Лікування високого тиску у літніх людей

Підвищений тиск – один з найбільш серйозних приводів задуматися про своє здоров'я. Це явище самі лікарі називають «невидимим вбивцею», тому що його симптоми схожі з перевтомою, і замість простої діагностики і корекції, люди піддають себе ризику. Ось чому актуально лікування гіпертонії у літніх людей, яким в силу віку не можна ставитися легковажно до свого самопочуття. Починати протистояти хворобі краще на ранніх стадіях, тоді список медикаментів буде мінімальним, а в деяких випадках можливе лікування гіпертонії без ліків.

Як лікувати гіпертонію у літніх людей

До недавнього часу медики розходилися в поглядах на терапію високого артеріального тиску у літніх людей. Побоювання викликали можливі побічні реакції при прийомі антигіпертензивних засобів. Але медикаментозні препарати, покликані сприяти зниженню артеріального тиску у людей літнього віку, які випускаються фармацевтами останнім часом, не викликають побоювань. Народні, гомеопатичні засоби, масаж, йога, прогулянки – ось ефективна схема лікування гіпертонії у літніх людей.

Ліками

Особливістю протікання захворювання, для якого характерний підвищений систолічний показник, у людей старшого віку є комбінований метод терапії. Вікові зміни, які зачіпають органи і судини, зниження м'язової маси і активності ферментних систем призводять до того, що літньому пацієнтові лікар може призначити відразу кілька ліків. Для зниження тиску, коли є небезпека для життя, рекомендується медикаментозне лікування гіпертонії наступними препаратами:

  • «Капотен»;
  • «Коринфар»;
  • «Ніфедипін».

Всі вищеперелічені ліки відносяться до категорії «швидка допомога», тому що гіпотензивний ефект настає протягом півгодини, а для цього таблетку треба покласти під язик. Ця особливість в поєднанні з безпекою для здоров'я робить «Капотен» та аналогічні препарати для зниження артеріального тиску у літніх кращими лікарськими засобами для екстрених заходів при гіпертонічному кризі. Швидкий терапевтичний ефект допомагає не доводити стан хворого до інфаркту або інсульту.

Таблетками від підвищеного тиску

Нижче представлені ефективні таблетки від недуги:

  • «Еналаприл» – препарат, що представляє групу інгібіторів АПФ для розширення судин. Ліки від високого тиску цієї групи діють повільно, тому рекомендації лікаря передбачають, що протягом доби треба двічі приймати «Еналаприл» і йому подібні медикаментозні засоби, а повний ефект наступає не менш, ніж через тиждень від початку лікування. Побічна реакція на «Еналаприл» – сухий кашель, часто з'являється у літніх пацієнтів, через чотири-п'ять тижнів.
  • «Верапаміл» («Лепкоптин», «Изоптин», «Фаликард») – це препарати, що застосовуються при комбінованій схемі лікування гіпертонії у літніх людей. Утворюючи групи антагоністів кальцію, протягом останніх трьох десятиліть вони успішно застосовуються на практиці для нормалізації тиску і при аритмії. «Верапаміл» (таблетки, драже, в ампулах) призначають приймати два рази на добу.

Засобами від гіпертонії останнього покоління

Відрізняються специфічною дією, допомагаючи поліпшити якість життя гіпертоніків. Мінімум побічних ефектів – ось що демонструє ліки від гіпертонії нового покоління. «Амплодипин», «Німодипін», «Телмисартан» і ряд інших препаратів здатні знижувати високий артеріальний тиск на тривалий час. Часто їх призначають не як ізольовані медикаментозні засоби, а в поєднанні з іншими, оскільки їх вплив на роботу систем організму – мінімально.

«Амплодипин» – новітній препарат від підвищеного тиску, який має й інші назви: «Тенокс», «Норваск». Лікування артеріальної гіпертензії у літніх протікає особливо успішно завдяки цьому засобу з тривалим ефектом і мінімум побічних ефектів. Однією таблетки вистачає на цілу добу, що робить його зручним для прийому, а стабільне дія виключає можливість різких стрибків тиску. Ступінь захворювання враховується при призначенні «Амплодипина», але препарат нового покоління легко комбінується з іншими медикаментами.

Народними коштами від високого тиску

Народна медицина створила свої ліки від гіпертонії без побічних ефектів, які допомагають літнім людям протистояти недузі. Як позбавитися від високого тиску народними засобами? Ось кілька рецептів, які навіть за наявності сучасних медикаментозних препаратів, доводять свою ефективність і часто застосовуються при лікуванні:

  1. Рецепт. Комірник або Таволга – трава з унікальним складом, а для лікування гіпертонії беруть одну столову ложку, заливають підлогу літром гарячої кип'яченої води, настоюють не менше чверті години. Відвар п'ють по одній столовій ложці 3 рази на день натщесерце, тривалість курсу – чотири тижні.
  2. Рецепт. Пастуша сумка підходить для приготування холодного настою, і для цього потрібно взяти дві чайні ложки сушеного рослини, залити склянкою води і настояти близько восьми годин. Засіб від гіпертонії за народним рецептом слід приймати 4 рази на день.
  3. Рецепт. Смачне лікування гіпертонії готують з 0,5 кг меду і 100 г чищених волоських горіхів. Продукти добре перемішати, а з'їдати по столовій ложці медово-горіхової суміші необхідно за 0,5 години до основного прийому їжі.

Норма тиску у літніх людей

Вік

Жінки

Чоловіки

50 років

137 на 84

135 на 83

60 років

144 на 85

142 на 85

70 років

159 на 85

145 на 82

Старше 70 років

157 на 83

147 на 82

Відео про лікуванні артеріальної гіпертензії

Гіпертонія у літніх людей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!