Дієта при подагрі і підвищеної сечової кислоти: продукти і меню

Щоб уникнути чергового нападу болю на кілька тижнів, у складі комплексного лікування обумовлена дієта при подагрі і підвищеної сечової кислоти, яка передбачає список дозволених і заборонених продуктів харчування, робить акцент на правилах і особливості повсякденного харчування. Дієтотерапія не сприяє повному одужанню, зате помітно подовжує період ремісії. Пацієнти з подагрою протягом багатьох років дотримуються рекомендованого раціону, почувають себе задовільно. Гипопуриновая дієта повинна бути обговорена з лікарем.

Що таке дієта при подагрі і підвищеної сечової кислоти

Характерне захворювання супроводжується масштабними відкладеннями кристалів сечової кислоти в суглобових тканинах, в результаті чого надлишок солей призводить до їх швидкого руйнування. Щоб цього не сталося, вчасно загальмувати патологічний процес допомагає дієта при гіперурикемії, яка для пацієнта з таким хронічним захворюванням повинна стати нормою повсякденності. Такі ж принципи харчування повинні поширюватися на хворих артритом, артрозом.

Для чого потрібна дієта

Пацієнтам із захворюваннями суглобів потрібно правильно харчуватися, щоб зменшити концентрацію сечової кислоти в біологічних рідинах організму, забезпечити своєчасний процес її виведення нирками. Щоб домогтися результату, основна вимога – виключити з раціону пуринові кислоти, які при руйнуванні формують сечову кислоту. Тоді при загостренні подагри пацієнт страждає від гострого нападу болю, спаду працездатності. Дієта при підвищеній сечової кислоти в крові гарантує нормалізацію обмінних процесів, позбавляє від рецидивів подагри.

Загальні правила харчування при захворюванні

Якщо у пацієнта прогресує подагра, щоб жити без болю, потрібно вибирати антипуриновый повсякденний раціон, тобто максимально скоротити присутність зазначеної кислоти в денному меню. Для цього можна вибрати строгу вегетаріанську дієту або не проявляти категоричність і дотримуватися наступних лікарських рекомендацій:

  1. Максимально виключити з добового меню білкову їжу, оскільки метаболізм протеїнів підвищує концентрацію уратів у тканинах.
  2. Вживати велику кількість рідини, яка знижує концентрацію сечової кислоти і сприяє виведенню солі природним шляхом.
  3. Максимально скоротити споживання кухонної солі, вибирати для себе прісні і пісні страви без додавання спецій.
  4. Дуже важливо виключити почуття голоду, тому дієта може бути розумно калорійною, ситної. Від голодування відразу відмовитися, інакше напад подагри забезпечений.
  5. Важливо запам'ятати список дозволених і заборонених продуктів харчування, оскільки дотримуватися оновленого раціону належить протягом усього життя.

Дієта при підвищеній сечової кислоти у жінок

Оскільки характерний недуга з віком (в період прийдешньої менопаузи) набагато частіше прогресує у жіночому організмі, пацієнтки повинні чітко розуміти, що від правильно підібраного раціону залежить загальне самопочуття, працездатність, фізична активність і емоційна стабільність. Дієта при подагрі на ногах передбачає наступні правила щодо лікування представниць слабкої статі:

  1. Дієтою передбачено 5 – 6 прийомів їжі. Це три основних трапези з ситним сніданком, плюс додаткові перекушування протягом всього дня.
  2. Лікар гранично точно обумовлює норми тих чи інших продуктів, і їх важливо не порушувати. Наприклад, відварне м'ясо при подагрі можна їсти тільки 3 рази в тиждень, не більше.
  3. При відсутності великих патологій з нирками, за день пацієнту з подагрою дозволено випивати до 3 літрів рідини.

Дієта при подагрі з ожирінням

Для зниження концентрації сечової кислоти пацієнт повинен звикнути до режиму, харчуватися через рівні часові інтервали. Однак кожна клінічна картина відрізняється своєю індивідуальністю. Наприклад, ожиріння однією з мірою тільки посилює гострий напад болю при подагрі, однак і голодувати вкрай небезпечно. Оптимальним рішенням стає дієтичний стіл №6, який передбачає наступні правила:

  • повністю відмовитися від вживання жирного, смаженого, мучного;
  • підвищити споживання рідини до 3 л за добу;
  • дотримуватися добового раціону вегетаріанців;
  • вибирати хліб з пшеничного або житнього борошна;
  • не забувати про колосальну користь натуральних вітамінів.

Що можна їсти при подагрі

Щоб максимально очистити кров від сечової кислоти, важливо правильно скласти раціон, контролювати надходження рідини в організм, черпати вітаміни у свіжих фруктах і овочах. Вибирати строгу дієту не рекомендується, оскільки вона теж має свої недоліки, так і пацієнт повинен завжди мати відчуття ситості. Ось які інгредієнти повинна містити дієта, щоб забезпечити зниження концентрації сечової кислоти до допустимої межі.

Категорії дозволених продуктів харчування

Назви харчових інгредієнтів

свіжі овочі

огірки, помідори, морква, буряк, гарбуз, картопля

молочні, кисломолочні

знежирений сир, кефір, молоко, кисле молоко, бринза

свіжі фрукти

апельсини, лимони, яблука, груші, персики, абрикоси

сухофрукти

фініки, курага

м'ясо (у невеликих порціях)

курка, індичка, кролик

крупи

перлова, ячна, пшенична, гречана

яйця

курячі, перепелині

жири

оливкова олія

прянощі

лавровий лист, кориця, ваніль, лимонний сік.

солодощі

горіхи, мед

Яку рибу можна їсти

Оскільки жирні м'ясо та перші бульйони не можна вживати при подагрі, пацієнти, сидячи на лікувальній дієті, радикально змінюють свої смакові вподобання і вибирають рибу. Це обов'язково повинні бути знежирені сорти, виготовлені у відварному вигляді порцією до 200 м за добу. Кальмари, мідії, раки та креветки при подагрі особливо корисні, а ось під забороною наступні сорти риби:

  • оселедець;
  • сардини;
  • шпроти;
  • тріска;
  • щука.

Яке м'ясо можна їсти

Дієта при подагрі зовсім не означає, що пацієнту доведеться назавжди відмовитися від м'ясних страв і стати вегетаріанцем. Однак внести певні корективи у своїх смакових перевагах все ж доведеться. Наприклад, смажені котлети належить замінити паровими, а жирну свинину пісної яловичиною або кролятиною. Тому всім пацієнтам з подагрою бажано вивчати нові рецепти страв, щоб не страждати від підвищення концентрації сечової кислоти і нападів гострого болю.

Які продукти виводять сечову кислоту з організму

Щоб почистити кров і продуктивно вивести щавлеву кислоту з ураженого організму, необхідна лікувальна дієта з присутністю розвантажувальних днів. В останньому випадку мова йде про те рекомендованому періоді, коли є можливість відновити хімічний склад крові без участі медикаментів. Ось які продукти харчування здатні вивести з організму сечову кислоту:

  • сливи;
  • груші;
  • яблука;
  • картопля;
  • абрикоси.

Корисні напої

При подагрі від вживання алкоголю доведеться назавжди відмовитися, точніше знизити його надходження в організм до 100 м «по святах». Від міцного чаю і кава теж. При цьому важливо збільшити добове вживання рідини до 3 літрів. Мова йде не тільки про воду, що пити можна киселі молочні (знежирені), ягідні і фруктові компоти, соки з гарбуза, моркви і селери, мінеральні лужні води, трав'яні відвари. Хтось більше віддає перевагу морсу з абрикос, груш і яблук – теж дуже корисно при подагрі.

Що не можна їсти

Щоб скоротити частоту рецидивів, дієта при прогресуючій подагрі і підвищеної сечової кислоти обумовлює список заборонених продуктів харчування. Від таких харчових інгредієнтів краще зовсім відмовитися, інакше стабілізувати загальне самопочуття на позначці «задовільно» досить проблематично. Отже:

Назва категорії продуктів харчування

Найменування харчових інгредієнтів

свіжі овочі

всі види капусти, гриби, щавель

крупи

соя, вівсянка, сочевиця

ягоди і сухофрукти

виноград, ізюм

бобові культури

квасоля, боби, арахіс, горох

молочна продукція

солоні, пряні, жирні сорти сиру

солодощі

тістечка, здоба, домашня випічка

напої

кава, какао, міцний чай, алкоголь

Зразкове меню на день

Щоб скоротити вироблення пуринів і запобігти формування сечової кислоти, лікарі рекомендують дієту. Визначити добовий раціон бажано спільно з професіоналом, тим самим оберігаючи власний організм від так званих «випадкових рецидивів». Ось зразкове меню пацієнта на день:

  • після пробудження – відвар шипшини;
  • сніданок – гречка на воді або знежиреному молоці;
  • другий сніданок – солодкий чай з молоком;
  • обід – овочеве блюдо з додаванням моркви і картоплі;
  • полудень – компот, зелене яблуко (арахіс при подагрі заборонений);
  • вечеря – фруктовий салат.

Меню при подагрі на тиждень

В організм повинні надходити складні вуглеводи, щоб контролювати не тільки показник сечової кислоти, але і вага самого пацієнта. Вибираючи молочну їжу, важливо не забувати про її калорійності, а від здоби і домашньої випічки доведеться зовсім відмовитися. Ось зразкове меню на тиждень, яке допоможе надовго забути про напади подагри:

  1. Понеділок: сніданок – овочевий салат, обід – молочний суп, вечеря – овочеві голубці.
  2. Вівторок: сніданок сирники з кефіром, обід – пюре з парової рибою, вечеря – ряжанка.
  3. Середа: сніданок – сирна запіканка, обід – овочевий суп, вечеря – запечені овочі.
  4. Четвер: сніданок – морквяна запіканка, обід – гречка з паровими котлетами, обід – відварна буряк, кисіль.
  5. П'ятниця: сніданок – солодкий рис з яблуками, обід – вегетаріанський борщ, вечеря – овочеве рагу і компот;
  6. Субота: сніданок – вегетаріанська окрошка, обід – тушковані овочі, вечеря – відварене філе.
  7. Неділя: сніданок – гречка на молоці, обід – перловка, вечеря – млинці з бананами.

Відео

Подагра: лікування, симптоми та ознаки. Дієта і продукти при подагрі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!