Корисні властивості бджолиного воску - застосування в народній медицині і косметології

Дивовижні властивості бджолиного воску відомі людству з давніх часів, сьогодні цей продукт бджільництва широко застосовується в медицині, косметології, домашньому побуті. Завдяки багатому складу корисних речовин він допомагає зцілитися від різних хвороб, має омолоджуючий ефект. Народна медицина пропонує безліч рецептів з воску, випробуваних на собі десятками поколінь наших предків.

Що таке бджолиний віск

Він являє собою біологічно активну речовину з рядом унікальних властивостей. Людина досі не зміг створити його синтетичний замінник. Щільність воску складає 0,95—0,96 г/см3, тому він не розчиняється у воді, а просто плаває в ній. Температура плавлення бджолиного воску варіюється від 62 до 68 С, але він легко тане від тепла людської руки. Свої корисні властивості цей продукт здатний зберігати століттями.

Має приємний медовий запах і своєрідний присмак прополісу або меду. Він прекрасно горить, але не дає диму, тому застосовується для виготовлення свічок. Має багатий склад (більше 300 речовин), використовується для приготування ліків, застосовується в харчовій, автомобільної, скляної, авіаційній та інших галузях. Термін придатності цього продукту бджільництва практично необмежений.

Склад

Хімічний склад включає наступні компоненти: головні – це спирт, полімерні жирні органічні кислоти, їх складні ефіри, наприклад, міріціловий ефір пальмітинової кислоти. Крім цього, склад бджолиного воску включає до 75% складних жирів, до 15% вільних жирних кислот, більше 10% кето - і оксикислот, мінеральні речовини, парафінові вуглеводні, смоли, вітамін А, ароматичні складові, рослинні пігменти, трітерпени, холестерин і безліч інших компонентів.

Корисні властивості

Бджолиний віск – це цінний лікарський продукт, що має антисептичну, протизапальну, пом'якшувальну дію, він добре знеболює, дезінфікує, не має протипоказань до застосування, крім індивідуальній непереносимості продуктів бджільництва. Багато століть тому людям була відома користь бджолиного воску, вони використовували його для зміцнення зубів і ясен, а сьогодні він входить до складу багатьох засобів від хвороб ясен, наприклад, пародонтозу. Крім того, з його допомогою можна позбутися від темного нальоту або зубного каменю.

Жувати білий або жовтий харчовий віск корисно, особливо людям, які страждають від простудних захворювань. Його можна без побоювання давати дітям, якщо немає алергії на компоненти. Віск - хороший антисептик, володіє бактерицидними властивостями, а тому включений до складу багатьох лікарських засобів від горла. Крім протизапальної функції, має ранозагоювальні властивості, що зробило його улюбленим засобом для лікування опіків і ран у народних цілителів. Продукт володіє яскраво вираженими зігріваючими властивостями, тому становить основу мазей для суглобів.

Застосування бджолиного воску

Наші предки не замислювалися, що можна зробити з бджолиного воску, він був ходовим товаром для обміну. З нього виготовляли свічки для освітлення житла і застосування в церковних службах. З тих часів його почали використовувати значно частіше, наприклад, при створенні скульптур, картин, при обробці виробів із шкіри, дерева, у лакофарбовій, металургійної, текстильної промисловості, поліграфії, кораблебудуванні, і це неповний список. У побуті речовина застосовується для догляду за взуттям, меблями, підлогами.

В народній медицині

Для лікування різних захворювань цілюще віск особливо широко використовується, наприклад, у вигляді аплікацій або мазей, але не тільки. Для внутрішнього застосування виготовляються спеціальні жувальні гумки і медово-воскові цукерки для зміцнення ясен. Щоб приготувати засіб, потрібно 200 г воску. Його потрібно розтопити на водяній бані, додати 20 крапель лимонного соку, 6 крапель м'ятного масла, 100 г меду. Вийде густа маса, яку охолоджують і скачують кульки. Жуйки з харчового воску жують три рази за день.

Завдяки своїм антисептичним і загоюючою властивостями, речовина допомагає при таких захворюваннях, як сінна лихоманка, гайморит, астма, кашель. Треба взяти його маленький шматочок і жувати за 30 хвилин до шести разів за день. Корисно жувати віск при захворюваннях органів травлення. Він викликає рясне слиновиділення, яке покращує рухову і секреторну функції шлунка. Жувати потрібно невеликий кульку по п'ять хвилин 4 рази за день.

Допомагають жуйки при застуді. Ефірні олії добре знімають запальні процеси дихальних шляхів і вбивають хвороботворних мікробів. Особливо лікувальною силою відрізняється забрус, якими бджоли запечатують стільники з медом. Якщо жувати його регулярно в міжсезоння, то можна запобігти зараженню грипом, ангіною, позбутися від нежиті.

У косметології

Багатий безліччю біологічно активних речовин, віск не здатний завдати шкоди, а тому з кожним роком застосовується все більше. Воскова маска чудово очищає, усуває прищі, вугри, підтягує шкіру, усуває сухість, подразнення, особливо з додаванням кількох крапель гліцерину. Вітамін А сприяє омолодженню, регенерації шкіри. У промисловій косметології віск використовується при виготовленні помад для губ, креми для нігтів, кремів для розгладження зморшок або живлення шкіри.

Лікування бджолиним воском

Основне застосування – це виготовлення мазей, медичних кремів, пластирів. Загоюють властивості меду дозволяють ефективно лікувати їм свищі, трофічні виразки та інші ураження шкіри. Добре допомагають зігріваючі воскові компреси при лікуванні ревматизму, радикуліту, суглобів. Існує маса рецептів з «участю» воску для позбавлення від вугрової висипки. За короткий термін його лікувальні властивості допоможуть повністю очистити обличчя. Восковий компрес народними цілителями рекомендується для позбавлення від натоптишів і мозолів.

Гайморит

Віск вбиває патогенні мікроорганізми, тому його потрібно жувати при болях в горлі і порожнини рота, як зазначено вище. При нежиті та гаймориті можна використовувати засіб, приготоване за таким рецептом: порошок з трави деревію (2 ст. ложки) розчинити в розплавленому воску (20 г), остудити до 30 С. Суміш наносити шар за шаром на місця гайморових пазух, зверху утеплити, потримати 15 хвилин. Потім прибирати і нанести бальзам «Зірочка». Процедура повторюється двічі в день, курс лікування – чотири дні.

Суглоби

Цей рецепт для суглобів і хребта допоможе повернути втрачене здоров'я. Для його приготування буде потрібно 100 г продукту бджільництва, 10 г муміє, 50 мл олії кедра, 10 мл соку алое. В алое муміє розчинити, додати масло і розтоплений на водяній бані віск. Вийде мазь, якою натирають суглоби і хребет, поки не наступити полегшення. Як правило, вже після декількох процедур біль йде повністю.

Мозолі і натоптиші

Змішати 50 г прополісу і 30 г воску з соком одного лимона, розтопити суміш на водяній бані, поки основний компонент не стане рідким, охолодити. Зберігати ліки потрібно в холодильнику, попередньо перелив його в пляшечку. Кожен день мазь наноситься на мозоль, зверху заклеюємо лейкопластиром. Мозоль повинна зійти за п'ять днів. Якщо цього не сталося, то її потрібно розм'якшити двопроцентним гарячим розчином питної соди, а потім видалити.

Тріщини на п'ятах

Для красивих п'ят підійде старовинний рецепт, основу якого становить віск з рослинним маслом. На олії потрібно посмажити цибулю і злити його через марлю, потрібно склянку такого масла. 100 г воску і горошину прополісу розтопити на водяній бані і дати покипіти пару хвилин, потім злити в приготоване масло. Скоро мазь стане густою, і її можна наносити на тріщини на п'ятах або пальцях.

Трофічні виразки

Стакан рослинного масла вилити в емальовану каструлю, помістити туди віск (із сірникову коробку), поставити на парову баню до повного плавлення. Зварити яйце і відокремити жовток. Для кожної порції мазі береться половинка жовтка, яка додається маленькими порціями. Перемішати, зняти з плити, настояти 20 хвилин. Для очищення мазь пропускають через капрон, зберігають у холодильнику. Використовувати засіб потрібно теплим, тому перед застосуванням мазь нагрівають на водяній бані до 40 С.

Як використовувати бджолиний віск

Спектр застосування воску настільки широкий, що для кожної людини знайдеться корисний рецепт. Весь секрет продукту в широкому спектрі мікроелементів і вітамінів. Найважливіші складові - це каротин і вітамін А, що відповідають за молодість шкіри, за красу волосся, за здоров'я нігтів. Жирні кислоти в його складі дають зволожуючий ефект. Речовина прекрасно змішується з іншими продуктами, не втрачає своїх корисних властивостей під впливом високих температур.

Для волосся

В домашніх умовах віск часто застосовується в косметичних потреби, наприклад, для лікування сухого волосся або для позбавлення від лупи. Для середньої довжини волосся потрібно взяти половину склянки натертого воску. Для довгого волосся – цілий стакан. Помістити на парову баню і тримати до повного плавлення, потім додати склянку оливкової олії і дві ст. л. кокосового масла. Зняти склад з плити і розчинити в ньому 10 крапель ефірного масла, наприклад, іланг-іланг. Нанести маску на вологе волосся, попередньо розім'явши суміш долонями. Через 30 хвилин змити і прополоскати волосся шампунем.

Для шкіри обличчя

Для нормальної і сухої шкіри обличчя можна приготувати таку маску: половинку чайної ложки воску потримати на водяній бані до повного плавлення, додати туди стільки ж лимонного соку і столову ложку меду, добре розмішати. Після того, як суміш охолоне, його наносять на шкіру обличчя на півгодини, а потім змивають. Ефект відчувається відразу після застосування маски шкіра розгладжується, зволожується. Після вмивання наноситься живильний крем, якщо шкіра дуже суха.

Для нігтів

Віск не здатний зміцнити нігті, але може їх захистити. Він швидко плавиться від температури тіла, потрібно лише розім'яти маленький шматочок в руках, а потім втирати його в нігтьові пластини. Ніяких слідів не залишиться, він швидко вбереться, утворюючи захисну плівку. Після таких процедур нігті перестануть розшаровуватися. Можна застосовувати воскові ванни, для цього основний компонент потрібно розтопити, а потім занурити в нього пальчики. Вийдуть такі своєрідні лікувальні ковпачки.

Відео

Бджолиний віск застосування в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!