Як лікувати гіпертонію народними засобами

Нетрадиційні методи лікування гіпертонії застосовувалися задовго до створення синтетичних препаратів. Тиск знижували як радикальним кровопусканням і застосуванням п'явок, так і більш м'якими засобами арома - та фітотерапії. Лікування гіпертонії народними засобами в домашніх умовах зберігає актуальність і в даний час. Скористайтесь рецептами дієвих натуральних зілля, які стануть альтернативою пігулок і уколів.

Як лікувати гіпертонію в домашніх умовах народними засобами і методами

Дія фармакологічних препаратів схоже з ефектом натуральних засобів: зняття судинних спазмів, поліпшення кровотоку, розрідження крові, стимуляція роботи нирок, заспокійливий ефект. Для лікування гіпертонії народними засобами в домашніх умовах є ряд протипоказань, тому розумно застосовувати їх лише проконсультувавшись з лікарем.

Травами від підвищеного тиску

Перевага фітотерапії при гіпертонії полягає в її універсальності. Трави можна пити незалежно від давності хвороби, ступеня її тяжкості. Єдиним протипоказанням є непереносимість людиною компонентів конкретних рослин, а умовою ефективного лікування гіпертонії – тривалість прийому трав'яних зборів. Із захворюванням успішно справляються рослини, що володіють судинорозширювальною, заспокійливу, сечогінну, регуляторних дією:

  • чорноплідна горобина;
  • брусниця;
  • календула;
  • кмин;
  • пустирник;
  • меліса;
  • малина;
  • валеріана;
  • спориш;
  • береза;
  • кріп;
  • арніка;
  • сухоцвіт;
  • барбарис;
  • пастуша сумка.

Для приготування цілющих відварів, настоїв використовують плоди, насіння, стебла і листя рослин. Стійкий ефект лікування забезпечує поєднання трав з різним дією, тому розумно користуватися готовими аптечними зборами від гіпертонії, в яких дотримані пропорції лікарських компонентів. В цілях профілактики гіпертонії можна додавати трави в чай, використовувати їх для прийняття ванн, застосовувати ефірні масла при ароматерапії.

Часником

Здатність часнику запобігати окислення холестерину пояснює його ефективність при лікуванні, профілактиці підвищеного тиску. Ще він розріджує кров, що перешкоджає злипанню кров'яних тілець, формування згустків, тромбів, закупорці судин. Вживання часнику нормалізує коронарний кровотік, стимулює харчування міокарда. Найпростіший рецепт приготування лікарського ліки від гіпертонії:

  1. Подрібнити в м'ясорубці три великі головки часнику і стільки ж свіжих лимонів.
  2. Лимонно-часникову масу залити 1,5 л киплячої води.
  3. Залишити зілля на добу в темряві.
  4. Поки лікарство настоюється, кілька разів перемішати.
  5. Процідити настій випивати по столовій ложці перед ранковим, денним і вечірнім прийомом їжі, поки зілля не закінчиться.

Особливості лікування гіпертонії з допомогою народної медицини

Лікування гіпертонії травами і часником – чи не єдині методи народної медицини. Для вирішення конкретних проблем, що виникають при цій патології, використовують соки свіжих фруктів і овочів, роблять інгаляції, застосовують примочки і протирання. Мета пропонованих методів – купірувати головний біль, зняти спазм судин, зменшити запаморочення, супроводжуючу гіпертонію нудоту.

Народне засіб від високого тиску

Просочений столовим оцтом шматок тканини, покладений на лоб, діє як швидка допомога при гіпертонії. Ефективно лікування підвищеного тиску та іншими засобами, які вживають по 20 мл кілька разів за день:

  • суміш меду з м'якоттю лимона, натертим хроном, соком моркви і буряків, настояна 4 години;
  • подрібнений лимон, змішаний з калиною і медом;
  • мед, змішаний з лимонним соком і газованою мінеральною водою.

Лікування гіпертонії 2 ступеня

Ця патологія є найпоширенішою різновидом гіпертонії, характеризується стійким підвищенням тиску, що супроводжується запамороченням, набряком ніг, дратівливістю, болем в скронях. Позбутися від цих проявів гіпертензії допомагає:

  1. Сік сирого буряка розбавляють водою в пропорції 5:2. Приймають вранці, відразу після пробудження. Прийнятна одноразова доза – приблизно половина склянки зілля.
  2. 200 мл меду змішують з подрібненим лимоном (цілий плід з шкіркою), чайною ложкою перемелених ягід шипшини і їдальні – журавлини. Цілющу суміш приймають після сну і на ніч. Прийнятна одноразова доза – столова ложка.

Як зняти внутрішньочерепний тиск в домашніх умовах

Визначити внутрішньочерепний тиск самостійно не можна, тому використовувати народні методи його зниження можна тільки після постановки офіційного діагнозу. Якщо лікар не позначив протипоказань для прийому лікарських трав, скористайтесь рецептами цілющих настоянок, знімають головний біль, зменшують обсяг накопиченого ліквору, що поліпшують мозковий кровообіг:

  1. Два тижні наполягати на горілці квіти конюшини (повна півлітрова банка сухої трави, залита вщерть). Приймати водний розчин процідженого настою (ложка на половину склянки – добова норма) протягом місяця.
  2. Ложка сухої лаванди на 2 ст. окропу. Настоювати годину, приймати раз за день по 20 мл.

Знижувати внутрішньочерепний тиск допомагає втирання перед сном підігрітого лавандового масла в віскі, періодичне протирання протягом дня вушних раковин холодною водою. Ефективні та безпечні при гіпертонії інгаляції з лаврушкой. 25 листків заливають 2 ст. окропу, настоюють п'ять хвилин, потім дихають парами лавра, нахилившись над ємністю, обгорнувши голову рушником.

Відео про рецепти лікування тиску народними засобами

Народні засоби від високого тиску

Відгуки

Ганна, 56 роківБагато років мене мучила артеріальна гіпертонія, поки я не дізналася про чудодійний часниковому ліках. Готую собі раз в сезон суміш з часнику з лимонами. Вже після двох курсів лікування перестали наступати гіпертонічні кризи, а через рік я зовсім забула, що таке гіпертонія. Рекомендую всім страждають підвищеним тиском це просте і дуже дієвий засіб.
Геннадій, 61 рікНа більшість таблеток від тиску у мене алергія, тому пробую різні народні засоби від гіпертонії. Часник і йод можна приймати через гастриту, а ось трави чудово допомагають. Купую в аптеці спеціальні збори від гіпертонії, п'ю за два місяці, потім міняю. Мені краще всього допомагають суміші, в яких є глід і валеріана. Часто роблю оцтові примочки на лоб.
Ірина, 38 роківДумала, що від тиску страждають тільки літні люди, але вже в 30 років сама стала гипертоником. Лікувати гіпертонію без ліків початку за порадою своєї мами, яка сама страждає підвищеним тиском. Для профілактики гіпертонії приймаю ванни з маслом лаванди і меліси, п'ю фитосборы, а пару раз в рік лікуюся часником з медом і лимончиком. Ці заходи допомагають утримувати тиск в нормі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!