Грибок на п'ятах

Одним з найпоширеніших грибкових захворювань є мікоз стопи, який часто вражає п'яти. Ця хвороба передається при контакті шкіри людини з зараженої спорами взуттям, манікюрними інструментами, поверхнею підлоги в громадських місцях. Більш схильні до зараження хворі на цукровий діабет, варикозом і люди з ожирінням.

Чому виникає грибок п'ят

Викликати захворювання можуть різні види патогенних грибів (налічується близько 50 різновидів). Грибкова інфекція може вразити п'яти у таких випадках:

  • при носінні чужих носок, взуття, використанні рушники, постільної білизни;
  • в результаті відвідування сауни, лазні, басейну (без використання гумових тапочок);
  • при недостатньому догляді за ногами;
  • згодом оперативного втручання;
  • при послабленні захисних функцій шкіри, організму в цілому;
  • в результаті носіння мокрому взутті, носок;
  • після проникнення мікробів в тріщини п'ят;
  • при отриманні травми ступні.

Як виглядає грибок стопи

Розпізнати грибок на п'ятах не дуже складно: захворювання має характерні, притаманні лише йому ознаки. Нижче представлені фото, що наочно демонструють, як виглядає грибок стопи. Проблема проявляється такими симптомами:

  • почервоніння шкіри п'ят;
  • утворення тріщин в різних місцях ступні;
  • постійний свербіж;
  • пересихання шкіри ніг;
  • печіння, хворобливі відчуття в області п'ят;
  • поява ущільнень в різних зонах стопи;
  • лущення шкірних покривів ніг;
  • освіта на ступнях бульбашок з прозорим субстанцією.

Як лікувати п'яти від грибка

Оскільки захворювання має оптимальну контагіозність і здатність серйозно порушувати якість життя хворого, лікування п'ят від мікозу повинно бути своєчасним і комплексним. Як правило, у важких випадках застосовують комплексну терапію, яка, крім прийому препаратів, передбачає дезінфекцію взуття і предметів домашнього використання. З цією метою використовують розчин формальдегита (25%), гарячу прання і обробку парою.

Медикаментозне лікування грибка на ногах

При підозрі на мікоз, потрібно звернутися до лікаря-дерматолога, який зможе підтвердити або спростувати передбачуваний діагноз. Для цього лікар направляє пацієнта в лабораторію, де у нього беруть зіскрібок. Якщо фахівцям вдається визначити грибок, для лікування патології призначаються різні місцеві та національні засоби. При цьому вибір препаратів залежить від розповсюдження та ступеня тяжкості хвороби. Після зникнення симптоматики терапевтичний курс продовжують ще 2-3 тижні.

Якщо на п'ятах у пацієнта виникли тріщини та/або пухирі, лікар може виписати застосування спеціального розчину, що сприяє видалення рідини з утворень. Після цього призначається антимикотический крем. Чим лікувати п'яти? Відповідними засобами, які випускаються в різних формах, є:

  • Міконазол;
  • Ламізил;
  • Толнафтат;
  • Клотримазол.

Системне ліки від грибка стопи

Препарати цієї групи призначені для перорального прийому. За допомогою крові активні компоненти розносяться по всьому організму, в зонах, уражених грибком, вони накопичуються і починають активно знищувати патогенну флору. Системне засіб від грибка стопи дуже ефективно, але його вагомим недоліком є наявність побічних ефектів. Таблетки і капсули від мікозу на п'ятах призначають виключно при тяжких або хронічних грибкових захворюваннях. При цьому найчастіше використовуються медикаменти з такими похідними речовинами:

  • Флуконазол;
  • Ітраконазол;
  • Тербінафін;
  • Кетоконазол;
  • Гризеофульвін.

Мазь та крем для п'ят

Локальні антимикотические препарати використовуються для лікування грибка на п'ятах початковій стадії. Основною перевагою таких ліків є мінімальний вплив на організм. Тим не менш, мазь для п'ят показує максимальну дієвість тільки при комплексній терапії захворювання. Крім того, ефективність місцевих засобів залежить від того, наскільки суворо пацієнт слід схемою лікування і дотримується правила застосування медикаменту. Найбільш затребуваними локальними протигрибковими препаратами є:

  1. Міконазол. Діє проти багатьох типів збудників захворювання, руйнуючи структуру грибкових спор. Крім того, мазь чинить протизапальну дію та усуває неприємні симптоми хвороби.
  2. Еконазол. Даний препарат від грибка стоп володіє широким спектром дії, швидко пригнічуючи розмноження/розповсюдження по організму шкідливих бактерій. Еконазол знезаражує шкіру і нігті, виявляючи бактерицидний ефект.
  3. Демиктен. Це засіб для п'ят відрізняється високою біохімічною активністю. Демиктен знищує клітини грибка, при цьому, не заподіюючи шкоди шкірного покриву.
  4. Бетрафен. Під час застосування препарату, активна речовина накопичується в шкірі і нігтях, забезпечуючи пролонговану дію проти грибків різних груп.
  5. Лоцеріл. Пригнічує життєдіяльність грибків практично всіх існуючих видів, поступово приводячи до їх загибелі.

Як лікувати п'яти народними засобами

Навіть без застосування аптечних препаратів можна позбутися від мікозу п'ят у домашніх умовах, проте нетрадиційна медицина здатна допомогти тільки на початковій стадії розвитку хвороби. Як позбутися від грибка на ногах за допомогою народних методів:

  1. Господарське мило. Распарьте п'яти, зробивши сольову ванночку, намильте ноги милом і ретельно потріть уражені грибком ділянки шкіри спеціальним камінчиком (пемзою) або жорсткої щіточкою. Проводите процедуру щодня перед сном.
  2. Масло чайного дерева. Для лікування п'ят від мікозу варто змішати 1 мл гелю алое з 3 мл ефірної олії. Двічі в добу втирайте даний засіб в уражені ділянки стоп – це допоможе залікувати тріщинки і вилікувати грибок.
  3. Винний оцет. В домашніх умовах лікувати мікоз п'ят можна за допомогою натурального оцту. Їм просочують чисті бавовняні шкарпетки, які надягають на ніч (попередньо ноги миють господарським милом). Вранці стопи потрібно вимити. Лікування грибка продовжують до зникнення симптомів.

Дізнайтеся, що таке грибок в паху у чоловіків.

Відео: як вилікувати п'яти народними засобами

Лікування грибка на ногах народними засобами -засіб від грибка. Оніхомікоз

Відгуки

Юлія, 24 роки, Коли з'явилися тріщини на п'ятах, вирішила, що це мікоз (у мами було це захворювання). Похід до лікаря проігнорувала і почала лікувати грибок на п'ятах Ламизилом. Шкіра стала м'якшою, але симптоми не проходили. Коли все ж таки відвідала фахівця, він сказав, що ніякого грибка у мене немає, а тріщини говорять про необхідність більше зволожувати стопи.
Євгенія, 33 рокиУраження грибком ступень – часте явище, і в мене це захворювання виникає з періодичністю 1-2 роки. Для лікування використовую виключно народні кошти. Добре допомагає масло чайного дерева, содові ванночки (робити їх треба щодня), сік чистотілу. Всі процедури легко проводяться в домашніх умовах і не вимагають серйозних грошових витрат.
Неля, 28 роківЗіткнулася з мікозом стоп один раз, зараз постійно стежу за гігієною ніг: навіть у гостях обов'язково взуваю свої капці, ноги мою виключно господарським милом, взуття 1-2 рази в місяць обробляю оцтовою есенцією. Від самого грибка на п'ятах вийшло позбутися за допомогою дешевої мазі Клотримазол. Використовувала її 2 рази в день: вранці і на ніч.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!