Гостра коронарна недостатність

Статистика раптової смертності невтішна: з кожним роком число людей, схильних до цього ризику зростає. Причина – серцева недостатність, що розвивається на тлі ішемії. Гостра коронарна недостатність – що це таке з точки зору кардіологів, яке походження терміна, особливості захворювання? Дізнайтеся, як лікується хвороба, вийде попередити її виникнення і розвиток?

Що таке гостра коронарна недостатність

Серцю необхідно «дихання» (постачання киснем) і харчування (забезпечення мікроелементами). Дану функцію виконують судини, по яких кров доставляє до органу все необхідне для повноцінної роботи. Ці артерії розташовуються навколо серцевого м'яза у вигляді корони (вінця), тому їх називають коронарними або короноїдними. Якщо кровотік зменшується за рахунок зовнішнього або внутрішнього звуження судин, серце відчуває нестачу в харчуванні та кисні. Такий стан в медицині називається коронарною недостатністю.

Якщо порушення роботи артерій відбувається повільно, серцева недостатність набуває хронічну форму. Розвивається стрімко, протягом декількох годин або навіть хвилин) «голодування» – це гостра форма патології. В її результаті в серцевому м'язі накопичуються продукти окислення, що призводить до збоїв в роботі «мотора», розривів судин, некрозам тканин, зупинці серця, смерті.

У більшості випадків коронарна недостатність супроводжує ішемічної хвороби. Нерідко вона розвивається на тлі таких недуг як:

  • вади серця;
  • подагра:
  • травми, набряк головного мозку;
  • панкреатит;
  • бактеріальний ендокардит;
  • сифілітичний аорти і ін.

Форми патології і їх симптоми

Тривалість нападів, їх гострота, умови виникнення, фактори, які обумовлюють класифікацію захворювання на легку, середню, важку форми. Ступінь ураження судин (сила спазмів, їх «засміченість» кров'яними згустками (тромбами), склеротичними бляшками) – ще одна причина, що впливає на формальне поділ гострої коронарної недостатності.

Легка

Легка форма коронарної недостатності виникає як результат оборотного порушення кровообігу при активних емоційних або фізичних навантаженнях. Людина відчуває легку біль, раптове короткочасне «перехоплювання» дихання, але дієздатність у ці моменти не порушується. Напад триває від декількох секунд до двох хвилин, швидко купірується. Найчастіше хворий навіть не надає значення такого прояву серцевої недостатності, так як напад мало турбує, проходить без медикаментозної допомоги.

Середньої тяжкості

Напади середньої тяжкості виникають при звичайних, але тривалих навантаженнях, наприклад, коли людина довго ходить або піднімається в гору (по сходах). Не виключена недостатність під час сильного емоційного потрясіння, переживань, розладів. Коли спостерігається синдром коронарної недостатності середньої тяжкості, виникає давить біль в лівій частині грудей, різко погіршується самопочуття, знижується працездатність. Напад коронарної серцевої недостатності триває близько десяти хвилин, знімається тільки прийомом швидкодіючого нітрогліцерину.

Важка форма захворювання

Коронарогенная біль, що виникає при важкому нападі, не проходить без медичного втручання. Вона настільки сильна, що людину охоплює страх смерті, він відчуває додаткове емоційне збудження, що лише погіршує його стан. Важкий приступ триває від десяти хвилин до півгодини, призводить до інфаркту, смерті. Таблетки валідолу або нітрогліцерину допоможуть до професійної медичної допомоги, але напад не купируют. У даній ситуації необхідно парентеральне введення знеболюючих та нейролептичних препаратів.

Причини виникнення

Нормальна робота серця неможлива без повноцінного харчування і достатньої кількості кисню. Гостру коронарну недостатність провокує порушення току крові у вінцевих судинах, їх закупорка, до якої призводить:

  1. Коронаросклероз. Відшарування від стінки судини бляшки холестерину. У результаті нормальний кровотік просто перекривається цим «перешкодою».
  2. Тромбоз вен. При даній патології потрапив у вінцевий посудину згусток крові закриває його просвіт.
  3. Спазм коронарних судин. Викликається посиленим викидом катехоламінів наднирниками під дію нікотину, алкоголю, стресів.
  4. Травми судин. В результаті порушується система кровотоку.
  5. Запалення судинних стінок. Призводить до деформації коронарних артерій, звуження просвітів, порушення нормального струму крові.
  6. Пухлини. Під їх впливом здавлювання коронарних судин відбувається механічно. Можливі спазми в результаті інтоксикації.
  7. Атеросклероз. Призводить до розвитку коронаросклерозу – утворення бляшок всередині вінцевих артерій.
  8. Отруєння. Наприклад, що потрапив в організм чадний газ, утворює стійкі сполуки з гемоглобіном, що позбавляє еритроцити можливості переносити кисень.

Невідкладна допомога при нападі у хворого

Серцевий біль, що виникає при коронарної недостатності, не можна терпіти, а напад необхідно негайно усунути. Для цього обов'язково потрібно відновити нормальне кровопостачання серця. Коли спостерігається гострий коронарний синдром, невідкладна допомога до втручання лікарів полягає в зниженні (припинення) фізичного навантаження і прийомі ліків:

  1. Відчувши біль, варто негайно припинити всі активні дії: інтенсивність роботи серцевого м'яза знижується в спокійному стані, при цьому зменшується і потребу серця в кисні. Вже за рахунок цього біль зменшиться, а коронарне кровопостачання частково відновиться.
  2. Одночасно з припиненням активних дій хворий повинен прийняти моментально діючі ліки: валідол, нітрогліцерин. Ці кошти залишаються єдиною невідкладної долікарської допомогу при серцевому нападі.

Людині з нападом коронарної недостатності потрібно надати першу допомогу: покласти в ліжко, дати таблетку під язик (0,0005 г) нітрогліцерину. Альтернатива – 3 краплі спиртового розчину (1%) цього ліки на кубику цукру. Якщо немає нітрогліцерину або він протипоказаний (наприклад, при глаукомі), його замінюють валідолом, який надає більш м'яке судинорозширювальну дію. До ніг сердечника необхідно прикласти грілку, по можливості, зробити інгаляцію киснем. Одразу викликати швидку.

Методи лікування гострої коронарної недостатності

Лікування цієї недуги потрібно починати якомога раніше, лише тоді результат буде сприятливим, інакше можливий інфаркт, ішемічна кардіоміопатія, смерть. Коронарна хвороба серця не проходить сама по собі. Медикаментозна терапія проводиться стаціонарно, довгостроково, має безліч нюансів:

  1. Боротьба з факторами ризику ішемічної хвороби серця включає дієту, виключення переїдання, куріння, алкоголю, правильне чергування відпочинку з активністю, нормалізацію ваги.
  2. Медикаментозне лікування полягає в профілактичному застосуванні антиангінальних і антиаритмічних препаратів, ліків, що розширюють судини (коронаролітиків), антикоагулянтів, гіполіпідемічних і анаболічних засобів.

Хірургічне втручання і внутрішньосудинне лікування спрямоване на відновлення нормального струму крові в вінцевих артеріях:

  • коронарне шунтування – відновлення кровотоку за допомогою спеціальних шунтів, в обхід звужених місць на судинах;
  • стентування – встановлення каркасів в коронарних судинах;
  • ангіопластика – відкриття уражених артерій спеціальним катетером;
  • пряма коронарна атерэктомия – зменшення розмірів атеросклеротичних бляшок всередині судин;
  • ротаційна абляція (ротабляция) – механічна очистка судів спеціальним буром.

Чим небезпечне захворювання: можливі ускладнення та наслідки

Гостра коронарна недостатність як причина смерті – явище поширене. Ішемічна хвороба часто протікає безсимптомно, людина не знає про патології серця, не звертає уваги на легкі напади. В результаті хвороба прогресує, призводить до ускладнень, без лікування яких часто настає раптова коронарна смерть. Крім цього найважчого наслідки, хвороба призводить до наступних ускладнень:

  • аритмії всіх видів;
  • змін анатомії серця, інфаркту міокарда;
  • запалення навколосерцевої сумки – перикардиту;
  • аневризмі аорти;
  • розриву серцевої стінки.

Профілактика

Коронарна хвороба серця – недуга, яку легше попередити, ніж вилікувати. Запобігти його виникнення і розвиток допомагає ряд профілактичних заходів:

  1. Регулярні заняття фізкультурою. Піші прогулянки, плавання з поступовим, м'яким збільшенням навантаження, біг підтюпцем.
  2. Збалансоване харчування з малою кількістю тваринних жирів.
  3. Відмова від куріння і алкоголю.
  4. Виняток психоемоційних (стресових) навантажень.
  5. Контроль артеріального тиску.
  6. Підтримка нормальної ваги.
  7. Контроль кількості холестерину в крові.

Відео про лікуванні гострого коронарного синдрому

Хочете дізнатися про статистику смертності від гострої серцевої недостатності та тяжких наслідках цього поширеного недугу? Подивіться відеоролик, в якому наводяться значні цифри і переконливі доводи до профілактики коронарної недостатності. Ви дізнаєтесь, що таке гостра ішемічна хвороба серця, які є сучасні методи її лікування, якими способами лікарі відновлюють коронарний кровообіг і повертають пацієнтів до життя.

Професор Руксин Ст. Ст. Швидка медична допомога при гострому коронарному синдромі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!