобами. При такій клініці не завадить звернутися до інфекціоніста, в тому числі здати аналізи на ВІЛ. Присутність специфічних антитіл красномовно свідчить, що зараження вірусом відбулося, і хвороба переважає в активній фазі.

Ознаки ВІЛ-інфекції у чоловіків

Не варто поверхнево ставитися до зазначених вище симптомів, оскільки від такого страшного діагнозу люди вмирають навіть у ранній молодості. Якщо своєчасно визначити патологію, лікар пропонує кілька методів продовження періоду ремісії, налаштовує на позитивне ставлення до майбутнього лікування. Отже, симптоми ВІЛ у чоловіків докладно представлені нижче, вимагають особливої уваги:

  • лихоманка, скачки температури;
  • патологічне збільшення лімфовузлів;
  • м'язові болі;
  • інфекції репродуктивної системи;
  • почастішання числа простудних захворювань;
  • масове висипання на шкірі, в порожнині рота.

Ознаки ВІЛ-інфекції у жінок

У дівчат теж не варто виключати такий вірус, особливо якщо сексуальне життя відрізняється своєю беспорядочностью. Заразитися реально від партнера при незахищеному статевому контакті, вірус не передається повітряно-крапельним шляхом, у тому числі від поцілунків. Тривалість інкубаційного періоду інфекції індивідуальна, а ось симптоми ВІЛ у жінок часто нагадують інше венеричне захворювання. Якщо вона – носій інфекції, зміни в загальному самопочутті може не помітити, а в разі рецидиву ознаки недуги такі:

  • збільшення числа нападів хвороб по-жіночому, часто вірусної та інфекційної природи;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • підвищена пітливість при порушеній роботі сальних залоз;
  • висипання на шкірних покривах і слизових оболонках;
  • розлад травлення, пронос.

Діагностика ВІЛ

Знаючи, які симптоми при ВІЛ спостерігаються, важливо не зволікати з візитом до фахівця - інфекціоніста. Пройшовши комплексне обстеження і встановивши факт інфікування ВІЛ, можливо підібрати ефективний консервативний метод для підтримки загального стану імунітету. Обов'язкова діагностика ВІЛ передбачає наступні заходи в умовах стаціонару для виявлення інфекції:

  • метод ІФА для виявлення антитіл до патогенного вірусу;
  • імунний блоттінг для дослідження сироватки крові на хімічний склад, інфекції;
  • ПЛР для виявлення молекули РНК патогенного вірусу імунодефіциту;
  • серологічні методики.

Лікування ВІЛ

При позитивній діагностиці і після постановки остаточного діагнозу питання, як лікувати ВІЛ, стає для пацієнта особливо гостро. В іншому випадку наслідки для здоров'я можуть виявитися самими несприятливими, наприклад, не варто виключати раптовий летальний результат пацієнта в молодому віці. Тому, лікування ВІЛ-інфекції важливо почати негайно, а основні його завдання – придушити активність вірусу, підтримати стан імунної системи, виключити загострення вторинних інфекцій. Нижче представлені особливості інтенсивної терапії:

  1. Прийом противірусних препаратів, спрямований на зниження репродуктивної активності ВІЛ, небезпечної інфекції. Щоб правильно визначити ліки, важливо враховувати вік пацієнта, причини запалення.
  2. Застосування загальнозміцнюючих засобів і проведення фізіотерапевтичних процедур для підвищення імунної відповіді організму, як варіант – Бади, вітамінні комплекси при ВІЛ.
  3. Знаючи патогенез характерного недуги, лікарі не рекомендують проведення імуностимулюючої лікування при ВІЛ. Інфекцію так не прибрати.

Лікується ВІЛ

Вже встановлено, що це захворювання не лікується, а хвороботворний вірус довічно переважає в організмі активної або пасивної стадії. Якщо пацієнт є лише носієм, може багато років не знати про потенційну загрозу здоров'ю. Йому навряд чи цікаво, чи лікується ВІЛ чи ні. А ось інфікований пацієнт повинен лікуватися, вірніше підтримувати стан на задовільному рівні. В сучасному світі немає ліків від ВІЛ, однак вчені з світовим ім'ям не втрачають надії відшукати панацею, влаштовують презентації і численні випробування.

Скільки живуть з ВІЛ-інфекцією

Цей небезпечний діагноз відразу робить пацієнта інвалідом, ізгоєм, потенційною загрозою сучасному суспільству. Головне питання, що цікавить людину при такому захворюванні, звучить приблизно так: скільки живуть з ВІЛ-інфекцією. У середньому, тривалість життя 5-7 років, однак цей інтервал може змінюватись залежно від різних показників.

Профілактика ВІЛ-інфекції

Навіть дитина повинна знати про профілактичні заходи, які допомагають уникнути зараження вірусом імунодефіциту. Заходи профілактики ВІЛ-інфекції озвучуються в школі і будь-якому іншому навчальному закладі, підлягають оприлюдненню в масах. Акцентувати увагу слід на таких захисних заходів від інфекції:

  • контроль при переливанні крові, дотримання правил стерильності медичних інструментів;
  • виключення випадкових статевих контактів, інфекції;
  • правильне ведення вагітності.

Відео: ВІЛ і СНІД

віл-інфекція

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!