Микроаденома гіпофіза: симптоми і лікування

Важлива частина ендокринної системи організму – гіпофіз. Він продукує бета-ендорфін, ФСГ, ЛГ, СТГ, пролактин, ТТГ, кортикотропін (АКТГ). Якщо орган функціонує нормально, то всі ці біологічно активні речовини виділяються у необхідній кількості. Якщо залоза працює погано, то формується пухлина – микроаденома гіпофіза, яка без лікування впливає на кількість гормонів. По МКБ захворювання присвоюють один з наступних кодів: С75.1 або Д35.2.

Що таке микроаденома гіпофіза

Всілякі новоутворення зустрічаються у 85% людей. Микроаденома гіпофіза – це доброякісна пухлина, що повністю складається з залозистих клітин. Її розміри не перевищують 10 мм. На початкових стадіях новоутворення не буде впливати на роботу органу, тому виявити його дуже важко. Микроаденома головного мозку частіше зустрічається у молодих жінок. Причиною такої статистики є сильні навантаження на жіночий організм під час вагітності, лактації та пологів, коли органу доводиться виробляти збільшену кількість гормонів, щоб підтримувати тіло в нормі.

Чим небезпечна микроаденома гіпофіза

Сам термін означає, що новоутворення має невеликі розміри, тобто не впливає на знаходяться поруч тканини головного мозку, кровоносні судини, нервові закінчення. Стає микроаденома гіпофіза небезпечна лише коли переходить в стадію гормональної активності, порушуючи природний баланс біологічно активних речовин. У деяких пацієнтів можуть зустрічатися наступні прояви недуги:

  • розвивається нецукровий діабет;
  • спостерігається акромегалія;
  • з'являються різні сексуальні розлади.
  • проблеми із зором і нюхом;
  • коливання маси тіла;
  • нудота і блювання;
  • всілякі хвороби щитовидної залози;
  • проблеми з фізичним розвитком;
  • блідість шкірних покривів;
  • запаморочення;
  • швидка стомлюваність.

Помилково вважати, що розмір пухлини впливає на формування ендокринних розладів. Активна аденома в голові може призвести до безпліддя, порушення вироблення вазопресину, скупчення рідини в черепі, збільшення вузлів в органах. В особливо важких випадках у пацієнтів може з'явитися ликворея і серйозні порушення зору. Лікарі рекомендують, як тільки пухлина почала проявлятися, зробити операцію з її видалення.

Микроаденома гіпофіза і вагітність

Пухлина гіпофіза і виношування дитини погано сумісні один з одним. Зачаття не відбувається. Навіть якщо жінка змогла завагітніти, може статися мимовільний викидень. Микроаденома гіпофіза і вагітність супроводжуються ускладненнями в 85% випадків. Одним із частих ускладнень є збільшення об'єму пухлини. Стандартний діаметр мікроаденоми становить 5 мм, тобто не перевищує розміру горошини. Під впливом надлишку гормонів пухлина збільшується. Лікування при вагітності є консервативним.

Симптоми аденоми гіпофіза

Вираженість проявів захворювання залежить від того, яку гормональну функцію взяла на себе пухлину. Симптоми аденоми гіпофіза гормонально-активного типу полягають у порушенні зору і головних болів. Різкий напад мігрені, що супроводжується звуженням візуального простору. Підвищена активність залози впливає на артеріальні відділи головного мозку. В передній частці гіпофіза знаходяться сегменти, які відповідають за роботу надниркових, яєчників, придатків, щитовидної залози. Задня частка впливає на регенерацію.

У жінок

У слабкої статі пухлина викликає приріст маси тіла. Багато пацієнтки звертаються в клініку з приводу виділення молока грудними залозами при відсутності вагітності або маленької дитини. Активність яєчників на тлі пухлини падає, що призводить до зміни менструального циклу і неможливості зачаття. Симптоми мікроаденоми гіпофіза у жінок не можуть бути списані на проблеми, що виникають під впливом стресу, надмірних навантажень або патології інших органів, що збільшує шанс своєчасної діагностики хвороби.

Діяльність пухлини буде позначатися на психологічному стані дівчат. Часто симптоми пухлини гіпофіза у жінок включають помітні розлади поведінки і настрою. Жінка стає надмірно імпульсивної або зовсім перестає реагувати на подразники. Значно збільшується в габаритах зоб. Після лікування патології всі проблеми з щитовидною залозою та фертильністю проходять.

У чоловіків

Вперше виявити ознаки, що дозволяють запідозрити наявність пухлини, можна під час росту гіпофіза. Якщо величина новоутворення досягає 1 см, то навколишні тканини починають страждати від надлишкового тиску. У пацієнтів спостерігаються розлади у функціонуванні ендокринної системи, бувають припадки. Деякі хворі починають страждати від хронічного нежитю. Його поява свідчить про те, що гіпофіз почав рости вниз і існує загроза розриву «турецького сідла». Основні симптоми пухлини гіпофіза у чоловіків:

  • Раптове погіршення гостроти зору. Особливо важкі випадки супроводжуються повною сліпотою. Пов'язано це з тим, що пухлина придавлює зорові нерви. Порушення можуть спостерігатися як в одному, так і в двох очах.
  • Часті напади мігрені. Біль не має якоїсь конкретної локалізації і є тупий. Після зміни положення тіла і прийому знеболюючих не зникає.
  • Мимовільні скорочення м'язів і судоми.
  • Різкі коливання ваги як в меншу, так і в більшу сторону.
  • У виділеннях з носа присутній цереброспінальна рідина.
  • Коливання температури тіла, частіше - сильна чутливість до холоду та зменшення осмотичного тиску.
  • Постійна втома, що супроводжується безсонням.
  • ВЧГ (високий внутрішньочерепний тиск, гіпертензія).
  • При сильних ураженнях мозку спостерігаються періодичні втрати свідомості.
  • Скорочення кількості волосся на тілі й голові.
  • Проблеми з потенцією і зачаттям.

Причини мікроаденоми гіпофіза

Фактори, що впливають на формування захворювання, до кінця не виявлені. Причини мікроаденоми гіпофіза різноманітні. У багатьох пацієнтів лікарі спостерігають зниження функції периферичних залоз. Вони впливають на гіпофіз. Щоб компенсувати недостатню роботу органу, залоза починає розростатися, що призводить до розвитку патології. Наступні фактори можуть спровокувати появу мікроаденоми гіпофіза:

  • спадкова схильність;
  • різноманітні ураження ЦНС;
  • підвищене навантаження на організм під час виношування плоду та годування груддю;
  • травми черепа;
  • проблеми в роботі гіпофіза з боку гіпоталамуса.

Наслідки мікроаденоми гіпофіза

Якщо лікування було проведено своєчасно, то більш вірогідний результат – сприятливий. Пацієнт швидко приходить в норму і повертається до звичного способу життя. Наслідки мікроаденоми гіпофіза часто полягають в проблемах із зором. Розвивається далекозорість або короткозорість, людині стає важко розрізняти об'єкти перед собою. У деяких хворих формуються хронічні мігрені, не проходять після використання болезаспокійливих.

Зменшення дози деяких гормонів призводить до відставання в зростанні, проблем в сексуальному житті. Чоловіки часто страждають від нестачі тестостерону. Кількість волосся на тілі зменшується, спостерігається підвищене відкладення жиру в області молочних залоз. Настрій стає лабильным (нестійким), на тілі з'являються розтяжки насиченого фіолетового або рожевого кольору.

Лікування мікроаденоми гіпофіза

Пацієнт повинен прийти в клініку, пройти МРТ і томографію, здати кров на аналіз. За результатами знімків лікарі зможуть виявити наявність дифузних змін в області гіпофіза. Фахівці виявляють підвищену секрецію окситоцину, трансформацію структури органу. При микроаденоме гіпофіза пухлина починає стимулювати сусідні сегменти мозку. В результаті у пацієнтів розвиваються супутні хвороби, пов'язані з порушенням зору і пам'яті. Лікування мікроаденоми гіпофіза може бути:

  • лікарською;
  • хірургічним.

Оперативне втручання є єдиним варіантом, коли інші методи не допомагають. Іноді може використовуватися променева терапія, якщо у пацієнта розвивається базофильный лейкоз. Наскільки добре буде піддаватися терапії пухлина залежить від генетичних особливостей організму. Лікування аденоми гіпофіза головного мозку тривале. Половина пацієнтів перестає приймати препарати після того, як зауважує невеликі поліпшення, що викликає вторинне розвиток внутрішньої пухлини.

Лікування народними засобами

Приступати до даної різновиду терапії можна тільки при відсутності протипоказань і після отримання офіційного дозволу лікуючого лікаря. Лікування мікроаденоми гіпофіза народними засобами здійснюється з допомогою трав'яних настоянок. Особливою ефективністю відрізняються м'ята і меліса, які застосовують в якості добавок до їжі. В ніс дорослим і дітям можна закопувати настоянку болиголова. Такі засоби народної медицини допустимо застосовувати для лікування активної мікроаденоми:

  • Настоянка блощичника. Її можна придбати в аптеці. Приймати по 10 крапель з 125 мл води 3 рази на день.
  • Суміш меду, імбиру, первоцвіту, насіння гарбуза і кунжуту. Інгредієнти змішують в рівних пропорціях і приймати по чайній ложці 4 рази на день.
  • Відвар валеріани, шавлії, подорожника і ягід горобини. Взяти по чайній ложці кожної трави, перемішати, залити окропом. Суміш настоювати годину. Процідити і пити по 125 мл 3 рази на день.

Не слід думати, що пухлина в гіпофізі швидко пройде від таких маніпуляцій. Її активність знизиться, якщо комбінувати прийом медикаментів і трав. Нормалізувати гормональний фон відвари не допоможуть. Деякі рослини, що застосовуються для лікування мікроаденоми, дуже отруйні. Приймати їх лікарі не рекомендують, оскільки вони можуть нашкодити здоровим органам.

Відео: Лікування аденоми гіпофіза

Жити Здорово! Аденома гіпофіза

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!