Кора крушини - лікувальні властивості і протипоказання, рецепти приготування і застосування відвару або екстракту

В народній і традиційній медицині широко застосовується суха кора чагарника з назвою крушина ламка. Вхідні в його склад речовини мають виражений проносний, жовчогінний, спазмолітичний і антисептичний ефект. При приготуванні лікувальних відварів слід дотримуватися певних правил, а порушення дозування може привести до серйозних негативних наслідків, тому перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем.

Кора крушини: лікувальні властивості і протипоказання

Рослина крушина є представником виду листопадних деревовидних чагарників сімейства Крушинових, до складу якого входить близько 40 видів. Його назва frangula alnus походить від латинського слова «ламати», з-за ламкості гілок, одним з популярних підвидів є «жостір проносний» або жостер, яке багатьом відомо по народному назвою «вовча ягода».

Невеликі кущі з темною корою, глянцевими овальними листками і костянковидными (з одним насінням всередині) чорними ягодами ростуть по берегах річок та в перелісках середньої смуги, в південних і північних широтах Європи, Азії та Північної Америки. Рослина вважається отруйною, оскільки його вживання ягід викликає блювоту і проносний ефект. Містяться в листках і корі речовини можуть викликати серйозне отруєння.

З насіння жостеру отримують витяги, на основі якої виробляють масло, вживане в медицині та лакофарбової продукції. У лікувальних цілях використовують кору рослини або його ягоди, причому застосовується засіб не тільки в альтернативних народних рецептах, але і при виготовленні традиційних медичних препаратів (виробляються таблетки, порошок, екстракт кори). Речовини, що входять до складу рослини, мають проносну, антибактеріальну дію, виявляють кровоспинні, знеболюючий, легкий седативний ефект.

Хімічний склад

Корисні властивості крушини, застосовувані в медицині, обумовлені унікальним хімічним складом рослини. Кора цього чагарнику, його ягоди й насіння містять такі елементи:

  1. Антраглікозиди (франгуларозід). Природні хімічні сполуки, які посилюють природну перистальтику кишечника, дратуючи його стінки. Їх наявність забезпечує головний терапевтичний ефект від застосування крушини – проносну дію.
  2. Дубильні речовини. Знімають запальні процеси, зменшують секреторну діяльність шлунково-кишкового тракту. Забезпечують захист слизових від шкідливих мікроорганізмів, що мають здатність виведення з організму важких металів.
  3. Алкалоїди. Надають кровоспинний ефект, знеболювальний, заспокійливий седативну дію. Знижують показники артеріального тиску.
  4. Органічні кислоти (янтарна, аскорбінова, яблучна кислоти). Природні антиоксиданти – активізують процеси травлення. виводять токсини, шлаки.
  5. Камедь. Пригнічує апетит, знижує рівень холестерину крові.
  6. Пектини. Посилюють інтенсивність периферичного кровообігу, що сприяє нормалізації травних процесів. Забезпечують нормальну природну перистальтику кишечника.
  7. Ефірні масла (більший вміст у ягодах, менше – в корі). Позитивно впливають на функціональність нервової системи, стимулюють її роботу. Володіють антисептичними властивостями.
  8. Мінеральний склад: калій (нормалізація роботи міокарда, зняття набряків, зниження артеріального тиску); кальцій і магній (зміцнення імунітету, кісткової тканини; нормалізація нервової діяльності, роботи судинної системи); марганець (нормалізація ліпідного обміну); залізо, мідь (активізація роботи імунної системи, системи кровотворення); бор (нормалізація гормонального балансу і репродуктивної функції).

Застосування кори крушини

Головною фармакологічною властивістю кори рослини є послаблюючу дію, тому її застосовують для лікування хронічних запорів, використовують як допоміжний засіб при боротьбі із зайвою вагою. Народна медицина рекомендує застосування відвару кори при наступних захворюваннях і станах:

  • захворювання нирок, сечовивідних шляхів (сечокам'яна хвороба, коліки);
  • подагра;
  • атонія кишечнику;
  • нервові розлади, гормональний дисбаланс в клімактеричний період;
  • захворювання шкіри (дерматити, екзема, короста);
  • серцева недостатність, інші розлади серцево-судинної системи;
  • захворювання органів травлення;
  • геморой будь-якій стадії розвитку.

Лікування здійснюється з застосуванням різних лікарських форм. З засушеного рослинної сировини готують настої або відвари, сорокаградусну спиртову настоянку, рідше рекомендується вживання сушених ягід або порошку на їх основі, ще рідше – сік зі свіжих ягід (з-за високої небезпеки прояву побічних ефектів і отруєння при передозуванні). В аптеках можна придбати таблетки, екстракт з кори, сироп з ягід крушини або порошок у спеціальних фільтр-пакетах для заварювання.

Приготувати лікарський препарат на основі рослинної сировини (заготовленого самостійно або набутого) можна в домашніх умовах, по одному з наступних рецептів:

  1. Настій із сушених ягід. 10 г сушених ягід залийте склянкою окропу, настоюйте протягом 8 годин. Для приготування сиропу готовий настій змішують з цукром у рівних частинах.
  2. Відвар з кори. 20 г подрібненого засушеного рослинної сировини залийте 450 мл холодної води, вываривайте на повільному вогні протягом 25-30 хвилин.
  3. Настій з кори. 20 г кори залийте двома склянками холодної води, настоюйте при кімнатній температурі протягом 10-12 годин.
  4. Спиртова настоянка з кори або ягід. Висушене і ретельно подрібнену рослинну сировину заливають очищеною медичним спиртом, пропорція 1:1.

При лихоманці

Під час гарячкового синдрому народні цілителі рекомендують приймати відвар з кори рослини двічі за добу, по 120 мл, незалежно від часу прийому їжі. Лікування продовжують до зникнення симптомів (озноб, висока температура, ломота в кістках) і протягом трьох днів після одужання. Дітям до 12 років, вагітним жінкам та під час лактації застосовувати цей засіб не рекомендується. Можлива поява побічних ефектів – нудоти і діареї.

Від запору

При хронічних запорах і розвитку супутнього їм геморою кору рослини лікарі рекомендують в якості допоміжного засобу лікування і профілактики. Крушина від запору приймається у формі відвару, приготованого з рослинної сировини або на основі набутого в аптеці порошку у фільтр-пакетах. Добова доза становить 220 мл, розбивається на ранковий і вечірній прийом. Тривалість лікування становить 15-20 днів, залежить від показань та лікарських рекомендацій.

Для лікування захворювань печінки та жовчовивідної системи

При хворобах печінки і сечовидільної системи крушину ламку заварюють в складі лікарських зборів. Використовуйте наступний рецепт приготування настою: змішайте 1 частину меліси лимонної, по 2 частини крушиновидної кори, перцевої м'яти, кольору безсмертника, 5 частин трави чистотілу, 6 частин шипшини. Одну чайну ложку суміші залийте 300 мл окропу, настоюйте 15 хвилин. Добова доза становить 220 мл, приймається одноразово, з медом. Тривалість лікування варіюється від 7-10 днів, коригується залежно від стану хворого.

При зайвій вазі

Відвар кори крушини приймають під час дієти для підтримки нормальної перистальтики кишечника. Застосування цього засобу активізує обмінні процеси, нормалізує ліпідний обмін, що сприяє плавному природного зниження ваги. Перед початком курсу необхідно проконсультуватися з дієтологом для розробки схеми прийому добової дози. У період дієти важливо дотримуватися принципів правильного харчування та активного здорового способу життя. Для схуднення рослина добре приймати у складі трав'яних зборів, наприклад:

  • трава деревію – 75 г;
  • кропива – 100 г;
  • крушина – 100 г;
  • лляне насіння – 50 г;
  • оман – 50 р.

Столову ложку суміші заварюють 400 мл окропу, настоюють в термосі протягом 6-8 годин. Отриманий настій приймають тричі за добу, перед основними прийомами їжі, по 3 столові ложки. З обережністю слід застосовувати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, функціональні порушення роботи печінки і нирок. Після прийому можливе легке відчуття гіркоти у роті.

Від болю в шлунку

При захворюваннях шлунка (гастриті, виразці та інших) крушиновый відвар слід приймати з обережністю, тільки з дозволу лікаря і суворо дотримуючись запропоновану схему і дозування. В залежності від діагнозу добова доза варіює від 15 до 50 мл на добу, приймається до їжі. Тривалість лікування – від 10 до 16 днів. На тлі прийому можливо прояв побічних ефектів у вигляді метеоризму, болю в животі; добову дозу в цьому випадку необхідно знизити.

При корості

Антисептик з дезинфікуючим дією, настій крушиновидної кори знімає свербіж та інші неприємні відчуття при шкірних захворюваннях різної етіології. Заварюють відвар за звичайною схемою; застосовують зовнішньо. Обробляють уражені, попередньо очищені ділянки шкіри, тричі за добу. Тривалість курсу – від 14 днів і більше, залежно від тяжкості розвитку патологічного процесу.

Інструкція по застосуванню кори крушини

Офіційна медична інструкція по застосуванню крушиновидної кори наказує прийом таблеток, настою або екстракту як проносний засіб при запорах, а так само при клімактеричних розладах, для нормалізації метаболічних процесів. Форми випуску препарату – таблетки для прийому всередину, порошок для приготування настою, спиртовий екстракт, сироп. Схема прийому, дозування підбирається лікарем індивідуально відповідно до показань і симптоматикою.

Таблетки

Призначаються для перорального прийому, по 1-2 штуки на один прийом. Приймати засіб рекомендується вечорами, не пізніше ніж за 2 години до сну; проносний ефект спостерігається через 8-10 годин після вживання. Тривалість курсу лікування становить від однієї до трьох тижнів, в залежності від діагнозу, загального стану здоров'я пацієнта. Препарат не призначається жінкам під час вагітності та дітям віком до 12 років.

Екстракт

Дана форма випуску призначається для прийому всередину (при запорах, хворобах печінки, розладах у період клімаксу). Дозування становить 20-40 крапель у вечірній час, тривалість застосування становить 10-15 днів. При зовнішньому використанні під час шкірних захворюваннях засіб розводять водою в пропорції 1:1, наносять на уражені і прилеглі до них ділянки шкіри тричі за добу, протягом 14-20 днів.

Особливі вказівки

Регулярний прийом цього препарату може викликати звикання, внаслідок чого проносний ефект сильно знижується або зникає повністю. Застосування відвару в якості засобу лікування і профілактики запорів слід чергувати з іншими методами і ліками. При самостійній заготівлі сировини необхідно пам'ятати про те, що в перший рік після збору кора і ягоди токсичні, можуть викликати пошкодження слизових оболонок шлунка. Для приготування відвару або настою використовують збори, зроблені 12 і більше місяців тому.

Протипоказання

Препарати на основі крушиновидної кори не призначається під час вагітності і лактації, дітям віком молодше 12 років. Протипоказаний прийом кошти при наступних захворюваннях і станах:

  • кишкова непрохідність;
  • коліт;
  • апендицит;
  • запори ендокринного та неврогенного походження;
  • метрорагія;
  • carbunculosis;
  • індивідуальна підвищена чутливість до засобу.

Ціна кори крушини

Всі форми лікарського засобу можна придбати в аптеках або на відповідних інтернет-ресурсах без лікарського рецепту. Діапазон цін на крушиновую кору усіх форм випуску в московських аптеках представлений нижче:

Форма випуску

Ціна, в рублях

упаковка 50 г

65-80

упаковка 100 г

70-98

фільтр-пакети 2 г №20

55-96

сироп крушини, 12 мг

129-175

екстракт крушини

138-212

таблетки крушини кора №30

185-220

Відео

Крушина ламка або жостір. Кора крушини.

Відгуки

Оксана, 34 рокиСинові 9 років, крушину терапевт порекомендував пропити як засіб проти глистів. Заварювала настій з придбаного в аптеці сухого сировини, давала по одній чайній ложці перед їжею вранці і ввечері протягом 7 днів. Допомогло, на п'ятий день почався пронос, нудота, прийом відразу припинили. Засіб дуже сильне.
Олена, 38 роківУ мами злоякісна пухлина кишечника, після курсу хіміотерапії звернулися до народного цілителя, який серед іншого рекомендував пити настоянку крушини. Заварювала сама, з покупного сировини, по 1 столовій ложці на стакан. Пропили курс 2 місяці, вираженого поліпшення самопочуття не було, з'явилася регулярна нудота.
Маша, 26 роківПід час дієт приймаю рослинні препарати для бадьорості, поліпшення травлення. Пила настоянку з кореня женьшеню, подруга порадила спробувати екстракт крушини, щоб не було проблем зі стільцем. На своїй стандартній дієті за місяць скинула на 1,5 кг більше, дуже задоволена. Пила настій по півсклянки вранці і ввечері.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!