Корисні властивості олії чорного кмину - застосування в рецептах народної медицини та косметології

Чудовим засобом для лікування багатьох захворювань шкіри є масло чорного кмину. З давніх часів воно використовується для виготовлення лікувальних продуктів народної медицини. Витяжка має характерний пряний запах. Трохи гірчить, але це видає наявність лікувальних речовин. Вважається, що більш гірким є масло кмину, тим сильніше його лікувальний ефект.

Що таке масло чорного кмину

Для виготовлення масла чорного кмину використовується метод холодного віджиму насіння. В них міститься приблизно 36% рослинного жиру і безліч біологічно активних складових, вітамінів і мінералів. Кмин, що використовується для виробництва лікарських препаратів, вирощують в екологічно чистих умовах, виключаючи використання будь-яких синтетичних добрив. Виходить масло коричневого з зеленуватим відтінком кольору, має терпкий терпкий смак і сильний пряний аромат.

Склад

Витяжка містить безліч корисних речовин і сполук, кальцій, залізо, бета-каротин, амінокислоти, флавоноїди, дубильні речовини, ензими, мідь, вітаміни A, D і E, фітостероли. Кислоти, що містяться в олії кмину, серед яких варто відзначити поліненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, пальмітинову, лінолеву, міристинова, фолієву, арахідонову, стеаринову та інші, сприяють профілактиці деяких захворювань, попереджають їх розвиток, допомагають підтримувати хорошу фізичну форму.

Користь і шкода

Кминна витяжка надає ефект натурального антибіотика, здатна боротися з грибками і знімати запалення. Визнана імуностимулятором, використовується для усунення прищів, акне, грибкових інфекцій, пролежнів. Олія сприятливо діє на судини, робить їх більш пружними, виводить холестерин, позбавляє від тромбів і місцевих запалень, нормалізує тиск. Воно корисно для тих, хто страждає від захворювань судин, гіпертонії, порушення кровообігу, атеросклерозу.

Лікування кминним маслом призначають при різних проблемах з печінкою. Воно допомагає позбутися від токсинів, усуває запалення, допомагає регенерації клітин. При тривалому вживанні засіб зменшує утворення газів, очищає організм. При використанні на шкіру надає заспокійливий ефект і допомагає захиститися від ультрафіолету. При наявності екземи, псоріазу, дерматиту засіб дозволить поліпшити стан шкіри, будучи антиоксидантом.

Витяжка знімає почервоніння на шкірі, викликані стресами. Засіб застосовується при масажі – має розслаблюючу дію і посилює кровотік, що сприяє усуненню ревматичних, м'язових і суглобових болів. Профілактичний ефект масла поширюється на кишкові інфекції, включаючи деяких паразитів, здатних розмножуватися і розповсюджуватися всередині організму. При застуді полегшує дихання. Завдяки жирної консистенції, обволікає запалені місця, знімає біль. Зміцнює і тонізує імунну систему.

Масло чорного кмину має ряд недоліків. Так, у деяких може бути присутнім на нього алергія. Тоді лікування маслом чорного кмину має бути виключено. Алергія може носити харчової характер, тоді можливі набряки, що супроводжуються блювотою і діареєю. Будь-який з цих симптомів вкаже на алергічну реакцію, що вимагає негайного припинення використання засобу.

Користь для жінок

Косметологія стала використовувати витяжку як інгредієнт для масок, кремів, вона має відновлюючу дію на нігті, волосся і вії. Додавання в чай однієї ложки препарату при активних заняттях спортом допоможе позбутися від непотрібних кілограмів. Витяжку застосовують ще в гінекології. Маючи рослинні гормони, вона сприятливо позначається на роботі репродуктивної системи жінки, дозволяє нормалізувати менструальний цикл.

При вагітності

Щоденний прийом кминної витяжки збільшує ймовірність для жінки зачати дитину, оскільки покращує кровообіг в органах малого тазу, лікуючи безпліддя. Є і зворотна сторона медалі – слід пам'ятати, що наявність рослинних гормонів здатне стимулювати сутички, тому не можна використовувати вагітним, щоб не спровокувати викидень.

Користь для чоловіків

Народна медицина вважає, що користь масла чорного кмину для чоловіків полягає в позитивному впливі на чоловічу ерекцію. Стверджується, що засіб посилює виробництво тестостерону, завдяки чому збільшуються витривалість, статевий потяг і потенція. Причина того – поліпшення кровообігу. Кминна витяжка ефективна як допоміжний засіб при простатиті.

Для дітей

Препарат буде корисний для дітей при запорах або кольках, для профілактики і зміцнення нервової системи, допоможе у формуванні кісткової структури. Вік, коли допускається використання, варіюється. Згідно з одними джерелами, витяжку дозволяється застосовувати з 6 років. Інші ж запевняють, що допустимий вік – з трьох років, зважаючи розвитку організму. Враховуючи, що масло може бути причиною алергічних реакцій, не слід давати дітям віком рочки.

Застосування

Щоб масло зробило свій вплив, потрібно використовувати натуральний продукт, який не містить добавки та домішки. Дозування розраховується з урахуванням віку. Діти від 3 до 5 років не мають отримати більше ½ чайної ложки. У віці до 10 років дозування збільшується вдвічі. Підліток може вживати півтори таких ложечки. Доросла людина може пити за день 2 чайних ложки. Застосування масла бажано з теплим напоєм, через півгодини після їжі. Дозування краще уточнити, проконсультувавшись з фахівцем.

Від глистів

Містяться в олії чорного кмину речовини вбивають або виганяють з тіла самих паразитів і руйнують захисний шар їх яєць. Це стає можливим при тривалому курсі прийому кошти, близько місяця. Є кілька рецептів використання. Можна подрібнити насіння чорного кмину, змішати їх з водою, приймати по одній чайній ложці з водою вранці до їжі. Згідно з іншим рецептом, приймають те ж кількість 3 рази в день до їжі. Відомий спосіб, при якому масло використовується зовнішнім чином, для змазування анального отвору.

При онкології

У кмин міститься тімохінон, здатний як руйнувати ракові клітини, так і перешкоджати формуванню нових. Лікарі не призначають кминне масло, пояснюючи це тим, що складові погано поєднуються з препаратами для хіміотерапії та знижують ефективність променевої терапії. Після операції і завершення курсу хіміотерапії масло кмину підійде для підтримки імунної системи або зовнішньо для обробки уражених місць.

Для імунітету

Засіб з кмину стимулює процеси в вилочкової залозі та імунній системі. Прийом для зміцнення імунітету можливий як в якості профілактичних заходів, так і при лікуванні. Адже під час хвороби імунітет активізується для боротьби з недугою, і допомога йому не завадить. Дорослим приймати по одній чайній ложці перед їжею вранці і ввечері. Діти старше шести років можуть отримати половину такої ложечки вранці до сніданку.

Які хвороби лікує

Кминна витяжка – це не лікарський препарат, тому повинна застосовуватися за рекомендацією лікаря, самолікування неприпустимо. Якщо лікар рекомендує цей засіб, то він допоможе при таких захворюваннях:

  • Захворювання ШКТ
  • Бронхіальна астма
  • Стенокардія і гіпертонія
  • Захворювання репродуктивної системи
  • Застуда
  • Вугровий висип і дерматит
  • Гепатит
  • Панкреатит
  • Псоріаз
  • Цукровий діабет
  • Дисбактеріоз, ентероколіт
  • Цироз і стеатоз печінки

Інструкція по застосуванню масла чорного кмину

Ця масляна витяжка може виявитися корисною при різних хворобах, але потрібно точно слідувати інструкції і дозуванні, оскільки частота прийому залежить від того, яку хворобу потрібно вилікувати. Засіб не є гормональним, але слід пам'ятати про можливість алергії. Перед тим, як вводити у свій раціон масло, проконсультуйтеся з фахівцем на предмет можливих протипоказань. Тільки точне слідування всім встановленим правилам і обмеженням допоможе отримати бажаний ефект від застосування цього засобу.

Зовнішнє застосування

Кминна витяжка використовується зовнішнім способом для лікування грибка, розтягування суглобів, хвороб шкіри, горла, вух, носа, геморою. Позбавляє від мігрені, якщо натерти в області навколо очей. Благотворний ефект надає на шкіру, роблячи її більш пружною, м'якою. Багато косметичні засоби по боротьбі зі старінням мають кминну витяжку в якості компонента. Змішана з іншими інгредієнтами, вона входить в склади для волосся, надає на них зміцнюючу дію.

Найлегший рецепт – змішати в рівних пропорціях масло кмину і оливкова, втерти суміш у волосся, залишити на 10 хвилин, потім змити, використовуючи шампунь. Рекомендують додавати трохи інгредієнта в інші продукти по догляду за обличчям з розрахунку 30 крапель масла на 10 г емульсії або крему. Витяжку без добавок можна використовувати для антивікового масажу обличчя.

Як приймати всередину

Поширена рекомендація – вживання однієї чайної ложки кминної олії два рази на день на голодний шлунок. Можна додати засіб трав'яний відвар або стакан води. У продажу є кминне масло в капсулах, приймати які слід по інструкції. Не рекомендується приймати засіб довше чотирьох тижнів. Існує спеціальна система застосування «кминного еліксиру для схуднення, що передбачає прийом протягом двох місяців. Найголовніше для програми не пити препарат після їжі, а споживши, почекати не менше півгодини перед прийомом їжі.

Як приймати для профілактики

Профілактичний прийом передбачає дозування – 1 ч. л. для дорослих 2 рази/день на голодний шлунок. Діти старше шести років можуть отримати половинку ложки вранці на голодний шлунок. Можна використовувати кминну витяжку як приправу до легкого овочевого салату, змішувати з підсолодженої рідким медом водою або апельсиновим соком. Прийом для профілактики не рекомендується продовжувати більше чотирьох місяців, після чого слід на якийсь час припинити вживання препарату.

Протипоказання

Кминна витяжка неодноразово підтверджувала лікувальні властивості, проте вона протипоказана:

  • При проблемах з серцево-судинною системою або після пережитого інфаркту. Препарат посилює кровотік, з-за чого відбувається підвищення навантаження на серце.
  • Вагітним. Містить біостимулятори, вплив яких на плід складно передбачити. Можливі передчасні пологи.
  • Людям зі схильністю до формування тромбів. Олія чорного кмину згущує кров.
  • Тим, хто недавно переніс трансплантацію органів. Витяжка посилює роботу імунної системи, що може призвести до відторгнення.
  • Людям з жовчнокам'яною хворобою, гастритом або виразкою. Можливі коліки, болі.

Ціна

Препарат можна придбати в аптеці або купити в інтернет-магазині. Замовити можна, переглянувши асортимент в каталозі або прочитавши відгуки клієнтів. Вартість продукту відрізняється, оскільки продається в різних ємностях (в пластиковій або скляній пляшці), різним буває обсяг продаваного препарату, може продаватися в капсулах, рідкому вигляді, з додаванням часнику або інших масел.

Препарат

Ціна, руб.

«Ефіопська: мова посланців», 500 мл

Від 3500

«Королівське», 500 мл

Від 3300

Ругуж Ефіопське, 500 мл

Від 1700 до 3000 (ціна залежить від матеріалу тари)

Baraka, 500 мл

Від 2500

Нефертіті, 300 мл

Від 3000

Hemani, 1000 мл

Від 2400

Tasnim, 120 мл

Від 1500

Афія, 250 мл

Від 1500

Диабсол, капсули, 60 шт

Від 700

Золото Ефіопії, 100 мл

Від 500

Відео

Масло чорного кмину - корисні властивості і застосування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!