Мікстура з кореня солодки: правила прийому, показання, побічні дії і аналоги

У медичній практиці при виникненні кашлю у дорослих або дитини часто призначають сироп солодки. Ліки виробляється на основі натуральних компонентів, є ефективним відхаркувальним і протизапальним засобом. Завдяки своєму природному походженню препарат має мінімум протипоказань. Пацієнтів порадує невисока ціна і солодкий смак медикаменту. Щоб не завдати шкоди своєму організму, рекомендується звернутися до лікаря для встановлення відповідного режиму прийому.

Що таке сироп солодки

Мікстура з кореневищ солодки створена на основі натуральних компонентів. Рослина використовується в медицині для лікування пацієнтів різних вікових груп. До складу засобу входить ряд корисних речовин, які володіють протизапальним ефектом, знімають спазми, розслаблюють гладку мускулатуру. За відгуками пацієнтів, це один з рослинних препаратів, мають приємний смак. Зберігати його потрібно в темному місці, яке недоступне для дітей.

Склад

Ліки являє собою рідку в'язку субстанцію коричневого кольору, яка володіє солодким смаком і специфічним запахом. Лікувальні властивості препарату зумовлені тим, що він містить гліциризин та гліциризинову кислоту. Як допоміжні використовуються наступні речовини:

  • ефірні масла;
  • полісахариди;
  • кумарини;
  • флавоноїдні сполуки.

Фармакологічна дія

Завдяки своїм корисним компонентів лакриця має такі фармакологічні властивості:

  • чинить відхаркувальну дію;
  • володіє хорошим противірусним ефектом;
  • допомагає позбутися від запалень;
  • знімає спазми і розслаблює гладку м'язову тканину;
  • має послаблюючу дію;
  • зміцнює імунну систему.

Від чого допомагає

Лікарі призначають ліки при захворюваннях дихальних шляхів. Сироп кореня солодки використовується спільно з іншими препаратами. Особливо ефективно засіб при боротьбі з простудними захворюваннями (трахеїт, ларингіт), а ще при бронхіальній астмі, гострому і хронічному бронхіті, пневмонії. Крім того, рекомендується застосовувати сироп солодкового кореня як проносний засіб при порушенні діяльності кишок.

Використовують екстракт кореня лакриці при захворюваннях шлунка, дванадцятипалої кишки. Препарат чинить протизапальну, загоює і обволікаючу дію, застосовується при хронічних формах гастриту, виразки шлунка. Проте вживання сиропу небажано при загостренні недуг. Крім цього, препарат підходить для лікування деяких інших захворювань:

  • кашлю, викликаного пристрастю до паління;
  • порушень функціонування кори надниркових залоз;
  • пієлітах, циститу, пієлонефриту;
  • дерматитів різного генезу;
  • ревматизму;
  • геморою;
  • подагри;
  • екземи.

При якому кашлі приймати

Основним показанням до застосування лакриці є сильний сухий та вологий кашель. Компоненти препарату допомагають очистити дихальні шляхи хворого. Сироп солодки від кашлю сприяє відділенню в'язкого слизу, яка утворюється всередині бронхів і легенів. Ця субстанція шкідлива для організму, оскільки містить велику кількість бактерій і утруднює дихання. Корінь солодки від кашлю успішно виводить мокротиння, залишаючи органи чистими і здоровими, полегшує стан і знімає спазми.

Інструкція по застосуванню сиропу солодки

Терапія сиропом з кореня солодки принесе позитивну реакцію організму, якщо засіб буде правильно використовуватися. Застосування препарату слід здійснювати по 3 рази за добу після прийому їжі. Курс лікування сиропом не повинен перевищувати 10 днів. Завдяки солодкому смаку ліки широко використовується педіатрами. Дозування для дітей обов'язково повинен встановлювати лікар.

Для дорослих

Вживання рослинних ліків з солодки допоможе дорослим впоратися з кашлем та іншими захворюваннями, зміцнити імунітет. Щоб засіб сприятливо впливає на організм, важливо правильно підібрати дозування. Схему прийому препарату дорослим повинен призначати лікар. Рекомендованим кількістю сиропу є 1 десертна ложка. Застосування мікстури повинно проходити тричі за день, при цьому склад слід розвести в ½ склянки води.

Для дітей

Лікарі призначають відвари, сироп або настойку при кашлі, спираючись на вік дитини. Дозування, як пити корінь солодки, підбирається індивідуально:

  • дітям до 2 років рекомендовано давати не більше 2 крапель сиропу тричі за день;
  • дитині у віці від 2 до 6 років солодка від кашлю показано 3 рази за добу по 2-10 крапель;
  • дітям до дванадцятирічного віку для лікування буде потрібно 50 крапель сиропу на основі кореня солодки, слід приймати тричі за день;
  • після 12 років можна давати дитині по 1 чайній ложці препарату 3 рази на день.

Як розводити сироп солодки

Кожній матері потрібно дізнатися, коли і як приймати сироп солодки при кашлі дітям:

  • якщо дитина старше 12 років, необхідну кількість сиропу розводите в 100 мл води;
  • для лікування кашлю дитині 6-12 років потрібно розбавляти ліки з водою в кількості ½ склянки;
  • малюкам до 6 років потрібно розбавити прописану дозу сиропу 1 ч. л. теплої води.

Для жінок

Для прекрасної половини людства лакричний корінь має цінність завдяки вмісту природних жіночих статевих гормонів – естрогенів. При нестачі цих речовин в організмі може відбутися дисфункція яєчників, порушення циклу менструації. Негативні прояви стають помітні при настанні клімактеричних змін в організмі.

Використання деяких лікарських трав, в тому числі солодки, допомагає знизити концентрацію тестостерону і нормалізувати цикл. Курси лікування сиропом сприяють зниженню холестерину. Завдяки спазмолітичній дії можуть знижувати болючість при місячних. Приймати потрібно по 1 ст. л. тричі на день за півгодини до їжі. Заборонено вживати сироп з кореневищ солодки під час вагітності. З обережністю до його використання слід підходити в період лактації.

При вагітності та лактації

У період виношування дитини лікарі не рекомендують застосовувати солодку від кашлю або інших недуг. Лакричний корінь здатний впливати розслабляючи на гладку мускулатуру, забезпечуючи процес очищення бронхів. Такий ефект може надати негативний вплив на формування організму плода. Солодковий сироп, що приймається при вагітності, здатний провокувати набряки, що призводить до токсикозу на пізньому терміні. Рослинні ліки підвищує активність гормонів, порушуючи баланс організму. В результаті збільшується ризик переривання вагітності.

Лікарська взаємодія

Препарат солодки не рекомендується вживати з діуретиками, оскільки такий тандем може спровокувати посилене виведення з організму калію. Аналогічний ефект проявляється, якщо одночасно приймати рослинний засіб з серцевими ліками. Гормональні препарати та проносні засоби можуть створювати умови для порушення електролітного балансу, оскільки солодка посилить послаблювальну дію.

Побічні ефекти передозування і

Прийом солодки може спровокувати алергічну реакцію, що виражається висипом, свербінням, почервонінням шкіри. Побічним ефектом від препарату часто стає підвищення артеріального тиску і порушення балансу електролітів в організмі. Прийом надмірної кількості рослинного ліки призводить до зниження концентрації калію, гіпертонії, міоглобінурії, міопатії. Якщо ви помітили погіршення свого стану при тривалому вживанні або разовому використанні препарату, зверніться до лікаря.

Протипоказання

Препарат протипоказаний вагітним жінкам і годуючим матерям, дітям у віці до 1 року, оскільки в ліках на основі кореня міститься спирт. Крім того, заборонено вживати сироп з кореневища солодки людям, страждаючим такими недугами:

  • алергією на компоненти препарату;
  • розладами печінки, порушують її функціонування;
  • гіпертонічною хворобою;
  • хворим на цукровий діабет;
  • ураженнями серця органічної природи;
  • цироз печінки;
  • недоліком калію у організмі;
  • нирковою недостатністю.

З обережністю приймають ліки пацієнти при загостренні хронічних захворювань ШКТ. До таких хвороб відносять виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, ерозії. Цей представник лікарських препаратів на основі солодки містить етиловий спирт. Компонент може спровокувати збільшення вмісту кислоти і ураження слизової шлунка.

Аналоги

Лакричному сиропу за механізмом дії є аналогами наступні препарати:

  • Геделикс – засіб, що має відхаркувальну і спазмолітичну дію, активною речовиною якого є екстракт плюща. Випускається у формі сиропу та крапель. Геделикс призначається як ліки, виводить мокротиння, використовується при захворюваннях бронхів і верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем.
  • Пертусин – комбінований засіб рослинного походження, який сприяє розрідженню в'язкого мокротиння і її виведення з організму. Крім відхаркувальний, препарат має бронхозпазмолитическим і протимікробну дію. Пертусин містить в складі рідкий екстракт чебрецю, який забезпечує розрідження і легкий висновок в'язкою, густою мокротиння.
  • Коделак бронхо – еліксир темно-коричневого кольору, що складається з ефірних олій чебрецю. Засіб чинить відхаркувальну дію, має протизапальний ефект. Ліки здатне знижувати в'язкість мокротиння, покращувати моторику епітелію бронхів і легенів.

Ціна

Придбати сироп на основі кореня солодки можна в аптеці або купити в інтернет-магазині. Перш ніж замовити товар за каталогами, наданими на сайтах, зверніть увагу на вартість доставки. Пам'ятайте, що вживання ліків може завдати шкоди здоров'ю, тому перед придбанням проконсультуйтеся з фахівцем. Порівняти ціни на солодку в аптеках Москви можна, скориставшись таблицею:

Назва аптеки

Ціна (рублів)

«ЭликсирФарм»

28

Мережа «5 mg»

35

«Еврофарм» (інтернет-аптека)

25

«Сердечко»

16-35

«Самсон-Фарма»

17-26

Відео

Солодки сироп

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!