Відхаркувальні трави для дітей - ефективні збори з рецептами

Багато рослини володіють протизапальними, спазмолітичними, регенеруючі та імуностимулюючими властивостями, тому вони широко використовуються в медицині. Відхаркувальні трави при сухому кашлі відрізняються від тих, що призначаються при наявності мокротиння. Слід розуміти, що протикашльову терапію починають після консультації з лікарем. Про лікування кажуть, коли потрібно усунути рефлекторне скорочення м'язових стінок дихальних шляхів, викликані подразненням рецепторів.

Відхаркувальні трави при сухому кашлі

Кашель не є самостійним захворюванням, а відноситься до симптомів, що супроводжують різні порушення роботи дихальної системи.

Його викликає рефлекторне скорочення м'язів грудної клітки. Для позбавлення від сухого кашлю слід збільшити кількість відокремлюваного рідкого секрету, щоб видалити агентів, що подразнюють слизову поверхню дихальних шляхів. Це можуть бути мікрочастинки пилу, бактерії, пилок, дим та інше.

Трави від сухого кашлю для дітей і дорослих допоможуть швидко полегшити стан при застуді і грипі, завдяки мукокинетическому властивості. Домогтися збільшення кількості та відділення мокротиння здатні такі рослини:

  • ромашка аптечна – зменшує запалення слизових і виводить секрет з дихальних шляхів;
  • багно болотний – має протизапальні, пом'якшувальні і антисептичні властивості;
  • шавлія – знімає набряк бронхів;
  • подорожник – зменшує запалення;
  • м'ята – має спазмолітичну та антимікробну ефектом із-за вмісту ментолу;
  • солодка – застосовується при будь-яких видах кашлю, має сильні відхаркувальні властивості.

При мокрому кашлі

При високому обсязі міститься харкотиння кашель стає мокрим або продуктивним. Він може супроводжувати багато запальні захворювання дихальних шляхів, спричинені патогенними мікроорганізмами – ГРВІ, туберкульоз, бронхіт та інші. Слиз при мокрому кашлі може містити домішки крові або гною. Для того щоб зменшити подразнення слизових дихальних шляхів, потрібно домогтися розрідження та швидкої евакуації мокроти.

Дорослі здатні приймати різні відвари, але відхаркувальні трави для дітей можуть здатися гіркими. Є кілька лікарських рослин, що виводять секрет, з більш приємним смаком:

  • липовий цвіт – знижує запалення, видаляє слиз;
  • солодка – проявляє відхаркувальні властивості;
  • термопсис – розріджує і евакуює виділення;
  • шипшину – бореться з мікроорганізмами, знижує температуру тіла;
  • алтей – сприяє швидкому виділенню мокротиння;
  • плющ звичайний – знімає спазми бронхів, евакуює слиз.

Трав'яні збори

Трав'яний збір повністю розкриває ефективність лікарських рослин, які в ньому взаємно підсилюють дію один одного. Отриманий відвар суміші знімає запалення, розширює судини, знімає спазми, виводить слизовий секрет. В аптеках для лікування мокрого та сухого кашлю реалізується 4 грудних збору за ціною від 50 рублів:

  • № 1 містить подрібнені листя мати-й-мачухи, материнки, корінь алтея в пропорції 40:20:40 відсотків. Препарат призначають у комбінованій терапії ГРВІ, ГРЗ.
  • № 2 має у складі солодку, подорожник і мати-й-мачуху в співвідношенні 15:45:40. Відвар покращує мікроциркуляцію, зміцнює судини і капіляри. Крім цього, він зменшує запалення, больовий синдром.
  • № 3 складається з рівних частин алтея, соснових бруньок, шавлії, анісу. Біоактивні речовини збору знімають запалення, а фітонциди хвойного рослини знижують активність патогенних мікробів.
  • № 4 має розширений склад з календули (20 %), солодки (15 %), ромашки (20 %), багна болотного (20 %), фіалки (20%), м'яти (5 %). Відвар впливає на організм пацієнта комплексно. Його можна приймати при двох видах кашлю.

Відвар слід робити згідно інструкції на водяній бані. Поетапний порядок приготування напою:

  1. Змішайте 200 мл холодної води з 1 ст. ложкою збору (для дітей візьміть половину норми).
  2. Прокип'ятіть 15 хвилин.
  3. Дайте настоятися 1 годину.
  4. Приймайте 3 рази на день після їди по 100 мл

Аптечні кошти на травах для дітей

Для терапії дітей можна взяти лікарський препарат у таблетках, збір або сироп на травах. В аптеках можна зустріти наступні засоби:

Назва

Діюча речовина

Ефект

Доза

Геделикс

лист кучерявого плюща

антисептичну, протизапальну

по 15 мл відвару 3 рази на день

Проспан

екстракт плюща

муколітичний, спазмолітичну, відхаркувальну

2,5 мл рідини 3 рази на добу

Термопсол

екстракт термопсису

протимікробну, розріджує, виводить мокротиння

0,5-1 таблетки 3 рази на день

Алтейка

екстракт чебрецю, материнки, нагідок, калини, моху ісландського

обволікаючу, відхаркувальну, спазмолітичну

5-10 мл сиропу 6 разів на добу

Відео

Народні засоби виводять мокротиння з легень і бронхів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!