Масло евкаліпта - інструкція по застосуванню і хімічний склад

Ефірне масло евкаліпта володіє безліччю лікувальних властивостей, завдяки чому знайшло застосування при лікуванні деяких захворювань і поліпшення стану шкіри або волосся. Сам продукт являє собою прозору легкоподвижную рідина зі смолисто-терпким ароматом, що нагадує запах хвої, хоча саме дерево відноситься до сімейства миртових. Екстракт отримують з молодих пагонів або листя рослини. Воно використовується в народній і офіційній медицині, косметології і при виготовленні засобів побутової хімії.

Що таке ефірне масло евкаліпта

Так називають практично прозору маслянисту рідину з легким жовтим відтінком, яку отримують з вічнозеленої рослини - евкаліпта. Вона трохи тягуча і дуже ароматна. Її можна зустріти у складі гелю для миття посуду або, наприклад, шампуню. Будь-які кошти з цим інгредієнтом володіють цілющими властивостями. Продукт цінується ще і тому, що його виходить всього 3-5 м з 1 тонни сировини.

Як отримують

Для виготовлення використовують листя і молоді пагони евкаліпта, частіше кулястого, попелястого або прутовидного. Це найвище листяна рослина на землі, батьківщиною якого є Тасманія і Австралія. Ще місцеві аборигени використовували здатність цієї рослини загоювати гнійні рани. В Африці його зарості рятували від поширення малярії. Сьогодні дерево цілеспрямовано вирощують такі теплі країни, як Каліфорнія, Португалія, Іспанія.

Продукт виробляють шляхом гідродістілляціі. Метод не такий складний і вимагає мінімум апаратури. Весь процес полягає в наступному:

  • зібраний рослинний матеріал подрібнюють до фракції розмірами 2-5 мм;
  • далі його нещільно закладають на дно колби, заливають водою і нагрівають до точки кипіння;
  • водяна пара конденсується в холодильнику, охолоджуваному холодною водою;
  • далі продукт збирається в склянку спеціальної конструкції;
  • вода безперервно відводиться, а масло евкаліпта накопичується на поверхні, тому що воно легше.

Хімічний склад

З 1 тонни сировини виходить 3-5 г готового продукту, який містить 60-80% цинеолу. Ця речовина є моноциклическим терпеном, який надає засобу специфічний запах. Цим компонентом також обумовлені основні корисні властивості олії евкаліпта. Крім цинеолу, склад маслянистої рідини включає:

  • дубильні речовини;
  • фелландрен;
  • флавоноїди;
  • лімонен;
  • альдегіди;
  • органічні кислоти;
  • глобупол;
  • пінен;
  • камфен.

Лікувальні властивості

Основні цілющі властивості продукту обумовлена вмістом цинеолу. Екстракт збагачує кров киснем. Аромат кошти заспокоює, концентрує увагу, збільшує інтелектуальні можливості, усуває апатію, меланхолію, сонливість і втому. Хвоя – це тільки один з відтінків запаху. Крім дезодоруючий дії, масло евкаліпта, що володіє наступними властивостями:

  1. Противірусна. Дезінфекція повітря і вдихання парів прочищає слизову від вірусів.
  2. Антибактеріальне. Евкаліптове дерево є природним антибіотиком, який ефективний проти бактерій, що викликають розвиток молочниці і герпесу, згубний для стрептококів і стафілококів. При хворобах ясен пару крапель потрібно додавати прямо на щітку з пастою.
  3. Антисептичну. Виділений з кисню озон допомагає в загоєнні ран, опіків, виразок та обморожень.
  4. Відхаркувальний. Засіб звільняє органи дихання від слизу, що допомагає відкашлятися.
  5. Інсектицидний. Продукт усуває набряк і свербіж у місці укусу, відлякує комах. Ефективний при педикульозі.
  6. Болезаспокійливе. Масаж, ванни або розтирання з масляним екстрактом допомагають розслабити м'язи, зняти біль у суглобах і хребті.
  7. Жарознижуючий.

Способи використання

Однією з областей застосування олії евкаліпта є лікування простудних захворювань і грипу. Цей компонент можна зустріти в льодяниках від кашлю та інших противірусних препаратів. В цілому масляний екстракт використовують різними способами, основними з яких є:

  1. Ароматична ванна. В теплу воду капають кілька крапель. Таким способом використовують евкаліптова олія при нежиті, бронхіті, болях у суглобах, перших симптомах застуди, грибкових інфекціях, захворюваннях сечостатевої сфери.
  2. Аромалампа. Вистачить всього 5 крапельок. Процедура показана для очищення повітря під час епідемії гострих респіраторних захворювань.
  3. Полоскання. Допомагає впоратися з хворими яснами, ефективний при захворюваннях ротової порожнини і горла. Для процедури розчиняють 1-2 крапельки в склянці води. Засіб можна використовувати і для розтирання при температурі.
  4. Мікроклізма. Потрібно змішати масляний екстракт і молоко в пропорції 1:10. Засіб ефективно при простатиті. Його приймають протягом 3 тижнів у вечірній час.
  5. Масаж. В якості основи беруть будь масажний крем, в нього додають 4-5 крапель екстракту. Процедура рекомендована при радикуліті, ревматизмі, болях у суглобах і м'язових напругах.
  6. Спринцювання, тампони. Ефективні при білих виділеннях, виразках і ерозіях шийки матки, кольпітах. Для спринцювання потрібно змішати склянку теплої води і 1-2 краплі масляного екстракту. У цьому розчині можна і змочувати тампон.
  7. Розтирання. За основу потрібно взяти 10 мл рослинного, куди додати 5-6 крапель ефірного. Розтирання корисно при м'язових і суглобових болях, невралгії. З метою профілактики варикозу можна додати пару крапель меліси.
  8. Вживання всередину. Цей варіант використання зустрічається рідко. Знизити рівень глюкози при цукровому діабеті можна, прийнявши 1 краплю екстракту на 1 ст. л. молока або на шматочок хліба. Процедуру повторюють 2 рази на день.
  9. Репелент. Для захисту від комах потрібно змішати 50 мл будь-якого рослинного і 15 крапель ефірного масла евкаліпта. В якості основи може бути тонік, крем або косметичне молочко. Готовим складом змащують всі відкриті зони тіла.

Дозування

Навіть корисний натуральний продукт не можна використовувати безконтрольно. Для кожного способу застосування існує конкретна дозування:

  • 10 крапель на 10 мл рослинного – для масажу;
  • 2-3 краплі на 1 ч. л. меду або на 1 ст. л. молока – для прийому всередину;
  • 10-12 крапель – для масляних компресів;
  • 2-4 краплі на 500 г води – для процедури спринцювання;
  • 1-2 краплі на 1 ст. води з 1 ч. л. меду – для лікування виразки шлунка;
  • 1-2 краплі – для інгалятора-розпилювача;
  • 5-7 крапель – для ванн;
  • 7-8 крапель на 5 г основи – для косметичних складів.

Інструкція по застосуванню евкаліптової олії

Перед початком застосування олії евкаліпта будь-яким способом потрібно провести тест на алергічну реакцію. З цією метою розчин наносять на невеликий віддалений ділянку шкіри. Якщо через 10-15 хвилин не з'явиться почервоніння і роздратування, то продукт можна використовувати. Застосовуючи його, важливо враховувати кілька особливостей:

  • з особливою обережністю варто використовувати екстракт при епілепсії і підвищеному артеріальному тиску;
  • продукт нейтралізує дію деяких препаратів, тому перед застосуванням слід проконсультуватися з лікарем;
  • ванни особливо ефективні при перших ознаках застуди;
  • у великих кількостях екстракт цієї рослини дуже токсична, тому слід уникати потрапляння таких обсягів всередину;
  • якщо алергія на екстракт була в дитинстві, то в дорослому віці потрібно використовувати обережно.

При нежиті та застуди

Кашель і нежить – основні симптоми застуди, з якими доводиться боротися. Кошти на основі евкаліпта чудово з ними справляються, допомагаючи значно полегшити стан. Ефективними є наступні рецепти:

  1. Засіб для змащування пазух носа. На водяній бані потрібно розтопити 2 ч. л. вазеліну, додати до них суміш ефірних масел в наступному кількості крапель: 3 – м'яти, 5 – евкаліптової, 5 – чайного дерева. До 2-3 разів на добу змазувати готовим засобом слизову носа.
  2. Лікувальна ванна. Допомагає при перших ознаках застуди. У гарячу ванну з водою потрібно додати 9-7 крапель екстракту. Приймати її потрібно 10-15 хвилин, після чого зробити легкий самомасаж, втираючи засіб у шкіру. Після процедури потрібно полежати під ковдрою хоча б півгодини.
  3. Масаж від вологого кашлю. Для процедури потрібно змішати 2 ст. л. будь-якого рослинного і наступне кількість крапель різних ефірних олій: лавандового – 2, чайного дерева – 2, евкаліптової – 4. Процедуру проводять 2 рази на день до зменшення симптомів.

У косметології для обличчя та волосся

Евкаліпт часто використовується в догляді за шкірою обличчя і волоссям. Рослина сприяє загоєнню ран, перешкоджає передчасному старінню, усуває пігментні плями. Масло евкаліпта насичує шкіру і волосся корисними речовинами. Використовувати екстракт можна наступним чином:

  1. Від прищів. Чисте нерозведене засіб наносять точково на кожне запалення. Процедуру повторюють 2-3 рази на день до повного зникнення вугрової висипки. При жирної і проблемної шкіри екстракт додають по 2-3 краплі у вже готові засоби догляду, наприклад, тоніки, мазі або креми.
  2. Для росту волосся. З метою уникнення беруть наявний бальзам, додають туди екстракт із розрахунку 1 крапля на 50 г засобу. Суміш наносять на волосся після миття, змивають через 5-10 хвилин теплою водою. Такий догляд проводять 1-2 рази в тиждень. Щоб зміцнити волосся, можна додати пару крапель олії жожоба.

Евкаліпт від кашлю

Першою при простудних захворюваннях страждає дихальна система людини. Якщо не лікувати кашель, то він довго залишається сухим. Це підвищує ризик розвитку астми і хронічного бронхіту. Лікувати кашель можна за допомогою олії евкаліпта за рахунок наступних процедур:

  1. Інгаляції проти сухого кашлю. На склянку гарячої води або ромашкового відвару додати 3-4 краплі масляного екстракту. Далі потрібно дихати ротом над парою, накрившись зверху рушником. Процедура триває 10 хвилин. Частота – 1 раз в день.
  2. Інгаляції проти вологого кашлю. Процедура проводиться таким же чином, що в попередньому рецепті, тільки у гарячу воду додають по 2 краплі масел чайного дерева і евкаліпта.

Допомога при стресі

Кошти з листя цього дерева сприяють відновленню сил, що дуже корисно при втоми, емоційних перевантаженнях і стресі. Використовувати масло евкаліпта потрібно допомогою розпилювання в приміщенні або в аромалампу. Якщо останньої немає, то можна просто капнути пару крапель на склянку з водою, яка помістити в тепле місце. Підійде розташування біля батареї. Для поліпшення стану нервової системи ефективні ванни з евкаліптом. Вода в ній повинна бути не вище 37 градусів. Потрібно додати 10 крапель екстракту, змішавши їх з морською сіллю або піною для ванни.

Евкаліптова ефірна олія в гінекології

Лікування та профілактика гінекологічних захворювань запального характеру проводять за допомогою спринцювань. Такі процедури з евкаліптом ефективні при молочниці, герпесі, ендометриті, циститі і порушення кислотного балансу. Рецепт для проведення процедури спринцювання:

  • на 200 мл теплої кип'яченої води взяти 1 крапельку масляного екстракту;
  • ретельно перемішати, всі інструменти простерилізувати;
  • використовувати розчин для спринцювання не частіше одного разу на добу (додатково можна застосовувати суміш для підмивання до 2 разів за день у разі кольпіту або молочниці).

При цукровому діабеті

Справжнім помічником евкаліптове дерево є для діабетиків. Рослина здатна знизити рівень цукру в крові. З цією метою використовують наступну інструкцію:

  • на 20 мл теплого молока або хлібний м'якуш взяти 1 краплю засобу;
  • з ранку вжити зазначене засіб;
  • повторити процедуру ще раз ввечері;
  • при бажанні використовувати з молоком або м'якушкою 1 краплю масляного екстракту герані і 1 евкаліпта;
  • проводити процедуру до поліпшення загального стану.

Особливості застосування

Щоб будь-який засіб дійсно принесло позитивний ефект, його потрібно використовувати певним чином. Масло евкаліпта в кожній сфері медицини застосовується наступним чином:

  1. Урологія, гінекологія. Ефективні теплі ванни, спринцювання і підмивання.
  2. Простудні та вірусні захворювання. У цьому випадку дезінфікують повітря в приміщенні, проводять полоскання, розтирання, закапування в ніс, гарячі або холодні інгаляції.
  3. Болі різного характеру. Усуваються завдяки розтирань, масажам, компрессам і аромаваннам.
  4. Інфекції. лікуються полосканням рота, обкурюванням приміщення і в деяких випадках прийомом всередину.

Для дітей

Застосування продукту в дитячій терапії має декілька нюансів, які важливо враховувати. Не рекомендується використовувати дітям молодше 2 років. Те ж стосується маленьких дітей з бронхіальною астмою. Після 2 років можна практично ті ж процедури з цим екстрактом, що і для дорослих:

  • парова інгаляція – треба подихати над гарячою водою з 1-2 крапельками кошти (процедура дозволена з 7-річного віку);
  • місцеве нанесення – при укусах комах змастити місце сумішшю крему масляного продукту (2 краплі на 20 м);
  • ванночка для зміцнення імунітету – у теплу воду потрібно капнути 5 крапель засобу;
  • масаж від застуди– для розтирання грудної клітини готують суміш з 1 ст. л. олії і кілька крапель ефірних: лаванди – 2, евкаліпта – 2, чайного дерева – 1.

Евкаліптова олія при вагітності

Ні в якому разі не можна під час вагітності вживати масло евкаліпта всередину. Застосування можливо тільки зовнішньо на термін не пізніше четвертого місяця. Ефірний масляний екстракт діє більш дбайливо порівняно з багатьма ліками. Особливості застосування цього засобу під час вагітності:

  • з ним вирішуються такі процедури, як інгаляції, масаж, розтирання, закапування у носові пазухи, ароматерапія;
  • розпилення або аромалампа допоможуть вагітної знизити ризик виникнення простудних захворювань;
  • вдихання парів забезпечує жінці спокійний сон, поліпшення емоційного стану;
  • під час годування дитини груддю перед застосуванням слід проконсультуватися з лікарем.

Лікування маслом евкаліпта - народні рецепти

Основною областю застосування евкаліпта в народній медицині є лікування застуди. Екстракт можна використовувати і з метою профілактики, коли спостерігається збільшення захворюваності. Евкаліптова олія при застуді допомагає впоратися з нежиттю і кашлем. При температурі екстракт застосовується у вигляді обтирань. Ще одна яскраво виражена властивість цього інгредієнта – здатність швидше загоювати рани. З цією метою засіб застосовують у вигляді примочок і компресів.

Суміш для розтирання при кашлі

Процедура розтирання допомагає поліпшити відходження мокротиння з бронхів, тим самим полегшивши відкашлювання. Це особливо ефективно при сухому кашлі. Саму процедуру проводять так:

  • змішують 2 ст. л. олії соняшнику з 4 краплями масляних екстрактів гвоздики, евкаліпта і чайного дерева;
  • отриманою сумішшю розтерти грудну клітку;
  • потім укутати ковдрою і полежати 20 хвилин.

Відвар кропиви з витяжкою евкаліпта

Цей рецепт ефективний при довго загоюються, у тому числі при хімічних опіках, фурункульозі. Готувати і використовувати засіб потрібно по наступній інструкції:

  • підготувати 30 г свіжої або аптечної кропиви;
  • залити її 200 мл крутого окропу;
  • залишити на 20 хвилин, після чого процідити;
  • доповнити відвар 10 мл масляного екстракту;
  • в отриманому засобі змочити марлю, накласти її на пошкоджене місце;
  • проводити процедуру 1-2 рази на день до повного загоєння.

Ефірні олії з жовтком

Ще один рецепт проти ран, що довго не загоюються, додатково використовують яєчний жовток. До нього додають 15 мл масляного екстракту лаванди, обліпихи та евкаліпта. Останнім інгредієнтом є відвар кори дуба, який готують так:

  • 30 г сировини заливають склянкою окропу;
  • далі розчин залишають на півгодини, після чого проціджують;
  • масу змішують з іншими інгредієнтами, настоюють добу;
  • далі засіб використовують для примочок на рани, що кровоточать до повного їх загоєння.

Ранозаживляющая суміш зі смальцем

Якщо попередні ранозагоювальні засоби вам не підходять, то можна спробувати ще один народний рецепт з маслом евкаліпта. Воно готується і використовується наступним чином:

  • на повільному вогні розтопити 10 г свіжого свинячого сала;
  • остудити, щоб продукт став теплим;
  • додати 15 мл екстракту;
  • перемішати і повністю остудити;
  • використовувати для примочок на нагноєні до 1-2 разів протягом дня.

Побічні ефекти і протипоказання

Даний продукт є в деякій мірі агресивним, тому вважається сильним алергеном. Побічним ефектом від його застосування може бути виникнення висипи, відчуття печіння, а іноді – порушення дихальної функції. При виникненні таких симптомів потрібно відмовитися від використання екстракту. Абсолютними протипоказаннями до застосування є:

  • бронхіальна астма;
  • перший триместр вагітності;
  • атрофія слизових дихальних шляхів;
  • схильність до алергічної реакції;
  • коклюш;
  • вік менше 2 років;
  • підвищена чутливість шкіри.

Ціна евкаліптової олії

Продукт продається в аптеках і магазинах з косметичною продукцією. Ціна залежить від виробника і об'єму флакона. Приблизні ціни представлені в таблиці:

Місце покупки

Об'єм, мл

Ціна, рублів

МедикоМед

10

74

Здоровий Сіті, zdravcity.ru

10

55,90

Joi by Joi, joybyjoy.ru

20

184

Pudra, pudra.ru

10

405

Відео

Користь евкаліпта

Відгуки

Анастасія, 29 роківЯ великий любитель всяких масляних екстрактів. Недавно спробувала евкаліптовий. Він дуже ефективний у догляді за шкірою. Використовувала засіб близько місяця. Розбавляла водою і протирала обличчя. За весь період використання шкіра стала чистіше і світліше, зник так обридлий мені жирний блиск. Раджу всім спробувати.
Людмила, 36 роківВід застуди всією сім'єю рятуємося тільки цим засобом, іноді додаємо масло шавлії. Використовуємо для інгаляцій, полоскання, закопуємо в ніс. У дитини при загостренні синуситу нежить проходить буквально за пару днів. Під час лікування помітила, що і настрій поліпшується, тому стала застосовувати екстракт для ароматерапії.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!