Що таке токсоплазмоз

Відомо, що токсоплазмоз – це хвороба інфекційного характеру, збудниками якої є паразити. У неї великий перелік симптомів і проявів. Особливо небезпечний токсоплазмоз для жінки і її майбутньої дитини в період вагітності. Кожна людина має знати про особливості цієї недуги.

Як передається токсоплазмоз

Збудником хвороби є паразит токсоплазма. Він розмножується в кишечнику тварин статевим і безстатевим шляхом. У першому випадку утворюються цисти, які, потрапляючи в навколишнє середовище, передають інфекцію іншим організмам. Статеве розмноження паразита можливо тільки в кишечнику домашніх і диких кішок, хоч мешкає він у безлічі птахів, тварин.

У більшості випадків люди підхоплюють інфекцію від хворих тварин, але це не означає, що заразитися можна тільки так. Дізнатися про те, що таке токсоплазмоз, на особистому досвіді ризикують ті, хто їсть сире або недосмажене м'ясо. Небезпека представляє догляд за зараженими кішками, іншими тваринами. Токсоплазмоз у вагітних небезпечний можливістю зараження плоду. Щеплення від захворювання немає.

Форми перебігу хвороби

Токсоплазмоз може бути вродженим і набутим, він вражає чоловіків рідше. При хворобі другого типу виділяють три форми течії, про які докладніше зазначено в таблиці:

Вид хвороби

Як протікає

Гострий токсоплазмоз

  • інкубаційний період – кілька тижнів;
  • хвороба протікає важко, без своєчасного лікування здатна призвести до смерті;
  • тривалість складає від тижня до декількох місяців;
  • повноцінного одужання не відбувається, у дорослої людини залишаються патології різного ступеня тяжкості.

Хронічний токсоплазмоз

  • для цієї форми характерні постійні загострення, але вона протікає майже без симптомів;
  • ремісії неповні, нетривалі;
  • загострення виникають при ГРВІ, грипі, прийомі імунодепресантів, цитостатиків.

Латентний

  • повна відсутність симптомів;
  • токсоплазмоз неможливо виявити.

Симптоми і ознаки токсоплазмозу у людини

Прояви хвороби залежать від її форми. Ви вже знаєте, що таке токсоплазмоз, тому повинні розуміти, що симптоми є тільки у гострого і хронічного типів. Інфекція різною мірою вражає всі тканини і органи, тому перелік ознак наявності в організмі залежить від того, які з них вона пошкодила більше всього. Окремо варто сказати про природженому захворюванні. Якщо дитина з ним не вмирає в ході вагітності, то народжується з фізичними каліцтвами, ураженням усіх систем організму.

Що таке гострий токсоплазмоз і які у нього симптоми:

  1. В інкубаційному періоді людина може скаржитися на слабкість, загальне нездужання, м'язові болі.
  2. Збільшуються лімфовузли. Як правило, шишки з'являються на шиї, потилиці, іноді в пахвах, паху. Вони болять, але не сильно. В розмірі не перевищують півтора сантиметрів.
  3. Часто проявляються симптоми менінгоенцефаліту або енцефаліту.
  4. На тілі ненадовго з'являється висипання, плями.
  5. Якщо м'язова тканина вражена, то можливий розвиток міозитів, міокардиту.
  6. Ймовірно збільшення печінки, селезінки.
  7. Розлади опорно-рухового апарату та зору.
  8. Голова паморочиться і болить.

Симптоми хронічного токсоплазмозу:

  1. Температура зростає до субфебрильної (вище 37 градусів) і тримається кілька місяців поспіль. Можливий озноб.
  2. Людина відчуває себе слабким і неспроможним навіть вранці. У нього слабшає пам'ять, розвивається апатія. У результаті хворий стає нервовим і дратівливим.
  3. З'являється тупий головний біль.
  4. М'язи і суглоби болять, що заважає рухатися.
  5. Збільшуються лімфатичні вузли, печінка і селезінка теж стають більше.
  6. Якщо інфекція проникла в органи ШКТ, то болить живіт, падає апетит.
  7. При ураженні серця падає тиск, в області грудної клітини відчувається тупий біль.
  8. Розвивається короткозорість і вогнищевий хоріоретиніт.
  9. У жінок виникає аднексит. При цьому запаленні геніталій розвивається безплідність.

Як ви встигли помітити, перелік симптомів настільки широкий, що токсоплазмоз важко виявити і не сплутати з іншим захворюванням. З цієї причини деякі люди довгий час не звертаються до лікаря або навіть слідують невірної тактики лікування. Є ряд ознак, сукупність яких може свідчити про те, що ви підхопили токсоплазмоз у кішок:

  • часто піднімається температура вище норми, вас морозить;
  • ви відчуваєте себе слабким і млявим майже весь час;
  • на шиї і потилиці стали більш виражені лімфовузли;
  • вас стали турбувати печінка, селезінка;
  • ви відчуваєте біль у суглобах, м'язах;
  • ви бачите все гірше.

Як здавати аналіз на токсоплазмоз

Хвороба не можна діагностувати лише після опитування пацієнта. Обов'язково необхідно провести лабораторний аналіз. В даний час є різні методи. Вас можуть попросити здати кров на токсоплазмоз, сечу. У деяких випадках для проведення аналізу роблять забір навколоплідних вод або біопсію. Методи лабораторного дослідження матеріалу:

  1. Серологічний. Проводять імуноферментний аналіз крові (ІФА) з відня, щоб виявити, чи є в організмі людини антитіла до токсоплазмозу. Отримують розшифровку з негативними або позитивними показниками.
  2. Паразитарний. У забраних для аналізу тканинах виявляють наявність збудників хвороби токсоплазм. Як правило, роблять діагностику на полімеразну ланцюгову реакцію (ПРЦ).
  3. Апаратний. Проводиться тільки при ускладненні.

ІФА і ПРЦ – найбільш достовірні способи діагностики. Перший спрямований на те, щоб знайти в крові антитіла IgG і IgM. Точніше, з'ясовується їх співвідношення. Антитіла групи IgM з'являються в організмі на початковому етапі хвороби, а через місяць-другий зникають. IgG до цього часу досягають максимальної концентрації. Згодом антитіла IgM трансформуються і в людини виробляється імунітет до токсоплазмозу. Сечу на ПРЦ здають для того, щоб підтвердити результати ІФА, уточнити, як давно почалася хвороба або виробився імунітет.

Як лікувати токсоплазмоз у людини

Терапія не є обов'язковою тільки для носіїв хвороби. Гостра форма вимагає негайного лікування. Необхідність при хронічному токсоплазмозі визначається з урахуванням того, наскільки виражені симптоми і які органи уражені. Вагітним жінкам при виявленні хвороби обов'язково потрібно дізнатися, як вилікувати токсоплазмоз у людини. Щоб визначити план терапії, беруть до уваги форму перебігу хвороби, симптоматику, тяжкість ураження і ускладнень.

Препарати, які призначаються при лікуванні токсоплазмозу:

  1. Антибіотики групи макролідів (Ровамицин), ліки з піріметаміном (Фансидар), сульфаніламіди (Бісептол).
  2. Иммунотропы (Лікопід, Циклоферон).
  3. Натуральні гормони тимусу та синтетичні замінники (Тактивін, Тималін, Тимоген).

Чим небезпечний токсоплазмоз при вагітності

Хвороби варто побоюватися всім жінкам, які планують стати мамами. Вагітним слід не тільки з'ясувати, що ж таке токсоплазмоз, але і здати аналізи на його наявність. Боротися із захворюванням можна, тільки якщо вже настав другий триместр вагітності. Якщо виявлена важка форма токсоплазмозу, то рекомендується зробити аборт. Якщо інфекція проникне до плоду, що трапляється у 15% випадків, то дитина може народитися зовсім або з'явитися на світ з тяжкими наслідками: гідроцефалією, хориоретинитом, гепатоспленомегалією, тромбоцитопенією, микрофтальмией.

Відео: як проявляється токсоплазмоз у дітей – доктор Комаровський

Токсоплазмоз - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!