Високий тиск - що робити. Перша допомога і як знизити тиск препаратами і народними засобами

При скачках АТ необхідно терміново виконати лікувальні заходи, щоб знижувати цей важливий показник організму. В іншому випадку рецидив призводить до гіпертонічного кризу, загрожує летальним результатом. Перша допомога при високому тиску повинна бути надана в домашніх умовах, інші дії вже за лікарями.

Як знизити тиск

Якщо у гіпертоніка сильно болить голова, не виключено, що має місце високий артеріальний тиск. Патологія проявляється прискореним серцебиттям, задишкою, зниженням гостроти зору, запамороченням, нападами блювоти, безсонням. Відразу виникає питання: чим знизити тиск в домашній обстановці, які медичні препарати з аптечки прийняти. Лікарі рекомендують наступні лікувальні заходи від високого показника ПЕКЛО:

  1. Корвалол. 45 крапель ліки влити в склянку добре теплої води, перемішати, випити залпом.
  2. Краплі Морозова. З'єднати спиртові настоянки м'яти перцевої, ягід собачої кропиви, плодів глоду, валеріани і Валокордин. Перемішати, приймати при високому АТ по 30 крапель, розбавляючи водою.
  3. Папаверин. Прийом разової дози стабілізує внутрішньочерепний ТИСК, усуває спазми судин, забезпечує короткочасний період ремісії.

Як знизити нижню тиск

Якщо високий діастолічний тиск, для усунення прогресуючої гіпертонії можна робити фізіотерапевтичні процедури. Особливою продуктивністю відрізняється масаж із застосуванням кубиків льоду. Якщо водити холодом від шиї уздовж хребта, підвищене нижнє тиск дуже швидко прийде в норму, підвищення в подальшому можливе тільки під впливом провокуючих факторів.

Висока верхнє тиск при нормальному нижньому

Проблема з високим систолічним АТ теж вирішується в домашніх умовах. Необхідно приймати сечогінні препарати, наприклад, той же Лазикс або Верошпірон, пити агоністи іонів кальцію (Верапаміл, Ніфедипін). Високий серцевий тиск від таких лікарських засобів буде поступово знижуватися, а підсилити ефект допоможе правильне харчування, відмова від шкідливих звичок, часті виходи на вулицю. Не потрібно підвищувати дози сечогінний, це небезпечно.

Підвищений серцевий тиск

На ранній стадії лікар рекомендує робити лікувальну дихальну гімнастику, але в подальшому такий метод без таблеток вже не допоможе вилікувати гіпертонію. Необхідна монотерапія або комплексний підхід до проблеми. Щоб швидко купірувати напад, краще зробити укол магнезії – це найефективніший засіб в домашніх умовах, як знизити серцевий тиск.

Препарати для зниження тиску

Якщо визначено високий артеріальний тиск – що робити, підкаже лікуючий лікар. Без таблеток не обійтися, проте їх прийом не потрібно робити самовільним. Ефективні методи зниження високого показника ПЕКЛО детально викладено нижче:

  1. Акрипамид. Дія таблеток починається через 2 години після прийому разової дози, зберігається на 6-12 годин. Після потрібна повторна доза ліків.
  2. Дибазол. Ефективний спосіб, як збити тиск. Щоб купірувати гіпертонічний криз і зупинити тахікардію, треба зробити розчин, а використовувати його внутрішньом'язово або внутрішньовенно.
  3. Папаверин. Таблетки у складі комплексного лікування для розслаблення периферичних судин і нормалізації АТ. Приймати по 50 г ліки при підвищеному тиску тричі за добу.

Як знизити тиск без таблеток

Щоб повернути високий показник артеріального тиску у норму, зовсім необов'язково пити таблетки: є більш щадні і безпечні методи, які легко робити в домашніх умовах. Перед тим, як знизити тиск без ліків, потрібно проконсультуватися з кардіологом. В даному випадку мова йде про таких лікувальних заходах, доступних дорослому і дитині:

  1. Акупунктурні точки. Від мочки вуха до ключиці натиснути і робити умовну вертикальну лінію вказівним пальцем.
  2. Дієта. Якщо високий тиск – що робити? Допоможе правильне харчування з продуктами, в яких є магній і кальцій. Виключити спиртні напої (коньяк та інші), напівфабрикати.
  3. Фізична активність. Свіже повітря і кардіовправи роблять судини міцними, що не дасть ПЕКЛО підвищитися.
  4. Техніка «Глибоке дихання». Робити глибокий вдих через носові проходи. Завмерти, подумки роздути повітря, порахувати до 7. Після цього можна робити видих через рот.

Високий тиск при вагітності

При виношуванні плоду високий тиск у майбутньої матусі небезпечно для життя малюка. Підвищується ризик гестозу, фетоплацентарної недостатності, передчасного відшарування плаценти. Нудота, запаморочення, блювота роблять жінку дратівливою і нервової без кордону. Якщо артеріальний високий тиск – що робити? Безпечні при вагітності заходу детально викладено нижче:

  1. Гарбузовий відвар з медом знижує підвищений тиск при вагітності, а для його приготування проварити в літрі окропу 200 г гарбуза, процідити і додати трохи меду. Пити добову дозу натщесерце, рівномірно розподіливши порцію на три підходу.
  2. Зелений чай з лимоном повинен замінити каву, газовані напої, міцний чай і алкоголь. Також важливо відмовитися від шоколаду, гострої та солоної їжі.
  3. Гарбузовий і журавлинний сік – дуже ефективні напої для стабілізації артеріального тиску, допомагають регулювати проникність судин вже через чверть години після початкової дози.

Народні засоби від тиску

При стрибку ПЕКЛО прийом лікарських засобів не завжди доречний. Деякі пацієнти свідомо вибирають безпечні альтернативні методи, оскільки впевнені, що в їх реалізації полягає запорука швидкого одужання. Народні засоби від високого тиску можуть бути незалежним ліками або входять до складу комплексної терапії для посилення терапевтичного ефекту. Якщо ПЕКЛО встигло піднятися, годі баритися. Нижче представлені найбільш ефективні народні рецепти боротьби з цим небезпечним симптомом:

  1. Розбавити оцет водою у співвідношенні 1:3. Змочити марлю, прикласти її до ступень до повного висихання. Пацієнт у цей момент повинен лежати, важливий повний спокій. Проводити процедуру до остаточного позбавлення від тривожної симптоматики.
  2. З'єднати половину склянки розтопленого меду, додати 5 зубчиків подрібненого часнику, влити сік одного лимона. Помішуючи, робити складу однорідним, настоювати в теплому місці до 3 годин, потім помістити в холодильник. Перед сном приймати по 1 ч. л. ліки натщесерце.
  3. Можна робити щоранку концентрований буряковий сік, який при відсутності алергічної реакції випивати замість ранкової порції чаю. Це хороший засіб і від прогресуючого похмілля.
  4. Перетерти свіжі ягоди журавлини, не додавати цукор, помістити в скляну ємність. Приймати всередину кожної ранок по 1 ч. л. кислого ягідного пюре, при цьому не запивати його рідиною. Якщо робити такі процедури регулярно, число нападів скоротиться.

Відео: що робити при підвищеному тиску

Олена Малишева. Що треба їсти при високому тиску?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!