Масло чорного кмину – користь і шкода, інструкція по застосуванню

Цілющі властивості чорного кмину були відомі народам стародавнього Єгипту та Індії. Його намагалися використовувати для лікування хвороб травної системи, шкіри, вогнищ запалення. Пізніше ця рослина і його використання в лікувальних цілях поширилося в Африку. Визнання цілющих властивостей рослини в Європі відбулося нещодавно.

Властивості масла чорного кмину

Із зображення на фото видно, що рослина невисока із дрібними листками та білою квіткою, насіння рослини чорні трикутної форми. Лікувальний продукт отримують з дозрілого насіння. Народна медицина використовує такі корисні властивості олії чорного кмину (black seed oil):

  • противірусна;
  • антибактеріальне;
  • протигрибковий;
  • протизапальний;
  • протиалергічна;
  • жарознижувальний;
  • антиспазматичну;
  • відхаркувальний;
  • судинорозширювальну;
  • антисклеротичну;
  • жовчогінний;

Склад масла чорного кмину

Щоб дізнатися, чим корисне масло чорного кмину, яку користь і яку шкоду воно приносить організму, необхідно знати, з чого складаються насіння рослини. До складу масла чорного кмину входять: ненасичені жирні омега кислоти, вітаміни (тіамін, рибофлавін, бета-каротин, пироксидин), сапоніни, магній, мідь, цинк, селен, калій, кальцій, залізо, фосфор, дубильні речовини.

Застосування масла чорного кмину

Наявністю великої кількості корисних речовин в одній рослині пояснюється різноманітність цілющих властивостей кмину. Існують показання до застосування масла чорного кмину для лікування хвороб:

  1. Шлунково-кишкового тракту. Спрямована дія біоактивних речовин на шкідливу мікрофлору допомагає позбутися від метеоризму, діареї, поліпшити перистальтику кишечника, уникнути розвиток дисбактеріозу. Протизапальні властивості продукту використовують при лікуванні гастриту. Приносить користь при виведенні паразитів, гельмінтів.
  2. Серцево-судинної системи. Ненасичені жирні кислоти запобігають тромбоутворення в судинах. Біоактивні речовини очищають судини від холестерину, сприяють вільному руху крові і зниження кров'яного тиску, запобігають розвитку гіпертонії, інсульту, інфаркту.
  3. Верхніх дихальних шляхів, легенів. Здатність продукту впливати на розширення бронхів використовують при лікуванні пневмоній, бронхітів, для виведення мокротиння з бронхів при кашлі. Хороші результати спостерігаються при лікуванні застуди, нежиті, гаймориту – зниження температури, полегшується висновок гнійних виділень через ніс.
  4. Астми, алергічних реакцій, риніту. Пом'якшує симптоми хвороби.
  5. Центральної нервової системи. Кмин є джерелом постачання мозку кислотами омега. Регулярне вживання покращує пам'ять.
  6. Печінки і жовчного міхура. Сприяє розрідженню жовчі, хорошого відтоку її з жовчного міхура і позбавлення від піску. Впливає на регенерацію будови і покращення функцій печінки.
  7. Простатиту у чоловіків. Виключає застійні процеси в статевих органах і утворення пухлин.

Зв'язує і виводить вільні радикали, токсини, допомагає організму боротися з вірусами, бактеріями, запальними процесами. Отримані позитивні відгуки хворих при лікуванні циститів, пієлонефритів. Людям цікаво знати, чим корисне масло чорного кмину – користь і шкоду для організму людини. Існують протипоказання до застосування кминної олії:

  1. Може завдати шкоди при вагітності – викликати скорочення м'язів матки і стати причиною викидня.
  2. Може завдати шкоди при гіпотонії – викликати різке зниження тиску.
  3. Може завдати шкоди при пересадці органів – викликати відторгнення органу.

Масло чорного кмину для волосся

Кминний продукт зміцнює волосся, покращує їх структуру. Користь олії чорного кмину для волосся полягає в здатності продукту поліпшити структуру волосся, зміцнити волосяну цибулину. Корисні речовини, бета-каротини забезпечують волоссю необхідне харчування, дають хороший ефект усувається ламкість, лупа, волосся стають м'якими, еластичними, блискучими, без посічених кінчиків. Рекомендовано внутрішнє застосування і маски.

Масло чорного кмину для схуднення

Продукт покращує ліпідний обмін. Люди використовують масло чорного кмину для схуднення. Засіб допомагає задіяти механізм очищення кровоносних судин, сприяє виведенню з організму шлаків, покращує діяльність гормональної системи людини і активізує обмінні процеси. Користь приносить прийняття продукту всередину і обгортання.

Масло чорного кмину в гінекології

Властивості продукту використовують для лікування і в цілях профілактики жіночих захворювань. Застосовують масло чорного кмину в гінекології. Наявність фітоестрогенів в продукті допомагає боротися з симптомами при клімаксі, зменшує болючість менструальних циклів у жінок. Біоактивні речовини підвищують захисні функції організму. Прийняття продукту стимулює кровопостачання статевих органів, що усуває застійні процеси, лікує запалення тканин. При лікуванні гінекологічних захворювань жінкам призначають змочені кминним продуктом тампони.

Масло чорного кмину при онкології

Наявність у продукті антиоксидантів, селену, підвищують імунітет властивості допомагають боротися з утворенням в організмі пухлин. Масло чорного кмину при онкології допомагає лікувати хворих на рак молочної та підшлункової залози, шлунка, шийки матки. Користь продукту полягає в його здатності зупиняти утворення нових злоякісних клітин та їх поширення. Лікарі не рекомендують вживати продукт під час проведення хіміо та променевої терапії. Вони стверджують, що препарат завдає шкоди – зменшує ефект процедур.

Масло чорного кмину для шкіри

Благотворно продукт впливає на шкірні покриви, регулює виділення сальних залоз, перешкоджає запаленню шкіри. Показано застосовувати масло чорного кмину для шкіри всередину і зовнішньо. Наявність у продукті дубильних речовин, сапонінів, антиоксидантів сприяє збереженню еластичності, пружності, гладкості шкіри. Регулярне лікування маслом чорного кмину допомагає боротися з дерматит, псоріаз, вугровим висипом. У косметології кминне масло використовують як добавку до кремів.

Як приймати масло чорного кмину

Щоб не завдати шкоди організму, виключити побічні явища, потрібно використовувати кминне масло згідно інструкції. Необхідно приймати масло чорного кмину, отримане з насіння методом холодного віджиму. Позитивні відгуки отримало кминне масло торгової марки Золотий верблюд, Королівське. Розрізняють способи застосування лікарського засобу:

  • зовнішній;
  • внутрішній.

Необхідно дотримувати рекомендації про те, як пити масло чорного кмину. Щоб отримати користь, а не шкоду, лікарський засіб пропонують вживати вранці і ввечері після їди дорослим по чайній ложці, дитині – по половині ложки. Для виведення мокротиння випивають натщесерце кминне масло, доданий в лимонний сік. При зовнішньому застосуванні до засобу рекомендують додавати виноградне або оливкове масло.

Відео: користь масла чорного кмину

Масло чорного кмину - корисні властивості і застосування

Відгуки

Світлана, 45 роківЗа рекомендацією знайомої брала кминне масло турецького виробника регулярно. Залишилася задоволена отриманої користю від застосування: пройшли запори, помітно покращився стан здоров'я, шкіра стала красивою, гладкою на дотик, перестали випадати волосся.
Галина, 38 роківБрала кминне масло обережно, маленькими дозами, боялася принести шкоду організму. Як з'ясувалося, мої побоювання були марними. Користь від застосування засобу велика – підвищився імунітет, стала менше хворіти на простудні захворювання взимку.
Ольга, 33 рокиДуже засмучена. Додала тминовое масло в крем для особи, яким щодня користуюся. Незабаром шкіра обличчя стала сильно свербіти, а потім все обличчя сховалося яскравими плямами. Я зрозуміла, що у мене непереносимість до цього засобу, тому користуватися більше не буду.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!