Мононуклеоз - що це за хвороба. Симптоми та лікування інфекційного мононуклеозу у дітей і дорослих

При загостренні інфекційного захворювання, щоб перейти до успішного лікування, потрібно правильно визначити збудника, виявити причини зараження пацієнта. Наприклад, мононуклеоз виникає, коли в організм проникає небезпечний вірус Епштейна-Барр, який вражає ротоглотку, печінку, селезінку, довколишні лімфатичні вузли.

Інфекційний мононуклеоз

Це захворювання ще називається хвороба Філатова, вважається невиліковним. Небезпечний вірус проникає в системний кровотік, назавжди залишається в житті пацієнта. Людина не живе постійно у стадії рецидиву, однак кожне ослаблення імунітету провокує черговий напад мононуклеозу. Осередками патології є гортань, верхні дихальні шляхи, прилеглі регіональні лімфовузли. Серед ускладнень для пацієнта – лімфаденіт. Вірусний мононуклеоз асоціюється зі Снідом, оскільки небезпечний збудник вступає в контакт з лімфоцитами, призводить до деформації останніх.

Хронічний мононуклеоз

Інкубаційний період герпес вірусу Епштейна-Барр не доставляє пацієнтові дискомфорт, виключено погіршення загального самопочуття. Якщо в гострій формі захворювання підвищується температура, з'являється біль горла і занепад сил, то хронічний мононуклеоз частіше протікає безсимптомно, що є наслідком ослабленого імунітету. Найчастіше така проблема зі здоров'ям у пацієнта виникає після тривалого перебігу гострого мононуклеозу. Лікування виявилося неефективним. Пацієнту стає краще, але в період авітамінозу він потрапляє в групу ризику, не виключено повторний напад.

Мононуклеоз у дорослих

У дорослому віці діагноз переважає вкрай рідко, частіше його приписують дітям дошкільного і шкільного віку. Якщо прогресує мононуклеоз у дорослих пацієнтів, що це рецидив хронічного захворювання. Інфікування відбулося ще в дитинстві. Після 35 років випадки патології поодинокі, але при наявності таких симптоматика ідентична маленьким пацієнтам.

Мононуклеоз при вагітності

Атипові ознаки недуги можуть наростати в «цікавому положенні» жінки, коли її імунітет ослаблений прогресуючою вагітністю. Це небезпечний стан, оскільки зараження плоду загрожує перериванням строку, викиднем, мутаціями на внутрішньоутробному рівні. Після діагностики майбутньої матусі можуть запропонувати механічний аборт. Якщо зазначене захворювання протікає в полегшеній формі, основа інтенсивної терапії – антигістаміни, антисептики для місцевого застосування.

Щоб не повторювався мононуклеоз при вагітності, пацієнти повинні з особливою уважністю поставитися до планування свого «цікавого положення», пройти повне медичне обстеження, здати всі необхідні аналізи. Не рекомендується думати про успішне зачаття, якщо з моменту хвороби ще не пройшло півроку. В іншому випадку наслідки для ще нарожденного пацієнта можуть виявитися фатальними. Прихована загроза для пацієнтів полягає в наступному:

  • лімфаденопатія;
  • гіпотрофія плода;
  • рецидивуючий хроніосепсису;
  • гепатопатія;
  • субфебрилітет;
  • ураження нервової системи, органів зору;
  • гепатоспленомегалія.

Мононуклеоз у дітей

Хвороба частіше розвивається в дитячому віці, і домашнє лікування не завжди ефективне. У групу ризику потрапили пацієнти до 10 років, переважно хлопчики. Інфікування відбувається при контакті з зараженим людиною, тому друга назва мононуклеозу – «хвороба поцілунків». Оскільки заходи профілактики не розроблені, батьки повинні стежити за оточенням дітей, виключити контакт з носіями вірусу. Мононуклеоз у дитини супроводжується ознаками інтоксикації, прогресує стихійно, стає основною причиною термінової госпіталізації пацієнта.

Мононуклеоз – симптоми

Вірус може передаватися контактно-побутовим шляхом, тому пацієнт може заразитися від випадкового перехожого на вулиці. Перші ознаки мононуклеозу наздоганяють не відразу, оскільки патогенної флори необхідно 2-3 тижні для дозрівання, придбання активної фази. Після цього симптоми загальної інтоксикації очевидні, а представлені наступними змінами у зовнішньому вигляді і загальному самопочутті пацієнта:

  • поява дрібної висипки по тілу пацієнта з відчуттям свербежу, як ознака активності алергену;
  • висока температура тіла;
  • ураження нервової системи, як варіант – порушення фази сну і неспання, підвищена емоційність пацієнта;
  • патологічне збільшення лімфатичних вузлів;
  • збільшення печінки і селезінки, що очевидно на УЗД органів очеревини;
  • зміна кольору окологлоточного кільця пацієнта.

Батьки знають, що може викликати мононуклеоз – що це таке, теж відомо. А от спрогнозувати симптоматику дуже складно. Все залежить від стану імунітету, віку, зовнішніх умов життя та внутрішніх хвороб маленького пацієнта. Якщо висока температура продовжує триматися кілька днів, хвору дитину в терміновому порядку госпіталізують.

Діагностика мононуклеозу

Необхідно виконати ряд аналізів, щоб визначити вірус Епштейна Барр. Пацієнт повинен здати загальний аналіз крові, оскільки в цій біологічній рідині спостерігається поява атипових мононуклеарів в обсязі 10-12%. Це результат взаємодії небезпечного вірусу з клітинними структурами, лейкоцитами. Крім того, лейкоцитарна формула демонструє зсув вліво, має місце помірний лейкоцитоз.

Аналіз крові при мононуклеозі є найбільш інформативним методом діагностики. На початковому етапі формування патогенної флори мононуклеари не виявляються, оскільки переважають у стадії формування. Після повного зцілення вони залишаються назавжди в хімічному складі крові, і пацієнт стає носієм хвороботворної інфекції до кінця життя.

Мононуклеоз – лікування

Якщо промацуються запалені лімфовузли і очевидно розростання залозистої тканини області шиї, це означає, що пацієнт захворів. В такій клінічній картині потрібен комплексний підхід до проблеми, який включає прийом антибіотиків для винищення хвороботворної інфекції і загальнозміцнюючих препаратів для підвищення імунної відповіді організму. Антибіотики при мононуклеозі пацієнту призначаються тільки у важких клінічних картинах – при ускладненнях.

Лікування мононуклеозу у дітей

Моноцитарна ангіна в дитячому віці є заразним захворюванням, тому першим ділом пацієнта вимагає ізолювати. Йому потрібен постільний режим, правильне харчування і прийом протизапальних препаратів. Перед тим, як лікувати мононуклеоз у дітей, необхідно звернутися до педіатра, виключити самолікування. Основа інтенсивної терапії – прибрати гній з мигдалин за допомогою антибіотиків, паралізувати патогенну флору місцевими антисептиками, зміцнити імунітет пацієнта вітамінними комплексами.

Лікування мононуклеозу у дорослих

Пацієнти старшого віку переносять характерний недуга складніше, однак принцип лікування ідентичний. Обов'язково рекомендовані антибіотики пеніцилінового ряду широкого спектру дії, як варіант – Амоксиклав, Флемоксин Солютаб, Аугментин в таблетках. Щоб швидше вилікуватися, пацієнту необхідно обробляти хворе горло розчином Фурациліну, Мірамістином. Корисну інформацію, як лікувати мононуклеоз у дорослих, підкаже лікар, враховуючи вік і стан здоров'я дорослої людини.

Дієта при мононуклеозі

Основне завдання нового меню пацієнта – знизити навантаження на збільшену печінку, розвантажити уражену селезінку. Харчування при мононуклеозі виключає вживання жирних, копчених, смажених, солодких, гострих, солоних страв. Вітаміни можна вживати в натуральному вигляді. До того ж, пацієнт повинен більше пити, віддаючи перевагу лікувальних відварів із сечогінним ефектом.

Мононуклеоз – наслідки

Відсутність своєчасного реагування на симптоматику небезпечно для здоров'я. Якщо вчасно не пролікований мононуклеоз – наслідки для пацієнта можуть виявитися фатальними, фатальними. Це:

  • непрохідність дихальних шляхів;
  • розрив селезінки;
  • параліч черепних нервів;
  • поліневрит;
  • синдром Гійєна-Барре;
  • інтерстиціальна пневмонія;
  • поперечний мієліт;
  • тромбоцитопенія;
  • енцефаліт;
  • поперечний мієліт.

Відео: що таке мононуклеоз

Інфекційний мононуклеоз - Школа доктора Комаровського

Відгуки

Катерина, 31 рікДля мене поцілункова хвороба, як ВІЛ по тяжкості. Подруга перехворіла, після чого вже не раз була ангіна. Тільки осінь приходить з дощами, вона одразу хворіє, причому будь-вірусні і простудні захворювання протікають в ускладненій формі. Намагається приймати вітаміни, готує народні засоби, але толку мало. Так що варто один раз перехворіти і назавжди.
Марго, 40 роківЗа кодом МКХ – 10 хвороба мононуклеоз. Відтепер я про це знаю з особистого прикладу, в лікарняному листку вичитала. Перехворіла монуклеозной ангіною в 26 років, причому з ускладненнями. З тих пір не можу відновитися, оскільки будь-яка зміна погоди зустрічають застуду, ГРВІ. Лікар порадив зміцнювати імунітет всіма доступними методами – поки без ефекту.
Ганна, 31 рікЗа всіма показниками у дитини була застуда, але я не могла її вилікувати 8 днів. Зважилися на повторне обстеження, і лабораторний аналіз крові показав мононуклеоз. Відразу призначили антибіотики разом з пробіотиками. Через 5 днів донька пішла на поправку, але лікар сказав, що відтепер необхідно постійно зміцнювати імунітет.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!