Як приймати шрот розторопші - рецепти і свідчення, корисні властивості та протипоказання

Бур'янисті трави теж можуть позитивно впливати на організм і застосовуватися в нетрадиційній медицині: яскравим прикладом є розторопша плямиста або марьин чортополох. За рахунок довгого переліку корисних властивостей вона знайшла застосування в дієтичному харчуванні, з її допомогою лікують тяжкі хвороби печінки і жовчного міхура, і для всього цього переважно використовують шрот розторопші – найбільш доступну і просту форму. Кому він потрібен і як його застосовувати?

Що таке шрот із розторопші

Найціннішою частиною цієї рослини є насіння – скориставшись холодним віджиманням, фахівці отримують з них масло, яке йде в продаж як продукт харчування. Відходи ж, що представляють собою лушпиння, це і є шрот: підсумок екстрагування. В аптеках він може бути представлений як «порошок розторопші», оскільки оболонки насіння рослини в процесі віджимання масла подрібнюються і стають схожі на цільнозернове борошно. Однак порошок не дуже сипкий: шрот зберігає близько 3% жиру.

Для чого використовується

Шрот розторопші знайшов застосування як в нетрадиційній медицині (коли говорять про лікуванні печінки, першочергово згадують це рослина), так і в кулінарії. Макуха є безпечним продуктом харчування, популярним в дієтичних рецептах – додається в каші, салати, м'ясні страви, замінює приправи за рахунок природного гіркоти, змішується з кефіром (за аналогією з насінням чіа), або вводиться в овочеві смузі при детокс-дієти. Як лікарський засіб шрот розторопші може бути використаний:

  • для приготування водної/спиртової настоянки;
  • у відварах;
  • як компонент аптечного БАДа.

Біохімічний склад

Ще у другій половині 20-ого століття вченими був визначений головний компонент хімічного складу розторопші – це унікальна речовина силімарин, посилене силибинином і силидианином. Всі вони належать до групи флаволігнанів і володіють яскраво вираженими антиоксидантними властивостями. Знаменитим ж в нетрадиційній медицині розторопшу (не тільки шрот, але і масло, екстракти тощо) зробило гепатопротекторну якість, яким більшою мірою вона зобов'язана силибинину. Він сильніше інших флаволігнанів:

  • захищає печінку від дії токсинів, впливаючи безпосередньо на мембрани клітин, пригнічуючи транспортні протеїни та метаболічну активацію;
  • запускає процес регенерації клітин печінки;
  • уповільнює розвиток утворення фіброзної тканини.

Гепатопротекторні властивості – не єдине, за що лікарі цінують розторопшу і її шрот: вона корисна і для кишечника, рівня цукру і холестерину, артеріального тиску. Все це досягається за рахунок багатого хімічного складу, в якому спостерігаються алкалоїди, смоли, гістамін, маловідомий вітамін До, сапоніни. Шрот розторопші відрізняється високим відсотком вмісту білка, що стало однією з причин його використання в дієтичному харчуванні при схудненні.

Корисні властивості розторопші плямистої

Крім вже зазначеної вище допомоги печінки аж до запуску процесу її регенерації, розторопша володіє довгим переліком цілющих властивостей. Вона перешкоджає виникненню запорів за рахунок регулювання роботи кишечника, очищає організм від накопичених токсинів, допомагає контролювати артеріальний тиск (переважно це помітно при гіпертонії). Оцінити користь розторопші можуть навіть жінки, незадоволені своєю фігурою, адже вона сприяє схудненню. Додатково лікарі зазначають:

  • позитивний вплив шроту на нервову систему (за рахунок вітамінів групи В);
  • вплив вітаміну Е, присутнього в хімічному складі розторопші, на статеві залози осіб обох статей;
  • здатність очищати шкіру при наявності вугрової висипки і лікувати псоріаз.

Гепапротекторные властивості

Головне якість активних компонентів розторопші – флаволігнанів – те, що вони відновлюють клітини печінки після інтоксикацій, викликаних надмірним вживанням алкоголю та нікотиновою залежністю, прийомом хімічних препаратів, важкими умовами праці, при яких людина дихає шкідливими речовинами. Проте вони можуть і запобігти негативний вплив цих чинників, а крім захисту і очищення печінки розторопша стабілізує мембрани гепатоцитів і:

  • впливає на обмінні процеси в клітинах;
  • стимулює синтез протеїнів, утворення нових гепатоцитів;
  • допомагає роботі жовчного міхура, оскільки володіє слабким жовчогінним ефектом.

Користь шроту для очищення та оздоровлення організму

Позитивний вплив на печінку – не єдиний лікарський властивість силімарину та інших флаволігнанів, як і не можна забувати про інших компонентах біохімічного складу цієї рослини. Розторопша прекрасно проявляє себе у ролі прибиральника організму, який:

  • допомагає вивести небезпечні речовини, що утворилися в результаті радіаційного опромінення (при лікуванні онкології);
  • блокує вільні радикали;
  • стимулює виведення жовчних кислот;
  • виявляє антитоксичну дію на токсини натурального походження.

Нормалізація рівня цукру в крові

Вплив на інсулін і витікаюча з цього користь для осіб, які страждають на цукровий діабет, приписувані деякими народними рецептами з розторопшею, лікарями продовжують обговорюватися. Тут не виключається роль того ж силімарину, який коригує процес клітинного метаболізму і відіграє роль антиоксиданту через пригнічення окислення вільних радикалів, але ці моменти ще потребують наукових доказах.

Покращення роботи кишечнику

Шрот розторопші містить клітковину, яка допомагає не лише притупити почуття голоду – головним її завданням є нормалізація функціонування кишечника. Навіть після короткого курсу лікування цим продуктом можна помітити, що запори перестали турбувати, а стілець трапляється майже чітко по годинах. Вживання перемелених насіння у великій кількості чинить на кишечник проносне дію, оскільки подразнює слизову.

Стабілізація артеріального тиску

Людям, страждаючим з гіпертонією, лікарі у своїх рекомендаціях для запобігання нових нападів підвищення тиску приділяють увагу і шроту розторопші, радячи приймати його, змішуючи з медом. Причина криється в високому рівні флавоноїдів, які містять насіння – вони роблять позитивний вплив на стінки судин, кровообіг і навіть роботу серця. Жирні кислоти ж в тандемі з магнієм регулюють в'язкість крові і допомагають зняти судинні спазми.

Зниження набряклості і нормалізація водно-сольового балансу організму

Насіння цієї рослини не тільки багаті вітамінами – вони відрізняються вмістом сапонінів, які допомагають контролювати рівень гормонів, що впливають на синтез кортикостероїдів. Додатково сапоніни впливають на водно-сольовий баланс, оскільки вони допомагають виводити з організму сечову кислоту. За рахунок цього простежується зменшення вираженості набряків, поліпшення стану нирок, проводиться профілактика утворення конкрементів у сечовому міхурі.

Показання до застосування шроту розторопші

Сила лікарських властивостей цього продукту висока настільки, що з ним проводять не тільки профілактичний курс, який покликаний зміцнити організм і захистити печінку – перемелені оболонки насіння можуть виступити і як повноцінне ліки. Їх рекомендовано застосовувати для лікування гепатиту, цирозу, уражень печінки токсичними речовинами. Однак крім хвороб печінки у список показань до застосування вносять:

  • жовчокам'яна хвороба (хронічна форма);
  • будь-які захворювання селезінки;
  • підвищений рівень білірубіну;
  • порушення жовчовиділення;
  • запори;
  • високий рівень холестерину;
  • зловживання алкоголем;
  • нещодавно перенесену хіміотерапію.

Способи застосування

Для оцінки лікувальних властивостей цієї рослини лікарі рекомендують приймати шрот курсом, додаючи в їжу, оскільки він ставиться до Бадів. Однак можна потурбуватися і приготуванням страв з розторопшею, або ж зробити домашню настоянку, яка допомагає впоратися з інтоксикацією будь-якого роду (переважно її застосовують при похмільному синдромі). Основні способи застосування продукту:

  • Настоянка при похмільному синдромі повинна готуватися заздалегідь. Схема проста: 50 г порошку заливають горілкою або спиртом (500 мл) і залишають на 14 днів в темному місці. Використовують по 25 крапель, розведених 50-ю мл теплої води. Тривалий прийом цієї настоянки допомагає усунути алкогольну залежність.
  • Фруктовий коктейль з розторопшею активно використовують під час очисних дієт. Рецепт такий: чайну ложку макухи залити 50 мл теплої води на ніч. Вранці збити блендером з 50 г будь-яких заморожених ягід і 100 г м'якоті банана. За добу можна випивати більше 2-х порцій такого коктейлю.
  • Добавка до салатів та випічки – тут немає чітких рецептів, оскільки макуху можна підсипати до будь-яких салатів (аж до м'ясних), до тесту за аналогією з цільнозерновий борошном. Однак потрібно пам'ятати про дозуваннях: на 200-300 г салату не більше 1 ч. л. шроту, а для тіста – 1 ст. л.

Як пити розторопшу в порошку

Яку б схему ви не вибрали – захист печінки, коригування тиску або лікування всього організму, на час прийому цієї рослини потрібно забути про жирну їжу і алкоголь, щоб не звести ефект від терапії до нуля. Схема вживання шроту буде залежати від цілей, але якщо не передбачається приготування відвару, настоянки або чаю, порошок потрібно приймати, запиваючи теплою водою і злегка розжовуючи, щоб відбулося виділення рослинних олій, що залишилися в оболонках.

Для лікування печінки

При хронічному гепатиті, цирозі, дискінезії жовчовивідних шляхів і інші захворювання печінки курси лікування шротом розторопші проводять до 2-х разів на рік, тривалість кожного – 20 діб. Після роблять перерву на 2 тижні і знову повторюють схему прийому на 20 днів. Лікування печінки переважно проводять з класичним відваром:

  1. Проварити 30 г мелених насіння в 500 мл води, щоб кількість рідини зменшилося в 2 рази. Слабкий вогонь.
  2. Пити з 8 до 20 год щогодини по чайній ложці. Прийом їжі на ефективність лікування не впливає.

Застосування в якості лікарського засобу

У нетрадиційній медицині найефективніший спосіб використання макухи – приготування простого настою: склянкою окропу заливають 1 ч. л. сировини, залишають на 20 хвилин. Розділивши на 2 порції, випивають перед їжею за 15 хвилин маленькими ковтками, обов'язково теплим. Після 40 діб лікування потрібен перерву, становить не менш 2-х тижнів. Якщо лікар вважатиме за необхідне, курс повторюють.

Інструкція по застосуванню шроту розторопші для схуднення

Вплив цього продукту на фігуру пояснюється виключно тим, що оболонки насіння нормалізують обмін речовин (тому призначаються особам з цукровим діабетом), а при активному вживанні дають проносний ефект. З цієї причини слід використовувати тільки як додатковий компонент схеми схуднення. Алгоритм прийому простий: додайте 1 ч. л. подрібненого насіння до їжі 3 р/добу, тривалість прийому – 2 тижні. Бажано поєднувати їх з гарячою стравою: кашею, супом.

Порошок строкатого чортополоху для профілактики

Дозування шроту, вживається не з лікарськими цілями, а для відновлення організму або захисту печінки, повинна встановлюватися індивідуально, але починають завжди з 1/2-1 год. л., обов'язково з їжею. При захворюваннях шлунка бажано вживати шрот не на початку прийому їжі. Важливо врахувати вік пацієнта – діти, що досягли 3-х років, теж можуть щорічно проходити профілактичний курс. Варіанти наступні:

  • Дітям дають по 1/2 ч. л. шроту разом з сніданком і обідом. Курс – не більше 25 діб.
  • Дорослим можна пити розторопшу по 1-2 ч. л. вранці та ввечері, а профілактичний курс по тривалості коливається від 30 до 40 діб.

Побічні ефекти і протипоказання

Шкоди організму це рослина не завдає, з будь-якою його частиною ви зіткнулися – плоди розторопші, насіння і листя однаково корисні і безпечні, якщо не враховувати індивідуальну непереносимість, пам'ятати про дозуваннях. Проте лікарі звертають увагу пацієнтів на ймовірність почуття дискомфорту в області правого підребер'я у осіб з цирозом печінки і жовчнокам'яної хворобою, що не є приводом для відміни. Жорстких протипоказань до прийому препарату немає, тільки рекомендація дотримуватися обережності:

  • вагітним;
  • у дітей 3-12 років;
  • при загостренні жовчнокам'яної хвороби, гастриту;
  • астматикам.

Як вибрати якісний шрот

Фахівці рекомендують здійснювати покупку через інтернет-аптеку, а оффлайн, коли є можливість оцінити стан продукту – особливо це важливо для порошку. Вам потрібно переконатися, що строки придатності не підходять до кінця: насіння розторопші містять олії, які поступово будуть приводити до окислення порошку. Якщо ж розглядати форми, в яких він випускається, можете купити будь-яку: вони однаково ефективні.

Шрот розторопші в капсулах

Приймати таку форму БАДа легше: ви не відчуваєте неприємного присмаку, можете не відчувати запах, та й ковтати гладкі капсули простіше, ніж проштовхувати в себе вологий, набухає порошок. Однак ви повинні бути впевнені, що шрот, укладений в оболонку, повністю визрів – вміст капсул буде темного кольору (рідше – бурого). Якщо світле, відмовляйтеся від покупки.

Порошкоподібна форма

Класичний формат шроту має більш низьку ціну, але неякісний продукт тут зустрічається частіше, ніж у капсул. Намагайтеся купувати препарат, вироблений південними регіонами і продається тільки в прозорих пакетах – так ви зможете розглянути структуру шроту і переконатися, що він не слежался, не почав прогоркать, не має побічних продуктів в складі. Враховуйте, що макуха – підсумок переробки насіння, тому йому характерна неоднорідність.

Ціна шроту розторопші

Плюсом цього продукту є доступність: простий порошок в Санкт-Петербурзі і Москві можна знайти за ціною від 26 рублів за пачку вагою в 100 р. Проблем з наявністю шроту в аптеках часто не спостерігається і при необхідності можна замовити товар в обрану точку, проте в деяких випадках додасться вартість доставки. Картину цін для московських аптек можна відстежити в таблиці:

Аптека

Капсули

Порошок

Міськздороввідділу

119-140 р.

39-55 р.

ЕАптека

80-144 р.

33-78 р.

Відео

Розторопша. Як допомогти своєму організму. Або як схуднути.

РОЗТОРОПША - найкращий засіб ДЛЯ ПЕЧІНКИ

Відгуки

Рита, 26 роківСтраждаю вродженої дискінезією жовчних шляхів, але ліки йдуть важко, тому кожні півроку п'ю овес з розторопшею (подрібнені плоди рослини або насіння). Останню вживати важче з-за смаку, але ефект від неї сильніше. Купую в аптеці готовий порошок, заважаю з медом, приймаю місяць по 2-3 ложки за день. Напади не турбують вже 4 роки.
Олена, 31 рікщодо печінки шрот розторопші є унікальним натуральним продуктом – оцінила його здібності, коли зіткнулася з сильним отруєнням: на ноги встала за добу. Похмільний синдром теж знімає моментально. Вже кілька років раз у півроку пропиваю всю пачку об'ємом 100 г (по 1 ч. л. в день) – забула про запорах, шкіра очистилася.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!