Лікування аскаридозу у дітей

Одним з найпоширеніших серед дітей паразитарних захворювань є аскаридоз. Воно небезпечно для здоров'я і вимагає обов'язкового лікування. Всі батьки обов'язково повинні знати про те, як виявити ураження цим видом гельмінтозу і які заходи слід вжити для боротьби з ним.

Що таке аскариди у людини

Говорячи простою мовою, це вид глистів. Аскариди, як правило, поселяються в кишечнику, хоча іноді їх знаходять у печінці, носі, шлунку, трахеї, протоках слізних. Лікування аскаридозу у дітей є необхідним, тому що хвороба викликає дуже серйозні ускладнення. Паразити залишають свої яйця в грунті, воді. Якщо вони потраплять в організм, то відбудеться зараження. Найчастіше інвазія відбувається, тому що діти вчасно не миють руки, контактують з хворими, їдять брудні фрукти, овочі.

Яйця аскарид потрапляють до кишечника. Там з них вилупляться личинки. Вони всмоктуються стінками кишечника. Аскариди в крові мігрують до печінки, серця, легенів. Там вони мешкають протягом різного часу: від декількох днів до кількох тижнів. Після личинки доходять до горла. Хворий знову ковтає їх, тим самим повертаючи в кишечник. Трохи більше півмісяця часу йде на ріст личинок, а потім вони починають відкладати яйця. Щоб стати заразними, останні повинні дозріти в ґрунті, потрапивши туди з калом.

Іноді аскаридоз проходить без явних симптомів, але, як правило, про цю хворобу говорять такі ознаки:

  • починається лихоманка;
  • дитині важко дихати, він хрипить і кашляє;
  • з'являється кропивниця;
  • малюк скаржиться на те, що у нього постійно дере в горлі і болить живіт;
  • відзначаються розлади травлення, відкривається блювання;
  • вага знижується;
  • у випорожненнях виявлені черв'яки (в таких випадках фрагмент калу обов'язково потрібно терміново здати на лабораторний аналіз).

При відсутності лікування аскаридозу у дітей можливий розвиток таких хвороб:

  • кишкової непрохідності;
  • запалення жовчних шляхів;
  • пневмонії;
  • апендициту;
  • запалення слізних проток;
  • розумової або фізичної відсталості (у немовлят);
  • запалення нирок;
  • порушень слуху.

Як лікувати аскариди у дітей

Якщо ви помітили, що малюк поводиться неспокійно, то повинні звернутися в медичний заклад. Перш ніж починати лікування аскаридозу у дітей, необхідно провести декілька з існуючих методів діагностики, щоб переконатися в наявності хвороби і визначити її стадію:

  • опитування дитини про симптоми, які його турбують;
  • аналіз калу на яйця глистів;
  • клінічний аналіз крові;
  • мазок мокротиння;
  • рентген легенів, кишечника;
  • серологічні дослідження (аналіз, показує, що антитіл проти глистів стало більше).

Чим лікувати аскариди на ранній міграційній стадії

Можливе призначення дитині таблеток і свічок:

  • антигістамінних;
  • для знищення личинок широкого спектра;
  • глюкокортикоїдів.

Для лікування аскаридозу у дітей при початковій стадії призначають:

  1. Левамізол (Декарис). Доступні за ціною протипаразитарні таблетки. Вартість складає близько 70 рублів. Розраховують 25 мг на 10 кілограм ваги дитини. Ця доза ділиться на дві-три рівні порції, які треба випити за день.
  2. Мебендазол (Вермокс). Ліки від аскарид для людини, яке не дає глистам споживати глюкозу. Вони вмирають від голоду. Дітям старше двох років призначають пити по дві таблетки три дні поспіль. Дітям дозу розраховують індивідуально. Ціна цього ліки прийнятна, його вдасться купити в інтернет-магазині.
  3. Тіабендазол (Мінтезол). Глистогінний препарат паралізуючого впливу, дозволений дітям старше чотирьох років. Приймають по таблетці три доби поспіль. Ціна невисока, можете недорого замовити в інтернеті або придбати в звичайній аптеці.
  4. Гельминтокс (Пірантел). Протиглистовий препарат від аскарид і гостриків в кишечнику приймається одноразово. Дітям до 6 років дають одну мірну ложку суспензії. Тим, хто старше цього віку, можете дати таблетку. Якщо дитина слабкий і худенький, то краще давати по одній мірній ложечці на кожні 10 кг маси тіла.

Як лікувати аскаридоз у кишкової або хронічній стадії

Щоб позбутися від глистів, призначають такі препарати:

  1. Левамізол (Декарис).
  2. Немозол.
  3. Мебендазол (Вермокс, Вормин, Мебекс).
  4. Піперазин. Підходить для дітей старше двох. Дозу препарату ділять на дві порції, беруть з двогодинною перервою. Курс терапії – 2 дні поспіль. Дозування залежить від віку дитини. Ціна ліки низька.
  5. Пафтамон. Дозу, призначену лікарем, вживають зараз, затока чвертю склянки води.
  6. Албендазол. Ліки від аскарид для дітей грудного віку.

Прийом цих препаратів буде початковим етапом лікування. Через кілька днів після того, як дитина вип'є одну з цих ліків, він повинен прийняти ентеросорбенти. Це допоможе впоратися з інтоксикацією організму. Бажано через три-чотири тижні повторити курс лікування, для того щоб вбити дорослих особин, які при першій дегельмінтизації були ще личинками, а тому не загинули.

Як вивести аскариди у дитини народними засобами

В альтернативній медицині та гомеопатії є багато рецептів, що застосовуються в домашніх умовах:

  1. Народне засіб з часником. Головку часнику відваріть в склянці молока до м'якості. Процідіть відвар, зробіть дитині клізму, коли рідина досягне кімнатної температури. Повторюйте кожен вечір тиждень поспіль. Якщо дитина зовсім маленька, зменшіть дозу вдвічі.
  2. Подрібнену цибулину залийте склянкою окропу. Настоюйте 12 годин. Давайте дитині по півсклянки тричі на день.
  3. Півкілограма чищених гарбузового насіння подрібнити качалкою, додаючи потроху води. Дитина 7-12 років повинен за годину з'їсти 200 г суміші, до 7 років – близько 100 р. Через три години зробіть очисну клізму і дайте проносне.

Відео: рекомендації лікаря Комаровського

Глисти - Школа доктора Комаровського

Відгуки про результати після лікування

Іра, 32 рокиКоли я виявила аскариди в калі своєї доньки, то була просто в шоці. Одразу ж побігли до лікарні здавати аналізи. Лікар діагностував аскаридоз, кишкову стадію. Призначив Пірантел з повторним лікуванням через три тижні. Препарат доступний за ціною і ефективним. Вилікувати глистів вдалося, зараз вчимося часто мити ручки.
Ганна, 28 роківПомітила, що син став погано їсти, худнути, часто скаржитися на те, що у нього животик болить. Звернулися до лікаря, він відразу запідозрив аскаридоз. Після аналізів діагноз підтвердився. Доктор прописав лікування Вормилом, але мені не хотілося давати сильне ліки. Робила народні часникові клізми. Коли знову здали аналізи, аскарид не виявили.
Яна, 31 рікУ мене двоє дітей, тому, коли молодша дочка почала скаржитись на біль у животі, повела в поліклініку обох дівчаток. Аскарид у калі виявили лише в одній, але лікування призначили для всієї родини. Ми всі брали Вормикс, тільки різними дозуваннями. Через деякий час здали повторні аналізи, аскаридоз у малятка пройшов.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!