Алое – лікувальні властивості і протипоказання, хімічний склад, область застосування, народні рецепти

Всім добре відомо лікарський домашнє рослина алое. Воно користується популярністю не тільки за гарне цвітіння, але й за лікувальні властивості. Цей природний імуностимулятор володіє ефектом швидкого загоєння ран, покращує стан шкіри, нормалізує самопочуття. Ознайомтеся з його протипоказаннями, цілющими властивостями.

Хімічний склад рослини

Лікувальні властивості алое обумовлені його складом. У м'якоті і соку рослини виявлені ферменти, флавоніди, амінокислоти, каротиноїди, дубильні речовини, вітаміни та мінеральні елементи. Всього алое – лікувальні властивості і протипоказання - містить більше 200 корисних і унікальних компонентів, серед яких органічні кислоти. Рослина багата складними ефірами, ензимами, фітонцидами, полиуронидами, жирними кислотами. Воно містить З-гликозил-хромон-алоезін, алантоїн. У складі алое виявлені хрізофановую кислота, вітаміни В, Е, С.

Де росте алое

Столітник (інша назва алое) входить в сімейство асфоделовых. Батьківщиною рослини вважається Південна Африка, але кілька тисяч років тому його почали окультурювати в Стародавньому Єгипті. Поступово поширення рослини досягла широких мас. Ботаніки нараховують 400 видів алое. Дикі типи ростуть на Мадагаскарі, півдні та центрі Африки, Південно-Західній Азії, на Аравійському півострові, Австралії, Північній і Південній Америці, Середземномор'ї. Для промисловості рослина вирощується в тропічному і субтропічному кліматі.

Посадка АЛОЕ. Що обов'язково потрібно знати при посадці і вирощуванні Алое. Aloe Vera

Лікувальні властивості алое

Широко алое застосовується в народній медицині, тому що властивості столітника відрізняються широким лікувальним ефектом. Дії рослини:

  • Сік проникає в тканини, працює як знеболююче.
  • Бореться з хвороботворними мікробами, проявляє бактерицидні властивості, загоює рани, знімає запалення – це дозволяє використовувати засіб при стоматитах, тонзилітах, фарингітах, стоматитах, порізах, опіках, виразках, що довго не загоюються.
  • Володіє регенеруючою активністю, нормалізує метаболізм, прискорює процеси грануляції і загоєння рани.
  • Рослина зменшує набряк, усуває прояви екземи, дерматиту, володіє антигістамінним ефектом.
  • Нормалізує апетит, бореться з запорами, посилює травну здатність, покращує секрецію шлункового соку, стимулює жовчний відтік.
  • Є природним біостимулятором, зміцнює імунітет.
  • Має сечогінну, проносну ефектами.

Застосування алое

Перед використанням лікувального алое і препаратів на основі трави необхідна консультація з лікарем. Застосовувати в терапії можна тільки доросле (старше 3 років) рослина. Прийом препарату повинен закінчуватися не пізніше 19 годин, щоб уникнути порушень сну. Перед використанням необхідно провести тест на алергію – нанести сік на шкіру зап'ястя, оцінити стан через півгодини – немає почервоніння, набряку, алергії.

Сік рослини має потужну антибактеріальну властивість. Він не дає рости стафілококу, стрептококу, дизентерійної і туберкульозної палички. Інші способи застосування алое – лікувальні властивості і протипоказання:

  1. Препарати лікують кон'юнктивіт, застуду, нежить.
  2. Алое виводить токсини з організму, стимулює імунітет.
  3. Рослина застосовується при лікуванні шкіри.
  4. Сік відновлює тканини, діє як антиоксидант, служить основою омолоджуючих препаратів.
  5. Столітник знімає запалення, позитивно діє на травлення, відновлює перистальтику кишечника.

Як застосовувати алое

Для шкіри

Корисні властивості алое для особи обумовлені лікувальним складом, куди входять ензими і фітонциди. В косметології і дерматології використовуються сік, примочки і відвари. На основі екстракту рослини робляться тоніки, лосьйони, маски для жирної шкіри, креми, гелі. Рослина тонізує шкіру, позбавляє від вугрів, підтягує овал, відновлює колір.

Вдома можна протирати шкіру обличчя або тіла розрізаним навпіл листом. Це допоможе впоратися з висипаннями, відновити структуру клітин, підсилити місцевий імунітет, підвищити стійкість шкіри до дії патогенів. Можна приготувати маску з свіжозрізані і подрібненої на кашку листа, наносити точково сік для підсушування прищів.

Маска з алое від прищів – Все буде добре. Випуск 1023 від 24.05.17

При захворюваннях горла і дихальних шляхів

Застосування алое в домашніх умовах може врятувати від кашлю, простудних захворювань горла і дихальних шляхів. При сильному кашлі п'ють сік алое з медом, який має відхаркувальну ефектом. Для протизапальної дії та стимуляції кашльового рефлексу на грудну клітку наносять мазь на основі топленого свинячого сала або вершкового маса з кашкою рослини.

У гінекології

Для лікування дисплазії шийки матки, ерозії, вагінального кандидозу та інших запальних гінекологічних проблем можна використовувати тампони, просочені соком алое з медом. Це відновлює пошкоджені тканини всього за два тижні щоденного застосування. Підшкірні ін'єкції на основі розчину з екстрактом рослини можна застосовувати з обережністю. Вони протипоказані при вагітності, годуванні груддю, але допомагають зміцнити сили, сприяють регенерації тканин, проявляють властивості адаптогену.

Рецепти народної медицини

Цілющі ефекти алое – лікувальні властивості рослини та протипоказання - зумовили широке застосування в народній медицині. Частіше використовується свіжовичавлений сік рослини. Його можна застосовувати самостійно або в суміші з вином. Часто сік поєднують з вином або горілкою, це підсилює властивості, забезпечує глибоке проникнення корисних компонентів. Застосовувати препарати на основі столітника можна зовнішньо або перорально.

Сік алое

Приймати сік рослини можна для посилення апетиту, нормалізації процесу травлення, відновлення ослабленого організму. Кілька корисних рецептів:

  1. Від нежиті – кожен день закапувати в ніздрі по 2-3 краплі свіжого соку. Курс триває 7 діб.
  2. При хворому горлі, ангіні, тонзиліті допоможе полоскання соком, розведеним з теплою водою в рівних пропорціях. Після процедури потрібно випити чайну ложку соку з теплим молоком.
  3. Прикладений листочок алое знімає зубний біль.
  4. Впоратися з герпесом допоможуть примочки з свіжого соку. Їх роблять 6-8 разів у день.

Суміш алое і меду

З'єднання двох корисних компонентів – алое і меду – вважається класичним в народній медицині і фітотерапії. Рецепти на їх основі:

  1. Від легеневої форми туберкульозу – змішати 100 г вершкового масла, 20 г соку алое, 100 мл меду, 100 г какао. Приймати всередину по столовій ложці тричі на добу, запиваючи теплим молоком.
  2. Від запорів – 150 г листя подрібнити, змішати з 300 мл підігрітого меду, настояти добу, розігріти, профільтрувати. Пити по чайній ложці вранці натщесерце.
  3. Для зміцнення дитячого імунітету – до 100 г соку додати 500 г волоського горіха. 300 г меду і сік з 4 лимонів. Пити по чайній ложці тричі на день до прийому їжі.
  4. Для лікування ран або ерозій – мазь на основі рівних частин соку столітника і меду. На 200 г суміші береться столова ложка медичного спирту, наноситься на уражені місця щодня.
  5. При гастриті, ерозії шлунка, виразки - витримані 10 днів у холодильнику листя столітника подрібнити, змішати з таким же об'ємом меду, приймати по столовій ложці тричі в день 20-денним курсом. Через 10 діб повторити.
  6. Цілющі властивості алое допоможуть від кашлю – змішати рівні частини меду та соку алое, приймати по чайній ложці 3-6 разів щодня. Або можна з'єднати столову ложку соку з 100 г меду і 100 г вершкового масла, вживати по столовій ложці зі склянкою кип'яченого молока двічі на день курсом 5-7 діб.

З вином

Рецепти на основі столітника і вина протипоказані для вживання дітям та особам, схильним до алкогольної залежності. Іншим вони допоможуть впоратися із захворюваннями:

  1. Від кашлю – з'єднати 150 г соку, склянку меду і 350 мл кріпленого вина. Настояти 5 днів, пити по столовій ложці між прийомами їжі щодня.
  2. Від гастриту – 500 г кашки з листя змішати з 500 мл меду, розігріти на водяній бані, долити півлітра виноградного вина. Настоювати тиждень, пити перші 7 днів по чайній ложці тричі на день, наступні 2 тижні – по столовій ложці.
  3. Для зміцнення імунітету – заварити 20 г трави звіробою літром води, охолодити, з'єднати з 30 г свіжого соку, 15 г меду, 150 мл виноградного вина. Злити в пляшку, тримати тиждень, приймати по 2 ч. л. 3-6 разів на день курсом 21 добу.

Побічні ефекти

При лікуванні алое і препаратами можуть проявлятися побічні ефекти. До них відносяться:

  • підвищення тонусу матки, що може призвести до викидня;
  • печія, біль у животі;
  • припливи крові до обличчя, до органів малого таза;
  • діарея, блювання, проблеми зі стільцем, запор;
  • алергія;
  • кишкові і маткові кровотечі через глікозидів;
  • різке зниження рівня цукру в крові;
  • зростання пухлин зважаючи знаходження канцерогенного алоїну в шкірці.

Протипоказання

Алое є сильним біостимулятором, тому має ряд протипоказань. До них відносяться:

  • гіпертонія;
  • вагітність;
  • маткові, гемороїдальні, шлункові кровотечі;
  • вік до 3 років;
  • онкологія, фіброзні утворення, поліпи зважаючи можливого негативної дії канцерогенів;
  • час менструації;
  • порушення роботи серця, печінки, нирок;
  • загострення інфекційних захворювань.

Відео

Що Зцілює Алое? Секрети кімнатної рослини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!