Користь і шкода базиліка для здоров'я

Базилік активно застосовується в кулінарії як ароматна пряність. Однак крім кулінарних переваг, рослина володіє цінними лікувальними властивостями для організму: базилік – користь і шкода трави представляють інтерес при його використанні в лікарській практиці та для профілактики багатьох захворювань. В даний час медики продовжують активно вивчати цілющий вплив настоїв, відварів з рослин.

Що таке базилік

Царська трава – так перекладається базилік з давньогрецької. Це однорічна пряна рослина сімейства ясноткових з терпким смаком, виростає до 80 см. У всіх частинах трави міститься ефірна олія, що обумовлює виразний аромат базиліка. Відомо близько 70 його видів, але широко застосовується базилік звичайний сорти зеленого та фіолетового кольору. Існує ще лимонна різновид з відповідним ароматом. Базилік відомий під іншими народними назвами: реган, запашний васильок, райхон.

Склад

Корисні властивості базиліка визначаються унікальним складом елементів. Надземна частина багата вітамінами, містить ефірні олії, дубильні речовини, фітонциди, цукри, каротин. Вміст жиру в траві доходить до 2 м, а калорійність – до 230 кКал/100 г продукту. Щоб зрозуміти, чим корисний базилік для організму, потрібно познайомитися з багатим хімічним складом рослини:

Нутрієнт

Кількість

Вітаміни

А, РЕ

264 мкг

бета Каротин

3,142 мг

В1, тіамін

0,034 мг

РР, НЄ

0,902 мг

C, аскорбінова кислота

18 мг

В6 піридоксин

0,155 мг

До, філохінон

414,8 мкг

Макроелементи

Калій

295 мг

Кальцій

177 мг

Мікроелементи

Марганець

1,148 мг

Мідь

385 мкг

Марганець

1,148 мг

Залізо

18 мг

Жирні кислоти

Омега-3

0,316 р

Властивості базиліка

Користь базиліка обумовлена хімічними сполуками в листі і насінні, які здатні попереджати великий спектр захворювань, допомагають зміцнювати здоров'я, боротися з інфекціями. Він володіє наступними властивостями:

  • Жарознижувальними, потогінні. Базилік застосовується при простудних захворюваннях і проблемах дихальних шляхів, а якщо з квітками базиліка використовують насіння кунжуту – такий настій знижує високу температуру і приймається для профілактики застуди.
  • Антибактеріальними. Ці властивості використовуються в стоматології проти утворення зубного каменю, неприємного запаху, бактерій, які викликають карієс.
  • В'яжучими, бактерицидними. Відвари допомагають зміцнювати ясна, знімати запалення.
  • Загоюючими. Рослина позитивно впливає на захворювання шкіри, сприяють швидкому рубцюванню ран, швів після операції.
  • Імуностимулюючими. Такі якості дозволяють стримувати ріст клітин ВІЛ і канцерогенних.
  • Сечогінними. Настої перешкоджають каменеутворенню в нирках.
  • Заспокійливими. Пряна зелень відмінно діє при стресах, заспокоює нервову систему.
  • Спазмолітичні. Базилік усуває метеоризм, знімає спазми в шлунку, нормалізує газообмін в кишечнику.

Чим корисний базилік

Цінність фітопоживних речовин формує лікувальні властивості базиліка. Наявність антиоксидантів уповільнює процеси старіння. Вживання базиліка допомагає відновлювати і зміцнювати організм. Масло, отримане з прянощі, включається в косметичні засоби по догляду за старіючою шкірою. В різних національних кухнях базилік дуже популярний. Він надає стравам пікантний аромат: зелень додають у салати, перші, другі страви, навіть десерти.

Для жінок

Застосування базиліка несе особливу користь для жінок. При дотриманні дієти свіжі листя сприяють схудненню за рахунок низької калорійності, відсутність холестерину, здатності прискорювати розщеплювати жири. Відвар з рослини зменшує болі при менструації і відновлює цикл, посилює лактацію у годуючих. Вплив ефірних масел володіє тонізуючим ефектом, тому небажано вживати вагітним (можливе підвищення тонусу матки), але ці якості успішно використовуються в косметології для антивікових кремів, усунення ламкості волосся та нігтів.

Для чоловіків

Крім загальної користі, «царська трава» має специфічний вплив на організм чоловіків: про підвищення чоловічої потенції з її допомогою знали давно, у стародавній Індії, а сучасні медики і народна медицина це підтверджують. Величезний вміст кислот, що стимулюють кровообіг, що регулюють рівень цукру в крові, сприяє поліпшенню функції внутрішніх чоловічих органів, тому сильній підлозі рекомендується вживати цю зелену пряність щодня.

Застосування базиліка

Застосовують лікарську рослину зовнішньо у вигляді примочок і внутрішньо у вигляді відварів листя і квіток сушеної або свіжої зелені. Страви, особливо м'ясні, додаючи прянощі краще засвоюються. Вдихання аромату рослини добре допомагає при нежиті. Ванни для ніг з холодного настою застосовують при підвищеній пітливості ніг. Чай, приготований на квітках, знижує високий тиск, кашка зі свіжого листя, прикладена до скронь, допомагає в лікуванні головного болю. З лікувальною метою використовується звичайний (запашний) сорт рослини.

При хворобах нирок

При хронічних хворобах сечової системи застосовується настій, приготовлений так: 11 г сухих подрібнених листочків беруть на склянку гарячої води, суміш закривається кришкою, настояти 30 хвилин. Відвар проціджують і приймається три рази на день по 1/3 склянки,через півгодини після їжі. Для виведення каменів з нирок пити такий настій потрібно за півгодини до сну по півсклянки.

При хворобах нервової і серцево-судинної системи

При неврастеническом стані та хворобах серця, судин рекомендовано пити по склянці настою 2 рази на добу: чайна ложка сушеної зелені заливається півлітра окропу, настояти 20 хвилин. Можливе застосування більш концентрованого настою: столова ложка подрібненої сухої сировини заливають склянкою окропу і настояти дві години, проціджують. Приймати його треба по дві столові ложки 4 рази на день.

Загальнозміцнюючу дію

У якості чудового загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб відвари рослини допомагають зміцнювати імунітет організму. Приготувати один з таких просто:

  • 2 г трави поміщають у фарфорову посудину і заливають 0,5 л окропу;
  • настоюють півгодини;
  • проціджений настій треба випивати протягом доби перед їжею;
  • приймати відвар потрібно не менше двох тижнів.

При захворюваннях дихальних органів

Бронхіт, кашель та інші запалення дихальної системи лікують за допомогою соку, який отримують витягами наземної частини рослини (листя, грона квітів, стебло) безпосередньо перед цвітінням. Сік фіолетового або зеленого кольору змішується в рівних частках з медом і водою, так як прийом в чистому вигляді може призвести до подразнення шлунка і стравоходу. Приймати треба 10 днів по чайній ложці вранці і ввечері після їжі з перервою 10 днів – всього три курсу.

Інший дієвий варіант – приготування чаю при застуді – він володіє антибактеріальними властивостями. Для того, щоб отримати лікувальний ефект, такий ароматний напій потрібно правильно приготувати. Чайна ложка сухої трави заливається склянкою окропу, настоюється 5 хв. Потім можна для смаку додати лимонний сік, цукор, мед. Правильно заварений протизапальний чай має жовтий колір.

Шкоди та протипоказання базиліка

Базилік – його користь і шкода обумовлені складовими компонентами, які можуть завдати шкоди, крім лікування. Сполуки ртуті, присутні в рослині, обмежують його вживання особами з цукровим діабетом, які страждають гіпертонією, хворих тромбофлебітом, тромбозом. При вагітності, стенокардії, епілепсії слід відмовитися від застосування цієї трави. При тривалому застосуванні, понад 3 тижнів, можливі харчові отруєння організму. У лікуванні дітей до семирічного віку вживати препарати з базиліком заборонено.

Відео

Базилік користь для організму корисні властивості Базиліка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!