Анатомія і будова спинномозкових нервів в організмі людини, функції і порушення в роботі

Спинний мозок складається з численних сплетень, які формують спинномозкові нерви, які представляють парні стовбури. Кожна пара відповідає певній частині тіла, внутрішніх органів, виконує свої унікальні функції. Всього 31 пара, що відповідає числу пар сегментів спинного мозку. Важливо розуміти, що таке нервові сплетення людини, для чого вони потрібні, які функції будуть виконуватися в організмі при їх роботі.

Що таке спинномозкові нерви

В хребетному каналі міститься спинний мозок, який представляє початкову структуру органів ЦНС. Цей важливий відділ організму, сплющений спереду, має циліндричну форму. Конструктивно має передні гілки і задні корінці, які служать для передачі імпульсів до кори головного мозку. Відповідь на питання, скільки спинномозкових нервів відходить від спинного мозку, простий – 31 пара. Така кількість однаково для жінок, чоловіків, не залежить від віку пацієнтів.

Анатомія

Спинний нерв складається з великої кількості клітин – нейронів, які забезпечують рефлекторну, симпатичну і рухову функції організму. Кожен такий відросток бере свій початок з міжхребцевого отвору, формується з корінців чутливих і рухових. Окремі нерви сплітаються в пучки, які мають офіційну назву, рухаються по аферентні шляхах (висхідним) і спадним шляхах. Сформовані спинномозкові сплетення зустрічаються трьох видів: попереково-крестцовое, плечове, шийна.

Нерви спинного мозку є коротким структурами, оскільки їх довжина становить 1,5 див. Далі вони з усіх боків розгалужуються, утворюючи задню і передню оболонкові гілки. Конструктивно, задні гілки спинномозкових нервів простягаються між поперечними відростками пари область спини, сприяючи згинання і розгинання тулуба. На передній поверхні розташовується серединна щілина. Такі конструктивні елементи умовно ділять мозок на праву, ліву половини, тісно пов'язані між собою по функціональності.

У кожній складовій виділяють латеральні борозни передню і задню. Перша є ділянкою з виходом задніх чутливих корінців спинномозкових нервів, а друга забезпечує відгалуження рухових нервів. Бічні борозни вважаються умовними кордонами між задніми, боковими, передніми канатика. В порожнині спинного мозку локалізується центральний канал – щілина, заповнена спеціальною речовиною під назвою ліквор.

Кількість спинномозкових нервів

У дорослої людини є 31 пара спинномозкових нервів, причому такі елементи характеризуються своєю умовною класифікацією. Представлено такий поділ 8 шийними, 5 поперекових, 12 грудними, 5 крижовий, 1 копчиковым сплетінням. Загальна кількість нервів – 62 позиції, входять вони до складу більшості внутрішніх органів, систем (частин тіла). Без їх присутності виключена активність мускулатури, нормальна мозкова діяльність теж патологічно знижена.

Відділи

Вивчаючи конструктивні відділи хребта людини, потрібно виділити ті важливі структури, які пронизані нервами волокнами, містять спинний мозок. Вони відповідають за рухову активність опорно-рухового апарату, чутливість до провокуючих факторів ззовні. Це такі відділи хребтового стовпа:

  1. Якщо вивчати зону шиї, то шийне сплетення утворене передніми гілками, локалізуються між глибокими м'язовими структурами. Постачання нервовими клітинами спостерігається в зонах потилиці, вушного проходу, ключиці, м'язових тканин шиї, грудобрюшины. Таким способом нервові імпульси передаються з метою забезпечення рухливості верхніх кінцівок. У разі патології першою страждає потилична область.
  2. Спинномозкові структури крижової і поперекової області відповідають за рухливість нижніх кінцівок, формування і підтримання тонусу м'язів. Одночасно здійснюється контроль області тазу, всіх внутрішніх органів. Особливо чутливий сідничний, куприковий і стегновий нерви, защемлення яких призводить до гострого больового синдрому. Якщо присутні такі неприємні відчуття, це означає, що в організмі відбувається патологічний процес.
  3. Нерви грудної клітини представлені в кількості 12 пар, розташовуються в міжреберному просторі. Основне завдання – забезпечити рухливість грудної клітки, м'язів тонких стінок очеревини. В такій області спинномозкові сплетення не формуються, виходять безпосередньо на м'язи. Патології характерного ділянки супроводжуються болем, але при своєчасно підібраному лікуванні больовий синдром буде сходити.

Внутрішній вміст

Спинномозкові корінці мають основний центр – спинний мозок, оболонки якого заповнені ліквором. У його складі міститься сіра і біла речовина. Кожна структура виконує свої унікальні функції. Наприклад, біла речовина складається з нейронів, які формують три стовпи – бічний, передній і задній. Кожен елемент в розрізі набувають форму рогів і здійснює своє завдання.

Так, передні роги містять рухові нерви, задні складаються з чутливих волокон, а бічні здійснюють безпосередній зв'язок з сірим речовиною спинного мозку. У кожній нервової структурі присутні спинномозкові сплетення, численні вузли. Сіра речовина оточена білим, формує канатики спинного мозку з поздовжньо розташованих нервових волокон.

Функції

Основні завдання спинномозкових нервів – провідникова та рефлекторна. У першому випадку мова йде про проходження нервових імпульсів до кори головного мозку з метою подальшого забезпечення природної реакції на зовнішні і внутрішні дратівливі чинники, наприклад, біль, температура, холод, роздратування. Рефлекторна функція, яка здійснюється нервовими центрами, забезпечує іннервацію скелетних м'язів, забезпечує роботою всіх внутрішніх органів і систем. Зважаючи на таку класифікацію спинномозкові нерви бувають:

  • чутливі – забезпечують реакцію організму (шкіри) на вплив зовнішніх і внутрішніх подразників переважно через шкірні покриви;
  • рухові – приймають і контролюють фізичну активність м'язів, утримують рівновагу, забезпечують координацію рухів, тонус гладкої мускулатури;
  • змішані – це спинномозкові сплетення, утворені з рухових і чутливих волокон. Функції таких вузлів численні, а залежать від локалізації нервових закінчень.

Нервові волокна відрізняються не тільки своєю функціональністю, але і по сфері дії в організмі людини (іннервації). Знаходяться і поширюються такі тверді структури по всьому тілу, а запалення вузлів призводить до незворотних наслідків для організму. Звична рухова активність і чутливість повертаються не відразу, потрібно пройти консервативне лікування.

Як утворюються нерви

Нервові закінчення мають стандартну структуру, а їх відмінності пояснюються функціональними особливостями корінців. Конструктивно виділяють передні гілки і задні корінці. У першому випадку мова йде про рухових нейронах, сформованих аксонами, які відповідають за рухливість кінцівок. Що стосується задніх корінців, це утворення спинномозкового нерва і його гілки, які послідовно з'єднані з задніми рогами і чутливими ядрами спинного мозку. Такі анатомічні структури швидко передають нервові імпульси.

Відео: Формування спинномозкових сплетень

Формування спинномозкового нерва

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!