Лікування геморою п'явками - гірудотерапія

Ефективність гірудотерапії давно визнана офіційною медициною щодо багатьох патологій, включаючи утворення гемороїдальних вузлів. Особливість лікування геморою п'явками полягає в тому, що вони очищають організм від токсинів, інших шкідливих речовин і здатні зміцнити імунну систему, однак для досягнення очікуваного ефекту гірудотерапії пацієнтові знадобиться кілька сеансів. Використовується такий терапевтичний метод в проктології лише на початкових стадіях захворювання.

Що таке геморой

Так називають варикозне розширення вен заднього проходу і прямої кишки. Патологія пов'язана із запальним процесом, тромбозом, надмірним розширенням і звитістю гемороїдальних вен, які формують навколо прямої кишки вузли. В зоні анального проходу розташовуються анальні валики, в товщі яких знаходиться багато кровоносних судин. Ці вени постійно піддаються серйозним навантаженням, в них постійно підвищений тиск крові. Часто судинні стінки запалюються і розширюються, внаслідок чого виникають шишкообразные венозні вузли, де застоюється кров.

Причини

Оскільки геморой є виключно людським недугою, вчені пов'язують його зі здатністю прямоходіння. Формування вузлів відбувається внаслідок підвищення тиску у венах прямої кишки та локальному посилення артеріального кровотоку з таких причин:

  • часті запори (при потугах зростає внутрішньочеревний тиск, внаслідок чого відбувається виштовхування гемороїдальних шишок з ануса);
  • спадковість (має значення будова, міцність стінок судин);
  • пологи, вагітність (через збільшення внутрішньочеревного тиску і венозного застою сильно підвищує ризик появи геморою);
  • сидячий спосіб життя (при тривалому положенні сидячи, особливо на м'якій поверхні, на область промежини відбувається дію, порівнянне з зігрівальним компресом, що стимулює розширення судин і освіта застою крові);
  • важка фізична праця (навантаження при піднятті тягарів – найчастіша причина випадання гемороїдальних вузлів, вони можуть призвести до пошкодження зв'язкового апарату прямої кишки і малого тазу);
  • неправильне харчування (ризик розвитку геморою зростає при зловживанні жирної, гострої, солоної, копченої їжею, хронічному переїданні);
  • місцеве подразнення слизової кишечника (проносні засоби, клізми, анальний секс і надмірно інтенсивна гігієна ануса можуть сприяти появі гемороїдальних шишок);
  • сильна діарея;
  • шкідливі звички (вони викликають стійке рефлекторне розширення судин, яке поширюється на всі зони травного тракту, включаючи прямий кишечник, що згодом призводить до застою крові в гемороїдальних вузлах).

Методи лікування

Терапія геморою проходить з урахуванням загального стану пацієнта, тяжкості, специфіки перебігу захворювання. Курс лікування підбирається виключно фахівцем. Оскільки патологія на початкових стадіях рідко супроводжується явними симптомами, лікувати, як правило, доводиться вже запущену, хронічну форму геморою. В даному випадку пацієнта госпіталізують для хірургічного втручання.

На початкових стадіях геморою ефективним буде консервативне лікування. Воно проводиться з використанням знеболюючих, протизапальних засобів. Крім того, застосовуються відновлюють нормальний кровообіг, нормалізуючі стілець препарати. Крім прийому таблеток і використання анальних супозиторіїв, мазей, обов'язковою складовою лікування є сувора дієта, що передбачає відмову від дратівливих кишечник продуктів.

Хворим гемороєм необхідно розуміти, що консервативні лікувальні методи, хоч і є щадними і ефективними для зняття гострої фази хвороби, служать лише паліативної мірою, даючи короткостроковий результат. При погрішності в дієті, порушення стільця, збільшення фізичних навантажень найчастіше патологія знову загострюється і вимагає повторного лікування. Щоб повністю вирішити проблему, рекомендується комбінована терапія, що включає не тільки консервативні, але також малоінвазивні та хірургічні заходи.

Гірудотерапія при геморої

При лікуванні тромбозу гемороїдальних вузлів за допомогою медичних п'явок, залежно від стадії хвороби, у пацієнтів спостерігається розм'якшення, зменшення розмірів або навіть повне зникнення шишок. Сеанси гірудотерапії забезпечують комплексний позитивний вплив на організм, їх користь полягає в здатності:

  • усувати застій венозної крові в органах малого тазу;
  • нормалізувати венозний кровообіг в очеревині;
  • покращувати роботу ШКТ;
  • запобігати запори.

Лікувальний ефект процедур гірудотерапії обумовлений складом слини п'явок. Особливий фермент гірудин володіє широким спектром дії, при укусі медичних п'явок він потрапляє в кров людини, разносясь по всьому організму. Під час загострення геморою гірудотерапія сприяє:

  • нормалізації капілярного кровотоку;
  • підвищенню місцевого імунітету;
  • зниження больового синдрому, запального процесу;
  • активізації обмінних процесів усередині клітин;
  • зниження згортання крові.

Показання до застосування

Людям з гемороєм п'явки допоможуть запобігти тромбоз вен, крім того, вони сприяють зменшенню запальних вогнищ та розмірів вузлів. Гірудотерапія застосовується виключно при зовнішньому геморої, при цьому п'явок ставлять на спеціальні рефлекторні точки. Безпосередньо на гемороїдальні вузли черв'яків поміщають лише в крайніх випадках – при утворенні тромбів або великому розмірі шишок. Проведення сеансів гірудотерапії здійснює лікар з відповідною кваліфікацією.

Правила використання п'явок

Незважаючи на те, що кращі результати гірудотерапія дає при лікуванні геморою ранній стадії, її можна застосовувати і надалі, у складі комплексної терапії. В деяких випадках проведення сеансів необхідно для профілактики геморою, наприклад, якщо людина страждає частими запорами. З терапевтичною метою застосовуються спеціальні медичні п'явки, яких вирощуються в певних умовах. Хробака можна використовувати всього 1 раз, після чого її знищують.

П'явки від геморою застосовуються в спеціальних клініках або при безпосередній участі гірудотерапевта, який знає, куди варто їх ставити, враховуючи індивідуальний перебіг захворювання. Для лікувальної процедури відбирають найбільш активних особин, тоді ефект від лікування буде максимальним. Перед сеансом пацієнт повинен ознайомитися з низкою правил:

  • протягом 3 днів до гірудотерапії заборонено приймати кроворазжижающие кошти;
  • напередодні лікування п'явками слід відмовитися від алкогольних напоїв, куріння;
  • в день процедури заборонено використовувати будь-які ароматичні засоби;
  • протягом 2-3 діб не варто купатися і виконувати інтенсивні фізичні тренування;
  • області, на які ставили п'явки не можна розчісувати або чіпати руками протягом 1-2 днів.

Протипоказання

П'явки забезпечують хороший лікувальний ефект при терапії багатьох хвороб, включаючи геморой. Тим не менш, цей нетрадиційний метод підходить не кожному: гірудотерапія приносить деяким хворим серйозний психологічний дискомфорт. Крім цього, лікування геморою п'явками має ряд протипоказань медичного характеру, включаючи:

  • лактацію, вагітність;
  • деякі інфекційні патології (СНІД, гепатит);
  • термін після кесаревого розтину менше 4 місяців;
  • залізодефіцитну анемію;
  • пухлинні процеси;
  • низьку згортання крові;
  • артеріальну гіпотензію;
  • алергію на компоненти слини п'явок.

Як відбувається лікування геморою п'явками

Перш, ніж поставити п'явку, гірудотерапевт обробляє шкіру спиртом, а потім чистою водою. Щоб хробак присмоктався, його беруть пальцями біля голови і приставляють до потрібної ділянки тіла. Лікувальні сеанси повторюються раз в тиждень, при цьому використовується 4 особини за раз (максимально допустима кількість п'явок за 1 процедуру – 7). Лікування проводиться в положенні лежачи на животі, при цьому один сеанс займає від 20 до 40 хвилин. Повний терапевтичний курс передбачає 10-12 процедур. При необхідності лікування повторюють через як мінімум 2 місяці після останнього сеансу.

Насосавшись крові, п'явка має відвалитися самостійно, віддирати її насильно ні в якому разі не можна. Якщо тривалість сеансу затягнулася, місце присмоктування посипають сіллю і черв'як відпадає. Після завершення лікування на що утворилася в місці укусу ранці накладають стерильну пов'язку на кілька днів. Оскільки запалена відень болюча, а її стінка легко може травмуватися, після процедури може початися кровотеча. У даному випадку лікар призначає кровоспинні препарати.

Куди ставити п'явки при геморої

При гострому геморої черв'яків ставлять на біологічно активні області – крижі і куприк. У певних випадках допускається встановлення особин безпосередньо на зовнішні гемороїдальні вузли. Забороняється ставити п'явок на слизову оболонку прямої кишки. Під час процедури пацієнт повинен лежати на животі протягом 20-40 хвилин. Це не хвороблива процедура, оскільки перед присасыванием хробак впорскує під шкіру людини знеболюючий фермент, тому хворий відчуває лише легке пощипування.

Відео

Лікування геморою п'явками - Козинська Ольга Михайлівна

Відгуки

Ольга, 36 роківВперше зіткнулася з гірудотерапією, коли лікувала спину, тоді мені цей метод не сильно допоміг. При геморої таке лікування виявилося набагато дієвіше. За 12 сеансів вдалося майже повністю зняти запалення, прибрати зовнішні шишки і усунути проблеми зі стільцем. Всім рекомендую, однак при виборі фахівця краще орієнтуватися на відгуки.
Євген, 44 рокиПро ефективність процедури свідчать черги на гірудотерапію. Мені насилу вдалося записатися за 2 тижні до курсу лікування до терапевта, який, судячи з відгуків, відмінно лікує геморой та інші застійні явища. Лікування допомогло, пройшло безболісно, але відносно дорого. Після терапії ще 5-6 днів було кровотеча, але це нормально.
Заріна, 29 роківВперше проблема виникла після пологів, але оскільки геморой був внутрішнім, лікування обмежилося використанням свічок і прийомом таблеток. Через кілька років з'явилася зовнішня шишка і, за порадою колеги, я вирішила лікувати її за допомогою п'явок. Терапія посіла 10 днів – геморой зник повністю, як і болі під час дефекації.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!