Хвороба Паркінсона - це: симптоми і лікування

Медицина знайшла способи значно полегшити симптоми важких дегенеративних захворювань нервової системи, в тому числі і при лікуванні паркінсонізму. Їм за статистикою хворіє кожна сота людина, що досягає шістдесятирічного віку. Патогенез захворювання до кінця не вивчений, однак перемогти його жахливі симптоми можливо.

Що таке хвороба Паркінсона

По МКБ описаний синдром Паркінсона як екстрапірамідні рухове порушення. При ньому розвивається тремтіння в руках, скутість рухів – все це частіше зустрічається у людей похилого віку, дуже рідко – у молодих. Дізнатися про хворобу Паркінсона – що це, внаслідок чого розвивається такий синдром, можливо:

  1. Захворювання виникає у людей внаслідок порушення вироблення дуже важливого гормону нейромедіатора – дофаміну.
  2. Поступове зменшення надходжень гормону призводить до розвитку симптомів – від самих непомітних до необоротних.
  3. Розвиток дефіциту дофаміну поступово забирає в людини здатність керувати своїм тілом.

Стадії

Симптоми захворювання стають все більш вираженими згодом, коли клітин мозку, що виробляють гормон, стає все менше. Це погіршує роботу дільниць, які відповідають за контроль мимовільних рухів кінцівок. Синдром паркінсонізму за принципом вираженості симптомів ділять на стадії, кожна з них має свої особливості в методах лікування. Стадії хвороби Паркінсона, групи інвалідності більш докладно описані за шкалою Хен-Яру:

  • Нульова – людина не має симптомів захворювання.
  • Перша – незначні рухові порушення в пальцях або кисті, можлива депресія, втома, розлади сну; проміжна стадія передбачає концентрацію тремору на певній кінцівки, тремтіння якої припиняється тільки під час сну.
  • Друга – тремор і рухові порушення спостерігаються з двох сторін, бідніє міміка, порушується потовиділення – шкіра стає дуже сухою або сальної; людина все ще може справлятися зі звичайними справами, хоча руху його помітно уповільнені.
  • Третя стадія – особа стає маскоподобным, формується поза, яку часто називають позою прохача, з'являється «лялькова» ходьба, гіпокінезія, ригідність м'язів.
  • Четверта – з'являється виражена постуральна нестійкість, порушується робота вестибулярного апарату (людина може впасти при ходьбі з-за втрати рівноваги), характерно рух тіла по інерції, в повсякденному житті необхідна допомога. На цьому етапі можливе приєднання деменції.
  • П'ята – виражені порушення нервової системи: людина не може самостійно рухатися, їсти, порушується контроль сечовипускання, з'являються галюцинації, Людина на цій стадії повністю залежить від допомоги оточуючих, слова, вимовні їм, дуже складно зрозуміти.

Симптоми і ознаки

Не можна передбачити появу хвороби, адже вона не носить генетичний характер, однак, можна зупинити її розвиток на ранніх стадіях. Ознаки хвороби Паркінсона в самому початку, коли клітини чорної субстанції тільки починають руйнуватися, виявити складно. Коли хвороба набуває все нові стадії, з'являються нові симптоми порушення нервової системи. Синдром Паркінсона стрімко змінює людину.

На ранній стадії

В момент, коли захворювання ще не дає про себе знати, виявити початок порушення дуже складно. Якщо уважно ставитися до свого стану здоров'я, можна розглянути перші ознаки хвороби Паркінсона, які виявляються на початковому етапі розвитку недуги, малопомітні хворого і оточуючих:

  • з'являється слабкий, непідвладний тремор рук;
  • злегка уповільнюються рухи, особливо дрібні;
  • міміка людини стає біднішою;
  • можливий розвиток депресії, поява безсоння, порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Коли з'являються видимі симптоми у вигляді тремору, ахейрокинеза, порушення руху кінцівок, сутулою пози при ходьбі і збіднення міміки, це свідчить про те, що клітин, що виробляють дофамін, залишилося незначна кількість, і недуга набув значних масштабів – проявляється стійке дегенеративне порушення нервової системи.

Хвороба Паркінсона – причини

Головною причиною появи недуги на початку його вивчення була спадкова природа, але після майже двохсотлітнього вивчення стало відомо, що порушення стабільної роботи клітин головного мозку може з'явитися ще з-за ряду факторів. Причини виникнення хвороби Паркінсона:

  • ураження клітин чорної субстанції вільними радикалами, токсинами;
  • внаслідок перенесення енцефаліту;
  • черепно-мозкові травми;
  • судинні захворювання головного мозку;
  • дефіцит вітаміну D;
  • зміни на генетичному рівні;
  • мутації, що призводять до дегенерації клітин мозку;
  • неконтрольований прийом нейролептиків, вживання алкоголю.

Лікування Паркінсона

Термін відносить цю проблему до хвороб, які проявляються паркінсонізм (м'язовим синдромом). Саме ж порушення роботи нервової системи за класифікацією називається не синдромом Паркінсона, а однойменної хворобою. У 19 ст. захворювання було вперше описане в науковому есе. Це зробив англійський медик Дж. Паркінсон. Недуга вважався невиліковним, але сучасні методи діагностики, досягнення медицини у сфері неврології дозволяють позбавлятися від важких симптомів. Як лікувати хворобу Паркінсона в конкретному випадку, вирішує лікар. Використовуються:

  • лікарські засоби;
  • оперативне втручання;
  • ЛФК, масаж.

Препарати

Лікар при виявленні захворювання та її стадії призначає препарати при хворобі Паркінсона, відповідні етапу розвитку синдрому:

  • Спочатку ефективні таблетки амантадин, які стимулює продукцію дофаміну.
  • На першому етапі також ефективні агоністи дофамінових рецепторів (мирапекс, праміпексол).
  • Ліки леводопа в поєднанні з іншими препаратами призначають в комплексній терапії на більш пізніх стадіях розвитку синдрому.

Народні засоби

Популярно застосування трав'яних відварів зовнішньо і всередину для комплексної терапії неврологічного захворювання. Роблять ванночки для ніг з відваром коренів папороті, масло для розтирання рук, настояне на квітці жасмину. Народні засоби від хвороби Паркінсона на основі лікувальних трав найрізноманітніші:

  • для полегшення паралічу беруть портулак городній, лаванду, материнку;
  • зменшити тремор допоможуть відвари кореня шипшини, корінь дягелю;
  • ефективні спиртові настоянки суцвіття лофанта, прополісу;
  • народні лікарі радять пити замість чаю відвар осоту, а вранці є зубчик часнику з медом.

Важливо паралельно з лікуванням вести здоровий спосіб життя, перейти на овочевий раціон, відмовитися від алкоголю, куріння. Повинні бути присутніми продукти, які допоможуть стимулювати мозкову діяльність: горіхи, морепродукти, натуральні нерафіновані рослинні масла. Якщо немає протипоказань, потрібно збільшити об'єм споживаної рідини. Неправильне харчування може давати додаткове навантаження на організм.

ЛФК

Доведеною ефективністю має лікувальна фізкультура, яка допомагає поліпшити кровопостачання, підтримує рухливість кінцівок, є найкращими ліками для профілактики дрожательного синдрому. ЛФК при хворобі Паркінсона полягає в простих вправах, відомих нам з дитинства:

  • потягування;
  • кругові рух плечима, кистями;
  • скручування стоячи, сидячи;
  • нахили голови, розтяжка шиї;
  • нахили тулуба, згинаючи в поперековому відділі;
  • почерговий підйом ноги паралельно підлозі.

Існує маса корисних методик для призупинення розвитку синдрому, полегшення стану людини при прояві тремору, айхерокинеза, м'язової ригідності і інших неприємних проявів недуги, що погіршують якість життя. Неврологи радять:

  1. піші прогулянки на свіжому повітрі;
  2. для контролю мовлення – читання книг вголос, вимова простих скоромовок.

Масаж

У складі комплексної терапії корисний масаж, виконаний по спеціальній техніці індивідуально для кожного хворого. Це допомагає полегшити перебіг захворювання. Масаж при хворобі Паркінсона виконують різними прийомами – підійдуть розминання, вібрації, розтирання, ударна техніка. Вплив на м'язи різними техніками сприяє відновленню їх активності, благотворно впливає на нервову систему.

Скільки живуть з хворобою Паркінсона

У людей часто виникає питання, скільки живуть з хворобою Паркінсона. При наявності адекватного лікування, догляду за хворим тривалість життя не залежить від наявності синдрому. Недуга здатен значно погіршити якість життя, але якщо підходити до відновлення відповідально, то людина може багато років після поставленого діагнозу займатися трудовою діяльністю, чисто мислити. Операція з пересадки здорових дофамінових клітин може дати найкращі прогнози для лікування.

Лікується хвороба Паркінсона

Самий хвилююче питання, яке задають хворі своїм лікарям – чи можна вилікувати хворобу Паркінсона. У традиційному розумінні вилікувати хворобу сучасна медицина не здатна, проте це не означає, що з даним синдромом неможливо нормально жити. Якщо вчасно і правильно підійти до лікування та вибору ліків, можливо значно загальмувати її розвиток, позбутися наслідків. Оперативні методи лікування більш перспективні в цьому напрямку: за допомогою пересадки здорових клітин, стимулювання роботи здорових можна добитися найбільш позитивних результатів.

Дізнайтеся також про деменції - що це за хвороба, як проводиться її лікування, яка тривалість життя з таким діагнозом.

Відео

Медична довідка: хвороба Паркінсона

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!