Шизофренія - симптоми та ознаки у чоловіків і жінок, форми і види захворювання,способи діагностики

Захворювання, що перевершує по инвалидизирующему впливу сліпоту і параліч, - це шизофренія. Протягом патології характеризується широкою варіабельністю проявів, серед яких параноїдальний маячня і галюцинаторні явища. Загальноприйняте уявлення про незворотність хвороби піддається критиці з огляду реєстрації випадків повного одужання пацієнтів.

Що таке шизофренія

Піт терміном «шизофренія» розуміється стан активного психозу, що характеризується рядом окремих синдромів. Основними відмітними особливостями патології від інших психічних порушень є ендогенний характер (внутрішня обумовленість), поліморфні прояви і зв'язок з розпадом розумових процесів, яка виражається у спотворенні здатності узагальнення понять, порушення актуалізації інформації з минулого досвіду, а також послідовності та критичності мислення.

Ясність свідомості та рівень інтелектуальних здібностей у шизофреніків найчастіше зберігаються, але при відсутності лікування з плином часу когнітивні функції (мислення, міркування, орієнтація в просторі) знижуються. Перебіг захворювання або тривалий, або епізодичне (симптоматика у вигляді слухових і зорових галюцинацій, марення і т. п. проявляється тільки під час психотических епізодів).

Психічна патологія пов'язана з ризиком інвалідизації, який обумовлений великою ймовірністю приєднання супутніх розладів і соматичних захворювань. Так, пацієнти з цим діагнозом нерідко страждають від таких хворобливих станів:

  • депресій;
  • тривожного синдрому;
  • нав'язливих думок;
  • діабету;
  • серцевих і легеневих патологій;
  • захворювань інфекційної природи;
  • хвороб, пов'язаних з порушенням обміну речовин (гіперліпідемії, гіпогонадизму, остеопорозу та ін);
  • алкоголізму;
  • наркоманії;
  • схильності до суїциду.

Поширеність захворювання складає від 4 до 6 випадків на 1000 осіб, кореляція з підлогою не простежується, але у більшої частини жінок маніфестація хвороби відбувається в більш пізньому віці, ніж у чоловіків, і частіше відзначається повна ремісія. Специфіка проявів патології обумовлює істотне зниження рівня соціальної адаптації, внаслідок чого хворий може представляти загрозу для себе та оточуючих (при важкому перебігу). Прогресування хвороби може зажадати недобровільної госпіталізації в психіатричну клініку.

Причини виникнення

Вивченням етіології психічних розладів і методів їх діагностики займається одна із галузей клінічної медицини – психіатрія. Для визначення причин і механізмів розвитку шизофренії застосовуються досягнення суміжних галузей медицини. На підставі результатів нейробіологічних досліджень встановлено зв'язок захворювання з спадковістю. Генетична обумовленість психічних порушень є основною, але не єдиною причиною виникнення патології.

Встановити точну зв'язок розвитку хвороби з конкретними факторами вченим не вдалося, але існує ряд достовірно певних причин, кореляція яких з ризиком захворювання дуже стійка. Однією з складових етіологічних досліджень є виявлення морфологічних змін в анатомії головного мозку. Згідно зі спостереженнями дослідників частим ознакою шизофренії виступає збільшення гіпофіза, що спостерігається під час первинного психотичного епізоду.

Це явище пов'язане з підвищеною активністю гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи або порушенням регуляції миелинизации нервових волокон в лобовій частці. Серед причин, з більшим ступенем ймовірності провокують патоморфологічні зміни мозку, вчені виділяють наступні:

  • Патологичное протягом вагітності – порушення внутрішньоутробного розвитку, пов'язане з інфікуванням вагітної жінки, підвищує ризик розвитку психічних порушень у дитини.
  • Несприятливий вплив навколишнього середовища – вплив на організм токсичних речовин викликає дисфункцію багатьох систем і органів, в т. ч. і гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи.
  • Низький соціальний статус – переживання з приводу бідності, ізоляції від соціуму, безробіття виступають в якості травмуючого фактора для психіки.
  • Захворювання вірусного походження, перенесені в дитинстві.
  • Негативне ставлення з боку оточуючих з причини приналежності до певної соціальної групи – дискримінація за соціальною, расовою, сексуальному або іншими ознаками виступає стимулом виникнення відхилень у психіці.
  • Фізичний або сексуальний абьюз (насильство) в дитинстві.
  • Раннє позбавлення батьків.
  • Вживання психостимуляторів – наркотики і алкоголь сприяють появі психотичних відхилень і можуть спровокувати розвиток хвороби, але ряд досліджень вказує на недостатність цього чинника в якості самостійного, з більшою часткою ймовірності він тільки посилює існуючий психологічний дисонанс.
  • Схильність до психологічних переживань – чутлива до зовнішніх подразників психіка є частиною пускового механізму патології, суть якого полягає в наданні підвищеної значущості подіям та їх інтерпретації щодо своєї особистості.

Як виявляється захворювання

Поступовий розвиток хвороби і поліморфність її проявів призводять до ускладнень при встановленні первинного діагнозу. Методів лабораторної діагностики, за допомогою яких можна точно визначити наявність порушень психіки, не існує. Клінічна оцінка інформації, отриманої від самого пацієнта або його родичів, здійснюється психіатром на підставі відповідності описуваних ознак характерних для шизофренії симптомів.

Основним загальновизнаним критерієм віднесення стану до шизотипическому виступає наявність таких психічних факторів, як марення і галюцинації. Це твердження до сучасної психотерапевтичної практиці піддається сумніву, так як не завжди патологія проявляється тільки цими явищами. Першими ознаками психотичного розладу в залежності від його форми можуть виступати будь-які явні психічні відхилення (страх, тривога, нав'язливі думки і т. д.).

Форми шизофренії

Єдину клінічну картину психічного розладу описати дуже складно, зважаючи на різноманіття проявів і непередбачуваності їх розвитку. У Міжнародному класифікаторі хвороб (МКБ-10) шизофренічні розлади кодуються символами F20-F29 і поділяються на:

  • шизофренію – F20;
  • шизотипическое розлад - F21;
  • хронічні маячні розлади – F22 (єдиним симптомом захворювань цієї групи виступає стійкий марення);
  • минущі психотичні розлади, що протікають в гострій формі – F23 (присутні всі шизофренічні ознаки, але після одиничного епізоду настає повне одужання);
  • індуковане маревний розлад – F24 (симптоми психозу проявляються у людини, що знаходиться в тісній емоційної взаємозв'язку з істинно хворою людиною);
  • шизоаффективные розлади – F25 (епізодичні прояви шизофренічної симптоматики, наявність яких недостатньо для встановлення остаточного діагнозу);
  • інші психотичні розлади і недиференційовані психози – F28-29.

Згідно діагностичного і статистичного посібника з психічних розладів DSM-5, що об'єднує результати останніх досліджень в області вивчення афективних розладів, доцільність виділення форм шизофренії не підтверджена. В терапевтичних цілях застосовується класифікація захворювання на підставі МКБ, де виділені наступні форми і підтипи патології:

Форма/підтип

Клінічні прояви

Параноїдна

Присутність маячних ідей, манії переслідування або величі, галюцинацій (в більшості випадків слухових). Розпад мислення і порушення рухів спостерігається рідко. Залежно від переважаючого ознаки виділяють маревний і галюцинаторні варіанти форми.

Гебефреніческая (дезорганизованная, підліткова)

Маніфестація цієї форми патології відбувається частіше в підлітковому віці, основні порушення пов'язані зі сферою емоцій і волі. Спостерігається поєднання проявів розпаду мислення і афективного сплощення – недоречне застосування гумору, пустотливість, неохайність зовнішнього вигляду, відсутність співпереживання емоцій оточуючих, безпричинна запальність. По мірі прогресування хвороби проявляється інфантилізм, аномальний апетит, підвищений сексуальний потяг.

Кататоническая

При відносно ясному мисленні відбувається порушення рухової активності, яке проявляється у вигляді ступору (загальмованості, воскоподібна гнучкості) або надмірної збудливості. Хворий може знаходитися нерухомо в статичній позі протягом тривалого періоду. Дії, які вчиняються під час нападу, не контролюються, але повністю усвідомлюються шизофреніком.

Недиференційована

Слабовираженная психотическая симптоматика (галюцинації, марення, гебефренические або кататонические ознаки), що не відповідає критеріям віднесення до однієї з форм. Такий опис клінічної картини характерне при невеликому терміні спостереження за пацієнтом або за відсутності достатніх даних про розвиток ознак.

Залишкова (резидуальна)

Проявляється після перенесеного психічного розладу у вигляді негативної симптоматики – пригніченою вольової активності, відсутності ініціативи і мотивації, пасивного поведінки, загальмованість психомоторних реакцій, обмеженість мовних виразів.

Постшизофреническая депресія

Депресивний стан, пов'язана з перенесеним епізодом психотичного розладу, може супроводжуватися залишковими переживаннями і страхами.

Проста

Поступове (протягом декількох років) поява та посилення негативної симптоматики при відсутності гострих епізодів. На перших стадіях ознаки захворювання можуть сприйматися, як особливості характеру, але в міру прогресування патології відбувається остаточне формування характерного шизофренотипичного емоційно-вольового дефекту (бідність емоційних проявів, зниження вольової активності).

Інші (сенестопатическая, шизофреноформный психоз, ипохондрическая, дитяча, атипова)

Залежить від підтипу хвороби.

Паранояльна

Повільний розвиток симптоматики (безперервне або нападоподібне), чітких періодів ремісії не простежується, гостра фаза змінюється вялотекущей. Зміни свідомості проявляються у вигляді маячних (але на перший погляд правдоподібних) ідей, пов'язаних з нетерпимістю до несправедливості, величчю, винахідництвом, реформаторством. При переважанні любовного або ревного марення спостерігається афективна напруженість.

Маніакальна

Маніакальна шизофренія виділяється в окремий синдром і за клінічними проявами є протилежністю простої форми хвороби. Характерними проявами виступають змінюють один одного періоди підвищеної збудливості (посилення мовленнєвої та рухової активності) і депресії, що супроводжуються помірними галюцинаціями і маренням.

Види і стадії шизофренії. Деградація і ремісія при шизофренії

Маніфестація або перші ознаки прояву

Дебют психотичного розладу частіше відбувається під час остаточного становлення особистості (пізній підлітковий період або початковий етап дорослого життя). При виявленні ознак відхилень у початковій стадії вони легше піддаються корекції. З метою раннього виявлення ознак шизофренії проводиться дослідницька робота з діагностики симптомів продромального періоду (попереднього першим клінічним проявам хвороби).

Перед розвитком першого явного психотичного епізоду стан хворого може поступово змінюватися на протязі 2 і більше років. Предболезненный період називається преморбідні і характеризується рядом малоспецифических симптомів, які часто сприймаються як прояв індивідуальності характеру. Перші ознаки шизофренії, при виявленні яких слід звернутися до лікаря, це:

  • ізоляція від соціуму (потенційний хворий воліє перебувати на самоті);
  • безпричинні спалахи дратівливості, агресивної поведінки;
  • необґрунтована неприязнь до оточуючих;
  • пасивність, відсутність інтересу до подій;
  • переважання поганого настрою;
  • короткочасні епізоди галюцинацій;
  • поява маячних ідей, які людина наділяє сверхзначимостью.

Перші ознаки шизофренії: слабоумство, порушення сну, головні болі, мова, агресія

Ознаки шизофренії

Швейцарський психіатр Е. Блейлер, вперше використав термін «шизофренія» для опису ряду психотичних синдромів, мав на увазі під ним групу розладів, об'єднаних спільними ознаками і симптомами. Під ознаками розуміються об'єктивні докази хвороби, пов'язані з порушеннями в конкретній сфері психічної діяльності (мислення, судження, умовивід тощо), а симптоми – це загальні суб'єктивні відчуття хворого, характерні для захворювання.

Описані Блейлером ознаки шизофренії застосовуються при первинній діагностиці і в сучасній практиці. Негативні зміни у діяльності мозку, що формуються при шизотипических розладах, схильні динамічних зрушень і можуть мати велику або меншу вираженість – від легких відхилень до тотальної перебудови характерологічних властивостей особистості. Для захворювання типові 4 специфічних ефекту (т. зв. тетрада Блейера, або «чотири А»):

  • алогия (порушення логіки);
  • аутизм;
  • амбівалентність (подвійність);
  • афективна неадекватність (паратимия).

Асоціативний дефект

Синонімом цього терміна може виступати вираз «чуттєва бідність». Стан проявляється, як збіднення асоціативних зв'язків стосовно конкретних об'єктів, на які спрямована увага. При розвитку цього дефекту відбувається порушення здатності формувати поняття, узагальнення, прогнозувати. Зовнішніми ознаками є порушення спілкування з оточуючими, обмеження контактів з колишнім оточенням (з посиланням на втому, апатію).

Зміна звичного життєвого стереотипу призводить до психічної вразливості і спонукає шизофреніка кидати роботу, уникати спілкування, при цьому причини своїх дій він пояснити не може. При асоціативному збіднінні відбувається втрата спонтанності, падіння спонук до активності, хворі інертні і нетовариські. Діалог з людиною в цьому стані зводиться до односкладовим відповідей на поставлені запитання без ініціації продовження бесіди.

Аутизм

Розлади аутичного спектру характеризуються порушенням контакту з реальністю, відстороненістю від зовнішнього світу, зануренням у свої думки і формуванням нового світогляду (пустельництво, духовне самовдосконалення). Людина стає нелюдимим, не бере участі в суспільному житті, пропоновану допомогу сприймає агресивно, розцінюючи її як спробу втручання в особистий простір.

Аутизм проявляється як відсторонене ставлення до свого минулого і повне примирення з поточним положенням, при цьому думки про майбутнє відсутні. Шизофренік поступово віддаляється від свого оточення, родичів, залишаючись абсолютно байдужим до долі і почуттів близьких людей. В цьому стані людина схильна до повного розриву соціальних, родинних, професійних зв'язків, які існували в період преморбидный. Коло інтересів хворого істотно звужується, а взаємодія з оточуючими зводиться до мінімуму.

Амбівалентність

Ця ознака проявляється подвійністю переживань по відношенню до одного й того ж предмета, явища, об'єкта. Амбівалентне стан характеризується одночасним співіснуванням протилежних настроїв, думок, прагнень. Прикладом може служити одночасне бажання та небажання їсти (хворий входить у стан ступору, підносячи їжу до рота). Амбівалентність може проявлятися у трьох напрямках:

  1. Чуттєвому (емоційному) – одночасне співіснування протилежних почуттів, емоцій, настроїв, уявлень. Наприклад, людина може радіти подарунку, але при цьому плакати і голосити.
  2. Інтелектуальному – стан, що виникає при роздумах про факти і протилежності, появі взаємовиключних ідей (наприклад, віра і зневіра в інопланетян, діаметрально протилежні релігійні ідеї).
  3. Амбитендентном (вольовий) – нездатність здійснити довільне дію в силу наявності двох протилежних прагнень (наприклад, зігнути і розігнути руку), хворий не може зробити вибір на користь одного з запропонованих варіантів, тому, що хоче мати одночасно обома предметами.

Афективна неадекватність

Паратимия або афективна неадекватність виявляється в короткочасних емоційних сплесках (афект), які якісно (по тону, емоційної забарвленням) або кількісно (за інтенсивністю прояву емоцій) не вписуються в загальноприйняті рамки. Прикладом виступає розповідь про неприємні події (похоронах, катування тощо), супроводжуваний нестримним сміхом.

Проявляються емоції можуть не відповідати реальним почуттям хворого, він може співпереживати подій, але підібрати правильну реакцію не в змозі. У деяких випадках шизофренік не може визначитися у своєму ставленні до описуваним подіям, що виражається в різкій зміні настрою і транслюється емоції, при цьому вона теж не завжди є вірною.

Шизофренія. Лікар - психіатр Марк Зевин про шизофренію. Психіатрична клініка "IsraClinic"

Основні симптоми психічного розладу

У сучасній психотерапії виділяють 4 групи симптомів, з великою вірогідністю вказують на наявність шизофренії: позитивні (продуктивні, тобто пов'язані з появою чогось, чого не було раніше), негативні (дефіцітарні, пов'язані з пригніченням або зникненням конкретних характеристик особистості), когнітивні (дезорганізовані) і аффектные. Клінічне значення мають прояви, зберігаються протягом тривалого часу і пов'язані з наркотичною або алкогольною інтоксикацією.

Існуюча класифікація психозів до критеріїв віднесення виявлених порушень до шизофреноподобному розладу відносить тривалість присутності ознак протягом більше 1 міс. При цьому оцінюється їх спряженість з соціальними дефектами, триваючими від 6 міс. Підтвердженням наявності проблем з психікою виступає позитивна симптоматика, але при цьому вона не вказує однозначно на шизофреноподібних характер порушень. Про втрату індивідуальних характеристик особистості свідчать негативні симптоми.

Вираженість тих чи інших проявів психозу залежить від форми його перебігу і стадії шизофренії, але для всіх видів патології характерно присутність «симптомів першого рангу», описаних німецьким психіатром К. Шнайдером. При виявленні діагностичних критеріїв враховується наявність ознак, що відрізняють шизофренію від інших різновидів порушень психіки. До них відносяться:

  • Відсилання під час марення до зовнішнім силам, які, на думку хворого, маніпулюють ним.
  • Щира впевненість пацієнта в тому, що виникають у нього думки не належать йому, а вкладаються у свідомість кимось стороннім.
  • Виникнення у шизофреніка відчуття, що його думки доступні оточуючим.
  • Скарги на присутні в голові стороннього голосу.
  • Непослідовність суджень, «зісковзування», різкий перехід від однієї думки до іншої (при цьому людина сама не в змозі відстежити ці переходи).

Позитивні

В психопатології терміном «позитивна симптоматика» позначається явище, при якому у хворого з'являються нові, не властиві йому в звичайному стані характеристики. Симптоми, що відносяться до цієї групи, частіше оборотні і пов'язані з тимчасовою дисфункцією певних ділянок мозку або з'являються у відповідь на втрату інших функцій (тобто відбувається розгальмовування функцій, що знаходяться нижче в ієрархічній структурі, внаслідок розпаду стримують їх вищих функцій). Основні симптоми шизофренії позитивної групи, які свідчать про наявність психозу, – це:

  • Маячня – виникнення у свідомості не пов'язаних з реальністю і не відповідних їй суджень, висновків, думок, які для хворої людини є беззаперечною істиною. Природа марення завжди егоцентрична, але не безглузда. Виникають мислеформи мають для шизофреніка велике значення і створюються на тлі внутрішньої потреби. Точка зору божевільною системі не змінюється, але може доповнюватися новими деталями. Відмінністю марення від фантазій виступає істотний вплив на суб'єктивне поведінку.
  • Галюцинації – мимовільне виникнення у свідомості образів, які не існують у реальності. Класифікуються галюцинації по аналізаторів (органів почуттів) на зорові, слухові, нюхові, смакові, тактильні, моторні і комплексні. Більшість хворих чує голоси, які наказують виконувати певні дії, при цьому сама людина не може пояснити навіщо. Відмінною особливістю галюцинацій від ілюзій є те, що вони не виникають у психічно здорових людей. Все що виникають ефекти реально відчуваються хворим, а не є плодом фантазії.
  • Ілюзії – спотворене сприйняття предметів і об'єктів, які реально існують. Як ілюзії і галюцинації класифікуються в залежності від того, який з органів почуттів піддається ілюзорного дії. У людей зі здоровою психікою можуть виникати короткочасні фізичні, фізіологічні ілюзії і метаморфопсии (органічні). Виникнення інших видів ілюзорних ефектів (афективних, вербальних, спотвореного сприйняття часу, осознаваемости) свідчить про порушення психіки.
  • Розлади мислення проявляються у вигляді неадекватності поведінкових характеристик, безладних рухів, безглуздої діяльності. До цього симптомокомплексу відноситься стан сильного збудження без явних причин, невідповідність поведінки і зовнішнього вигляду поточної ситуації. Хворому може здаватися, що все, що відбувається навколо не по-справжньому. У деяких випадках розвивається важка форма неадекватності – кататонія (непередбачувані руху або дивні пози).

Негативна симптоматика при шизофренії

Позитивна симптоматика підтверджує наявність проблем з психікою, але не вказує на їх шизофреноподібних характер. Про втрату індивідуальних характеристик особистості свідчать симптоми випадіння (негативні), які пов'язані з атрофированием мозкової тканини або розпадом психічних функцій. Ця група ознак відрізняється стійкістю, необоротністю і зв'язком з этиопатогенетическими аспектами хвороби. До негативних симптомів відносяться:

  • Зниження (сплощення) афекту – спотворення або неадекватність емоційних реакцій, переживань, нездатність відчувати настрій інших людей, співпереживати їм. Беземоційність розвивається байдужість і егоцентризм, які при загостренні захворювання проявляються злістю і агресією у відношенні навколишніх. Цей симптом може проявлятися в декількох формах – або людина стає вкрай конфліктним, або абсолютно некритичним і благодушним. Всі прояви супроводжуються схильністю до обжерливості, неохайності та сексуального самозадоволення.
  • Алогия – відсутність або порушення логіки в міркуваннях, мізерність мовних зворотів, труднощі з правильною розстановкою слів в пропозиції, спілкування короткими фразами. Шизофреніки відчувають труднощі при плануванні дій, навіть самих примітивних (наприклад, вони можуть прийняти душ в одязі або викинути сміття в приміщенні і піти до сміттєвого баку з порожнім відром).
  • Ангедония – демотивація, відсутність бажання і потреби отримувати задоволення, втрата вольових прагнень, апатія, безініціативність. Хворі перестають відчувати емоції від того, що раніше приносило їм радість, у них пропадає бажання отримувати насолоду. Демотивированный людина перестає стежити за собою, у нього неохайний вигляд і безлад у місці проживання.
  • Відстороненість – аутическое поведінка, небажання перебувати в соціумі. Хворий уникає товариства інших людей, навіть своїх рідних, вважаючи за краще перебувати на самоті.
  • Фізична пасивність – затороможенность, постійні скарги на відсутність сил, втома. Такий стан може пояснюватися шизофреніком, як необхідність збереження енергії для виконання місії, для якої він призначений. Іншим поясненням симптому виступає відсутність мотивації до дій, тобто людей з порушеною психікою не бачить сенсу у фізичній активності.
  • Зниження концентрації уваги – хворому важко утримувати фокус уваги на конкретному об'єкті. В процесі спілкування це проявляється у вигляді частою кардинальної зміни тематики. Окремим варіантом порушень є резонерство – безплідне багатослівність, при цьому в поданні шизофреніка він відстоює конкретну ідею, але яку точно пояснити не в змозі.

Дезорганізовані

З усіх груп симптомів шизофренії дезорганізовані проявляються в самому ранньому віці і відрізняються стійкістю. Наростання симптоматики відбувається поступово, тому виявити їх на ранній стадії розвитку хвороби важко. Якщо поряд з цим типом симптомів спостерігаються маячні ідеї та галюцинації – вони носять упорядкований характер. До дезорганізовані ознаками психотического порушення відносяться:

  • спотворення міміки і характеристик поведінки;
  • відсутність логічних зв'язків у мові – уривчасті фрази, які не можна інтерпретувати, нездатність дотримуватися певної тематики;
  • погіршення комунікативних навичок – небажання вступати в діалог або порушення його звичної структури;
  • емоційна індиферентність – повну байдужість по відношенню до співрозмовника, відсутність емоційної забарвленості мови, монотонність вимови;
  • інфантилізм – дитяче поведінку, недоречна пустотливість, кривляння, лепет, хихикання;
  • своєрідна міміка, манера спілкування – відсутність при спілкуванні жестів або їх недоречне використання, незмінне вираз обличчя або не відповідне виголошуваної промови.

Афективні

Вираженість афективної симптоматики при шизофренії варіабельна і залежить від тяжкості прояви інших продуктивних і негативних ознак. У цю групу симптомів входять усі види зниження настрою:

  • депресія;
  • ангедония;
  • суїцидні прагнення;
  • самозвинувачення;
  • песимізм.

Ступінь прояву ознак афективних може коливатися від легкого дратівливості за дисфорії. У деяких пацієнтів спостерігаються різкі перепади настрою (від смутку до нестримної веселості), в інших – незмінне стан триває дуже довго. Початок захворювання проявляється в примхливому настрої, плаксивості, туги, апатії. При подальшому розвитку хвороби депресія змінює характер у сторону сплощення емоцій – реакції стають згладженими, одноманітними.

► Головні небезпеки при шизофренії! Основні симптоми шизофренії [Мацпен]

Характерні синдроми при шизофренії

Протягом шизофренії мінливе і її прояви дуже варіабельні, але в деяких симптомокомплексах, утворених тільки з позитивних або негативних симптомів, простежується відносне сталість. Вони піддаються опису як на короткому відрізку перебігу хвороби, так і в перспективі. Стану з спільністю типових ознак раніше розглядалися як окремі патології, але пізніше була виявлена здатність цих симптомообразований взаємно переходити з одного в інше, тому їх об'єднали в групу шизофрений.

В залежності від вхідних в склад комплексу симптомів вони поділяються на позитивні і негативні. До найпоширенішим позитивним синдромів при шизофренії відносяться:

  1. Галюцинаторно-параноїдний синдром – у структуру сукупності симптомів входить маревне сприйняття навколишньої реальності, почуттєве марення, слухові галюцинації. Основною тематикою маячних думок є переслідування, таємниче вплив, зовнішнє управління діями людини. Хворі абсолютно впевнені в реальності своїх ідей, пред'являють безліч доказів, що підтверджують свої ідеї (частою темою для марення є інопланетне вторгнення, повстання робототехніки тощо).
  2. Синдром Кандинського-Клерамбо – різновид галлюцинаторно-параноидного синдрому, що включає такі симптоми, як псевдогалюцинації, маячні ідеї, що стосуються впливу ззовні на думки або руху, психічний автоматизм (відчуття неприродності власних думок, рухів, вчинків, відчуження від свого мислення). Хворі з цим синдромом впевнені, що їм насильно нав'язують ідеї і сновидіння, їх думки відомі оточуючим. Можуть відчуватися обриви думок (шперрунг) або неконтрольовані мысленаплывы (ментизм), яким людина знаходить правдоподібне пояснення.
  3. Парафренний синдром – поєднання декількох симптомів одночасно (порушень афекту, маячних ідей управління, переслідування, величі, галюцинацій). Ідейний зміст фантастичного марення відносно постійно і часто має антагоністичний характер (поряд з упевненістю в переслідуванні існує переконаність у власній могутності і наявності зовнішніх прихильників хворого).
  4. Синдром Капгара – симптом позитивного і негативного двійника, який полягає в переконанні в тому, що люди можуть міняти зовнішність для досягнення своїх цілей. Сторонні особи можуть сприйматися хворим, як знайомі, а обличчя близьких людей – як чужі, замасковані під рідних. Підвидом синдрому виступає симптом Фреголи – твердження про те, що більшість зустрічаються шизофреніком людей є одним і тим же людиною, постійно змінюють вигляд.
  5. Афективно-параноїдний синдром – складний симптомокомплекс, що поєднує афективні розлади і чуттєвий (іпохондричний) маячня. Обов'язково присутніми виступають проявами зміна рухової загальмованості (гіпокінезії) і збудження (ажитації), депресія, тривожність, переважання ідеї малоцінності, винуватості. На стадії повного розвитку синдрому маячні ідеї стосуються масштабних явищ (наприклад, загибель світу) при цьому хворий може відчувати себе рятівником, посланником вищих сил. Слухові галюцинації мають адекватне поточним думкам зміст.
  6. Кататонічний синдром – рухові порушення, що виникають у відповідь на афективні. Кататонія проявляється у вигляді почергових станів ступору і збудження. Обидва стани можуть протікати в декількох формах. Збудження характеризується або поступовим наростанням (патетичне), або стрімким розвитком (імпульсне). Рухи хворого безглузді, химерні або дзеркально повторюють жести оточуючих. У стані ступору шизофренік застигає в незвичайних позах і зберігає їх тривалий час, не реагуючи на зовнішні подразники.
  7. Деперсонализационно-дереализационный синдром – спотворення сприйняття власної особистості (деперсоналізація) і навколишньої реальності (дереалізація). Ці два явища в більшості випадків спостерігаються одночасно, рідше – ізольовано. Людина з пригніченою психікою бачить себе і інших людей чужими очима, навколишні предмети здаються йому зміненими, незнайомими людьми, не такими, як треба. У цьому стані хворий відчуває сильне занепокоєння, страх, розгубленість, нерідко відчуває роздвоєння особистості (скаржиться, що в ньому живуть дві людини).

На відміну від позитивних синдромів поява негативної симптоматики з кожним новим психотическим епізодом призводить до розширення і поглиблення комплексу порушень. Негативні синдроми розвиваються приблизно у половини пацієнтів з шизофренією, найпоширенішими з них є:

  1. Синдром розладу мислення – порушення асоціативного процесу, що характеризується низькою продуктивністю мови. Проявами синдрому виступають різноплановість (сприйняття неістотних явищ, як надзвичайно важливих), символізм (застосування термінів для позначення об'єктів, логічний зв'язок не простежується), шизофазия (відсутність зв'язку між вимовними словами), персервация (застрявання на одних і тих же подіях, постійне повторення однієї фрази), резонерство (безплідні міркування, незакономерные висновки), инкогерентность (хаотчиная мова).
  2. Синдром емоційних порушень – афективна група негативних симптомокомплексов представлена депресивних, маніакальних синдромами і дисфорією. Стани характеризуються зниженням настрою, згасанням емоцій, виникненням суїцидних думок. Можуть виникати маячні ідеї, що стосуються самозвинувачення. Вольова активність або втрачається, або підвищується. В останньому випадку відбувається прискорення розумового процесу і винесення якостей своєї особистості. Може спостерігатися емоційна амбівалентність (пацієнт не може визначитися у своїх емоціях).
  3. Синдром розладу волі (абулия або гипобулія) – патологічний відсутність вольової активності, що виявляється в нездатності здійснювати усвідомлені дії, приймати рішення. З плином часу симптоми прогресують і шизофренік стає абсолютно пас