Лікувальне голодування в домашніх умовах для схуднення для початківців

Коли людина хоче позбутися від зайвих кілограмів, він готовий вдаватися з самим різним методикам і експериментувати. Голод для схуднення – популярний варіант боротьби з жировими відкладеннями, який передбачає повні відмова від їжі на певний проміжок часу. Це ефективний метод, але без дотримання правил його проведення можна завдати шкоди своєму організму.

Що таке лікувальне голодування

Використання цієї методики може принести відчутні результати, допомогти справитися з іншими патологами: хвороби органів дихання, серцево-судинної системи, алергічними реакціями, проблемами сечовиділення і ШКТ. Лікування голодом в домашніх умовах – загальнооздоровча процедура, але виконувати її потрібно тільки з суворим дотриманням правил.

Регулярно з'являються нові види лікувальних голодувань, але всі вони володіють загальною рисою – повні відмова від їжі, що і є основою таких дієт. Людина повинна постійно споживати пиття, від нього відмовлятися не можна. Підходить ця методика не всім, існує довгий список абсолютних і відносних протипоказань, які зведуть нанівець лікувальний ефект, можуть погіршити стан хворого. Можна проводити голодування в домашніх умовах або в спеціалізованих киниках, що рекомендовано людям з наявністю інших патологій.

Основні принципи

Перед початком схуднення в домашніх умовах через голодування потрібно ознайомитися з деякими особливостями проведення цієї процедури. Перед початком людина повинна провести очисну клізму, щоб вимити всі шлаки, скупчення з кишечника. Проводити процедуру потрібно теплою водою (27-30 градусів). Першу голодування людина проводить, як правило, протягом 3-5 днів. У цей період слід дотримуватися наступних правил:

  • вживати воду потрібно маленькими ковтками, щоб не викликати почуття нудоти;
  • завжди носіть запас рідини з собою, щоб змочувати горло;
  • за добу необхідно пити близько 2-3 літрів рідини;
  • пити алкоголь суворо забороняється;
  • кожен день потрібно гуляти на свіжому повітрі не менше години, кисень позитивно впливає на обмінні процеси, посилюючи їх.

Голодування для схуднення в домашніх умовах

Проводити зниження ваги таким методом будинку потрібно тільки при повному розумінні суті процесу. При порушенні основних правил можна нашкодити собі, погіршити перебіг інших захворювань. Схуднення на голодуванні принесе необхідний ефект, якщо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • перед початок лікувальної процедури за 2 тижні потрібно відмовитися від солоної, смаженої їжі, м'яса;
  • на час голодування ви не скорочуєте споживання їжі, а повністю від неї відмовляєтеся;
  • за добу до курсу потрібно зробити очисну клізму;
  • після курсу потрібно правильно вийти з голодуючи в домашніх умовах для схуднення.

Види

Методика такого варіанту схуднення має різні варіанти проведення. Створені вони для того, щоб людина могла підібрати для себе оптимальний варіант, відповідно до стану здоров'я та особливостями організму. Схуднення за допомогою голодування можна проводити таким чином:

  1. Водне або повне. Повний добровільна відмова від їжі, але вживання у великих кількостях води. Проводиться цей курс 3-23 дня в залежності від досвіду людини і витривалості. Пити можна тільки рідина, такий вид корисний для: очищення мікрофлори кишечника, підвищення імунітету, покращення кольору обличчя, очищення від токсинів, шлаків, омолодження.
  2. Сухе або абсолютна. Проводиться протягом 1-3 діб при повній відмові від їжі і води. Допомагає при: інфекційних захворюваннях, бронхіальній астмі, для досягнення очисне ефекту, зміцнення імунітету.
  3. Комбіноване. На 1-3 дні людина відмовляється від води, їжі, але поступово вводь рідина з другого дня. Рекомендовано проводити при набряках, ожирінні.
  4. Фракційне. Виконується голодування для схуднення в кілька циклів за три дні (сухий тип). На першому етапі потрібно повністю відмовитися від води і їжі на 3 дні, потім 5 днів харчуватися в нормальному режимі (рекомендується соя, риба, морепродукти, горіхи). На другому етапі потрібно на 3 дні знову повністю відмовитися від їжі. Потім 3 дні нормального харчування. На третьому циклі відмова на 3 дні від їжі і води, потім 3 дні звичайного раціону з безпечним виходом з голодування. На всіх етапах заборонено споживати жирне м'ясо. Такий варіант корисний для омолодження, повного очищення, при ожирінні.
  5. Ступінчасте. На 5-7 днів необхідно повністю відмовитися від їжі, поки не настане ацидотичний криз, при якому тіло повністю переходить на внутрішнє харчування. Далі потрібно зняти обмеження на 3 дні, і н знову його повторити. Через 5-7 діб, необхідно вийти на звичний режим харчування. Рекомендується при хронічних захворюваннях, ожирінні, складнощі у підтримці режиму голодування.

Як почати голодувати

Якщо ви хочете схуднути, то до початку дієти і після неї дуже важливо дотримуватися правила харчування. Завчасно вам потрібно почати вживати натуральну, «здорову» їжу. За відгуками медиків, слід почати дотримуватися правильного харчування за 2-3 місяці, якщо такої можливості немає, то хоча б за 14 днів. Найголовніша помилка бажаючих схуднути – різання відмова від їжі, нераціональний, неправильний вихід з голодування. Це призводить до незадовільного результату, появи ускладнень.

Попередню підготовку потрібно проводити в обов'язковому порядку при будь-якому відео голодування. Це допоможе знизити стрес, який отримає організм з-за відмови їжі. Плавний вхід в дієту забезпечить необхідний результат не дасть зірватися через недоїдання. Під час підготовки потрібно виключити:

  • випічку;
  • тваринні білки;
  • солодощі;

Попереднє очищення

Необхідний ефект вдається досягти за рахунок очищення кишечника, травного тракту від шлаків, токсинів. Це підвищує рівень поглинання корисних мінералів, вітамінів, мікроелементів, прискорює метаболізм (обмін речовин) переробку їжі в енергію. Щоб спростити процедуру очищення організму потрібно зробити клізму перед голодуванням. О 16.00 необхідно останній раз поїсти, а після 19.00 провести процедуру з відваром ромашки або прийняти проносне. Потім можна пити тільки воду.

Лікувальне голодування в домашніх умовах по Миколаєву

Різні дієтологи, лікарі намагаються удосконалити процес голодування в домашніх умовах для схуднення. Метод Миколаєва розрахований на 21-денний курс, про при необхідності терапія може тривати довше. Це цілий комплекс процедур, який включає наступні допоміжні моменти:

  • масаж;
  • клізми;
  • проведення більше 2 годин на вулиці;
  • фізіопроцедури;
  • відвідування сауни, лазні;
  • контрастні душ;
  • вживання відвару шипшини.

Це тривалий курс, який можуть виконати тільки підготовлені люди, новачкам не можна починати з цього варіанту. Голодування на 3 тижні є фізіологічно закінченим курсом – поки не вичерпаються всі внутрішні резерви організму. Визначити цей стан можна за такими ознаками:

  • активне відділення слини;
  • сильне відчуття голоду;
  • очищення кишечника.

Якщо ці ознаки з'явилися раніше, ніж через 21 день, то лікувальне голодування в домашніх умовах для схуднення можна припинити. Щоб відволікатися від думок про їжу, фахівець рекомендує займатися хобі або працетерапією. Важливо щодня ставити очисні клізми, очистити кишечник за один раз не можна. Навіть без надходження їжі ШКТ залишається ще довго забрудненим. Після ацидотического кризу в кишечник надходять власні поживні речовини, які виконують процес схожий з утворенням у неврожденного первородного калу.

Голодування 10 днів

Цей термін вважається середнім для розвантажувальної дієти. За цей термін вдається досягти ацидотичний криз. Приступати можна до цього курсу лікувального голодування тільки, якщо 7-денний варіант не викликав у вас проблем. Відрізняється тим, що допомагає досягти істинного процесу чищення, тому що повноцінно очистити організм вдається тільки при кризі (перехід на внутрішні поживні речовини).

Уважно стежте за станом свого здоров'я. Від кожного сеансу голодування людина має відчувати прилив здоров'я, енергії, сил. Якщо такого ефекту немає, то це говорить про те, що ви робите щось неправильно. Необхідно в такому випадку звернутися до досвідченого дієтолога або лікаря, щоб під його наглядом пройти процедуру лікувального голодування. Якщо ви відчуваєте нездужання, то курс потрібно припинити.

Поля Брегга

Цей фахівець не має медичної освіти, але він зумів розробити свою методику ефективного голодування. Використав він цю дієту для лікування близьких і власних недуг. Основа його методики – споживання максимально кількості рідини. Рекомендує автор починати курс з одноденних сеансів (розвантажувальні дні), а потім вже довести тривалість голодування до 10 діб. Перед початком дієти потрібно випити сольове проносне, їсти після цього заборонено.

Поль Брегг виступав проти клизменные під час голодування. Він вважає, що промивання кишечника вимивають важливі ресурси, порушують водно-сольовий баланс і заважають відновленню товстого кишечника в повному обсязі. Схема процедур при цьому виді лікувального голодування в домашніх умовах для схуднення наступна:

  • кожні 7 днів добові сеанси голодування;
  • потім кожні 3 місяці відмова від їжі на 7 діб;
  • один раз в рік потрібно провести 21-денний курс.

По Малахову

Цей автор рекомендує поєднувати голодування з уринотерапією, вважаючи це вінцем методики лікувальних дієт. Р. П. Малахов рекомендує дотримуватися дієти 3-7 діб. За цей час не можна приймати яку-небудь їжу, але можна пити воду, що виділяється урину або хоча б частину її. Також необхідно щодня ставити міні-клізми (до 200 мл) з упаренной сечі, масаж. Для отримання оптимального результату існує важлива умова – перед курсом потрібно провести попереднє очищення організму, а під час лікувального голодування проводити інтенсивні фізичні навантаження.

Вихід

Це дуже важливий етап, які повинен проводитися за певними правилами, щоб не викликати негативних наслідків і ускладнень після дієти. Вихід з лікувального голодування в домашніх умовах повинен забезпечити адаптацію організму до їжі, підготувати ШКТ до повноцінної роботи. Якщо цього не зробити, то може початися розлад шлунку, запори. Лікувальне голодування в домашніх умовах для схуднення має закінчуватися наступним чином:

  • харчуйтеся маленьким порціями і часто;
  • відновлювальний етап повинен тривати стільки ж, скільки тривало голодування (якщо утримувалися 3 тижні, то і завершення триватиме 3 тижні);
  • строго уникайте переїдання;
  • не вживайте в меню при виході з дієти цукор, сіль, приправи;
  • нарощуйте поступово об'єм їжі;
  • перші 2 дні потрібно їсти рослинну їжу, пийте овочеві, фруктові соки, потім можна додати кисломолочні продукти, каші і тільки на 4-5 день можна вживати білки з рибних, курячих, м'ясних страв.

Протипоказання та можливі ускладнення

Лікувальне голодування – жорсткий спосіб схуднути, він підходить не всім. Організм слід підготувати до такого випробування, важливо правильно вийти з дієти. Якщо є якісь хронічні або гострі патології, то від курсу слід відмовитися. До абсолютним 9категоричным0 протипоказання відноситься:

  • злоякісні патології крові;
  • вагітність, період лактації;
  • гарячковий стан худне;
  • дитячий, старечий вік;
  • тяжкі форми туберкульозу;
  • злоякісні пухлини, які призвели до повного знерухомлення хворого;
  • дифузні патології у важкій формі;
  • психоневрологічні хвороби у важкій формі, нерухомість, недоумство;
  • великі внутрішні гнійні процеси.

Індивідуальні особливості організму, наявність захворювань, загальний стан здоров'я теж важливо враховувати. Голодування при певних умовах можна проводити тільки в стаціонарних умовах під наглядом лікаря. При порушенні правил дієти можуть розвинутися такі побічні ефекти, ускладнення:

  • судоми;
  • порушення сну;
  • сильний головний біль;
  • підвищена збудливість у курців;
  • непритомний стан, запаморочення, слабкість;
  • печія, відрижка з неприємним запахом, блювання;
  • відчуття жару або холоду;
  • м'язові, суглобові болі;
  • сильний зубний біль.

Відео

ПРО ЛІКУВАЛЬНЕ ГОЛОДУВАННЯ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!