Остеохондроз поперекового відділу хребта - симптоми і лікування захворювання

Літні люди, спортсмени і ті, хто щодня подовгу перебуває в сидячому положенні, схильні до різних захворювань хребта. Неправильне харчування та гіподинамія призводять до репарації кісткової, хрящової тканин, як підсумок – поява остеохондрозу різних типів.

Остеохондроз поперекового відділу - симптоми

Всередині кожного хребця знаходиться фіброзне кільце, яке допомагає витримати вагове навантаження. Порушення в хрящової тканини всередині міжхребцевих дисків призводить до ситуації, коли фіброзне кільце піддається посиленому тиск, випинається, травмуються нервові корінці і звідси - сильна біль. Такі ознаки вказують на дегенеративно-дистрофічне захворювання – остеохондроз поперекового відділу хребта. Перед походом до лікаря ви самі зможете помітити симптоми, якщо таке захворювання у вас є:

  • наявність болю – головний симптом, у здорової людини не буде ніякого відчуття в спині;
  • біль може ставати сильнішим, коли людина змінює положення після довгого перебування у певній позі;
  • «простріл» попереку;
  • поколювання, мурашки в ногах.

У жінок

Посилений тиск в попереку впливає на кровообіг, тому можуть страждати органи, які знаходяться поруч. Ознаки поперекового остеохондрозу у жінок діагностуються не тільки як спинні болі, але і проявляються як порушення сечостатевої системи: можуть з'явитися проблеми з яєчниками, маткою, а запущена хвороба в репродуктивному віці може взагалі призвести до безпліддя. Тому будь-які відчуття в спині повинні бути вчасно діагностовано.

Загострення

Недуги, пов'язані з хребтом, потрібно лікувати вчасно, не допускаючи загострень і ускладнень. Наслідком дегенеративних порушень крижового відділу хребта можуть стати:

  • сколіоз (його легко розпізнати за асиметрії сідниць);
  • ішіас;
  • лордоз;
  • міжхребцева грижа;
  • защемлення і біль корінцевих нервових закінчень.

Загострення поперекового остеохондрозу може виникнути від фізичних навантажень, відчувається великий тиск на ноги й поперек – так організм намагається зняти навантаження з хребців. Загострений остеохондроз нижнього відділу хребта має такі ознаки:

  • люмбаго – «простріл» попереку;
  • люмбагия – тривалий больовий синдром попереку;
  • люмбоішіалгія – передається в ногу біль, яка бере свій початок у попереку, супроводжується періодичним відчуттям жару або холоду;
  • каудальний синдром – сильний біль, иррадиирущая в ноги;
  • корінцевий больовий синдром – біль, иррадиирущая в ногу по одній, ураженій стороні;
  • відсутність чутливості шкіри в районі болю.

Ознаки

Дистрофія хрящової тканини суглобів спини в районі попереку може викликати захворювання паралельно і в крижовому відділі. Найчастіше на такий недуг скаржаться жінки, що пов'язано з особливостями жіночої фізіології. Якщо з'являється підозра на остеохондроз поперекового відділу хребта – симптоми і лікування повинен спостерігати профільний лікар, хоча ознаки остеохондрозу попереково-крижового відділу хребта сплутати з чим-небудь складно. Хвороба супроводжується симптомами:

  • запорами;
  • пекучими болями в районі куприка;
  • затримкою сечі або нетриманням сечі;
  • порушенням менструальної функції;
  • можливі запальні захворювання сечостатевої системи, зниження лібідо і втрата чутливості.


Перша допомога при остеохондрозі поперекового відділу

Після виявлення симптомів, пов'язаних з проблемами хребта, потрібно звернутися до лікаря. До відвідин лікарні кожен здатний забезпечити першу допомогу при остеохондрозі поперекового відділу. Найпростіше, що потрібно зробити при виявленні болю у спині – максимально убезпечити себе від різких рухів, переохолодження. Не забороняється приймати знеболюючий препарат для купірування виникла болю. Лікар під час діагностики визначить захворювання, виявить стадію з допомогою пальпації, аналізу симптомів і оцінки ступеня хворобливості, викривлення ромба Міхаеліса.

Як лікувати

Дистрофія міжхребцевих дисків, виявлена на початкових стадіях, піддається лікуванню звичайними ліками. Консервативні методи при поперековому остеохондрозі - курси лікувальної фізкультури, акупунктури, магнітної і мануальної терапії. Популярний допоміжний засіб у загальній практиці – гірудотерапія, яка допомагає прискорити процес одужання, полегшити симптоми. На важких стадіях застосовується хірургічне втручання по видаленню хребців або грижі.

Вправи

Перебіг хвороби значно полегшить лікувальна фізкультура, але вправи при загостренні поперекового остеохондрозу з навантаженням протипоказані. Єдине, що можна робити при раптових симптомах – вибрати максимально зручне положення, приймаючи яке, ви менше всього відчувається больовий синдром. Якщо тіло розміститься рівне, зберігаючи свої природні вигини, адже в такому положенні знімається провокуюча навантаження з хребта. Робіть так:

  • прийміть горизонтальне положення – ляжте в ліжко, краще на твердий матрац;
  • зігніть ноги і підкладіть подушку під поперек – так ви знизите натяг нервових корінців.

При приступообразных болях краще викликати лікаря. Допомагати собі самостійно можна лише якщо ви точно знаєте діагноз і заздалегідь отримали рекомендації лікаря. Витягування хребта (його розтяжка), ЛФК, гірудотерапія і інші методи відновлення повинні проводитися під наглядом лікаря, а краще – в стаціонарних умовах. Будь навантаження, навіть в лікувальних цілях, проводиться тільки в перервах між больовими нападами.

Лікування при загостренні

Якщо недуга турбує вас не дуже довго, то лікування загострення остеохондрозу поперекового відділу хребта може бути ефективним за допомогою медикаментів. Тяжкі форми хвороби супроводжують магнитотерапией, ампліпульс терапією, УВЧ, масажем, акупунктурою, міостимуляцією. Якщо медикаментозне лікування не допомагає, застосовують внутрішньосуглобові ін'єкції, особливо при запущеній стадії захворювання.

Міжхребцевий остеохондроз

Перелічені методи ефективні до того моменту, поки не з'явилася грижа або протрузія міжхребцевого диска – для вирішення цих проблем застосовується хірургічне втручання. Якщо в умовах стаціонару протягом чотирьох місяців лікування не дає належного результату, то міжхребцевий остеохондроз поперекового відділу хребта може бути підданий оперативного втручання. Проводиться видалення пошкодженого диска – дискектомія, секвестрація грижі.

Медикаментозне лікування

Традиційно лікування поперекового остеохондрозу медикаментозно призначають лікарі за аналогічною схемою: прийом хондропротекторів, нестероїдних протизапальних препаратів, вітамінів. Медикаментозне лікування остеохондрозу ефективно на початкових стадіях, наглядом лікаря. Паралельно може застосовуватися блокада хребта (зняття гострого болю за допомогою введення препарату безпосередньо до місця її прояву). Лікарська терапія повинна супроводжуватися лікувальною фізкультурою, дієтою, яку прописують індивідуально.

Препарати

Необхідні препарати для лікування остеохондрозу поперекового відділу хребта діляться на наступні основні групи:

  • Мазі – місцевою дією знімають больовий синдром (Диклофенак, Вольтарен Емульгель, Диклак);
  • Нестероїдні протизапальні – знеболюють, знімають запалення (Нурофен, Целебрекс, Рофіка, Індометацин Моваліс);
  • Міорелаксанти – для зниження тонусу мускулатури, знерухомлення ділянки болю (Сирдалуд, Мідокалм свічки);
  • Хондропротектори – Структум, Терафлекс, Мукосат, Дона – живлять хрящову тканину;
  • Вітаміни групи B - для регуляції м'язового тонусу (Мільгамма).

Профілактика

Дегенеративна хвороба хребта заважає повсякденному житті: болю не дозволяють виконувати навіть найпростіші дії в побуті, зменшують працездатність. Якщо таке захворювання не лікується вчасно - наслідки можуть бути незворотними. Тому потрібно пам'ятати, що профілактика остеохондрозу поперекового відділу необхідна навіть у юному віці. Рекомендують наступне:

  • для сидячої роботи вибирайте правильний стілець, який буде знімати навантаження зі спини, тримати її в анатомічному положенні;
  • уникайте протягів, переохолодження;
  • при підйомі тягарів розподіляйте вантаж на обидві руки, рух починайте з положення сидячи;
  • додайте в своє життя легке фізичне навантаження – біг, йога, плавання;
  • віддавайте перевагу ортопедичним матрацам.

Відео

Болі в попереку. Поради лікаря для лікування поперекового остеохондрозу.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!