Інструкція по застосуванню препарату Комбилипен в ампулах - склад, показання, побічні ефекти, ціна і аналоги

Нервова система грає важливу роль в регуляції та координації діяльності всіх органів і систем організму. Існують лікарські препарати, що допомагають підтримувати ЦНС в нормальному стані для забезпечення повноцінної життєдіяльності людини. Який механізм задіяний для попередження дисфункції нервових клітин, на які відділи хребта надає благотворний вплив Комбилипен уколи для внутрішньом'язового введення, спробуємо розібратися.

Комбилипен – інструкція по застосуванню

Препарат відноситься до комплексних полівітамінним засобів нейротропної дії, використовується для лікування неврологічних патологій. Призначаються вітаміни Комбилипен для:

  • посилення кровообігу;
  • поліпшення обміну речовин;
  • усунення запалення нервових стовбурів;
  • відновлення пошкоджених тканин нервових волокон;
  • зменшення больового синдрому, викликаного ушкодженнями в периферичній нервовій системі;
  • нормалізації провідності нервових тканин;
  • зміцнення імунітету, підвищення стійкості захисних сил організму до несприятливих факторів: стресів, куріння, вживання алкоголю.

Склад

Комплексна дія уколов забезпечують активні елементи, що входять до складу Комбилипена в ампулах: бенфотиамин (жирорастворимая форма вітаміну В1) – 100 мг, піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) – 100 мг, ціанокобаламін (вітамін В12) – 1000 мкг, лідокаїну гідрохлорид – 20 мг. Розчин для ін'єкцій містить допоміжні речовини:

  • натрію триполіфосфат;
  • натрію гідроксид;
  • калію гексацианоферрат;
  • бензиловий спирт;
  • вода для ін'єкцій.

Форма випуску

Випускається препарат Комбилипен у вигляді таблеток і розчинів для ін'єкцій в ампулах. Склад таблеток дещо відрізняється від уколів. Комбилипен табс з діючих речовин не містить лідокаїн, а з додаткових елементів до складу таблеток входять:

  • тальк;
  • кармеллоза натрію;
  • сахароза;
  • целюлоза;
  • повідон;
  • стеарат кальцію;
  • полісорбат-80.

Уколи представляють рідина рожево-рубінового кольору з різким специфічним запахом. Комбилипен в ампулах містить два мл розчину для ін'єкцій. Фасуються уколи в осередкова контури по 5 або 10 штук. У зовнішню картонну упаковку поміщається скарифікатор, якщо немає насічок або точок розлому на ампулах. Відпускається препарат у аптеці за рецептом лікаря. Зберігати ампули необхідно при температурі 8 градусів в приміщенні без сонячного освітлення. Термін придатності препарату становить 2 роки.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Дія препарату забезпечується активною сумішшю вітамінів групи В, які відрізняються благотворним впливом на нервову систему людини, відновною здатністю при запальних і дегенеративних процесах в нервових тканинах і опорно-руховому апараті. Основною активною речовиною є тіамін (вітамін В1), вітаміни В6 і В12 посилюють його дію і відіграють важливу роль в обмінних процесах. Фармакологічний ефект Комбилипена досягається завдяки наступним властивостям активних речовин:

  1. Вітамін В1. Раніше він мав назву Аневрин, тому що відкриття його пов'язане із захворюванням нервової системи – бери-бери. Для цієї хвороби характерні стомлюваність, зниження розумових здібностей, болі за розташуванням нервових волокон, параліч. Речовина здатна відновити функцію нервової тканини при згаданому захворюванні, при інсульті мозку і церебрастении. Його роль полягає в нормальному забезпеченні глюкозою нервових клітин. При недостатності глюкози вони деформуються, що призводить до порушення функцій – проведення імпульсів. Тіамін забезпечує скорочення серцевого м'яза.
  2. Вітамін В6. Потрібен для правильного обміну речовин, нормального кровотворення, з допомогою речовини відбуваються процеси збудження і гальмування, передача імпульсів у точках дотику волокон нервів. Забезпечує синтез гормонів норадреналіну і адреналіну, транспортування сфингозина – речовини, що входить до складу оболонки нерва. За допомогою вітаміну відбувається утворення серотоніну, який відповідає за сон, апетит і емоції людини.
  3. Вітамін В12. Надходить в організм з продуктами харчування тваринного походження. Бере участь у біосинтезі ацетилхоліну, відповідального за проведення нервових імпульсів. Необхідний для нормального кровотворення, з допомогою речовини утворюються стійкі до гемолізу еритроцити. Відповідає за синтез мієліну – компонент оболонки нерва. Необхідний для метаболізму фолієвої кислоти. Бере участь в синтезі амінокислот – будівельного матеріалу для клітин епітеліального шару, регулює вироблення гормонів статевими органами. Підвищує регенеруючі здатності тканин, уповільнює старіння організму. Здатний створювати знеболюючий ефект і підвищувати дію анестезуючих засобів, нормалізувати артеріальний тиск.
  4. Лідокаїн. Займає проміжне положення між активними і допоміжними елементами. Не відноситься до вітамінів, є анестезуючою засобом. Завдяки речовині ін'єкція стає безболісною. Додатково елемент впливає на розширення судин і сприяє засвоєнню організмом вітамінів.

Комбилипен уколи – для чого призначають

Здатність вітамінного препарату благотворно впливати на нервову систему, відновлювати нервові тканини і їх провідність, зменшувати больові відчуття при запально-дегенеративних процесах в нервових волокнах і опорно-рухової системи використовують для лікування:

  • захворювань опорно-рухового апарату;
  • невриту лицьового нерва;
  • міжреберної невралгії і трійчастого нерва;
  • алкогольної полінейропатії, діабетичної етіології;
  • люмбоішіалгії;
  • больового синдрому, який спричинений дегенеративними змінами шийного, шийно-плечового та поперекового відділів хребта (остеохондрозу).

Як полівітамінний препарат уколи Комбилипен надають загальнозміцнюючу дію. Позитивні результати спостерігаються при призначенні ін'єкцій хворим в післяопераційному періоді. Схвальні відгуки отримав препарат від лікуються хворих. Після закінчення курсу лікування пацієнти відзначали поліпшення стану шкіри, прилив енергії, зниження стомлюваності.

Протипоказання

Для досягнення результату уколи Комбилипен містять високу концентрацію біоактивних речовин. Така кількість вітамінів іноді здатне, крім лікувального ефекту, завдати шкоди організму. Не рекомендується призначати препарат хворим:

  • при наявності реакції на вітаміни групи В;
  • вродженою чи набутою серцево-судинною недостатністю;
  • тромбозом, тромбоемболією.

Спосіб застосування і дозування

Одна ампула уколов містить дробову (денну) дозу ін'єкції – 2 мл Як колоти Комбилипен хворому? Препарат вводиться глибоко внутрішньом'язово. Такий спосіб забезпечує депонування біоактивних речовин, подовжує дію вітамінів – так досягається краще їх засвоєння. При сильно виражених симптомах, наявності больового синдрому в першу тиждень призначається щоденне введення ліків.

Після поліпшення стану дозу зменшують – роблять 2-3 ін'єкції в тиждень. При легких формах хвороби призначають ін'єкції через 2-3 дні протягом 7-10 днів. Тривалість періоду прийняття уколів не повинна перевищувати 14 днів. Схему прийому Комбилипена і тривалість курсу лікування визначає лікар. Після 10-14 днів уколов він може призначити прийом таблеток.

Особливі вказівки

Не рекомендується вживання препарату Комбилипен особам, зайнятим у процесах, що вимагають підвищеної уваги, швидкої реакції. Особливо це стосується небезпечних виробництв з метою виключення можливості травмування хворого. Необхідно відмовитися від керування автомобілем під час прийому лікарського засобу, тому що дія препарату уповільнює реакцію водія.

При вагітності

Інструкція містить застереження про застосування уколов Комбилипен в період вагітності і лактації. Пояснюється це можливістю всмоктування біоактивних речовин в молоко при годуванні немовляти або проникнення активних елементів через плаценту. Високі концентрації діючих речовин уколов Комбилипен можуть завдати шкоди молодому організму або негативно вплинути на розвиток плода.

У дитячому віці

До протипоказань препарату Комбилипен відносять дитячий і юнацький вік. Не можна призначати лікарський засіб дітям із-за вмісту в уколах бензилового спирту. Відсутні дані про дослідження про вплив активних елементів цього препарату на дитячий організм, тому не рекомендується прийом ліків через існування ризику нашкодити дитині.

Лікарська взаємодія

Перед призначенням уколов лікар розпитує хворого про наявність хронічних захворювань і вживанні ліків – препарат може вступати у взаємодію з іншими речовинами і підвищувати їх токсичність або зменшувати лікувальний ефект. Слід врахувати:

  1. Вітамін В1 повністю розпадається під впливом окислювачів (сульфітів), фенобарбиталов, рибофлавіну.
  2. Вітаміни групи В і препарат Леводопа, який призначають при хворобі Паркінсона, взаимоснижают терапевтичний ефект один одного.
  3. Вітамін В12 несумісний із солями важких металів і аскорбіновою кислотою.
  4. Мідь прискорює руйнування вітаміну В1.

Взаємодія з алкоголем

Різко знижує всмоктування тіаміну (Вітаміну В1) алкоголь, тому під час прийому уколов Комбилипен вживання алкогольних напоїв заборонено. Не можна одночасно приймати ін'єкції препарату і лікарські засоби, які містять етиловий спирт. Таке поєднання зменшує ефективність дії препарату Комбилипен на організм хворого.

Побічні дії

Уколи Комбилипен не містять елементів, здатних токсично впливати на організм хворого, але біоактивні речовини можуть викликати відповідну реакцію організму у вигляді:

  • алергічних проявів (свербежу, кропив'янки, утруднення дихання, анафілактичного шоку, набряку Квінке);
  • тахікардії з боку серцево-судинної системи;
  • порушення обміну речовин (підвищеної пітливості, вугрової висипки, гіпергідрозу);

Передозування

Можливі випадки, коли при введенні ін'єкцій спочатку не спостерігаються побічні дії препарату, а при збільшенні доз прийому настає реакція. У хворих при передозуванні можна спостерігати поява свербежу, кропив'янки, шкірних висипань, надмірної пітливості, запаморочення, нудоти, блювоти, порушення серцевого ритму. Необхідно негайно промити вміст шлунка, прийняти активоване вугілля та звернутись до лікаря для призначення симптоматичного лікування.

Аналоги

Ампули для ін'єкцій Комбилипен випускаються об'єднанням «Фармстандарт» міста Уфи. В аптеках можна придбати аналогічні за складом такі препарати вітчизняної фармакологічної промисловості, як Витагамма і Тригамма. Із зарубіжних лікарських засобів такими ж властивостями володіють Нейрорубін (країна виробника – Норвегія), Нейробион (країна виробництва – Німеччина) і Мільгамма (країна виробництва – Австрія). Зарубіжні препарати відрізняються від уколів Комбилипен підвищеною ціною.

Ціна Комбилипена

Позитивні відгуки уколи Комбилипен отримали щодо поєднання низької ціни і терапевтичного ефекту. Вартість препарату залежить від цінової політики аптечної мережі та фасування. Ціни на препарат в аптеках Москви представлені в таблиці:

Розчин для внутрішньом'язових ін'єкцій

Ціна (рублів)

Комбилипен, 5 ампул

123-171

Комбилипен, 10 ампул

209-263

Відгуки

Катерина, 38 роківУ мене сильно боліло особа. Лікар поставив діагноз – невралгія трійчастого нерва і призначив уколи Комбилипен. Вже на третій день біль почала слабшати і повністю пройшла на десятий день до закінчення курсу лікування. Я навіть здивувалася, що так швидко вилікувалася. Лікар попереджав, що можлива алергія, але у мене все обійшлося благополучно.
Андрій, 28 роківУ мене остеохондроз і лікар призначив проколоти 10 днів Комбилипен. Сьогодні третій день, і я вже не можу терпіти. Сильно измучило запаморочення і слабкість, думав, що минеться, але стан моє тільки погіршується. Перший день не міг нормально працювати, а сьогодні навіть ходити важко. Сам скасував уколи, завтра піду до лікаря на нове призначення.
Маша, 32 рокиУ мене боліла спина. Звернулася до лікаря, і він порекомендував уколи Комбилипен. Після десяти днів лікування стала почувати себе краще. Була приємно здивована. Після закінчення курсу уколів помітила, що у мене покращився стан волосся, шкіри і нігтів. Завтра запитаю у доктора, як часто можна користуватися ліками. Результат мені сподобався.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!