Які фрукти можна вживати діабетикам

Порушений показник цукру в крові вимагає довічної лікувальної дієти, інакше харчування провокує рецидив основного захворювання. Пацієнти цікавляться, які фрукти можна при цукровому діабеті? Обмеження є, але це не заважає діабетикові отримувати з таких натуральних продуктів корисні для ослабленого організму вітаміни та мікроелементи. Отже, солодкі або не дуже?

Які фрукти можна і не можна діабетикам

При порушеному хімічному складі крові пацієнт потребує інтенсивної терапії, і йдеться зовсім не про вітамінно-мінеральних комплексах аптечної реалізації. Корисні фрукти при цукровому діабеті забезпечують надходження необхідних елементів для підтримки життєдіяльності організму та протистояння зовнішнім факторам. Вживати вітаміни дозволяється в обмеженій кількості, не зловживаючи рекомендаціями лікаря. Які фрукти можна їсти для збагачення енергетичного запасу, зміцнення імунітету на тлі підвищеного рівня цукру в крові?

Кавун

Це корисна ягода не підвищує показник глюкози, а обсяг добової порції визначають особливості інсулінової залежності. При діагностиці першій стадії захворювання дозволено включити в меню 700-800 грам. Кавун при діабеті 2 типу – не більше 200-300 грам м'якоті за добу за рахунок солодощі. В цілому, ягода робить добру справу, потроху надаючи сечогінний ефект.

Черешня

При відповіді на питання, які фрукти можна при діагностованому цукровому діабеті, саме час згадати про цю корисну ягоду. Черешня містить низький глікемічний індекс, обмежена кількість вуглеводів і калорій. Будучи натуральним антиоксидантом, стає відмінною профілактикою хвороб серцево-судинної системи, попереджає формування злоякісних новоутворень при хронічному цукровому діабеті.

Банани

Цей тропічний фрукт можна сміливо назвати «вітамінною бомбою». Відразу виникає питання, чи можна їсти банани при цукровому діабеті, оскільки калорійність продукту досягає 105 ккал? Деякі пацієнти відмовляються від вживання цього плоду, оскільки не виключено загострення основного захворювання. Лікарі не рекомендують вживати такі заходи: при низькому глікемічному індексі 51 можна зробити розрахунок хлібних одиниць добового меню і підібрати індивідуальну дозу бананів.

Фініки

Ще один екзотичний фрукт, але на відміну від свого попередника, стає незамінним для хворих на цукровий діабет. Пояснюється це великим вітамінним запасом, відсутністю холестерину в натуральному складі та позитивною динамікою основного захворювання. Ці сухофрукти при діабеті врегулюють травлення, позбавляють від хронічного запору, є профілактикою злоякісних пухлин товстого кишечника, зміцнюють імунітет і функціональність нервової системи, попереджають хвороби міокарда, печінки і нирок.

Гранат

Якщо слідувати рекомендаціям фахівця, вживання фруктів, багатих клітковиною, не шкодить бессимптомному перебігу цукрового діабету. Гранат і його натуральний сік життєво необхідні для зміцнення ослаблених кровоносних судин. Цей фрукт підвищує еластичність стінок і капілярів, очищає кров від атеросклеротичних бляшок, сприяє формуванню гемоглобіну, виводить продукти інтоксикації, полегшує роботу печінки і травного тракту.

Ківі

У складі фрукта присутній цукор, але фахівці прийшли до висновку, що показник рослинної клітковини, корисною при цукровому діабеті, значно вище. Тому ківі знижує рівень глюкози в крові, є профілактикою надмірної ваги і ожиріння. Дієта при діабеті 2 ступеня передбачає в денному меню обмежені порції цього корисного плода.

Сухофрукти

У пошуках відповіді на питання, які фрукти можна їсти діабетикам, важливо не забувати про висушених плодах. Груша, курага і чорнослив повинні стати невід'ємною складовою дієтичного раціону. Фініки можна вживати в обмежених порціях. Виноград, родзинки та інжир категорично протипоказані для хворого на цукровий діабет будь-якій стадії.

Грейпфрут

Цей тропічний плід вважається основною профілактикою цукрового діабету. При загостренні захворювання його потрібно включити в добове меню, оскільки відбувається збагачення органічного ресурсу каротином, калієм, кальцієм, ефірними маслами, вітамінами А, В 2, D, Р, С і рослинною клітковиною.

Журавлина

Якщо пацієнт не знає, які фрукти можна при загостреному цукровому діабеті, саме час звернути увагу на цю ягоду. Журавлина знижує рівень цукру в крові у пацієнтів із захворюванням 2 типу. При цукровому діабеті 1 стадії така позитивна динаміка не спостерігається. Вживати журавлину дозволяється в чистому вигляді або у складі дієтичних страв.

Хурма

Присутність плоду в щоденному харчуванні діабетика визначається індивідуально на підставі інсулінової залежності. Стиглу хурму дозволяється вживати при діагностиці 2 типу захворювання в цілях профілактики щоб уникнути стрибків показника цукру в крові.

Полуниця

Цей фрукт містить велику кількість солодощів, тому його присутність в лікувальній дієті ставиться під сумнів. Так можна діабетикам полуницю, і в яких кількостях? Плід заборонений до застосування, оскільки володіє захисними і протизапальними властивостями. У склянці продукту міститься 4 г клітковини, така кількість стиглої полуниці дозволяється з'їдати за день хворій людині.

Помело

Цей цитрусовий фрукт має низький глікемічний індекс, тому дозволений при цукровому діабеті. За добу рекомендується приймати склянку свіжовичавленого соку, причому готувати напій для збереження корисних властивостей бажано вручну.

Особливості вживання фруктів при діабеті 2 типу

Складати дієтичне меню повинен тільки лікар, чітко визначаючи глікемічний індекс і добові порції кожного продукту. Оскільки хвороба другого типу вважається інсулінозалежній, важливо щодня контролювати показник споживаної глюкози. Граничні обсяги фруктів кислих сортів – 300 грамів за добу, солодких – не більше 200 грам за такий же часовий інтервал. Якщо порушувати визначені нормативи, не виключено загострення основного діагнозу, ризик ускладнень. Ознайомтеся з тим, що можна їсти при цукровому діабеті.

Дізнайтеся, що таке дієта для діабетиків, які продукти вона включає.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!