Дієта при цукровому діабеті 2 типу: меню для лікування

Розписуючи курс терапії не тільки гастроентерологічних захворювань, але і ендокринологічних, лікарі неспроста приділяють велику увагу лікувальному харчуванню. Дієта при цукровому діабеті 2 типу є основним способом зняти симптоми загострення і нормалізувати стан хворого, але для цього потрібно досконало знати списки дозволених продуктів і їсти виключно безпечні страви. Як харчуватися діабетикам?

Що таке цукровий діабет 2 типу

Якщо у людини порушуються обмінні процеси і на тлі цього відбувається зміна здатності тканин взаємодіяти з глюкозою, що призводить до збільшення рівня цукру в крові, він стикається з діагнозом діабет. Дане захворювання класифікують за внутрішнім змінам – 2-ий тип характеризується дефектом секреції інсуліну, що провокує гіперглікемію. Дієта при цукровому діабеті 2 типу – один з ключів до нормалізації рівня цукру.

Особливості та правила дієти для діабетиків

Знижена чутливість до інсуліну і високий рівень цукру вже на початковій стадії діабету вимагають максимально запобігти ризики ще більшого його підвищення, тому дієта спрямована на стабілізацію метаболічних процесів та інсуліну через зниження синтезу глюкози у печінці. Переважно лікарі призначають харчування, засноване на обмеження вуглеводів. Ключові моменти дієти проти діабету:

  • Робити велику кількість прийомів їжі маленькими порціями.
  • Не виключати з БЖУ жодного елемента, але знизити частку вуглеводів.
  • Добовий раціон складати по енергетичним потребам – вираховувати індивідуальну норму калорій.

Обмеження калорійності раціону

Харчування при діабеті 2 типу не може бути голодним, особливо якщо ви даєте собі фізичне навантаження – дієти, засновані на серйозне зниження добової калорійності, не допомагають стабілізації рівня інсуліну. Однак з огляду на зв'язку між надлишковою вагою і діабетом, потрібно домогтися грамотного зниження калорійності: до такої кількості їжі, яка буде підтримувати природну активність. Вираховується цей параметр за формулою базового метаболізму, але він не може бути нижче 1400 кКал.

Дробове харчування

Нормалізувати вуглеводний обмін і стабілізувати рівень цукру допомагає і зменшення обсягів порцій: так інсуліновий відгук стає менш вираженим. Проте одночасно з цим дієта вимагає зробити прийоми їжі дуже частими, щоб не допустити голодування. Лікарі рекомендують харчуватися по режиму через кожні 2 год, але точний проміжок залежить від ритму життя хворого.

Рівномірний розподіл прийомів їжі за калорійністю

Для дієти при цукровому діабеті 2 типу бажано використовувати одне з правил класичного здорового харчування, що стосується поділу добової калорійності на кілька прийомів їжі. Самим ситним в меню діабетика повинен бути обід – близько 35% всіх допустимих калорій. До 30% може забрати сніданок, близько 25% припадає на вечерю, а решта розносять по перекусу. Додатково варто утримувати калорійність страви (основного) в межах 300-400 кКал.

Відмова від простих вуглеводів і обмеження складних

Зважаючи гіперглікемії, переслідує особи з цукровим діабетом 2-го типу, меню дієти передбачає обов'язкове знищення всієї їжі, яка може спровокувати стрибок інсуліну. Додатково необхідність прибрати прості вуглеводи і максимально зменшити частку складних пояснюється зв'язком між цукровим діабетом і ожирінням. З повільних вуглеводів дієта діабетиків дозволяє каші.

Дієтичні способи приготування

Рецепти страв для діабетиків передбачають відмову від смаження, оскільки вона буде навантажувати підшлункову залозу і негативно впливає на роботу печінки. Основним способом термічної обробки вважається варіння, яку можна замінити готування на пару. Гасіння небажано, запікання здійснюють рідко, без жирів: переважно так готують овочі.

Харчування при цукровому діабеті 2 типу

Найчастіше діабетикам лікарі рекомендують дотримуватися дієти 9 – це лікувальний стіл за Певзнером, який підходить всім, крім осіб, які перебувають на важкій стадії цукрового діабету 2 типу: їх харчовий раціон складається індивідуально фахівцем. Зниження калорійності меню досягається за рахунок зменшення кількості жирів і цукрів:

  • з молочних продуктів допускаються тільки нежирний сир (до 30%), свіжий сир (4%-ний і нижче), знежирене молоко;
  • від солодощів відмовляються зовсім;
  • обов'язково враховують значення глікемічного індексу і хлібної одиниці при складанні меню.

Навіщо потрібен глікемічний індекс продуктів

Роль одного з показників, який визначає, наскільки швидку й сильну вироблення інсуліну запустить з'їдена їжа – глікемічного індексу (ГІ), дієтологи оскаржують. Згідно з медичною статистикою, у хворих на діабет, які не орієнтувалися на таблиці ГІ, але вважали загальну частку вуглеводів, прогресування захворювання не спостерігалося. Однак тим, хто боїться отримати ускладнення діабету, для власного спокою варто знати глікемічний індекс основних продуктів харчування:

Низький ГІ (до 40)

Середній ГІ (41-70)

Високий ГІ (від 71)

Зелень

Кольорова квасоля

Каша пшенична

Часник, цибуля

Булгур

Кавун

Капуста

Вівсяна каша

Гарбуз

Томати

Гречаний хліб

Рисовий хліб

Волоський горіх, арахіс

Макарони

Білий хліб в/с

Грейпфрут, апельсин

Ківі, манго, папайя

Кукурудзяні пластівці

Яблуко, груша

Коричневий рис

Мед

Слива, абрикос, персики

Йогурт

Рисова каша

Соєві боби

Буряк

Бруква

Полуниця, вишня

Ізюм

Страви з картоплі

Сочевиця, квасоля біла

Чорний хліб

Пастернак

Курага

Ананаси

Кукурудзяна мука

Знежирений йогурт

Банани

Фініки

Зелений горошок

Кукурудза варена

Крекер

Що значить ХЕ і як визначити вуглеводну складову в продукті

Дієта при цукровому діабеті 2 типу передбачає дотримання норми вуглеводів, а вираховувати її допомагає введена дієтологами умовна міра вимірювання, називається хлібної одиниці (ХО). В 1 ХЕ міститься близько 12-15 г вуглеводів, які підвищують рівень цукру на 2,8 ммоль/л і потребують 2-х одиницях інсуліну. Базові принципи харчування людини з цукровим діабетом 2-го типу вимагають брати на добу від 18 до 25 ХЕ, які ділять таким чином:

  • Основні прийоми їжі – до 5 ХЕ.
  • Перекуси – до 2 ХЕ.

Які продукти не можна їсти при цукровому діабеті

Основний заборону дієта накладає на джерела простих вуглеводів, алкоголю, їжі, яка провокує жовчовиділення і перевантажує печінку з підшлунковою залозою. У раціоні діабетиків, у яких діагностовано гіперглікемія (і особливо тих, які страждають ожирінням), не можуть бути присутніми:

  1. Кондитерські вироби, здоба – провокують стрибок інсуліну, володіють великою кількістю ХЕ.
  2. Варення, мед, деякі види солодких фруктів (банани, виноград, фініки, родзинки), буряк варена, гарбуз – мають високий ГІ.
  3. Жир, сало, копченості, вершкове масло – висока калорійність, вплив на підшлункову.
  4. Прянощі, соління, напівфабрикати – навантаження на печінку.

Що можна їсти

Основою дієтичних страв при цукровому діабеті є джерела рослинної клітковини – це овочі. Додатково дозволено використовувати гриби, а рідше додавати в меню (3-5 разів на тиждень) рибу і нежирне м'ясо. Щодня можна морепродукти, яйця, обов'язково їсти свіжу зелень, можна формувати меню на рослинних білках. Список дозволених продуктів при діабеті виглядає так:

  • Низький ГІ: гриби, капуста, листя салату, морква сира, баклажани, зелений горошок, яблука, грейпфрути, апельсини, вишня, полуниця, курага, житній зерновий хліб, молоко 2%-ве.
  • Середній ГІ: гречка, висівки, кольорова квасоля, булгур, консервований зелений горошок, коричневий рис.
  • Прикордонний ГІ: буряк сира, макаронні вироби (тверді сорти пшениці), чорний хліб, картопля, ріпа, варена кукурудза, горохове пюре, вівсяна каша.

Дієта для діабетиків 2 типу - чим замінити звичні продукти

Зі слів лікарів, дієтотерапія ефективна, тільки коли правила дотримуються неухильно, тому потрібно звертати увагу навіть на дрібниці. Якщо зазначено, що вівсяну кашу потрібно варити не з пластівців, а з дроблених зерен, то ніяких лазівок тут немає. Які ще звичні продукти дієта при цукровому діабеті 2 типу вимагає замінювати більш корисними, можна зрозуміти з таблиці:

Виключити

Ввести

Цукор

Фруктоза, ксиліт, сорбіт, мед

Звичайна сіль

Морська сіль

Пшеничний хліб

Цільнозерновий житній або гречаний хліб

Макарони звичайні

Макарони з твердих сортів пшениці, полби

Білий рис

Чорний і бурий рис

Стіл № 9 - меню при цукровому діабеті 2 типу

Класичний варіант дієти для діабетиків передбачає збалансоване харчування, в якому є до 350 г вуглеводів, 100 г білків і 25 г рослинних жирів. За необхідності можна додавати ще стільки ж тварин. Основу раціону складають страви зі свіжих овочів, грибів, бобових, цільнозернових пластівців. Тижневе меню дієти при цукровому діабеті 2 типу може виглядати так:

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Омлет зі спаржею

Журавлинний морс, волоські горіхи

Суп овочевий

Салат з яблука і кальмарів

Парова індичка з огірками

Вівторок

Парові сирники

Печене яблуко

Картопля в мундирі з зеленню

Салат зі свіжої моркви і капусти

Печені баклажани з гранатом

Середа

Вівсяна каша з курагою

Апельсин

Суп овочевий з гречкою

Цільнозерновий хліб зі склянкою кефіру

Капустяне суфле

Четвер

Варене яйце, апельсин

Фруктовий салат

Гречка з оливковою олією і зеленню

Сир з тертою морквою

Філе судака з овочами

П'ятниця

Омлет паровий з перцем

Желе фруктове

Макарони з горошком

Печена риба, огірки

Печені кабачки зі свіжою морквою

Субота

Гречка з чорносливом

Нежирний сир, грейпфрут

Запечена куряча грудка з зеленню

Вінегрет

Салат з грибів з огірками

Неділя

Сирна запіканка без борошна

Кисіль смородиновий

Чорний рис з болгарським перцем

Морепродукти з томатами

Котлети з кролика

Рецепти для діабетиків 2 типу

Найважчим моментом переходу до здорового харчування для осіб, які страждають на цукровий діабет, є пошук рецептів смачних страв, які не будуть поступатись звичним. Від солодощів на дієті при цукровому діабеті 2 типу бажано відмовитися зовсім, а не шукати варіанти з цукрозамінниками, особливо якщо лікування передбачає дуже низькі дози інсуліну. Для основних прийомів їжі потрібно скласти свій збірник корисних рецептів з дозволених продуктів, щоб змінювати страви щотижня.

Овочевий салат

  • Час: 25 хвилин.
  • Калорійність страви: 301 ккал.
  • Призначення: на вечерю.

Найпоживнішим овочевою стравою є вінегрет, але для повного дотримання дієти по столу номер 9 потрібно трохи змінювати класичний рецепт. Буряк у вареному вигляді діабетикам не можна, оскільки вона спровокує зростання інсуліну, тому її кількість максимально зменшують, або вводять її сирою. Склад заправки для дієти теж потрібно відкоригувати.

Інгредієнти:

  • картопля – 150 г;
  • буряк – 100 р;
  • яблука – 150 г;
  • огірки – 100 г;
  • морква – 70 г;
  • ріпчаста цибуля – 30 г;
  • оливкова олія – 1/2 ч. л.;
  • білий мелений перець.

Спосіб приготування:

  1. Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
  2. Сирі буряк, огірки, морква і яблука нашаткувати аналогічно.
  3. Цибуля обшпарити, нарізати півкільцями.
  4. Перемішати, заправити, слабо поперчити.

Парові котлети з кролика

  • Час: 40 хвилин.
  • Калорійність страви: 389 ккал.
  • Призначення: на обід.

У меню діабетика на тиждень має бути легке м'ясо: крім курки та індички можна використовувати кролика, з якого виходять смачні котлети на пару. Аналогічно їх можна робити в духовці, або по цьому ж рецепту готувати фрикадельки. Подавати при діабеті такі котлети бажано зі свіжими овочами, якщо ви дотримуєтеся канонів правильного харчування.

Інгредієнти:

  • м'ясо кролика – 175 г;
  • яйце 2 кат.;
  • хліб житній – 25 г;
  • молоко знежирене – 30 мл;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Нарізати дрібно м'ясо, перекрутити двічі через м'ясорубку або подрібнити в кухонному комбайні.
  2. М'якуш хліба розмочити в молоці, додати до м'яса.
  3. Туди ж ввести збите яйце, підсолити цю масу.
  4. Зліпити котлети, покласти на решітку пароварки, вниз налити воду.
  5. Готувати 25-30 хв.

Суп з помідорами та болгарським перцем

  • Час: 1 год.
  • Калорійність страви: 429 ккал.
  • Призначення: на обід.

Не можна виключати з меню діабетика і гарячу рідку їжу, але її потрібно навчитися правильно готувати. На м'ясному бульйоні (як і на рибному) при цукровому діабеті супи не роблять: потрібно використовувати овочевий, зате туди допускається додавати крупи (тільки дозволені). Намагайтеся не варити суп занадто довго, оскільки це негативно впливає на глікемічний індекс всіх продуктів.

Інгредієнти:

  • томати – 450 г;
  • цибулю-порей (головка) – 1 шт.;
  • часник (зубчики) – 2 шт.;
  • болгарський перець – 200 р;
  • гречка – 30 г;
  • вода – 1,5 л;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Нашаткувати півкільцями цибулю і кубиками – вимиті томати і перець, складіть їх у маленьку каструльку або чашу мультиварки.
  2. Залийте водою, тушкуйте 25 хв. після закипання або стільки ж – на режимі «гасіння».
  3. Додати промиту гречку і подрібнений і пропущений через прес часник. Варіть суп ще 30 хв. Підсолити за пару хвилин до подачі.

Журавлинний морс

  • Час: 20 хвилин.
  • Калорійність страви: 451 ккал.
  • Призначення: на сніданок.

Фруктами особам з діабетом лікарі не радять харчуватися, але деякі ягоди є не тільки дозволеними продуктами, але і рекомендованими за рахунок позитивного впливу на коливання інсуліну. Журавлина в їх числі. На її основі можна готувати безпечні солодкі напої: киселі і компоти, або додавати в чай. Самий простий спосіб ввести в дієту журавлину – зробити морс.

Інгредієнти:

  • журавлина свіжа – 200 г;
  • фруктоза – 100 г;
  • вода – 1,5 л.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди розім'яти толкушкой або дерев'яною ложкою, відфільтрувати.
  2. Сік відставити, а вижимки залити водою і довести до кипіння.
  3. Відфільтрувати, змішати з соком і фруктозою.
  4. Перемішати, дати охолонути.

Риба запечена в духовці

  • Час: 1 година 45 хвилин.
  • Калорійність страви: 344 ккал.
  • Призначення: на вечерю.

Низкоуглеводная дієта при діабеті 2 типу дозволяє кілька разів за тиждень вживати будь-які види риби, хоча переважно лікарі радять тріску, камбалу і форель – використовувані для низькокалорійних дієт. Рибу при діабеті дозволено запікати, причому навіть в паніровці, але краще готувати з овочами: кабачками, томатами. В якості соусу використовуються сік цитрусових.

Інгредієнти:

  • тріска – 300 г;
  • сік лайма – 2 ч. л.;
  • грецький йогурт – 100 г;
  • зубчик часнику;
  • петрушка пучок;
  • кмин – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • томати черрі – 100 г;
  • кабачок – 100 р.

Спосіб приготування:

  1. Залити філе тріски соком лайма і йогуртом.
  2. Пересипати сіллю і кмином, додати тертий часник, перемішати.
  3. Через годину нарізати кубиками, аналогічно вчинити з кабачком. Томати порізати на четвертинки.
  4. Покласти у фольгу, готувати при 180 градусах 35 хвилин.

Відео

Дієта при діабеті 2 типу

Харчування при діабеті 2 типу

Продукти, протипоказані діабетикам

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!