Дієта при циститі у жінок - меню. Лікування і дієта при гострому і хронічному циститі

Запалення сечового міхура у жінок – поширена проблема. Щоб позбавитися від захворювання не завжди потрібно починати лікування з прийняття великої кількості таблеток. У безлічі випадків потрібно просто змінити свій раціон і перейти на правильні продукти. Як краще це зробити?

Правильне харчування при циститі у жінок

Попадання інфекції сечостатевої канал, подразнення стінок міхура, алергічні реакції на гігієнічні засоби призводять до появи циститу. Відомо, що жінки страждають від такої недуги набагато частіше, ніж чоловіки. Щоб позбавитися від запалення хворому варто дотримуватися не тільки рекомендацій лікаря, але і дотримувати особливу меню.

Під час лікування недуги дієта при циститі у жінок включає особливі правила:

  1. Всі важкі, калорійні продукти потрібно їсти на сніданок або обід, інакше можуть виникати болі.
  2. Пряні, гострі страви краще не їсти.
  3. Повністю прибрати з меню жирні сорти риби, м'яса.
  4. Виключити алкоголь, кава.
  5. Збільшити кількість рідини, яка споживається в день.

Що можна їсти при циститі

Дієта при циститі у жінок базується на збалансованому харчуванні. Організму необхідно достатня кількість вітамінів, білка. Не варто переїдати, перистальтика кишечника повинна бути в нормі. Складні продукти краще вживати в першій половині дня, але не на вечерю. До числа дозволених продуктів під час захворювання відносять:

  • Хлібобулочні вироби. Сухарики, свіжий саморобний хліб, макарони з твердих порід пшениці будуть корисні для тих, хто страждає на цистит. Варто уникати виробів з різними смаковими добавками.
  • М'ясо. Вибирайте нежирні сорти. Смажене м'ясо категорично забороняється, краще готувати в духовці, на пару, робити бульйони. Курку, індичку можна їсти в необмеженій кількості.
  • Крупи. Найкращим варіантом при циститі вважається вівсяна, гречана крупа. Вони не тільки багаті корисними мікроелементами, але і покращують травлення, виводять токсини з організму.
  • Фрукти і овочі. Журавлина, кавун, гарбуз і інші сечогінні продукти допоможуть усунути запальні процеси, вивести зайву рідину з організму.

Що можна пити при циститі

Щоб прискорити лікування циститу необхідно пити більше рідини. Особливо це стосується відвари з ромашки, шипшини. Крім перерахованого, дуже корисні натуральні морси з журавлини, брусниці. Їх можна вживати під час сніданку і між прийомами їжі. Соки і компоти, приготовані без консервантів і цукру, теж підійдуть для дієтичного меню.

Що не можна їсти при циститі

Обмеження вживання деяких продуктів пов'язана з тим, що їх склад здатний дратувати стінки сечового міхура, тим самим провокувати неприємні симптоми. Якщо ви хочете, щоб лікування пройшло швидко і принесло позитивний результат, виключіть з раціону наступне:

  • Алкоголь. Збільшує частоту сечовипускань, протипоказаний при вживанні медикаментів. Хоча хміль сприятливо позначається на стані організму, проте пити пиво, в складі якого є алкоголь, теж заборонено.
  • Кава, солодка вода. Провокують часті походи в туалет, тому рекомендується уникати їх вживання. Теж саме стосується міцного чаю.
  • Приправи, смакові добавки. Сприятливо позначаються на смакових якостях страви, проте погіршують стан стінок сечового міхура.
  • Цитрусові. Лимони, апельсини здатні посилювати симптоми циститу, тому на час терапії від них варто відмовитися.
  • Солодке. Глюкоза, яка міститься в цукерках, випічці, варення, дратує стінки сечового міхура, збільшуючи запалення.
  • Свіжі фрукти та овочі. Виняток становлять не всі продукти цієї категорії, а тільки яблука, виноград, дині та сливи, а також картопля, спаржа і бобові. Протипоказані компоти і соки з плодів цих рослин.

Особливості дієти при хронічному циститі

Хронічна форма являє особливу небезпеку для здоров'я жінки. На стінах мочевіка утворюються ранки, запалення, які при найменшому порушенні правил харчування дають про себе знати. Щоб запобігти неприємні відчуття, необхідно дотримуватись спеціальної дієти при циститі у жінок. Наситити організм вітамінами і допомогти боротися з недугою допоможуть стиглі овочі і фрукти. Виняток становлять продукти з високим рівнем кислотності: щавель, селера, недоспевшие ягоди та інші. У період загострення потрібно налягати на журавлину, нежирну молочку, капусту, вівсянку.

Відео: як харчуватися при циститі

Дієта при циститі: поради по харчуванню при лікуванні

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!